![]() |
Rozpad ciała astralnego - Wersja do druku +- Witchcraft - Forum ezoteryczne (http://witchcraft.com.pl) +-- Dział: Rozwój duchowy (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=28) +--- Dział: Dusza (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=264) +--- Wątek: Rozpad ciała astralnego (/showthread.php?tid=4663) |
Rozpad ciała astralnego - xao - 24-02-2014 Wiemy, że po śmierci następuje przerwanie srebrnej nici/srebrnego sznura, następnie ciało astralne opuszcza ciało fizyczne w ciągu kilku sekund, góra minut (w ekstremalnych przypadkach), są uwalniane spore ilości energii (swoją drogą, energia i aura osób, które umierają i od śmierci dzieli ich dzień - dwa, bardzo dziwnie się zachowuje) i następuje rozpad ciała astralnego, po czym pozostaje sama dusza (wyjaśnienie nazewnictwa - ciało astralne nie jest dla mnie tym samym, co dusza. Tym, co ja nazywam duszą, wiele osób nazywa na tym forum - szczególnie ostatnio - świadomością)... Zwykle trwa dosyć szybko, ale są przypadki, kiedy dzieję się to miesiącami. I moje pytanie - co sprawia, że ciało astralne zaczyna się rozpadać? Można powiedzieć, że jest to związane z przerwaniem srebrnej nici, no ale co ona takiego robi oprócz łączenia z ciałem fizycznym, że zapobiega rozpadzie ciała astralnego? Co sprawia, że czakry przestają produkować energię, po prostu stają, a całe ciało po prostu się sypie? Czego zaczyna brakować ciału astralnemu? Ma ktoś jakieś pomysły, albo jakąś wiedzę na ten temat? Byłbym wdzięczny za wyjaśnienie i wszelkie prywatne rozkminy. ![]() RE: Rozpad ciała astralnego - xao - 24-02-2014 Mówiąc 'świadomość', nie mam na myśli naszego obecnego charakteru itd., a mniej więcej to: "Świadomość sama z siebie jest... bierna. Pasywna wręcz. Pozbawiona jakiejkolwiek osobowości i woli sprawczej. Nie rozpada się po śmierci jak dusza, nie łączy się z pozostałymi nadświadomościami, po prostu sobie jest." Jednak tutaj Evander uważa, że dusza i ciało astralne to jedno i to samo, a za świadomość uważa to, za co ja duszę. Chodzi oczywiście tylko o nazewnictwo. Jak ja to widzę: 1. Dusza/świadomość/rdzeń istoty. 2. Ciało astralne -wydaje mi się, że to tutaj "jest" nasz charakter itd. 3. Ciało fizyczne. Dusza/świadomość/rdzeń istoty opuszcza ciało astralne dopiero po całkowitym rozsypaniu się ciała astralnego, więc opcja, że dusza najpierw je opuszcza i pozostawia jako warzywko raczej odpada. A to, że dusza sama się oczyszcza... hmmm możliwe, w sumie dosyć logiczne, chociaż jakoś nie do końca do mnie przemawia, nie wiem czemu. Ktoś ma jeszcze jakiś inny pomysł? Od razu mówię, że chodzi o konkretny czynnik, czyli czego brakuje ciału astralnemu (lub co na nie wpływa w ten sposób). RE: Rozpad ciała astralnego - xao - 24-02-2014 Ok, rozumiem, ale tu chodzi tylko i wyłącznie o nazewnictwo. Po prostu w tej mojej "wyliczance" skreśl niepotrzebne z wielu określeń na jedną... hmmm - warstwę? Ja się po prostu zastanawiam nad czynnikiem, który doprowadza do rozpadu ciała astralnego. Może jacyś nekromanci, którzy obserwowali i badali umierające istoty się wypowiedzą? RE: Rozpad ciała astralnego - Sorrio Lenen - 24-02-2014 Mieszacie. Jest Duch - wyższe ja czyli nasza nieśmiertelna, boska cząstka, dusza - ciało astralne, osobowość etc. które przyjmujemy na czas wcielenia - i ciało fizyczne, które również trwa tylko jedno wcielenie. RE: Rozpad ciała astralnego - xao - 24-02-2014 (24-02-2014, 22:34)Sorrio Lenen napisał(a): Mieszacie. Jest Duch - wyższe ja czyli nasza nieśmiertelna, boska cząstka, dusza - ciało astralne, osobowość etc. które przyjmujemy na czas wcielenia - i ciało fizyczne, które