![]() |
|
Czy wiek ma znaczenie żeby dołaczyć do kowenu? - Wersja do druku +- Witchcraft - Forum ezoteryczne (http://witchcraft.com.pl) +-- Dział: Magia (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=10) +--- Dział: Pytania i problemy (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Czy wiek ma znaczenie żeby dołaczyć do kowenu? (/showthread.php?tid=5239) Strony:
1
2
|
RE: Czy wiek ma znaczenie żeby dołaczyć do kowenu? - Thewichter - 28-04-2014 Sorry, za błędy ale jestem zmęczony.
RE: Czy wiek ma znaczenie żeby dołaczyć do kowenu? - SorrorNesse - 29-04-2014 Kangur, jak chcesz się wypowiadać na tematy, o których nie masz pojęcia to lepiej zamilcz. W Polsce koweny są trzy, z tego co pamiętam. Warszawa, Poznań i (chyba) Łódź. Na Twoje nieszczęście, Thewitcher, nie przyjmują byle typka, który chce być we wspólnocie. Na pewno trzeba mieć 18 lat, jak nie 21. Poza tym przed inicjacją parę lat muszą Cię pouczyć, żebyś był gotowy. Aby rozwiać wszelakie wątpliwości: będąc przed 18 nie możesz się sam zapisać nawet do członkostwa w Avonie, bo potrzebujesz pisemnej zgody rodzica i ksera dowodu osobistego. A różnorakie zakony mają swoje wymagania, np. do IOTu nie dostanie się nikt poniżej 23 lat bez liber KKK. Btw., wicca u nas nie jest zarejestrowanym wyznaniem, więc jak już do czegoś dojdzie to nie obrażaj się na policje jak Wam wpadnie na sabat, gdy będziecie nago gonić motylki. RE: Czy wiek ma znaczenie żeby dołaczyć do kowenu? - Olimpia - 29-04-2014 Pieprzenie. Zależy jaki kowen. Neopogańtwo jak i pogaństwo są religiami zarejestrowanymi. RE: Czy wiek ma znaczenie żeby dołaczyć do kowenu? - SorrorNesse - 29-04-2014 Oli, Wicca to tylko odłam neopogaństwa, do którego można zaliczyć też Asatru, Hellenizm, Rodzimy Kościół Polski Nowoczesny Kult Isztar (vel. burdel), etc. Z wyżej wymienionych zarejestrowany jest tylko RKP... Do tego, jak pisałam, koweny w Polsce są 3 więc mały wybór. Do autora: Może zamiast pisać na tym forum, gdzie "racja jest jak dupa - każdy ma własną", lepiej umieścić pytanie na forum stricte wiccańskim? Od groma ich. RE: Czy wiek ma znaczenie żeby dołaczyć do kowenu? - Oth - 30-04-2014 Każdy wiccański kowen wymaga 18 lat. Rytuały Wicca często przeprowadzane są nago, nie wspominając o tym, że mogą zawierać w sobie akty seksualne czy spożywanie alkoholu. Dlatego też osoby niepełnoletnie nie są przyjmowane, aby uniknąć wszelakich prawnych problemów jakie mogłyby z tego wyniknąć. Poza tym, obrzędy wiccan tradycyjnych są trzymane w tajemnicy, pod przysięgą (choć nic specjalnego tam w sumie nie ma), także nie ma co tracić czasu na wypytywanie o to. Jeśli ktoś ma potrzebę należenia do takiego ugrupowania, to musi mieć skończone 18 lat. Ale jeśli ktoś chce należeć do grupy tylko po to, żeby poznać jakieś jej magiczne tajemnice, to jest to strata czasu - są prostsze sposoby na zdobywanie wiedzy. RE: Czy wiek ma znaczenie żeby dołaczyć do kowenu? - Ruta - 04-05-2015 Generalnie wystarczy zapytać, którejś z Arcykapłanek, które udzielają się na niejednym forum magicznym. Z tego co zdążyłam się dowiedzieć, to większość jednak preferuje ten minimalny wiek 18 lat, gdyż jak już wyżej było wspominanie, są sprawy, które mogą wymagać tej pełnoletności. Dwa, że wydaje mi się to całkiem rozsądne. Nikt z rodziców nie przyjdzie i nie będzie próbował wyciągnąć córki/syna siłą z grupy, bo "smarkacz" nie dostał pozwolenia. Trzy, nie wiem na pewno, ale gdybym ja miała prowadzić jakąś grupę, pewnie od czasu do czasu byśmy wyjeżdżali gdzieś na większe, otwarte rytuały/wydarzenia poświęcone Wicca. Tu też się przydaje to, że samemu można zadecydować. Wicca też nie jest zarejestrowanym wyznaniem w Polsce, myślę, że ciężko by to było prawnie u nas zatwierdzić, gdyż kowen posiada maksymalną ilość członków 13, a jak wiadomo, do rejestracji grupy wyznaniowej trzeba troszkę "więcej członków". Poza tym teraz jest chyba około 5 kowenów w Polsce. Przynajmniej szło to wyczytać z "najnowszych" wieści. RE: Czy wiek ma znaczenie żeby dołaczyć do kowenu? - Sheila - 06-05-2015 Cytat:Dlaczego uczestnictwo i przynależenie do wspólnoty wyznaniowej, w tym przypadku wicca musi mieć ukończone 18 lat ? Do kościoła katolickiego nie musi mieć 18 lat więc czemu ma tutaj mieć ? Wicca i rodzimy kościół to oficjalne zarejestrowane w naszym kraju religie.Wicca nie jest żadnym zarejestrowanym związkiem wyznaniowym. Działa na zasadzie, że nie jest zakazana, więc jest legalna. Prawdę mówiąc nie sądzę, żeby kiedykolwiek byłoby możliwe zarejestrowanie związku, a w każdym razie nie byłby on już wiccański per se. Rodzimowierczych związków wyznaniowych mamy, bodajże, trzy, ale jest jeszcze kilka stowarzyszeń, nie mających statusu związku wyznaniowego i grupy nieformalne. Generalnie w przypadku związków wyznaniowych o wieku przyjęcia decyduje statut związku/kierownictwo, więc w statucie może być paragraf zabraniający nieletnim przystępowania do związku. Reszta, jak widzę została już napisana, dlaczego, co do zasady, nie przyjmujemy do kowenów osób niepełnoletnich (dzięki, Imogen, świetny post ). Po prostu czarownica musi być niezależna, a 17-latek, nawet bardzo dojrzały, jest zależny od prawnych opiekuchów. Warto dodać, że każdy kowen jest niezależny, może więc się zdarzyć, że jakiś Arcykapłan/ka będzie przyjmował osoby niepełnoletnie, ale taki kowen może okazać się trefny, sekciarski, a nawet nieuznawany przez innych wiccan. (Chyba, że byłby to przypadek bardzo dojrzałego siedemnastolatka, którego rodziców dobrze znamy i sami są wiccanami, i przyjmujemy na przygotowanie, a inicjacja będzie później, i... ale to już gdybologia zaawansowana i takie przypadki należałoby przeanalizować indywidualnie.) |