![]() |
|
Wątek poświęcony Poezji Słowiańskiej - Wersja do druku +- Witchcraft - Forum ezoteryczne (http://witchcraft.com.pl) +-- Dział: Luźne (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=128) +--- Dział: Nasza Twórczość (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=7) +--- Wątek: Wątek poświęcony Poezji Słowiańskiej (/showthread.php?tid=5533) |
Wątek poświęcony Poezji Słowiańskiej - Absinth - 19-06-2014 Poezja Słowiańska - czyli wszystkie utwory literackie (wiersze, piosenki, rymowanki, teksty przysięgi - mniej lub bardziej rymowane). Dobrze by były ciekawe teksty w jednym miejscu, by nie musieć przeszukiwać każdego tematu z osobna. Zachęcam Was do dodawania tu tekstów. ![]() ,,Widzenie w Puszczy'' Pojadę do puszczy i pod dębem stanę Wbiję swój wzrok w jego wielką koronę Ukłonię się, lecz nie padnę kolanem Wyciągnę prawą dłoń, a nie ręce złożone - Pozdrowię Bogów w pierwszej kolejności A zaraz potem Przodków swoich wspomnę Przypomnę o swojej do Sławii lojalności To jej poświęciłem swe serce niezłomne - Nie zapłaczę nad ojczyzną, lecz zacisnę zęby W garść złapię źdźbło leśnego runa I o pomoc poproszę wszechpotężne dęby Niech szumem swym zbudzą już boga Peruna - Zawołam do dębów- wstańcie! Sławia kona Pomóżcie mi walczyć tak, jak przed wiekami- Wypowiem największych swych Bogów imiona Niech wleją w me serce żar, tu pod dębami. - Jestem już w puszczy, stanąłem pod dębem I uczyniłem, co żem obiecał skrycie Zazgrzytały gałęzie, jak ząb zgrzyta zębem A w dębie ukazało się człowiecze życie. - W koronie zabłyszczało dębu wielkie oko Zamruczał koroną też bardzo złowrogo Po czym konary rozłożył szeroko I rzekł- Dobrze żeś przybył z przestrogą- - -Bóg Perun nie śpi, on nigdy nie zasnął Lecz w mym cieniu czeka na swoich wyznawców Chętnie by dawno już w swych wrogów trzasnął Lecz czekał na takich jak ty, Sławii zbawców. - Wiedz, że On teraz wysłuchał twych próśb Zaraz rozbłyśnie wśród kraju ciemnoty Dość już miał poniżania i gróźb Od lat tysiąca ostrzył swoje groty. - I zaraz nimi On niewiernych ciśnie A ciskał będzie gęsto, bez sumienia! Aż z kłamców siłą wszystkie łzy wyciśnie Pozostawiając im twarze z kamienia. - Twarze, które dębom odebrały Ich świętość wielką, nieskalaną niczem Twarze, które teraz od gromu zbielały Zostaną martwym ołtarzem ze zniczem. - A dębów konary skruszą te ołtarze Które krew piły i jadały ciało! Na naszej ziemi tylko cztery twarze Zostaną. Żyj słowiańska kulturo, sławo, chwało! Miecław znad Warty ----------------------------------------- Przysięga Oto staję nagi, przed ludem bratnim i Bogi, I Ślubuję: Że przed wrogiem - nie zaznam trwogi. Że słowa, raz danego - nigdy nie złamię. Ze starcia ucieczką - nigdy się nie splamię. Że Braciom - szacunek uczciwy daruję. Że odwagą i męstwem od dziś się kieruję. Że o rodzinę dbał będę, i o powinności, Płynące z dawnego prawa gościnności. Oto moja Droga! ----------------------------------------- "Chwała chwała Swarożyca Boga słońca Boga życia Chwała chwała Peruwica