Witchcraft - Forum ezoteryczne
Pytania odnośnie całej magii energią - Wersja do druku

+- Witchcraft - Forum ezoteryczne (http://witchcraft.com.pl)
+-- Dział: Magia (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Dział: Pytania i problemy (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Wątek: Pytania odnośnie całej magii energią (/showthread.php?tid=5942)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

RE: pytania odnośnie całej magii energią - Oth - 28-08-2014

Wed, nasz świat jest jednym wielkim mechanizmem. Nie ma tu miejsca na coś takiego jak "szczęście", ponieważ nie istnieje coś takiego jak "przypadek". Jeśli jakieś Twoje działanie magiczne wywołuje negatywny skutek, to powinieneś bliżej przyjrzeć się mechanizmowi, który za nimi stoi. Możliwe, że gdzieś znajduje się jakiś trybik powodujący te całe "nieszczęścia". Jeśli miałbym polecić Ci jakąś lekturę, to na początek byłby to Kybalion. Nawet jeśli na początku wiele z niego nie zrozumiesz. Jeśli zaś chodzi o fantastykę, to oczywiście zawsze można w niej coś znaleźć. Nawet jeśli nie prawdę, to chociaż inspirację do własnych poszukiwań. Ale - i to bardzo ważne - osoba początkująca nie będzie w stanie znaleźć ziarnka prawdy, bo nie znając jego kształtu nieświadomie przerzuci je na stertę śmieci. Zacznij więc może od drzewa, z którego to ziarno spadło - czyli fachowej magicznej literatury.

Olimpio, jak można wybierać, jeśli nie ma się o żadnej z nich pojęcia? Moim zdaniem, książki podane przez xao są dobre, bo pokazują różne punkty widzenia w bardzo konkretny sposób. Takie rozeznanie w różnych książkach pozwoli na podjęcie właściwego wyboru swojej ścieżki.

RE: pytania odnośnie całej magii energią - Wed23 - 28-08-2014

Kybalion mam i dobrze go przestudiowałem.

Ogólnie rzeczy ujmując mam wiedzę odnośnie podstaw chaosu temu tym się nie interesuję.
Swojego czasu interesowałem się magią żywiołów, ale doszedłem do wniosku, że bliżej mi do czystej energii.

Nie jestem taki zielony, wiem nie mało, ale nadal za mało, aby odnaleźć prawdę którą szukam, jestem tu aby odnaleźć wskazówki/drogowskazy.

Jestem w stanie z łatwością manipulować energią, ale tylko w obrębia swojego ciała, oraz w odległości do 10cm od niego, bo tylko w tym obrębie jestem w stanie czuć bardzo wyraźnie i jednoznacznie ruch energii, z łatwością tworzę psi balle manipuluje ich wielkością oraz gęstością (jeżeli tak to można nazwać , ale w mniejszej objętości>). Umiem wyraźnie widzieć energię wzrokiem, umiem czuć energię do okola, ale jest zdeformowana.
W poszukiwaniach wiedzy nauczyłem się też różnych przydatnych "sztuczek" dotyczących manipulacji ciałem (kontrola mięśni odpowiadających za zamykanie i otwieranie przegród nosa, kontroluję ostrość widzenia wzroku, jestem w stanie wyraźnie wyróżnić w odcieniach szarości obiekty w całkowitej ciemności, oraz inne rzeczy).
Tak więc nie szukam tu podstaw wiedzy, tylko uzupełnień luk w wiedzy jaką posiadam.

Edit by Neaxx

RE: pytania odnośnie całej magii energią - tupajda - 28-08-2014

(28-08-2014, 11:42)xao napisał(a): A ja myślę, że pieprzysz od rzeczy, o czymś, o czym nie masz pojęcia.
Nie ma czegoś takiego jak współczynnik szczęścia i siły, po to zapraszamy do metina, czy innej tibi.

