Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Umysł › Psychologia › Rozważania o życiu v
1 2 Dalej »

Rozwoj duchowy - magia i uczucia

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Rozwoj duchowy - magia i uczucia
Autor Wiadomość
~Amber
Gość

Podziękowania:
Podziękowano razy w postach
RE: Rozwoj duchowy - magia i uczucia
Byłam na cmentarzu ogarnąć groby bliskich i czasami się zdarza, że spotykam tam znajomych (żyjących). Cóż... cmentarz miejsce jak każde inne czy to market, czy rynek. Tak, więc spotkałam swoją dawną klientkę, której kiedyś wróżyłam, starsza kobieta, została pół roku temu wdowa. I tak przysiadłyśmy chwilkę na ławce, żeby porozmawiać. Troszkę już okrzepła emocjonalnie po stracie męża. Rozmawialiśmy na temat jej rodziny i znajomych, skarżyła się na niektórych, że nie mają czasu dla drugiego człowieka i, że panuje znieczulica wśród ludzi, że jej dokuczano itd. Zadała mi pytanie- "dlaczego niektórzy ludzie są tacy PODLI?" Hm... zamyśliłam się na chwilkę. Właściwie, to nie ma żadnego realnego powodu ani usprawiedliwienia na ludzką podłość. Ludzie są rożni... bywają zazdrośni, niedowartościowani itd. więc bywają też złośliwi. Ale Podłość, to już cięższy kaliber. Z własnych doświadczeń życiowych z ludźmi mogę śmiało uznać, że Podłość to cecha dziedziczona w genach. Albo objawia się już w wieku dziecięcym (są dzieci, które potrafią okaleczyć np. zwierze) albo z czasem, uaktywnia się niczym "bomba z opóźnionym zapłonem." Wybucha i niszczy wszystko wokół łącznie z osobą "zakażoną". Znam rodziny skażone podłością z rodziców na dzieci, całkiem jak ta chora jabłoń, która nigdy nie zrodzi zdrowego owocu. Co można zrobić jeśli ktoś jest podły? NIC. Niestety, ale taki człowiek już się nie zmieni, to jest tak zakorzenione, że nie sposób tego wyrwać. Ja osobiście unikam takich ludzi i maksymalnie ograniczam kontakt. Takiej osobie nie można "pomóc", bo ona tej pomocy wcale nie chce. Wręcz przeciwnie, przeważnie ignoruje wszystkich wokół, sama uważa się za kogoś "wyżej," poza tym krzywdzi innych świadomie i z premedytacja. Wcale nie żałując swoich działań. Można powiedzieć, że "hoduje w sobie demona podłości", regularnie dokarmiając go wszelkimi negatywnymi uczuciami i emocjami. Na samo słowo "Miłość" reaguje agresywnie, jakby było ono dla niej jakimś śmiertelnym zagrożeniem, zapominając, że najpierw powinna nauczyć się kochać siebie, żeby dostrzec pewne rzeczy. Jest to poważna blokada w rozwoju i postępująca "degradacja duchowa". Jedyna droga jest sięgniecie dna. I należy na to komuś pozwolić, bo wtedy jest szansa na odbicie się. Takie osoby często tracą bliskich, bo nie wytrzymują z nimi po prostu, związki się rozpadają, przyjaciele odwracają. Albo ktoś się zreflektuje, że coś jest nie tak, albo pójdzie w ta ślepa uliczkę do końca. Co można zrobić dla samego siebie w relacji z taką toksyczną osobą? Tylko jedno - ograniczyć kontakt i wpływ tej osoby, czyli uratować samego siebie. Zostawić kogoś ze skutkami własnego postępowania, nie tłumaczyć ani nie naprawiać na siłę. Dać czas i żyć własnym życiem, bo mamy je tylko jedno. Czasem zdrowo jest powiedzieć sobie - całego świata nie naprawie i nie uszczęśliwię wszystkich ludzi. I wcale nie muszę. :)
27-04-2013, 10:45
Odpowiedz
Podziękowali:

Wiadomości w tym wątku
Rozwoj duchowy - magia i uczucia - przez Amber - 18-01-2013, 13:13
RE: Rozwoj duchowy - magia i uczucia - przez Oth - 18-01-2013, 16:20
RE: Rozwoj duchowy - magia i uczucia - przez Amber - 18-01-2013, 16:43
RE: Rozwoj duchowy - magia i uczucia - przez Oth - 18-01-2013, 17:30
RE: Rozwoj duchowy - magia i uczucia - przez Amber - 18-01-2013, 17:54
RE: Rozwoj duchowy - magia i uczucia - przez Olimpia - 18-01-2013, 18:04
RE: Rozwoj duchowy - magia i uczucia - przez Amber - 18-01-2013, 18:34
RE: Rozwoj duchowy - magia i uczucia - przez Amber - 18-01-2013, 20:49
RE: Rozwoj duchowy - magia i uczucia - przez Amber - 19-01-2013, 13:50
RE: Rozwoj duchowy - magia i uczucia - przez Amber - 27-04-2013, 10:45
RE: Rozwoj duchowy - magia i uczucia - przez LordAnayami - 27-04-2013, 13:12
RE: Rozwoj duchowy - magia i uczucia - przez LordAnayami - 27-04-2013, 13:35
RE: Rozwoj duchowy - magia i uczucia - przez Amber - 27-04-2013, 14:40

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.