Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kombucha
Autor Wiadomość
Irbis
Wtajemniczony

Liczba postów: 361
Dołączył: Sep 2012
Reputacja: 9
Podziękowania: 41
Podziękowano 50 razy w 18 postach
Post: #1
Kombucha
Kombucha jest grzybem herbacianym.

Przygotowanie napoju z kombuchy potrzeba:

- 1 sztuka grzyba Kombucha,
- naczynie do fermentacji (najlepiej litrowy słoik),
- odrobina starej cieczy z Kombuchy, tzw. Starter, który ułatwi i przyspieszy proces fermentacji (jeżeli nie posiada się starej cieczy krok ten można swobodnie ominąć),
- 1 łyżeczka / torebka herbaty,
- 800 ml wody,
- 100-125 g cukru,(najlepiej biały),
- gaza do zabezpieczenia słoika,
- gumka recepturka.

Przygotowanie:

1. ZAGOTUJ WODĘ I ZAPARZ HERBATĘ
Dodaj cukier, wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia. Przelej herbatę do naczynia, w którym będzie prowadzona fermentacja.

2. WŁÓŻ GRZYBA DO HERBATY
Jasną stroną do góry, dolej starter (niekonieczne), i zabezpiecz słoik za pomocą gazy i gumki recepturki. Pozostaw całość na 8-12 dni. Napój jest dojrzały, gdy po poruszeniu słoja nie unoszą się bąbelki.

3. PRZEFILTRUJ DOJRZAŁY NAPÓJ
Przy pomocy filtra do kawy przefiltruj i przelej napój do butelki. Butelkę (nieszczelnie zamkniętą) umieść w lodówce. Grzyba umyj letnią wodą aby zmyć wszystkie skazy, oddziel nowego grzyba od starego i rozpocznij produkcję nowej porcji napoju.



O grzybie:

Kombucha składa się z bakterii i specjalnej kultury drożdży żyjących ze sobą w symbiozie. Organizm ten fermentuje posłodzoną herbatę tworząc napój z Kombuchy. Po wypiciu tego napoju czujemy się orzeźwieni i wzmocnieni. Kombucha stała się środkiem zapobiegającym wielu chorobom.

Właściwości:
Napój z Kombuchy, oprócz wspaniałego, orzeźwiającego smaku przypominającego sok jabłkowy, posiada szereg właściwości leczniczych:

-wzmacnia układ immunologiczny,

-pomaga w zapobieganiu przeziębień,

-mikroflora kombuchy hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych,

-reguluje przemianę materii,

-reguluje ciśnienie krwi,

-odtruwa organizm,

-wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej,

-przeciwdziała zakłóceniom równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,

-cukry białka oraz tłuszcze zostają lepiej rozłożone, dzięki czemu są lepiej spożytkowane przez organizm (tłuszcze się spalają, a nie zostają odłożone w tkance tłuszczowej),

-zmniejsza objawy menopauzy,

-dodaje siły i poprawia koncentrację,

-wzmacnia organy: serce, siłę widzenia ,stawy, skórę oraz włosy,

-łagodzi objawy reumatyzmu,

-zmniejsza ryzyko nowotworów,

-efektywnie pobudza ślinę i soki trawienne w żołądku i trzustce przyspieszając perystaltykę jelit,

-wpływa kojąco na układ nerwowy,

-skutecznie przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami,

-pomaga w leczeniu łuszczycy

-zmniejsza poziom cholesterolu,

-łagodzi objawy migreny.
09-23-2012 12:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Impressum | Mitglieder | Regeln | Forensoftware MyBB