Witchcraft - Forum ezoteryczne
Moc Myśli - Wersja do druku

+- Witchcraft - Forum ezoteryczne (http://witchcraft.com.pl)
+-- Dział: Magia (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Dział: Podstawy Magii (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=67)
+---- Dział: Umysł (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=403)
+---- Wątek: Moc Myśli (/showthread.php?tid=11114)

Strony: 1 2

Moc Myśli - Olimpia - 31-12-2020

Siła myśli jest jedną z najważniejszych zdolności człowieka. To zdolność kontrolowania naszego umysłu. Od najmłodszych lat uczymy się manipulować naszymi myślami i nieustannie ćwiczymy, aby wzmocnić tę umiejętność.

Siła myśli wpływa na to, jak łatwo możemy je uporządkować. Wpływa na łatwość zrozumienia, analizy i rozwiązywania problemów w życiu osobistym i zawodowym. Wpływa na komfort, z jakim możemy przekształcić istniejące myśli w nowe. Komfort, z jakim możemy łączyć myśli i tworzyć zestawy myśli lub pomysłów w określonym celu.

Moc myśli znacząco wpływa na kontrolę naszego umysłu. Dzięki sile myśli możemy użyć naszego umysłu jako narzędzia. Dzięki sile myśli nasz umysł podąża za naszą wolą i nie traci koncentracji.

Panowanie nad umysłem jest koniecznym krokiem do uzyskania dostępu do naszych wyższych zdolności. Proces, który można osiągnąć poprzez koncentrację na sobie, a następnie poprzez medytację. Ten, kto ma całkowitą kontrolę nad swoim umysłem i emituje silne myśli, może z łatwością je przekazać.

Ale aby uświadomić sobie siłę naszego myślenia, musimy najpierw zrozumieć, czym jest myśl i jak jest kontrolowana.

RE: Moc Myśli - Nastla09 - 10-01-2021

Można powiedzieć, że jestem nowicjuszem w tych wszystkich magicznych tematach natomiast bardzo się cieszę, że w końcu zaczęłam zagłębiać się w ten temat. Kiedyś totalnie nie wierzyłam w siłę naszych myśli. Przez dwa lata karmiłam się negatywnymi komentarzami w swojej głowie i efekt był taki, że przez dwa lata byłam totalnie inną osobą. Musiałam zmienić swoje myślenie, żeby wrócić na dobre tory. Odkąd lepiej "dobieram" myśli żyje mi się jakoś spokojniej. Przeczytałam gdzieś, że myśli kreują naszą rzeczywistość i faktycznie coś w tym jest

RE: Moc Myśli - Wysoki Mag - 13-06-2021

(31-12-2020, 00:10)Olimpia napisał(a): Siła myśli jest jedną z najważniejszych zdolności człowieka. To zdolność kontrolowania naszego umysłu. Od najmłodszych lat uczymy się manipulować naszymi myślami i nieustannie ćwiczymy, aby wzmocnić tę umiejętność.

Tutaj miałbym kilka uwag, jeżeli je przyjmiesz? Nie chciałbym, aby to wyglądało na moje wymądrzanie się, ale na uwagi merytoryczne.

Sądzę, że pojęcie manipulacji kojarzy się raczej negatywnie, a chyba chodzi o sterowanie, co jest pojęciem nie skażonym ujemną konotacją. Generalnie w magii używa się pojęcia "operator", stąd operowanie naszymi myślami, oczywiście można pozostać przy pojęciu manipulowanie, ale sądzę, że jest zbyt wąskie znaczeniowo i powierzchowne, do posługiwania się w magii.

(31-12-2020, 00:10)Olimpia napisał(a): Siła myśli wpływa na to, jak łatwo możemy je uporządkować. Wpływa na łatwość zrozumienia, analizy i rozwiązywania problemów w życiu osobistym i zawodowym. Wpływa na komfort, z jakim możemy przekształcić istniejące myśli w nowe. Komfort, z jakim możemy łączyć myśli i tworzyć zestawy myśli lub pomysłów w określonym celu.

Moc myśli znacząco wpływa na kontrolę naszego umysłu. Dzięki sile myśli możemy użyć naszego umysłu jako narzędzia. Dzięki sile myśli nasz umysł podąża za naszą wolą i nie traci koncentracji.

Panowanie nad umysłem jest koniecznym krokiem do uzyskania dostępu do naszych wyższych zdolności. Proces, który można osiągnąć poprzez koncentrację na sobie, a następnie poprzez medytację. Ten, kto ma całkowitą kontrolę nad swoim umysłem i emituje silne myśli, może z łatwością je przekazać.