Energia nie jest wymienna ze "szczęściem", które swoją drogą nie istnieje, a przynajmniej nie w normalnym rozumieniu tego pojęcia. Zapoznaj się z energetyką, wgl. z działaniem magii, poczytaj jakieś mądre książki, przemyśl je, PRAKTYKUJ.

Myślę, że się mylisz. Wszystko jest energią.
Można dowolną materię przekształcić w energię i na odwrót - przynajmniej tak jest z teorią oficjalnej nauki. W tej kwestii polecam Einstaina np.

A magia? Magia jest sztuką manipulowania energią i oczywistym jest, że sam akt manipulowania też wymaga energii. Jednostka swoją energią wprowadza zmiany i chroni się. Grupa ludzi, np. naród, również w swej zbiorowej świadomości kieruje energią. Gdy wyczerpiesz swoją energię i nie potrafisz jej "zaczerpnąć" z otoczenia, zaczynasz mieć problemy - i tu najczęściej problemy zaczynają się tam, gdzie jesteś najsłabszy.

Czym bardziej widowiskowa "akcja", czym więcej ludzi "sceptycznych" to widzi, tym więcej energii musisz wydać na dokonanie "aktu" i pokonanie oporu pozostałych energii. To nasza świadoma wola kieruje energią i sama tego świadomość ułatwia ukierunkowanie. Jeśli masz dostatecznie elastyczny umysł, to nie potrzeba rytuałów by dokonać magii. Rytuały pomagają jedynie nagiąć nasz umysł i zdjąć naturalną blokadę jaką każdy z nas posiada.

Taka jest przynajmniej moja opinia.

RE: pytania odnośnie całej magii energią - Wed23 - 28-08-2014

Whohoho, tupajda podoba mi się twój punkt widzenia.
Możesz mi jeszcze napisać jak widzisz proces manipulacji przedmiotów przy pomocy telekinezy?

Bo sam póki co umiem to robić, ale tylko nieświadomie.
Niedawno próbowałem coś więcej uzyskać w tym kierunku skupiając się na poszczególnych czakrach, aż w końcu doszedłem do wniosku, że to nie tędy droga, czakry muszą z sobą współgrać na dość wysokim poziomie, od kilku dni przez te ćwiczenia jestem ciągle przeładowany zwłaszcza w nocy.

Przez to mam dziwne sny są niby normalne, czyli nieświadome, ale ja jestem w nich absolutnie świadomy, a do tego nie mam ograniczeń jakiem mam w śnie świadomym (dla wyjaśnienia: w śnie świadomym wszystkimi osobami ja "dowodzę" tym co robią i mówią), a tu kontroluję tylko siebie, nie wiem czemu tak zrobiło się, sny trwają po 2-3 h po czym budzę się i po chwili znowu zasypiam w podobny cykl i tak 2-4 razy w ciągu nocy, i tu mnie to ciekawi czemu tak jest? Co to może znaczyć?

Wracając do synchronizacji czakr obecnie mam coś takiego, że ciągle czuję przypływ energii wzdłuż kręgosłupa, jakby płynnie przechodziła od czakry podstawy aż do korony.

Edit by Neaxx

RE: pytania odnośnie całej magii energią - Olimpia - 28-08-2014

Tak. Wszystko jest energią.

Oth - tak jak mówi Wed23, po co czytać całą książkę która ma po kilkaset stron, jeśli wystarczą ze trzy dobre materiały z dobrego i odmiennego źródła?

Wed23 osobiś zapraszam Cię do działu Techniki Magiczne oraz Energii i Parapsychologii - tam powinno być wszystko czego szukasz.

Edit by Neaxx

Cytat:Kybalion mam i dobrze go przestudiowałem
Z Kybalionem jest tak, że niezależnie od tego, ile razy się go czytało, nigdy nie jest to ilość wystarczająca, aby go w pełni zrozumieć. Ale jeśli tak bardzo Cię to gryzie, to spróbuj z Corpus Hermeticum.

