Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Magia › Pytania i problemy v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 23 Dalej »

Poszukiwania magiczne

[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Poszukiwania magiczne
Autor Wiadomość
Zając_z_Saturna Offline
Użytkownik

Liczba postów: 3
Reputacja: 0
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:
Magia Chaosu, witchcraft

Podziękowania: 0
Podziękowano 0 razy w 0 postach
Poszukiwania magiczne
Witam, 
Od jakiegoś czasu interesuję się tematyką okultystyczną. 
Na początku było to zainteresowanie bardziej estetyczne i "zawodowe" - sigillami, symbolami alchemicznymi, dlatego że w moich pracach artystycznych zaczęły się pojawiać spontanicznie różne symbole, I chciałam je lepiej zrozumieć. 
Jako że w moich pracach często wykorzystywałam techniki automatyczne, i pracowałam z podświadomością, zaczęły się też pojawiać inkantacje, gesty i rzeczy plecione z wełny, sznurków etc. i dlatego też zaczęłam też patrzeć na tematykę nazywaną "witchcraft". 

W pewnym momencie zdałam sobie sprawę że interesuję się tematyką z bardziej osobistych powodów. Gdy zetknęłam się z teorią magii chaosu i modelem psychologicznym magii, poczułam też że mam ochotę w to się wgłębić, bo to "wyjaśnienie' bardziej do mnie przemawiało wtedy (chociaż teraz rozumiem że też jest trochę limitujące)

Zdałam sobie też sprawę, że w przeszłości też zdarzało mi się wymyślać różne praktyki - np. na to by ktoś mnie zostawił w spokoju. Patrząc też na niektóre wydarzenia z mojego życia, to były to manifestacje moich silnych życzeń osiągnięte bez praktyk magicznych, ale prawdopodobnie także magicznie, tylko że "surowo". 
Zdałam więc sobie sprawę że te naturalne tendencje trzeba jakoś pielęgnować i kształcić, bo jak tego nie zrobię to mogę sama sobie zrobić szkodę. Przynajmniej tak to czuję. 

I nie wiem do końca w którym kierunku jeszcze pójść. Jestem za granicą od wielu lat. Jest tutaj dużo  bardzo fajnych źródeł, ale problemy są różnorakie. 

1) wszystko co w tematyce witchcraft jest do zdobycia w świecie anglojęzycznym wywodzi się z kultury anglosaskiej (no może jeszcze gdzieś tam można znaleźdź napomknięcie o włoskich czarownicach, meksykańskich, Roma...). Odrzuca mnie trochę od Wicca, bardziej mnie interesują techniki tradycyjne, lub eklektyczne. Ale trochę mi się wydaje dziwne uczenie się tradycji z Wysp, skoro to nie moje pochodzenie. Nawet jeślibym to robiła, to jednych chciałaby mieć jakiś łącznik do tradycji Polskich. Pytanie, jak to zrobić? Bo tak za bardzo z daleka nie widzę zbytnio źródeł na temat. 

(a swoją drogą nie do końca rozumiem jak się mają "witch" i "witchcraft" do polskiego...czarostwo? Czarownictwo?--- witch to wiedźma, czy czarownica? czy oba?)

2) Druga kwestia  jest taka, czy witchcraft lub tradycje słowiańskie są dla mnie w ogóle właściwe, dlatego że na przykład nie miałam dobrej relacji z bezpośrednimi przodkami, i nie lubię odnośników do płodności, seksualności etc. Nie czuję w ogóle potrzeby wnosić tej  energii do praktyk. 

3) Czytam teraz "Condensed Chaos" autorstwa Phila Hine, i jest to bardzo ciekawa lektura, ale czyję że jeszcze nie jestem na tym etapie by traktować magię jako metodę na "wyrażenie mojej woli". Bo nie zawsze wiem czego chcę.

W tym momencie najbardziej mi zależy na znalezieniu prostych  indywidualnych praktyk i rytuałów które by wspomogły w uziemieniu, polepszeniu relacji z własną energią, polepszeniu zrozumienia własnych intencji, i potrzeb. Bo bez tego - moja energia może się wymknąc spod kontroli, i znów coś zbroi. 
Co byście w moim przypadku polecali? 

Dziekuję!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-09-2022, 20:27 {2} przez Zając_z_Saturna.)
13-09-2022, 20:24
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Evander Offline
Wikkid Wizzy

Liczba postów: 1,052
Reputacja: 73
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 93
Podziękowano 364 razy w 214 postach
RE: Poszukiwania magiczne
Amorte,

Zacznij od LBPR regularnie, codziennie.

Everything that has a (born) beginning has an end (in death).

"Zaprawdę, Moc jest krewną konieczności,
 i przychodzi, gdy człowiek jej pragnie" - Pitagoras
14-09-2022, 11:48
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
lisa Offline
Szczotko-zmiotka

Liczba postów: 367
Reputacja: 4
Znak Zodiaku:
Biała magia

Podziękowania: 63
Podziękowano 29 razy w 27 postach
Wydaje mi się, że magia słowiańska to też wyznawanie bogów słowiańskich. Ale nie jestem pewna. A jak piszesz o technikach magicznych to chyba nie ma to znaczenia skąd pochodzisz. :)
16-09-2022, 20:07
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Nikodem Offline
* * * * *

Liczba postów: 167
Reputacja: 35
Znak Zodiaku: Lew
Magia Słowiańska

Podziękowania: 135
Podziękowano 84 razy w 39 postach
1. Najczęściej spotyka się po prostu "czarostwo". Albo "magia" po prostu.

Kilka osób próbowało nazywać to "magią ludową" - ale budziło to kontrowersje, bo "magia ludowa" kojarzy się z dawnymi praktykami, które przetrwały na wsiach, a "czarostwo" obejmuje jednak szerszy kontekst.

2. Czy czarostwo/magia słowiańska będzie dla Ciebie?

Nie mam pojęcia! xD

Sam temat jest zagadnieniem złożonym, bo ilu praktyków, magów, żerców, wołchwów - tyle różnic w podejściu i działaniach.

W tej chwili digitalizuję teoretyczną część "Czarostwa słowiańskiego" w ujęciu realizowanym przez Kompanię Zmierzchu - może do końca tygodnia skończę (niby nie dużo pracy, ale czasu jeszcze mniej xD ) i Ci podeślę, to zobaczysz jedno ze spojrzeń na ten rodzaj praktyk.
16-09-2022, 20:30
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: lisa
lisa Offline
Szczotko-zmiotka

Liczba postów: 367
Reputacja: 4
Znak Zodiaku:
Biała magia

Podziękowania: 63
Podziękowano 29 razy w 27 postach
Nikodem, to ja też chętnie przeczytam jak skończysz! Lubię czytać. :D
18-09-2022, 15:23
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: Nikodem

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.