Ale aby uświadomić sobie siłę naszego myślenia, musimy najpierw zrozumieć, czym jest myśl i jak jest kontrolowana.

Ze wszystkim się zgadzam, ale to są jedynie założenia, a co z realizacją tych założeń, czy możesz coś więcej na ten temat napisać, jak to robić, skąd brać moc myśli? Z własnego doświadczenia wiem, że to tak od razu się nie da, mamy w sobie zakorzenione cywilizacyjne blokady. Najpierw trzeba je zdjąć bo mamy w sobie magię ateizmu, która zamyka całkowicie drogę do magii jako takiej oraz magię cyfrową, która nas psuje i wyklucza magię naturalną, naszego ciała fizycznego jak i ciał eterycznych!

(31-12-2020, 00:10)Nastla09 napisał(a): Można powiedzieć, że jestem nowicjuszem w tych wszystkich magicznych tematach natomiast bardzo się cieszę, że w końcu zaczęłam zagłębiać się w ten temat. Kiedyś totalnie nie wierzyłam w siłę naszych myśli. Przez dwa lata karmiłam się negatywnymi komentarzami w swojej głowie i efekt był taki, że przez dwa lata byłam totalnie inną osobą. Musiałam zmienić swoje myślenie, żeby wrócić na dobre tory. Odkąd lepiej "dobieram" myśli żyje mi się jakoś spokojniej. Przeczytałam gdzieś, że myśli kreują naszą rzeczywistość i faktycznie coś w tym jest

I tutaj mamy przykład tego o czym wcześniej napisałem, o tych blokadach narzuconych nam przez tempo cywilizacyjne oraz jeżeli ktoś zajmuje się energiami, to rozumie, że są ludzie, wampiry energetyczne, które podkradają nam energie i również myśli. Przejście od negatywu do pozytywu dla siebie wcale nie jest takie łatwe, gdyż istnieje dużo uwarunkowań manipulacyjnych nami.

To co napisałaś, należy się z tym zgodzić, ale istnieją trudności, o których moim zdaniem nie należy zapominać.

RE: Moc Myśli - tupajda - 13-06-2021

Nie zgodzę się, że manipulacja ma wydźwięk negatywny z założenia. Jest to termin powszechnie wykorzystywany w zakładach produkcyjnych, gdzie układa się różne elementy i dopasowuje się je. Negatywny wydźwięk ma manipulacja drugą osobą, ale to jest inna kategoria.

RE: Moc Myśli - Wysoki Mag - 14-06-2021

(13-06-2021, 22:43)tupajda napisał(a): Nie zgodzę się, że manipulacja ma wydźwięk negatywny z założenia. Jest to termin powszechnie wykorzystywany w zakładach produkcyjnych, gdzie układa się różne elementy i dopasowuje się je. Negatywny wydźwięk ma manipulacja drugą osobą, ale to jest inna kategoria.

Oczywiście, że w pewnym zakresie masz rację, ale podkreślam z mojego punktu widzenia i Wysokiej Magii nie do końca!

Pojęcie manipulacji ma bardzo wąskie znaczenie -Manipulacja (łac. manipulatio – manewr, fortel, podstęp; manus - ręka, manipulus - dłoń), ma niską wibrację energetyczną, a operowanie ma dużo większy zakres i operator, pochodzi od słowa - opera „dzieło”, „utwór”, „praca”, „wysiłek” i ma bardzo wysoką wibrację (można sprawdzić wahadłem jeżeli ktoś się posługuje). Proponuje też zrobić eksperyment i w trakcie wykonywania działania magicznego przestawić się na pojęcie "operowanie" z "manipulowanie" i sami zobaczycie co da lepszy efekt, ale to już do uznania Waszego.

Znajomość słów (magicznych) prowadzi do znajomości rzeczy (magii). Przecież w magii nie tylko rękoma się posługujemy, całe nasze ciało musi być sprawne i nastawione na rytuał, same dłonie to zbyt mało. Przepraszam za tę techniczną uwagę. Niestety  w magii znalazło się wiele słów potocznych i współczesnych jak chociażby manipulacje. 

Nie twierdzę, że słowo manipulacja ma tylko znaczenie pejoratywne. Twierdzę, że ma niższy poziom energetyczny od pojęcia operowanie i tylko tyle.
Każdy ma prawo do własnego uznania jakiego pojęcia używa, ja nikogo nie zmuszam, zwracam tylko uwagę na pewien fakt, który można sprawdzić jak ktoś jest dostatecznie sensytywny i zna metody porównywania energetycznych wibracji.

RE: Moc Myśli - Evander - 14-06-2021

Amorte,

Patrzysz nieco zbyt daleko, odnośnie znaczenia słowa.

