Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Umysł › Psychologia › Rozważania o życiu v
1 2 Dalej »

Świadomość

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Świadomość
Autor Wiadomość
~dud
Gość

Podziękowania:
Podziękowano razy w postach
RE: Świadomość
Aby lepiej wyjaśnić, to co chcę powiedzieć, posłużę się przykładem. Wybrałem specjalnie ten przykład, ponieważ metoda ta ma na celu wywołanie pozytywnych skutków i wiąże się z techniką znaną dość powszechnie. Mowa o Talizmanie Wiedzy opisanym w tym temacie. Mam nadzieję, że autor nie obrazi się, że analizuje właśnie ten temat. Jednocześnie proszę, żeby ktokolwiek, kto ma zamiar użyć tego talizmanu w przeciągu najbliższego miesiąca NIE CZYTAŁ poniższej analizy, ponieważ wiedza, którą mam zamiar przekazać może wpłynąć na jakość talizmanu.

Ze względu na powyższą prośbę i możliwość zauważenia pierwszych zdań przez osoby, które chcą zrobić sobie taki talizman, zacznę od wniosków. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że wyniki sprawdzianów poprawią się przez używanie takiego talizmany. Przejdźmy do, bardzo krótkiej, analizy działania takiego rytuału.

Chciałbym zacząć od tego, że stan, który osiągamy w trakcie uczenia się jest wyjątkowym stanem koncentracji, którego osiągnięcie może zająć dość długo. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że powracając do takiego stanu, przypomnimy sobie wiele informacji, których się wcześniej uczyliśmy i egzaminy czy sprawdziany pójdą nam lepiej. Powracanie do wybranego stanu emocjonalnego to znana socjotechnika, wykorzystywana w programowaniu neurolingwistycznym zwana kotwiczeniem. Jeżeli nie znasz tej techniki, poszukaj informacji o niej w sieci. Istotne jest to, że nasz umysł zareaguje na dwie kotwice - posiadanie talizmanu i próbę wyrażenia wiedzy z danego tematu. Za każdym razem kiedy spojrzymy na talizman, poczujemy go, zdamy sobie sprawę z tego, że mamy go przy sobie podczas uczenia się, utrwalamy więź pomiędzy stanem w którym znajdujemy się podczas uczenia się a kotwicą, którą jest talizman. Kiedy zaczniemy pisać egzamin musimy mieć przy sobie talizman. Rozpoczynając pisanie egzaminu uaktywniamy kotwice i powinniśmy się bezzwłocznie znaleźć w stanie koncentracji takim samym jak w trakcie uczenia się.

Drugą metodą, która jest wykorzystywana przy niemal wszystkich technikach ezoterycznych jest efekt znany w medycynie jako placebo. Sam fakt wiary w działanie talizmanu, proces "magicznego" tworzenia talizmanu, świadomość połączenia talizmanu z "siłami wyższymi" wpływa na nas. Po pierwsze, mamy świadomość tego, że jeżeli nauczymy się na egzamin, na pewno, przy pomocy talizmanu zdamy - mamy dodatkową motywację. Po drugie talizman zwiększa pewność siebie, ponieważ wierzymy w jego magiczne właściwości.

Sumaryzując, talizman daje nam cztery rzeczy, które ludzie są w stanie zrozumieć: koncentrację, pamięć, motywację, pewność siebie. Czy talizman faktycznie ma powiązanie z siłami wyższymi? Tego nie wiem, ale jest taka możliwość. Na zakończenie chciałbym dodać, że nie uważam, że tworzenie takich talizmanów to jakieś "oszustwo", wręcz przeciwnie, jest to technika bardzo skuteczna i pożyteczna. Co prawda jestem sceptycznie nastawiony do powiązania przedmiotów ziemskich z siłami, które miałyby być odpowiedzialne za tworzenie wszechświata. Jednak ani wiara w takie relacje, ani brak tej wiary TO NIC ZŁEGO. Liczy się, że metoda ma pozytywne skutki i że powinna zadziałać. Wydaje mi się, że kiedy poznasz i zrozumiesz, że te mechanizmy - placebo i kotwiczenie - to nie żadne oszustwo szarlatanów, będziesz potrafił je wykorzystywać bardzo efektywnie do wszelkich celów, wtedy będziesz mógł wymyślić swoje rytuały i kotwice.
03-03-2013, 22:02
Odpowiedz
Podziękowali:

Wiadomości w tym wątku
Świadomość - przez Wolverine - 20-01-2013, 03:24
RE: Świadomość - przez Amber - 20-01-2013, 05:46
RE: Świadomość - przez Wolverine - 20-01-2013, 13:02
RE: Świadomość - przez Amber - 20-01-2013, 13:57
Świadomość - przez dud - 03-03-2013, 18:49
RE: Świadomość - przez Amber - 03-03-2013, 18:54
RE: Świadomość - przez dud - 03-03-2013, 22:02

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.