Witchcraft - Forum ezoteryczne
Czy...To wszystko jest tylko w "Naszej Głowie"? - Wersja do druku

+- Witchcraft - Forum ezoteryczne (http://witchcraft.com.pl)
+-- Dział: Umysł (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=21)
+--- Dział: Psychologia (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=34)
+---- Dział: Rozważania o życiu (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=145)
+---- Wątek: Czy...To wszystko jest tylko w "Naszej Głowie"? (/showthread.php?tid=11795)

Czy...To wszystko jest tylko w "Naszej Głowie"? - zimzum - 18-06-2024

„…te ich moce  psychiczne…Wszystkie „Wróżki” są pełne gówna! – Wrzasnął – „Nie ma żadnych wyjątkowych mocy psychicznych” – to znajomy oklutyk do mnie mówił, dalej była stara śpiewka … „…dajecie się oszukiwać, by napełnić im kieszenie!… „Prawdziwi magowie nie dają się nabrać na tych szarlatanów!!!” itd.
Jako „praktykującemu duchowo” sugestia, że wszyscy jasnowidze to fałszywcy i szarlatani, wydaje się dużym stwierdzeniem… a mimo to zastanawiam się. Czy osoby posiadające zdolności parapsychiczne są oszustami, i tylko przynoszą złą sławę wszystkim innym praktykującym magom, czarownicom itd. ? Lecz nawet i mnie wkurwia pomysł, że niektórzy ludzie rodzą się z ekskluzywnymi mocami psychicznymi, czyli „darami”. Wszyscy rodzimy się z nieograniczonym potencjałem w sobie. Każda istniejąca osoba ma potencjał, by zrobić – może nie absolutnie wszystko, czego chce, ale dużo! Jeśli włoży dużo ciężkiej pracy, pasji i zapału (kultura magicznego zapierdolu). Nie ma wyłącznych uprawnień, które są zastrzeżone tylko dla określonych osób.
Nie oznacza to jednak, że niektórzy ludzie nie rodzą się z naturalnymi talentami. Niektórzy rodzą się z naturalnym talentem muzycznym, inni ze sportowym. Ale naturalny talent nie jest wyłączny. Ktoś, kto urodził się bez naturalnego talentu do sztuki, może nadal nauczyć się być tak samo dobry jak ktoś, kto ma ten naturalny talent; ponownie, zakładając, że wystarczy „kultura magicznego zapierdolu” - ciężkiej pracy, pasji i zapału.
Każda osoba ma potencjał, aby stać się praktykującym magiem i wykorzystywać to, co nazywamy magią. W rzeczywistości każda osoba już uprawia magię i używa tych samych narzędzi, które według tych wróżbitów są „darami”.
Spekuluję, że z tej ekskluzywnej, nieodłącznej „ideologii prezentu”; iż pojawił się również pomysł, aby magia była ekskluzywna. Koncepcja, zgodnie z którą tylko niektórzy ludzie mogą wykonywać prawdziwą magię lub pracować zgodnie z pewnymi tradycjami w ramach systemów magicznych.  Na każdym forum znajdziesz wiele wątków – „Magick – It is all in your head”!?  Magia została rozromantyzowana i tak bardzo wyjęta z przyziemnych, namacalnych, codziennych zajęć, że zepchnęliśmy ją w ten kąt spirytystycznego oddzielenia od jej całości. Magia to po prostu umysł i każda osoba posługuje się nim, niezależnie od tego, czy zdaje sobie z tego sprawę, czy nie!. Jest to jednak temat na inny artykuł.
Kilka postaci, takich jak Derren Brown(ten od hinozy), Richard Dawkins (ten od genów), a także znani okultystyczni twórcy (nie twierdzę, że bycie okultystycznym twórcą z „Galery of magick”, czy BALG – czyni wielkiego czarodzieja! Wiec to szerokie grono, w swych pismach, postach, nawet książkach postuluje aby wyjaśnić i zdemaskować, czym właściwie zajmują się ci „psycholodzy” – „Psychicks Power’si?!
 Każda technika prezentowana przez wróżki została obalona i wyjaśniona technikami psychologicznymi, których większość ludzi nie jest świadoma. Cold reading, placebo, ideomotor, a także różne techniki mentalistyczne to tylko niektóre z metod, które zrzucają iluzję mocy psychicznych. Uczciwie byłoby również powiedzieć, że niektórzy zdeklarowani jasnowidze są tak niewykształceni w zakresie technik psychologicznych, że nawet oszukują samych siebie, wierząc, że są jednymi z wybranych. Słodka niewinność wobec potencjalnie szkodliwej projekcji informacji.