Cytat:Można dowolną materię przekształcić w energię i na odwrót - przynajmniej tak jest z teorią oficjalnej nauki. W tej kwestii polecam Einstaina np.
Owa teoria nie odnosi się do energii w ezoterycznym ujęciu tego słowa.

Cytat:oczywistym jest, że sam akt manipulowania też wymaga energii
Jeśli masz na myśli to, że manipulowanie jakąś ilością energii kosztuje dodatkowe straty własnych jej zasobów, to się mylisz. Oczywiście, jeśli tworzysz coś na zewnątrz swojego ciała z własnej energii, to jeśli jej na koniec nie pochłoniesz - zużyje się (rozpłynie). Jednakże, jeśli pracujesz np. z jakąś zewnętrzną energią (z zewnętrznym źródłem), to nie kosztuje Cię to żadnego wysiłku, jak np. w Reiki.

RE: pytania odnośnie całej magii energią - tupajda - 28-08-2014

(28-08-2014, 12:54)Oth napisał(a):
Cytat:Można dowolną materię przekształcić w energię i na odwrót - przynajmniej tak jest z teorią oficjalnej nauki. W tej kwestii polecam Einstaina np.
Owa teoria nie odnosi się do energii w ezoterycznym ujęciu tego słowa.
Dlaczego mam odrzucać naukę w ezoteryce, skoro ją w znaczącym stopniu potwierdza? To prawda, że w ezoterycznym ujęciu energia jest o wiele szerszym pojęciem, ale to jest tylko kwestia niedoskonałości nauki - wszak nie tak dawno nikt nie dyskutował o ultrafiolecie, czy polu elektromagnetycznym...

(28-08-2014, 12:54)Oth napisał(a):
Cytat:oczywistym jest, że sam akt manipulowania też wymaga energii
Jeśli masz na myśli to, że manipulowanie jakąś ilością energii kosztuje dodatkowe straty własnych jej zasobów, to się mylisz. Oczywiście, jeśli tworzysz coś na zewnątrz swojego ciała z własnej energii, to jeśli jej na koniec nie pochłoniesz - zużyje się (rozpłynie). Jednakże, jeśli pracujesz np. z jakąś zewnętrzną energią (z zewnętrznym źródłem), to nie kosztuje Cię to żadnego wysiłku, jak np. w Reiki.
Starałem się maksymalnie uprościć by pokazać istotę i chyba mi się udało. Każdy akt woli wymaga skupienia, a skupienie zużywa energię - nawet jeśli to jest glukoza we krwi ;)

(28-08-2014, 12:50)Wed23 napisał(a): whohoho, tupajda podoba mi się twój punkt widzenia,
możesz mi jeszcze napisać jak widzisz proces manipulacji przedmiotów przy pomocy telekinezy?

bo sam póki co umiem to robić, ale tylko nieświadomie,
niedawno próbowałem coś więcej uzyskać w tym kierunku skupiając się na poszczególnych czakrach, aż w końcu doszedłem do wniosku że to nie tędy droga, czakry muszą z sobą współgrać na dość wysokim poziomie, od kilku dni przez te ćwiczenia jestem ciągle przeładowany zwłaszcza w nocy,

Wizualizacja.
Ćwicz wizualizację, bo to pomaga w kierowaniu energią. Twój umysł (świadomość) Cię blokuje. Jakaś część Ciebie nie wierzy, że Ci się uda (naturalna blokada którą każdy z nas posiada). Nie zastanawiaj się tylko czuj, staraj się poczuć energię, która Cię otacza i kieruj ją w wybrany przez siebie sposób.

No i oczywiście rada Olimpii: czytaj, co masz na miejscu.
Ode mnie: poszerzaj swoje horyzonty, niczego z automatu nie neguj, bo w najbardziej szalonym stwierdzeniu może być ziarenko prawdy.

