Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 głosów - 5 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Domowe mydło
Autor Wiadomość
~Venom
Niezarejestrowany

 
Podziękowania:
Podziękowano razy w postach
Post: #1
Domowe mydło
Witajcie,
Jak już wiecie po tytule opiszę w tym poście jak zrobić domowe mydło. Zacznijmy od tego co w kuchni jest nam nie potrzebne, a do tych rzeczy zaliczają się : Dzieci i zwierzęta (Ew. wrogo nastawione istoty astralne bądź inne).
Na pewno nie chcemy ich pod nogami gdy będziemy pracować ze żrącą sodą kaustyczną (NaOH)… A teraz czego potrzebujemy :
• Emaliowany garnek w którym nie mamy zamiaru już gotować.
• Drewnianą łyżkę której nie będziemy używać.
• Dwie szklanki
• Słoik
• Dokładną wagę.
• Formę na mydło (PLASTIKOWĄ!!)
• Sodę kaustyczną (Moja jest ze sklepu ogrodniczego Język).
• Tłuszcz (Zwykły olej się nada).
• Okulary zasłaniające oczy, gumowe rękawiczki, fartuch
• Butelkę octu na wszelki wypadek.
• Dodatki do mydła (Np. Sól jako peeling, albo goździki dla zapachu, można dodać prawie wszystko NIE DODAWAĆ CYTRUSÓW ANI INNYCH KWAŚNYCH RZECZY!!)
Skoro już wszystko co potrzebne mamy zaczynamy. Na początek musimy dobrać współczynniki do robienia mydła idealnym kalkulatorem do tego celu będzie : http://www.naturseife.com/Seifenrechner/default.htm . Jest on niestety po niemiecku ale jeżeli ktoś nie zna tego języka może użyć translatora Google Język Lub słownika ze strony : http://www.jaworek.net/kosmetyki/instruk...ulator.php . Należy wpisać liczby do tych okienek ( w gramach) i kliknąć „Lauge berechen” na dole. Następnie pokaże nam się strona z wyliczonymi współczynnikami. [Obrazek: ba13850080a36aa8med.jpg] Teraz wyjaśnię, mydło agd nie nadaje się do niczego poza praniem bo jest zbyt zasadowe dla skóry, Normalne mydło jest normalne (Niespodziewane prawda?), Natomiast mydło tłuste jest dla delikatnej skóry i szybko się psuje. Ok, skoro mamy już współczynniki musimy przygotować kuchnie więc należy, pootwierać okna i sprawić aby nasza kuchnia stała się dobrze wentylowanym miejscem. Następnie usuwamy z niej wszelkie produkty żywnościowe leżące na wierzchu. Skoro już nasza kuchnia jest oazą ciszy i spokoju możemy się zabrać za robienie mydła.
• Wpierw odważamy tłuszcz, wodę i NaOH (Oczywiście osobno najlepiej tłuszcz w jednej szklance, sodę kaustyczną w drugiej a wodę w słoiku) UWAGA !! SODA KAUSTYCZNA JEST ŻRĄCA WIĘC JAK NAM SIĘ ROZSYPIE NALEŻY JĄ ZEBRAĆ NA SUCHO A NASTĘPNIE TO MIEJSCE PRZEMYJ OCTEM.
• Wstaw garnek z tłuszczem na kuchenkę na mały gaz.
• Wsyp NaOH do wody powoli mieszając drewnianą łyżką, najlepiej zrób to w słoiku… UWAGA !! NIE WDYCHAJ OPARÓW SĄ TOKSYCZNE!! TERAZ MOŻE PRYSKAĆ A WODA ŻAWRZY !!
• Wysmaruj pojemniki od wewnątrz tłuszczem
• Kiedy tłuszcz osiągnie temperaturę 38-50oC dolej do niego cały czas mieszając drewnianą łyżką rozpuszczone NaOH.
• Zdejmij garnek z gazu i mieszaj aż mydło w środku osiągnie gęstość budyniu i będzie można po nim pisać.
• Teraz jest najodpowiedniejszy czas na dodanie przygotowanych dodatków.
• Po wymieszaniu dodatków przelać do foremek i zostawić opatulone w ciepłym miejscu na 24 godziny
• Po tym czasie wyjąć z formy i pokroić lub zostawić jak jest Język
• Świeże mydło musi dojrzewać 3-6 tygodni. Wcześniej jest jeszcze zbyt "ostre" i żrące. Im dłużej leżakuje, tym lepsze mydło wychodzi. Z czasem mydło robi się twardsze i łagodniejsze.

Używasz poradnika na własną odpowiedzialność

Napiszcie wszelkie uwagi, z chęcią posłucham co jest nie tak. Na pytanie jaki to ma związek z magią odpowiadam że można dodać szałwii lub lawendy aby mydło było oczyszczające... (Choć nie jestem pewien)

Jako źródło podam http://www.jaworek.net/kosmetyki/robienie_mydla.php + moje doświadczenie Uśmiech
~~~~
Edit.1
Pamiętajcie aby nie używać metalowego garnka, formy ani łyżki !!!
10-31-2012 17:37
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Impressum | Mitglieder | Regeln | Forensoftware MyBB