Tłumaczenie na polski pochodzi z angielskiego, gdzie termin "to manipulate" odnosi się do... operowania czymś. To są tam bliskie synonimy, z tym, że angielskie manipulowanie, to operowanie w celu uzyskania efektu zgodnie z naszym zamierzeniem.

Rozumiem sentyment, polska mowa potrafi być zadziwiająco uboga w niektóre znaczenia i terminy, pomimo obfitości takowych w innych obszarach języka.

Rozśmieszyłeś mnie tym manipulate z angielskiego operowanie czymś, język angielski jest prymitywny w porównaniu z klasyką bogactwa łaciny, czy greki i wynika z tego, że jesteś bardziej kompetentny niż twórcy słowników wyrazów obcych.

Nie zamierzam się kłócić bez sensu o słowa, wyraziłem swoje zdanie i propozycję, chcesz to operuj słowem manipulować, to przecież Twój osobisty wybór.

Język polski jest tysiąc razy bogatszy niż ten prymityw Angielski, tym bardziej że Polski ma w sobie dużo słów sanskryckich, stamtąd wyszła wszelka magia, ze wschodu.

W magii nie ma sentymentów jest tylko wiedza i operowanie z zimną krwią tą wiedzą, manipulowanie wiedzą brzmi komicznie!

Znów wyciągasz zbyt pochopne wnioski. Zastanawiam się jaki masz w tym cel, chcesz coś sprowokować?

RE: Moc Myśli - Evander - 14-06-2021

Amorte,

Użycie słowa manipulacje w polskich tekstach bierze się z tłumaczeń oryginalnych angielskich źródeł.
Nie ma tu innego podtekstu, nikt z tłumaczących nie szukał korzeni w grece ani łacinie.
Tłumaczyli, jak było napisane i nikt nie zastanawiał się nad tym, czy po polsku to może brzmieć niewłaściwie.

Cytat:Znów wyciągasz zbyt pochopne wnioski. Zastanawiam się jaki masz w tym cel, chcesz coś sprowokować?
Nie idźmy tą drogą.

Jestem zwolennikiem korzystania z wiedzy źródłowej, czy polskie, czy angielskie przeróbki to tylko przeróbki. Bez kluczy źródłowych magia milczy i nie odsłania swoich tajemnic. Można mieć różne narzędzia i tak liczy się tylko rezultat końcowy.

Jest różnica w wibracjach między tymi pojęciami, możesz to sam sprawdzić. Powtarzam, nikogo nie odwodzę od posługiwania się manipulate, niech używa na zdrowie.

Czy widzisz różnicę między odmiennymi pojęciami i czy to ma jakieś znaczenie dla magii?

RE: Moc Myśli - Nefele - 05-07-2021

Myślę, że w dyskusji o "manipulacji" dotknęliście bardzo ważnego problemu, który może powinien zostać jeszcze bardziej rozwinięty, zwłaszcza w kontekście mocy myśli. To, że angielskie "to manipulate" wywodzi się z łacińskiego terminu, a zyskało szerszy zakres znaczeniowy, rodzi natychmiast pytanie o sens źródłowy słowa i o to, czy jego rozszerzenie nie dziedziczy jakichś założeń poznawczych.

"Manipulować" ma rdzeń manus (ręka). Podstawowa relacja ręki do rzeczy ma charakter narzędziowy, słowo to zyskuje więc konotacje związane z rzeczami. Pejoratywny wydźwięk terminu "manipulować" w odniesieniu do osoby w tym ma swoje źródło: "manipulowałeś mną" znaczy: "traktowałeś mnie narzędziowo, jak rzecz" -> współcześnie manipulacja w podstawowym sensie to jak wiemy dążność do wywołania u innych istot rozumnych działania, jednakże z pominięciem ich władzy rozumu.

Że w języku angielskim nastąpiło tego rodzaju rozszerzenie znaczenia, w opinii niektórych filozofów (Heidegger, Levinas) może być wyrazem bardziej podstawowego, wstępnego wartościowania i nastawienia, jakie ludzie Zachodu, częstokroć nieświadomie, żywią wobec świata.

Zastanówmy się więc nad terminem "manipulować" w połączeniu z "wiedzą" lub "myślą": czy opisany powyżej naddatek treści jest akceptowalny w naszej praktyce, w naszych kontekstach?

Można pójść zarówno w jedną, jak i w drugą stronę, ale warto mieć na uwadze, że na głębszym poziomie wyłaniają się tu dwa różne kierunki, odmienne podejścia do praktyki. Rozchodzi się o to, z jakim światem, z jaką energią, z jaką własną świadomością i podświadomością pracuje mag.