![]() |
|
Belzebub - Wersja do druku +- Witchcraft - Forum ezoteryczne (http://witchcraft.com.pl) +-- Dział: Magia (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=10) +--- Dział: Istoty (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=19) +---- Dział: Demony Ogólne (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=55) +---- Wątek: Belzebub (/showthread.php?tid=4399) |
Belzebub - Olimpia - 25-01-2014 W mitologii: Jego kult był w wielu mitologiach. Pierwotnie jego imię oznaczało 'Pan Podziemia'. Był patronem miasta Akkon w Egipcie, był wyobrażany jako pies odpędzający podopiecznych od ludzi, którzy mieli nieczyste intencje. Był też identyfikowany ze słowiańskim Belbogiem. Jednak... jego kult rywalizował z kultem Boga chrześcijańskiego, tak więc księża przechrzcili go Baal, Beelzebub czy Zebul na Beelzebub, co oznacza 'Pan Odchodów' jak i Belzebub, czyli 'Władca/Pan Much', tym samym go zdemonizowali i upokorzyli. Przedstawiono go jako ogromną, grubą muchę... W chrześcijaństwie: Cóż... tutaj się troszkę inaczej sprawy mają. Belzebub był pierwotnie archaniołem o imieniu Triel, ale zapragnął władzy i potęgi, więc odszedł od świetlistych i przystąpił do demonów. Belzebub jest najwyższym i najpotężniejszym demonem dla tych, co nie biorą Lucyfera i Sataniela za te same osoby, jest drugi w kolejce do piekielnego tronu. Jest przybocznym generałem Władcy Piekieł i strażnikiem Bram Piekielnych. Po zdemonizowaniu stal się czarnoskórym przystojniakiem, nie licząc mnóstwa oczu-much na twarzy. Sojusznik Beliala i ulubieniec Asmodeusza... przynajmniej do czasu. xD Doszło do jatki miedzy nimi, Asmodeusz go przeklął, zamienił go w ogromnego ślimaka, który ma zniekształcone ramiona, a wokół niego brzęczą muchy. Wyobrażany jest właśnie tak, z tym, że jeszcze siedzi na tronie i gdziekolwiek się pojawi, towarzyszy mu smród odchodów. Jest demonem wojny i kłamstw. Zdaniem Belzebuba: Jest taki idealny i w ogóle najlepszy, że nikt by go nie mógł stworzyć, oprócz niego samego. xD Ponoć stworzył się sam - tak samo jak Re i Jahwe. xDDD Ma swoją ulubioną broń, która jest śmiercionośna. Uważa, że stworzył ją z własnej krwi (od kiedy to demony mają krew?). Jest świetnym biznesmenem i zna się na anatomii człowieka lepiej niż najlepszy lekarz. Umiejętność aktorstwa sprawia, że świetnie dogaduje się z ludźmi. Dzięki temu mu ufają i wówczas, może z nimi zrobić, co chce, jeśli ma nieczyste zamiary (o ile w ogóle ma kiedykolwiek czyste). Nie toleruje mięsa, tylko krew, najlepiej, żeby była ludzka. Na moje oko arogancki dumny demon z nabrzmiałym ego, uwielbiający się chwalić. Jest łasy na komplementy, jednak z małym światłem w sercu, z minimalną domieszką empatii. Uwaga!!! Nie wzywać za żadne skarby, manipulator, gaduła i może przerwać krąg. RE: Belzebub - Razkael - 25-01-2014 On nie jest też patronem nekromancji? Być może pomyliło mi się z innym demonem. RE: Belzebub - Olimpia - 25-01-2014 Nic o tym nie wiem. Możliwe. To, że o czymś nie wiem, nie znaczy, że tego nie ma. :-) Nie jestem wszechwiedząca. RE: Belzebub - Magician7 - 21-11-2014 Z tego co Wiem to chyba archanioł Azrael jest patronem nekromancji (który nie jest demonem), ale też się mogę mylić , najlepiej żeby Evander coś o tym napomknął.
RE: Belzebub - Raven - 21-11-2014 Azrael może nauczać podstaw nekromancji i nieco rozjaśnić na początku tą ścieżkę. Aby Belzebub miał z nią coś wspólnego nie słyszałam. RE: Belzebub - Magician7 - 21-11-2014 Wracając do belzebuba, spotkał go ktoś może? Albo miał kontakt z bytem który go zna? Chce dokładnie wiedzieć jak wygląda, bo jakoś nie ufam opisom i zdjęciom z internetu. Edit By Neaxx RE: Belzebub - Olimpia - 21-11-2014 Mój opis nie jest z internetu, część tylko to historia - reszta już nie. Jedyny demon którego opisałam a kontaktu nie miałam to Naamah, i nigdy nie pisze o czymś czego nie doświadczyłam - jeśli już to jest źródło, albo wzmianka.A demony mogą przybrać każdą postać. Azrael PODOBNO upadł niedawno, ale nie mogę tego wiedzieć na 100%. RE: Belzebub - Raven - 21-11-2014 Azrael sam mówił, że upadł. RE: Belzebub - Magician7 - 21-11-2014 Można wiedzieć kiedy to się stało? Potzebuję to wiedzieć, bo kiedyś się do niego o coś modliłem, i mnie wysluchał. Edit by Neaxx RE: Belzebub - MagicznaCzarodziejka - 27-02-2015 Azazel upadł niedawno, on mniej więcej odpowiedzialny jest za pogromy wiedźm w średniowieczu. Przysiągł wybić wszystkie+kambiony (kiedy demon opęta mężczyznę i przygrucha sobie wiedźmę rodzi się kambion, ciało wiedźmy jest w stanie przyswoić więcej energii przez co zarys mocy bytu przechodzi na dziecko), przez co właśnie spadł, wiedźmy muszą istnieć dla równowagi świata, magia nie może zginąć całkowicie. Azrael z kolei jest bardzo kontrowersyjną istotą, podobnie jak jego anielskość, nie miałam z nim jednak kontaktu więc się nie wypowiadam. |