Cytat:Oth - tak jak mowi Wed23, po co czytac cala ksiazke ktora ma po kilkaset stron, jesli wystarcza ze trzy dobre materialy z dobrego i odmiennego zrodla?
Przede wszystkim dlatego, że to rozwija, szczególnie jeśli chodzi o te wymienione wyżej książki. Przeczytanie jakiegoś artykułu nigdy nie daje na tyle dobrego rozeznania w systemie, jakie można nabyć czytając książki przepełnione filozofią i praktycznymi ćwiczeniami tegoż. Ja przez ponad rok błądziłem odrzucając magię ceremonialną, bo w każdym artykule było, że jest "zaawansowana", "skomplikowana", "droga" itp. Po przeczytaniu jednej książki w temacie zupełnie zmieniłem zdanie.

Cytat:Dlaczego mam odrzucać naukę w ezoteryce, skoro ją w znaczącym stopniu potwierdza? To prawda, że w ezoterycznym ujęciu energia jest o wiele szerszym pojęciem, ale to jest tylko kwestia niedoskonałości nauki - wszak nie tak dawno nikt nie dyskutował o ultrafiolecie, czy polu elektromagnetycznym...
Nie twierdzę, że należy ją odrzucić. Podkreślam tylko różnicę, która jest tutaj bardzo duża.

Cytat:Starałem się maksymalnie uprościć by pokazać istotę i chyba mi się udało. Każdy akt woli wymaga skupienia, a skupienie zużywa energię - nawet jeśli to jest glukoza we krwi Oczko
Jeśli skupienie wywołuje u Ciebie dodatkową utratę energii, to robisz to źle. Koncentracja jest działaniem w pełni mentalnym i nie należy się przy niej w żaden sposób "napinać". Gdy działasz mentalnie, nie tylko nie tracisz żadnej dodatkowej energii, ale nawet ją regenerujesz.

Cytat:Wizualizacja.
Ćwicz wizualizację, bo to pomaga w kierowaniu energią. Twój umysł (świadomość) Cię blokuje. Jakaś część Ciebie nie wierzy, że Ci się uda (naturalna blokada którą każdy z nas posiada). Nie zastanawiaj się tylko czuj, staraj się poczuć energię, która Cię otacza i kieruj ją w wybrany przez siebie sposób.
Popieram.

Wed, Twoje objawy wskazują na to, że masz rozwiniętą astralną matrycę, przy jednoczesnym niskim rozwoju matrycy mentalnej, co uniemożliwia Ci wyjście w większym stopniu poza swoją osobistą sferę energetyczną. Na początek polecam Ci poczytać ten wątek: http://witchcraft.com.pl/T-occurrentes-quae-potestatem--4781
oraz zająć się ćwiczeniami mentalnymi z WdH lub podobnymi, czyli jak napisał tupajda - np. wizualizacja.

RE: pytania odnośnie całej magii energią - Olimpia - 28-08-2014

Oth. Poszerzanie można zostawić na potem.
Nie lepiej od razu praktykować i równocześnie poszerzać? A żeby praktykować trzeba najpierw znaleźć odpowiednią dziedzinę, i wcale nie trzeba, a nawet nie powinno się kończyć na jednym systemie. Zaoszczędza się czas. :)

RE: pytania odnośnie całej magii energią - Wed23 - 29-08-2014

Hm, to pytanie będzie raczej tylko pośrednio powiązane z magią energii, ale myślę, że mogę o to w tym zapytać.

Czy słyszeliście o księdze która jest chyba tylko w świecie Astralnym i zawiera y no właśnie nie bardzo wiem co, w każdym bądź razie od dłuższego czasu coś takiego krąży dookoła mnie, ale nie wiem:
1. Co zawiera?
2. Czy powinienem próbować ją odczytać?
3. Jak ją odczytać? (bo po otworzeniu jej kartki są "jakby" białe, widzę, że coś jakby przez tę biel przebija się, ale nie jestem w stanie niczego odczytać)
4 Co to za księga?

Edit by Neaxx