Witchcraft - Forum ezoteryczne
Rytuały hoodoo - Wersja do druku

+- Witchcraft - Forum ezoteryczne (http://witchcraft.com.pl)
+-- Dział: Magia (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Dział: Pozostałe rodzaje magii (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=20)
+---- Dział: Voodoo/Hoodoo (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=385)
+---- Wątek: Rytuały hoodoo (/showthread.php?tid=11687)

Rytuały hoodoo - Severus - 07-07-2023

Jestem w trakcie analizowania książki Raya Malbrough "Amulety, zaklęcia i rytuały Białej magii. Haitańskie hoodoo".

Mam pytania odnośnie dwóch kwestii. W większości przypadków układ ołtarza jest taki, że występuje również Księga i woda święcona. Moje pytania są następujące:

Pierwsze: Rozumiem, że księga to odniesienie do Biblii? Czy jest to dowolne, ponieważ w ogóle w książce jest trochę odniesień do religii. I druga kwestia to woda święcona. Jak w praktyce pozyskać taką wodę, czy można to zrobić samemu?

Uprzejmie proszę Was o wskazówki

RE: Rytuały hoodoo - Walpurgia - 07-07-2023

Wodę święconą po prostu bierze się z kościoła, ewentualnie podczas kolędy można poprosić księdza o poświęcenie zwykłej kranówki. Możesz też wziąć od kogoś z rodziny, jeśli została mu po kolędzie. Woda taka musi być poświęcona przez duchownego, jeśli zależy Ci na takiej katolickiej wodzie.

Co do księgi nie wiem. Hoodoo ogólnie jest religią synkretyczną i ma elementy chrześcijańskie, więc jeśli chciałbyś położyć Biblię, może być Biblia.

RE: Rytuały hoodoo - Merid♡ - 07-07-2023

Na Wielkanoc przy kościele pali się ogień (który ksiądz świeci),można wziąć z tego ognia trochę popiołu/drewienka i wrzucić do wody. Też będzie wtedy święcona.

A najlepszym wyjściem jest po prostu pójście do kościoła. Wody święconej tam dostatek.

RE: Rytuały hoodoo - Zefir - 07-07-2023

Cytat:Pierwsze: Rozumiem, że księga to odniesienie do Biblii? Czy jest to dowolne, ponieważ w ogóle w książce jest trochę odniesień do religii.
jakieś konkrety?

Cytat:I druga kwestia to woda święcona. Jak w praktyce pozyskać taką wodę, czy można to zrobić samemu?
woda święcona używana w kościołach to woda z solą egzorcyzmowalną nad którą są odprawiane modlitwy (nie pamiętam czy modlą się siostry zakonne czy ci, którzy tę wodę przygotowali).

czy da się zrobić samemu - nie wiem. Na upartego możesz wodę zmieszać z solą i ją np. pobłogosławić w jakiejś intencji. Ostatecznie pobłogosławić zwykłą wodę.

Wiem tylko (to nie ma nic do rzeczy, to tylko przykład), że biorąc wodę ze studni/kałuży/deszczówkę z cmentarza (oczywiście dając coś w zamian, np. położenie kasztanów pod drzewo czy zapalenie świeczki komuś nad grobem) otrzymasz wodę cmentarną służącą do rytuałów typu wywoływanie duchów.
Chcesz konkret? (tylko broń Boże jej pić. nie muszę pisać czym to się skończy?)

RE: Rytuały hoodoo - Nilvan - 08-07-2023

Tak jak napisano wcześniej, Hoodoo zawiera spore elementy z chrześcijaństwa przez co obecność biblii, psalmów, modlitw, świętych i wiele innych nie jest dziwna. No i tak samo kwestia mocy kleru i ich błogosławieństwa kościelne różnych obiektów do praktyki.

Tradycji Hoodoo jest wiele i jeszcze więcej praktykantów którzy rozwijają poglądy tych tradycji, ale praktyka mimo że sięga z wielu źródeł i ma naleciałości także z innych, jest głównie osobista.

Alternatywą zamiast biblii, może być postawienie na ołtarzu notatnika w którym będziesz spisywał swoje doświadczenia, przemyślenia i inne rzeczy w kwestii swojej praktyki i rozwoju.

Woda święcona może być użyta jeśli uważasz że powinieneś się stosować do tego, ale można także użyć zwykłej wody, którą się poświęci swoją własną intencją. Jest to w większości wygodniejsze i bardziej opłacane, jako że wprowadzasz w to swoją energię i to ty działasz.

Co do możliwości "JAK"

Modlitwa w większości wystarcza, ale z daniem swojej intencji to powinny być słowa które pochodzą przede wszystkim od ciebie.

Powiedzenie nawet "Błogosławie tą wodę moją energią, niechaj służy mi w mojej sztuce i czyni w zgodzie ze mną", może być dobre, ale najważniejsze jest żeby to nie było na odklepanie a żebyś włożył w to trochę siebie.

RE: Rytuały hoodoo - Severus - 08-07-2023

Bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki