![]() |
|
Pytania odnośnie całej magii energią - Wersja do druku +- Witchcraft - Forum ezoteryczne (http://witchcraft.com.pl) +-- Dział: Magia (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=10) +--- Dział: Pytania i problemy (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Pytania odnośnie całej magii energią (/showthread.php?tid=5942) |
RE: Pytania odnośnie całej magii energią - Evander - 07-03-2015 Amorte, Chyba nie do końca zrozumiałeś co się dzieje. Mamy wypisać ci odmiany magii i poziomy trudności, jak w jakiejś grze RPG? Magia jest jedna. Tylko ludzie zajmują się różnymi obszarami jej oddziaływania. Trudność systemu magicznego zależy od osobistych preferencji, wiedzy, samozaparcia, umiejętności i wrodzonych talentów... nie da się obiektywnie sklasyfikować poziomu trudności danego systemu. RE: Pytania odnośnie całej magii energią - Wed23 - 07-03-2015 Evander Wiem że magia jest jedna, ale chodzi mi właśnie o obszary oddziaływania. Poziom trudności? wiem że to jest subiektywne, ale chcę mieć jakie kol wiek wskazówki, aby mieć jakiś wzorzec co sprawdzić najpierw, a co później. Ewentualnie prosiłbym może o coś w rodzaju drzewa rozwoju poszczególnych rodzajów. Unebris Twój pomysł jest dobry, ale ja nie bardzo orientuje się w obszarach działania poszczególnych rodzajów magii, więc myślę że przydatne było by tego typu rozeznanie, a po tym dopiero bym dogłębniej orientował się co w trawie piszczy. RE: Pytania odnośnie całej magii energią - Wed23 - 07-03-2015 Ok. Dzięki wielkie Unebris. Teraz czas na grzebanie w literaturze
RE: Pytania odnośnie całej magii energią - Evander - 07-03-2015 Amorte, (07-03-2015, 11:28)Unebris napisał(a): Najwidoczniej Wed, szuka nowych możliwości rozwoju & ma zamiar stopniowo rozwijać się, bez nadmiernych przeskoków - Stąd wzięło się jego pytanie.Nie o to chodzi. Wed napisał(a):EvanderChodzi o to: Buddha powiedział kiedyś, że umysł niewiedzącego głupca jest bliższy oświeceniu, niż umysł przesiąknięty fałszywą mądrością. Psionika czyli magia energii, magia chaosu, czy hermetyzm - opisują ten sam wszechświat, każda na swój nieco inny sposób. Jednak pewne elementy opisują podobnie, na przykład play przyczynowe. I tak dużo sigili magii chaosu działa na płaszczyźnie astralnej, czyli obiegu energii i informacji podświadomości zbiorowej i podobnych rzeczy. Tutaj właśnie najczęściej urzeczywistniają się linki. Tutaj rezydują myślokształty i wizualizacje (jedno i to samo). Tutaj opływają cię fale energii emocjonalnych. Potem masz plan mentalny, który jest planem przyczynowym. Zaklęcia ukierunkowywane tutaj mają ogromną siłę sprawczą - o wiele większą niż wizualizacje uwolnione w astral. Ponad tym masz Akashę, czyli nadświadomość zbiorową, gdzie znajdziesz swoje przeszłe wcielenia. Albo i przyszłe. W zależności od tego, co chcesz osiągnąć, ćwiczysz konkretne techniki. To praktyka da ci właściwą wiedzę i rozeznanie w tych sprawach. Co do nazewnictwa i obszaru, to każda jedna książka wymyślona przez jakiegoś przypadkowego new age randoma może opisywać to inaczej, podawać własne nazwy itd itd. Stąd też ciężko jest wymienić tak po prostu nazwę systemu i jego obszar, poza kilkoma najlepiej rozwiniętymi. Z reguły i tak oferują podobne możliwości (przynajmniej na papierze). A większość i tak bazuje na podstawowych technikach dotyczących tego co wyżej. Poczytaj książki Ophiela, albo o hermetyźmie, albo materiały na tym forum. A potem popuść wodze fantazji i praktykuj. Kopalnię książek masz tutaj: http://witchcraft.com.pl/T-internetowe-biblioteki--713 RE: Pytania odnośnie całej magii energią - tupajda - 08-03-2015 (07-03-2015, 09:42)Wed23 napisał(a): Ok. Myślę że to dobre miejsce, aby kontynuować wątek zaczęty tutaj Jak już wcześniej zostało powiedziane: magia jest jedna. Chyba najprościej to wytłumaczyć przyrównując magię do góry, a poszczególne systemy do ścieżek. Każda ścieżka prowadzi na szczyt i poszczególne ścieżki się z sobą krzyżują. To która jest dla Ciebie najlepsza, zależy od twoich predyspozycji, preferencji itd. Bywają ścieżki strome, gdzie każdy krok wymaga wysiłku, lecz postęp rośnie w oczach. Są ścieżki łagodne biegnące na około, ale by życia starczyło na dojście na szczyt, trzeba biec po niej. Prawda jest taka, że każdy ma własną ścieżkę - nawet jeśli tysiące podąża tym samym systemem, to ścieżka każdego z nas jest jego indywidualną. RE: Pytania odnośnie całej magii energią - Wed23 - 19-03-2015 Ok, mam kolejne pytanie odnośnie energii. Dzisiaj jakoś mnie tak zastanowiło: Czy jeżeli osoba, która umie kontrolować swoją energię oraz ma jej bardzo dużo. Mogła by w jakiś sposób użyć tej energii, aby osoby, które ta osoba mija doznawała chwilowych omdleń lub zawrotów głowy? RE: Pytania odnośnie całej magii energią - Magician7 - 19-03-2015 (19-03-2015, 15:48)Wed23 napisał(a): Ok, mam kolejne pytanie odnośnie energii.Nie tylko, można także wywołać pożądanie, zmartwić, wywołać strach, a nawet można kogoś zabić za pomocą energii, tylko że to wymaga dobrze opanowanej manipulacji energia. Ps. Mam wrażenie że nie chce ci się szukać informacji które cie interesują. RE: Pytania odnośnie całej magii energią - Wed23 - 19-03-2015 Normalnie staram się szukać, ale różnie to jest z rzetelnością informacji. Poza tym, aby sprawdzić ich prawidłowość, trzeba by przejrzeć nieco stron. Już z doświadczenia wiem, że informacje na moje pytania nie są od tak dostępne, więc trzeba czytać masę tekstu, by dojść do tego, czego szukam. P.S. Ostatnio szukając informacji odnośnie magii często trafiam na portale opisujące zaklęcia i nie tylko z filmów lub gier, po przeczytaniu kilku stron dopiero orientuje się, że to nie to, cóż taki mam los. -.- A że czytam raczej wolno i z zasady, nie mieszam lektur, to póki co skupiam się wyłącznie na pozycjach poleconych, między innymi przez Unebris. RE: Pytania odnośnie całej magii energią - Lisek - 22-03-2015 Żyjesz w XXI wieku i masz internet. Odpowiedzi na Twoje pytania jeszcze nigdy nie były tak blisko. Żeby odróżnić mądre strony/posty/książki od zwykłego chłamu musisz zacząć od publikacji naukowych. Od razu będziesz wiedział że pewnych rzeczy w historii magii po prostu nie było, a wtedy bingo! - bullshit detected. RE: Pytania odnośnie całej magii energią - Wed23 - 22-03-2015 ?!?! Są publikacje naukowe na temat magii? Nigdy wcześniej nie słyszałem o tym. |