Witchcraft - Forum ezoteryczne
Strażnik talii - Wersja do druku

+- Witchcraft - Forum ezoteryczne (http://witchcraft.com.pl)
+-- Dział: Dywinacja (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=98)
+--- Dział: Tarot (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=103)
+--- Wątek: Strażnik talii (/showthread.php?tid=2135)

Strony: 1 2

RE: Strażnik talii - Luna_90 - 29-01-2016

A ja mam takie pytanie, początkowo jako strażnika talii miałam Maga. Kapłanka mi nie odpowiadała, a Głupiec mnie odpychał, więc pozostał do wyboru Mag. Potem przeczytałam tutaj info, że można mieć inną kartę, co mnie ucieszyło, ponieważ "klasyczni" strażnicy, jakoś mi nie odpowiadali.
I teraz moje pytanie, czy strażnikiem talii może być Diabeł?

Na strażnika zamykającego od razu wiedziałam, że wybiorę Księżyc. Kiedy kończę wróżbę i przetasuję sobie lekko karty, Księżyc ustawia mi się faktycznie zawsze na końcu, a na początek pcha się Diabeł.
Nie byłam pewna, czy taka negatywna karta może być strażnikiem (trochę mnie to wystraszyło..), więc rozłożyłam WA i zapytałam wahadełka, która nadaje się dla mnie najbardziej na strażnika. I szczerze powiedziawszy pierwszy raz widziałam taką sytuację, aby mi wahadełko wprost ciągnęło w stronę karty Diabła, najchętniej to by mi wyrwało się z ręki i potoczyło do tej karty..
Od tamtej pory używam tej karty jako strażnika i faktycznie, jeżeli coś jest nie tak, to wprost czuję, jak karta na mnie krzyczy, żebym sięgnęła po nie. Tylko nie jestem pewna, czy taką kartę można mieć na strażnika.

Swoją drogą ja nie wiem co ten Diabeł tarotowy ma do mnie, to była pierwsza karta jaką wyciągnęłam z talii, karta na pierwszym miejscu w rozkładzie na nową talię i teraz jeszcze na strażnika mi się wepchała.

RE: Strażnik talii - Sea - 29-01-2016

Myślę, że w wyborze strażnika talii powinnaś kierować się tylko i wyłącznie swoją intuicją.
Nieważne co, gdzieś tam piszą. Jeżeli masz przeczucie, że Tobie karta Diabeł najbardziej pasuje- to mu po prostu zawierz.
Być może Tobie właśnie energia tej karty najbardziej odpowiada energetycznie. Tym bardziej, że ona też Ciebie wybiera...
Ja osobiście nigdy nie odbierałam tej karty źle. Nawet ją lubię.
Przecież łączymy karty razem robiąc analizę rozkładu, biorąc pod uwagę sąsiedztwo innych kart.
Nie taki więc Diabeł straszny, jak go malują. :D

Ja mam tylko jednego strażnika talii. Nigdy nie stosowałam jednego na otwarcie, drugiego na zamknięcie talii. Po prostu nie czułam takiej wewnętrznej potrzeby. Najpierw był nim Mag, czasem Głupiec.
Na początku przygody z tarotem aż mnie odrzucało od karty Kapłanki. Później stało się coś dziwnego- bo zakochałam się w tej karcie i to ona jest teraz moim strażnikiem talii. Najczęściej też sama w tej karcie wychodzę.

Nieważne co piszą w książkach i na forach ezoterycznych.
Najważniejsza jest Twoja własna intuicja w odbiorze, odczycie kart.
Najistotniejsze są Twoje sekretne umowy z kartami, Twoja z nimi więź.
Intuicja i Twoje odczucia są Twoim kluczem do odkrycia odpowiedzi, jakie niosą karty tarota. Wybór strażnika zależy więc tylko i wyłącznie od Ciebie...
:shy:

RE: Strażnik talii - Archon - 10-02-2016

Zgadzam się z Pisarką powyżej.
Moi strażnicy to zawsze losowa sprawa. Tego strażnika którego potrzebuje zazwyczaj zamyka moją wróżbę wszytko spajając.

Jednak gdzieś tam głęboko czuje że chociaż jedną z kart strażniczych powinna być karta Sąd albo Równowaga... to pewnie przez moje Anielskie zapędy.

Żadna karta nie jest zła. Chyba że pytasz o swój związek. Wychodzi: 2 kielichów, kochankowie i wieża boga. Wtedy ta wieżyczka może być za każdym razem brana dość emocjonalnie gdy się pojawia. :D

RE: Strażnik talii - EsimAysin - 08-01-2025

Dla mnie największą moc ma MAG, moim zdaniem jest najsilniejszą kartą w talii o najmocniejszych cechach, no i jestem zakochana w tej karcie od lat, w wizerunku Maga, który przedstawia mi moją Miłość, mam też w sobie cechy Maga więc i z tego powodu jest mi bliska by patronować moją talię. Wierzę w moc wszystkich kart, każda po coś jest, coś znaczy, jednakże wybrane swoje karty posiadam jak wspomniana powyżej czy też Kapłanka i Kochankowie w Wielkich Arkana w Małych Rycerz Mieczy.