Głupcy dadzą się nabrać!… Odpowiedzialność osobista również odgrywa znaczącą rolę!… Edukacja jest antidotum!!!
Istnieje koncepcja, iż ludzie, którzy po prostu nie poświęcają czasu na dokształcanie się w tym zakresie, stają w obliczu konsekwencji własnego braku odpowiedzialności za siebie. Chociaż się z tym zgadzam, chciałbym również stwierdzić, że bycie głosem lub edukatorem może przynajmniej zapewnić im możliwe informacje, które mogą wykorzystać w procesie edukacji. Czy kształcenie się w zakresie technik psychologicznych (z których wiele jest używanych przez mentalistów do rzucania iluzji zdolności parapsychologicznych) nie tylko da nam możliwość przejrzenia tych „szarlatanów”, a i da nam ogólne pojęcie o tym, jak faktycznie działa magia.
Wiem -Banał -ale …czy prawdziwą magią jest umysł. Wszelka magia ma naturę psychologiczną. Tak naprawdę wszystko jest w Twojej głowie. Jednak ponieważ ludzie tacy jak Derren Brown i Richard Dawkins wykorzystują to założenie do obalania magii, ja przyjmuję nieco inne podejście. Te metody psychologiczne są tym, czym jest prawdziwa magia, a kiedy zrozumiemy te techniki i sposób ich działania, każda osoba może zamanifestować w swoim życiu to, czego potrzebuje lub pragnie.
Nie ma proroków przyszłości, są jedynie przewidywania przyczyny i skutku oparte na własnym stanie psychicznym. Nie ma uniwersalnych duchowych atrybutów obiektów, są jedynie podświadome skojarzenia i placebo. Nie ma zewnętrznych bogów jako sił wyższych wpływających na Twoje życie, są jedynie idee psychologiczne, którym nadajemy zewnętrzny atrybut w celu stymulowania postępu. Czy to jest prawdziwa magia?
Istnieją metody dostarczania tych samych technik, gdy iluzje zostaną odsłonięte!… Dostarczaj metody w ich prawdziwym kontekście!!!
Kiedy widzę, jak osoba czytająca tarota przekazuje informację stanowiącą JEJ własną interpretację symboliki okultystycznej - klientowi, który czeka na podjęcie ważnej decyzji w swoim życiu, wzdrygam się. Kiedy widzę energicznych uzdrowicieli, którzy pstrykają palcami i wykonują faliste ruchy dłoni z klientem, który zdecydował się przyjąć to zamiast prawdziwej medycyny, jest mi naprawdę smutno. Naprawdę część pracy wykonywanej przez tych „psychologów” może być szkodliwa dla innych.
Tarot jest dla mnie Wielką Księgą Mądrości, może tak. Dobra. Księga Mądrości, bo są większe[font="Segoe UI Emoji", sans-serif]😉[/font]
Gdybym ja „robił” czytanie tarota skupił bym się np na tym, aby to dana osoba zinterpretowała karty po wcześniejszym poznaniu mojej osoby. W tym sensie moje czytanie tarota nie stało się wróżeniem, ale raczej czytaniem psychologicznym. To właśnie te najdrobniejsze szczegóły odróżniają naprawdę wielkich magów od przepełnionych fantazjami szarlatanów.
Nie będę tu zachęcać wszystkich, którzy chcą nauczyć się prawdziwej magii, do przestudiowania choć podstaw psychologii i mentalizmu, bo to doskonale wiecie!
Jakie są wasze opinie? Czy dzięki takiemu zracjonalizowaniu – magia przyniesie NAM prawdziwą korzyść?,
Czy tak nastąpi prawdziwe wzniesienie każdego z Nas i żadna fantazja nie pochłonie rzeczywistości?
„Dowiedz się, jak używać placebo do manifestowania pragnienia, naucz się korzystać z psychologii do pracy ze stanem umysłu, poznaj swoje własne podświadome skojarzenia i jak wykorzystać to na swoją korzyść?!”
Zrozum umysł i jak to wszystko ze sobą współpracuje. Dzięki temu odkryjesz prawdziwą magię i prawdziwych bogów. Jesteś Bogiem, a magia jest narzędziem, które już posiadasz. Wszystko, co musisz zrobić, to uświadomić sobie to, wykorzystać i zakwestionować… to wszystko” – kolega okultyk skończył tyradę!
A wy co sądzicie? Is it all In Our Heads?!

