Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Magia › Podstawy Magii › Wiedza Teorytyczna v
« Wstecz 1 2

Fantazjujmy za tych, którzy nie mogą! O problemach z wyobraźnią słów kilka(set)

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Fantazjujmy za tych, którzy nie mogą! O problemach z wyobraźnią słów kilka(set)
Autor Wiadomość
Kynokefalos Offline
Użytkownik

Liczba postów: 77
Reputacja: 3
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: 0
Podziękowano 0 razy w 0 postach
RE: Fantazjujmy za tych, którzy nie mogą! O problemach z wyobraźnią słów kilka(set).
No toś się chłopie nie popisał. Dlaczego dajesz mi na tacy coś, co mogę wykorzystać? Nie pojmuję... Nie przebrnąłeś na pewno przez mój tekst, to już widzę. Jednak to jest drobnostka. Wydaje mi się nawet, że ten fragment, do którego się odnosisz, sprawił Ci trudności.

Po pierwsze, w moim twierdzeniu, jestem dumny z tego, iż ja jestem osobą leworęczną - piszącą lewą ręką, posługującą się nią w codziennym życiu jako dominującą. Bo to jest leworęczność. Reszcie podobnych dla mnie osób przypisuję predyspozycje, żyłkę, talent, możliwości.

Widzę, że jesteś praworęczny. Nawet gdybyś nie napisał, to nadepnąłem Ci na odcisk, co? W końcu "mańkut" jest z siebie dumny. ^^ Lubisz się czepiać semantyki, mówisz. Musiałeś mi przypominać te słowo? Więc rozumiesz znaczenie zdania "To oni będą mieć możliwość do szybszego jej rozwoju."? Nigdzie nie napisałem, że praworęczni są wyobraźni pozbawieni...

Nie ładnie jest się czepiać czegoś wyjętego z kontekstu. Nie wiedziałem, że występuje lateralizacja jakakolwiek - ciężki wyraz xD - dziękuję, że mi o niej napisałeś. Nie jestem nieomylny, tym bardziej wszechwiedzący. To naprawdę miłe, iż w Twoim tekście mogę odnaleźć coś co mi pomoże. W dodatku podtrzymam, wbrew tobie, swoje twierdzenie o predyspozycjach (sprawdź semantykę tego słowa) osób leworęcznych. Mogę?

Stwórzmy prawidłowy podział grup.

Tu coś dla Ciebie na przyszłość, specjalnie od mojej, absolutnie nieskromnej osoby. Nie wystawiaj niczego z błędami. Twój autorytet przy tym, sam kopie się po jajach (i to lewą nogą, w dodatku). Jeśli coś kopiujesz to sprawdź czy ktoś się nie trzasnął. Czy wszystko w tekście ma sens, może pomyśl chwilę nad cytowanym fragmentem? "Artykułu", do którego dałeś link też nie przeczytałeś. To jest naprawdę, Ble. Chciałeś poczuć się lepiej? zrobiłeś to z powodu urażonej dumy? To słodkie, zawstydziłeś mnie. :D

O czym znów będę bredził?

Dziś prawie krótko:

Lateralizacja lewostronna -> Lewa ręka, oko, noga.

a) Lewa ręka, lewe oko, prawa noga (to ja, Kynokefalos)
b) Lewa ręka, prawe oko, lewa noga
c) Lewa ręka, prawe oko, prawa noga
d) Prawa ręka, lewe oko, lewa noga
d) Prawa ręka, prawe oko, lewa noga
e) Prawa ręka, lewe oko, prawa noga

Lateralizacja prawostronna -> Analogicznie do swej poprzedniczki. No bądźmy szczerzy, tacy ludzie też istnieją :D

Zauważyłeś poprawiony błąd punktów "b" i "c" ze swojego komentarza?

Spójrzmy na dwie podgrupy, które pięknie nam się teraz pojawiły. Są dla siebie absolutną odwrotnością. Jedna grupa, od lateralizacji lewej do punktu "c" (grupa A) oraz od "d" do lateralizacji prawostronnej (grupa B).

Właśnie tu powstaje rozróżnienie, które wprowadziło do mego myślenia bardzo wiele. Nie mogłem nigdzie znaleźć argumentu, iż są praworęczni, u których wyobraźnia jest równie bujna i tacy leworęczni, dla których jest jej brak. Każdy z czytających mój tekst o tym bardzo dobrze wiedział.