również trwa tylko jedno wcielenie. Tak, ale jak mówiłem, to tylko kwestia różnych nazewnictw, zostawcie je już w spokoju i skupcie się na temacie. xD RE: Rozpad ciała astralnego - Evander - 24-02-2014 Amorte, (24-02-2014, 20:06)xao napisał(a): I moje pytanie, co sprawia że ciało astralne zaczyna się rozpadać? Można powiedzieć, że jest to związane z przerwaniem srebrnej nici, no ale co ona takiego robi oprócz łączenia z ciałem fizycznym, że zapobiega rozpadzie ciała astralnego? Co sprawia, że czakry przestają produkować energię, po prostu stają, a całe ciało po prostu się sypie? Czego zaczyna brakować ciału astralnemu? Polecam przeprowadzić własne badania. Obserwować energię małych zwierzątek tuż po śmierci. Z większymi jest potem problem z utylizacją zwłok. Energia niezbędna do stabilizacji ciała astralnego jest wytwarzana przez organizm (porównaj: koncepcje prany i many). Czakry nie są "duchowe" w mistycznym tego słowa znaczeniu, to energetyczne węzły osadzone w ciele fizycznym. Kiedy tracisz źródło zasilania dla swojego ciała astralnego, dzieje się z nim to samo, co z każdym myślokształtem - energia w nim zgromadzona rozprasza się, ale nie jest uzupełniana. RE: Rozpad ciała astralnego - Sorrio Lenen - 24-02-2014 Evanderze, wybacz, że zapytam, ale o jak małych zwierzątkach mówimy...? Aż boję się pomyśleć, ile musiałeś zabić zwierzątek, żeby przeprowadzać te swoje... Badania. Ja nie jestem nawet w stanie zabić komarów - wolę wywabiać je z pokoju (i marnować przez to czas) niż je pozabijać (i przy okazji brudzić ściany xd). Ciekawe z czego to wynika... Ale teraz widać, że nie ma dla mnie przyszłości w nekromancji. Może to i lepiej. RE: Rozpad ciała astralnego - xao - 24-02-2014 Cytat:Energia niezbędna do stabilizacji ciała astralnego jest wytwarzana przez organizm (porównaj: koncepcje prany i many). Czakry nie są "duchowe" w mistycznym tego słowa znaczeniu, to energetyczne węzły osadzone w ciele fizycznym. Czyli twoim zdaniem czakry nie należą do ciała astralnego, a bardziej do fizycznego? Wygląda to tak, że czakry są w ciele fizycznym i z niego zasilają ciało astralne? RE: Rozpad ciała astralnego - Sorrio Lenen - 25-02-2014 Z tego co czytałam, czakry należą do tak zwanego 'ciała eterycznego', które jest szkieletem energetycznym składającym się właśnie z czakr, prany i kanałów energetycznych. Znajduje się między ciałem fizycznym a astralnym i odpowiada za zdrowie człowieka. Z moich obserwacji wynika, że to ta cienka, białawo-niebieskawa poświata wokół ciała. Niektóre systemy dzielą duszę na kilka ciał - w hermetyzmie jest tylko Duch, dusza i ciało fizyczne, ale domyślam się, że 'ciało eteryczne' jest częścią duszy. Po prostu jest najbardziej złączone z ciałem fizycznym i najbardziej na nie oddziałuje. RE: Rozpad ciała astralnego - xao - 25-02-2014 Zawsze uważałem, że podział na więcej niż ciało fizyczne, astralne i duszę/ducha/rdzeń istoty to zbytnie rozdrabnianie się i specjalnie tego nie uznawałem. Chyba, że wziąć pod uwagę tak jak mówisz Sorrio Lenen, że te pomniejsze ciała są po prostu częścią ciała astralnego. Hmm, tylko z tego, co ja wiem, czakry nie mogą być w ciele fizycznym, a przynajmniej nie w pełni, ponieważ będąc w astralu, można operować na swoich czakrach. Już prędzej bym powiedział, że są gdzieś pomiędzy ciałem fizycznym a astralnym (tutaj może to być ciało eteryczne, jak mówi Sorrio Lenen), należą do obu sfer jednocześnie. I właśnie przez to w momencie śmierci (czyli rozłączeniu się ze sferą fizycznego ciała, gdzie między innymi miałyby leżeć czakry) następuje ich uszkodzenie, co prowadzi do rozpadu ciała astralnego. Co wy na to? |