RE: Czy...To wszystko jest tylko w "Naszej Głowie"? - Olimpia - 18-06-2024

A po co ktoś ma interpertować karty po wcześniejszym poznaniu Ciebie? Niedawno wróżyłam kolesiowi na dziewczynę o której wiedziałam tylko jak ma na imię i opisałam jej dzieciństwo, traumy, problemy, relacje z rodzicami, a nawet jakie ma problemy psychiczne, po czym koleś odpisał że w 100% trafnie plus lekarz postawił taką samą diagnozę jak ja, gdzie ja jej nawet na oczy nie widziałam. Dobry wróżbita nie potrzebuje Cię poznawać tygodniami czy miesiącami, on Cię zna lepiej niż ktokolwiek inny wystarczy, że popatrzy w karty. ;)

RE: Czy...To wszystko jest tylko w "Naszej Głowie"? - zimzum - 18-06-2024

dziekuję Olimpio za reakcję, ale wyraziłaś opinie apropos taro, który moim zdaniem jest najbardziej, MOIM ZDANIEM OLIMPIO, POWTARZAM - intuicyjnym, zasugerowanym, właściwie sugerowanym systemem wrózenia. Pytam ja ciebie proszę :) CZY magia to tylko mistyczne etui na nasze, wyrwane z kontekstu poglady psychologiczne ( co też nie swiadczyło by o Nas dobrze, bo znaczyło by tyle , że jetesmy sudopsychologami) - a więc magia, demony, anioły, czary, zaklecia, czakry itd - czy to wszystko jest w TYLKO i AŻ TYLKO W naszej głowie???

RE: Czy...To wszystko jest tylko w "Naszej Głowie"? - Zefir - 18-06-2024

Cytat:sugestia, że wszyscy jasnowidze to fałszywcy i szarlatani, wydaje się dużym stwierdzeniem
bo pierdolą głupoty.
...i są wkurwiający

Cytat:Czy osoby posiadające zdolności parapsychiczne są oszustami, i tylko przynoszą złą sławę wszystkim innym praktykującym magom, czarownicom itd. ?
nie.

Cytat:Lecz nawet i mnie wkurwia pomysł, że niektórzy ludzie rodzą się z ekskluzywnymi mocami psychicznymi, czyli „darami”.
dlaczego? zastanów się czy to nie zazdrość.

Cytat:Wszyscy rodzimy się z nieograniczonym potencjałem w sobie. Każda istniejąca osoba ma potencjał, by zrobić – może nie absolutnie wszystko, czego chce, ale dużo! Jeśli włoży dużo ciężkiej pracy, pasji i zapału (kultura magicznego zapierdolu). Nie ma wyłącznych uprawnień, które są zastrzeżone tylko dla określonych osób.

magia jest dla każdego. człowiek to człowiek. jest we Wszechświecie energia i materia. I równowaga między nimi.
reszta to tylko blokady, pieczęcie/pakty i niektóre umowy, czasem głupoty ciągnące się z poprzednich wcieleń.

wiesz, że Amerykanie (codzienni) czasem z zawiści używają lalek Voodoo bez pojęcia?