Skrajnymi punktami grup A i B, wbrew pozorom, nie są lateralizacje. Są to punkty "c" i "d", w których zauważamy, iż istnieją przypadki gdzie u praworęcznych lepiej rozwiniętą, a zarazem dominującą półkulą jest prawa (punkt "d"). Oczywiście jest też skrajny przypadek moich leworęcznych, gdzie logika jest podstawą, a za nią odpowiada półkula lewa, co widzimy w podpunkcie "c".

Od siebie dopiszę, o ile jeszcze ktoś na to nie wpadł, iż społeczeństwo nadal nosi brzemię średniej 10% ludzi o lewej ręce dominującej. Ten odsetek ludności dzieli się na te cztery podgrupy. Czyli aż 25% "lewusów" będzie mieć szansę na duży problem z wyobraźnią twórczą poprzez dominację lewej półkuli. W stosunku do odwrotnej kwestii, gdzie tylko 25% wśród praworęcznych ma szansę takowego problemu nie posiadać i bujać w obłokach na rozkaz półkuli prawej.

Mam nadzieję, że rozumiecie co napisałem powyżej. ^^

Ble... ja nie napisałem słowa o lateralizacji lewostronnej.

Tak z trochę innej beczki, to zasadniczo do jakiej semantyki chcesz się u mnie przyczepić? Rozumiem, że chodzi Ci o symbole, czy może o znaczenie słów, zdań w tekście pisanym? Jeśli tak to wyciąganie fragmentu z kontekstu, po to by się przyczepić, może być działaniem propagandowym. Szczególnie gdy brak mu poparcia w opisanych faktach, pozostawionej krytyce. Ma na celu wybicie czytelnika z rytmu, ukrywając realne znaczenie.

No mam nadzieję, że nie zahaczasz o semiotykę logiczną w sensie budowy zdań w języku polskim, bo mało które ma wtedy semantyczny sens. Jak jeszcze dodać do tego interpunkcję. :D Dopiero zaczyna się jazda bez trzymanki... pewnie większość z was nie ma za cholerę pojęcia o czym ja piszę xD

...mam rację?

Ble, na koniec. Skoro tak lubisz się już przyczepiać do semantyki. Mam dla Ciebie zagadkę, a może być dla wszystkich. Niech stracę.

Nie dziw się dla tonu jaki przybiera mój post, o ile go oczywiście odczuwasz. Twój komentarz, jest dla mnie potwarzą, której nie przyjmuje. Co mnie tak wzburzyło? Twój brak szacunku, dbałości o szczegóły i to, że próbujesz się ze mnie nabijać. W moich oczach, ta odpowiedź miała na celu zrobienie ze mnie kretyna, oczernienie mojej osoby i tego co piszę. Nawet w najdrobniejszym stopniu nie chciałeś jakoś pomóc. W tekście jest błąd, który ja odbieram jako splunięcie mi w twarz. Jeśli zrobiłeś go niecelowo, to go popraw. Wskazanie go oraz stwierdzenie, że zrobiłeś to specjalnie warunkuje moje podejście do Twojej osoby. Wszystko jasne?

Zapomniałbym o nagrodzie... dwa wina marki "Amarena"? (Tyczy się wszystkich) Pasuje?

"Pismo dysgrafika jest nieestetyczne..." i co z tego? Ja też bazgrzę jak kura pazurem xD

P.S Podpowiedź: chodzi o symbolikę zaznaczania czegoś czym można obdarować. To samo jest umieszczone powyżej. :D

Nie jestem ideałem, znalazłem ciekawsze rozwiązanie - jestem sobą.
29-05-2013, 21:34
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:

Wiadomości w tym wątku
Fantazjujmy za tych, którzy nie mogą! O problemach z wyobraźnią słów kilka(set) - przez Kynokefalos - 27-05-2013, 20:13
RE: Fantazjujmy za tych, którzy nie mogą! O problemach z wyobraźnią słów kilka(set). - przez Karthas - 28-05-2013, 09:52
RE: Fantazjujmy za tych, którzy nie mogą! O problemach z wyobraźnią słów kilka(set). - przez ble - 28-05-2013, 18:19
RE: Fantazjujmy za tych, którzy nie mogą! O problemach z wyobraźnią słów kilka(set). - przez Kynokefalos - 29-05-2013, 21:34

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.