Boga gromu, Boga życia I Welesa Kosmatego W oku magii ukrytego Chwała chwała dla Mokoszy Niech nas Mokosz żywych nosi Niech brat bratu "bracie" woła Dajcie zwierza naszym borom Niech brat bratu "bracie" żecze Dajcie rybów naszej rzece Niech brat bratu mówi "bracie" Dajcie pokój naszej chacie A kto wam to palcem wytknie Niechaj zginie w pierwszej bitwie A kto was to chce się wyżec Niech go zgubi wołchw i żyrzec Wołchw i żyrzec, wróż i kapłan Taką tu przysięgę składam : Strzec prastarej wiary będę Kłaść obiatę pod waszym dębem W gaju świętej wierzenicy Wiary przodków nic nie zniszczy Wiary przodków nic nie zniszczy" ------------------------------------- Pieśń Bojana Głód, powietrze, ogień, woda I wszelaka zła przygoda Będą temu, kto by starą Ojców swoich wzgardził wiarą! Zwierz drapieżny do obory Między stada czarne mory Wejdą temu, kto by starą Ojców swoich wzgardził wiarą! Chorobą się rozniemoże I boleści twarde łoże Zwiąże tego, kto by starą Ojców swoich wzgardził wiarą! A gdy skona, garści ziemi, Gdzie by spoczął kośćmi swemi, Nie dostanie, kto by starą Ojców swoich wzgardził wiarą! Marnie zginie!...Wiatr rozmiecie Prochy jego po wszym świecie - Marni zginie, kto by starą Ojców swoich wzgardził wiarą! ---------------------------------------------- Sława! RE: Wątek poświęcony Poezji Słowiańskiej - HeyMacarena - 19-06-2014 Chyba to również się nadaje. Polecam chociażby przeczytać resztę tekstów tego zespołu: https://www.youtube.com/watch?v=NqeX2Poe8sM RE: Wątek poświęcony Poezji Słowiańskiej - Absinth - 05-07-2014 Perun Burze chrypią a trąbią W rogi kręcone chmur. Wieje chojarów chorągwią Zły rosochaty bór... Niebo w świetlistej łunie, Tętent jakowyś w górze. To ty jedziesz Perunie? To ty śmigasz na chmurze? Błyski pociskasz przodem, Drogi na przełaj wiadome, Cztery światy, cztery źrebce młode, Smagasz czerwonym gromem. A popędzaj! A goń! A dogoń! Kogo w chmurach deszczem gnasz!... Z garści wydrę ci włócznię-ogień. Noc ci z karku zedrę -twój płaszcz! Władysław Broniewski RE: Wątek poświęcony Poezji Słowiańskiej - Hedrigen - 01-10-2015 Mam taki tekst sądzę, że pasuje. Autora nie znam bo szukałem i i znaleźć nie mogłem. Jeżeli ktoś zna autora napiszcie. ŚLĄSKI NOKTURN Gdyby i nocy nie było, co gasi nam wspomnienia i te niejasne tęsknoty, gdyby nie było i nocy, dotrzeć do ciebie — nie starczyłoby mocy i próżno by za mym krokiem tęskniła twoja w śnie pogrążona samotność. Gdyby nie było i nocy, co tutejszych nieb szpetność zakrywa i nam skleja oczy, gdybyśmy nie mieli nocy, jakżebym wiedzieć mógł — jak patrzą twe oczy, skąd bym pamięcią barwy mógł zaczerpnąć nieb twoich, Serbio? Gdyby tej nocy nie stało, co jawę usypia złą i wartkie nam sny rozpala, gdyby tej nocy zabrakło — nigdy by, nigdy Morawa nie wpłynęła między te druty swą falą i gdzieżby w tym pustym Śląsku oblepiła liściem gałązki przeogromna lipa taka i ptaka nam śpiewaka wykołysała. Gdyby nawet tej nocy zabrakło, cóż by więźniom czarnym zostało? Niechby więc na wieki trwała!… |