Cytat:„kultura magicznego zapierdolu”

po 1. mówię sobie często, że " w magii nie robi się nic na siłę".
po 2. "nauczyciel zjawia się kiedy uczeń jest gotowy".
jaki zapierdol? myślisz, że jak będziesz miał bibliotekę 100 m2 90% wiedzy i przerobisz to będziesz jakimś niewiadomo jakim magiem?

Cytat:wróżbitów

te nazwy są na ogól samozwańcze.
nawet wiedźma, hrabina, czarownica też.

jakoś rozkładam karty od 16 roku życia i w życiu nie nazwałbym siebie wróżbitą.
zwłaszcza, że NIE WRÓŻĘ tylko rozkładam po to by:
1. dostać odpowiedź na konkretne pytanie
2. zapytać o radę
3. sprawdzić czy jest sens np. zapisać się do partii politycznej (tak, wyszło, że będzie siekierka na kijek).
4. sprawdzić co konkretna osoba o mnie sądzi.

Cytat:  Każda technika prezentowana przez wróżki została obalona i wyjaśniona technikami psychologicznymi,

wierzysz w te głupoty? na upartego możesz przeczytać książkę gdzie na przykładzie używania tabliczki Ouija wmawiali, że efekty można zawsze czymś wywołać (typu stukanie w meble, przesuwanie się przedmiotów, nagły chłód itp. (jak znajdę tę książkę to mogę podesłać)
...a jakoś 90% opowiedzianych historii osób, które w/w tabliczki używali jest o tym, że bawili się bez pojęcia i albo poginęli albo trafili do psychiatryka albo ktoś się do nich przyczepił i nie jest ciekawie.

a to, że ktoś rozłożył karty - owszem. One działają i mówią o tym co widzą.
czy umieją je czytać, czy czytają na swój sposób to swoją drogą.

Cytat:…czy prawdziwą magią jest umysł.

Evander uczył mnie, że umysł powinien być SOJUSZNIKIEM - nie wrogiem.

w końcu magii używasz konkretną myślą z konkretną intencją, prawda?
magia to w głównej mierze operowanie energią z konkretną intencją.

Cytat:Nie ma proroków przyszłości

nie ma.
to, że ktoś zrobił projekcję astralną nie świadczy o niczym.
tam są randomowe warianty.
śniłeś kiedyś o końcu świata, wojnie, jakimś raju po wojnie? wiesz o czym mówię.

Cytat:są jedynie przewidywania przyczyny i skutku

niektórzy są w stanie wyczuć.

Cytat:Nie ma zewnętrznych bogów jako sił wyższych wpływających na Twoje życie

jeśli Cię polubią - zaopiekują się Tobą.
...sam musisz o to zadbać. jest na świecie 8 mld ludzi.

Cytat: Kiedy widzę, jak osoba czytająca tarota przekazuje informację stanowiącą JEJ własną interpretację symboliki okultystycznej - klientowi, który czeka na podjęcie ważnej decyzji w swoim życiu, wzdrygam się. Kiedy widzę energicznych uzdrowicieli, którzy pstrykają palcami i wykonują faliste ruchy dłoni z klientem, który zdecydował się przyjąć to zamiast prawdziwej medycyny, jest mi naprawdę smutno.

karty to karty. są jedne i mówią o jednym. reszta kwestia interpretacji. bo jedna karta ma MASĘ znaczeń.

wychodzi Śmierć. Jak myślisz, co oznacza? Nie - nie śmierć fizyczną bo to rzadkość. Oznacza transformację bo w 13 punkcie kończy się opieka Boska i przechodzi uczyć się samemu. Do Świata. Myślisz, że dlaczego reszta kart wydaje się nieciekawa (Diabeł, Wieża, Księżyc?)

owszem, medycyna to medycyna - materia.
ale czaisz, że człowiek ma kilka potoków energetycznych i ich zaburzenie wpływa na organy? myślisz, że po co są czakry? poczytaj za co odpowiadają.

Cytat:psychologicznym.

co się tak uparłeś na tę psychologię?
wolny człowiek myśli emocjami - nie logiką.

dobra, przyznam szczerze, że nie rozumiem o co chcesz zapytać.