Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Magia › Podstawy Magii
Magia i trochę "moralnych bzdetów"

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Magia i trochę "moralnych bzdetów"
Autor Wiadomość
Evander Offline
Wikkid Wizzy

Liczba postów: 1,110
Reputacja: 74
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: 93
Podziękowano 369 razy w 219 postach
RE: Magia i trochę "moralnych bzdetów"
Amorte,

(16-09-2015, 09:28)Imperatrix napisał(a): Ja wychodzę z założenia, że jak coś robić, to będąc w pełni świadomą konsekwencji, jakie mogą mnie czekać. Do czegoś ta magia przecież jest, tak? A siedząc na duspku i pierdzieląc puste frazesy niczego nie osiągnę. Mam coś zrobić - robię to, koniec kropka. I nie ma, że będę się przed sobą czy kimś innym tłumaczyć ze swoich czynów. Nie mam zamiaru usprawiedliwiać swoich działań. Również, kitu sama sobie wciskać nie będę.

Tak samo jest z wszelkimi innymi działaniami magicznymi - podstawa, to szczerość wobec siebie.
Dokładnie o tym mówię. Magia jest *po coś*.
Jeżeli ktoś nie ma odwagi z niej korzystać, to nie korzysta, po prostu.

Prawda jest taka, że nie myli się tylko ten, kto nic nie robi.

Cytat:Do niedawna, wmawiałam sobie, że robienie rytów miłosnych, to skrajna głupota i że takie to krzywdzące, dla drugiej osoby, w ogóle zUe i tak dalej. Tja. No ale, jak to mówią - "tylko krowa stoi w miejscu", a ja, jako żywo, krówskiem nie jestem. Tak więc, jak będę miała ochotę, to będę takie ryty odprawiać, choćby po to, żeby się wprawiać i uczyć. I nie chodzi o to, żeby lgnęły do mnie hordy zafiksowanych samczysk. Po prostu - znajdę odpowiedni, warty uwagi cel - porycę i już.
Rozmyślałem kiedyś o tym w trakcie dyskusji na forum na te tematy.
Może źle oceniam, bo patrzę z przekłamanej perspektywy własnej zajebistości, ale gdybym miał być samotny i wpadać w depresję, to w sumie bycie celem dla zaklęcia miłosnego, którym ktoś chce mnie przyciągnąć do siebie nie jest takie złe - pod warunkiem, że ta osoba nie jest popapranym sadystą itd.

Wszystko "zależy" od okoliczności.

Cytat:
(16-09-2015, 08:36)Evander napisał(a): Ludzie umoralniają ze strachu. Ze strachu przed silniejszymi, mądrzejszymi, bardziej bezwzględnymi ludźmi.
Umoralniają innych, bo są słabi i boją się działań wymierzonych przeciwko sobie.
To specyficzny sposób na przetrwanie - grupka mniejszych jednostek wmawia większym/silniejszym/bardziej agresywnym, że czegoś nie wolno robić bo jest zue i bozia ukarze.
Nie no, piękne <3 Ale cholera, takie prawdziwe <3
Zapiszę sobie w kajeciku jako życiowe cytaty.

(16-09-2015, 10:58)XapHap napisał(a): Evander- Wiesz kurde, też myślałem tak maaase czasu, naprawdę przez początkowych 6 lat praktyki myślałem dokładnie tak samo. Czemu w ostatnich latach się to u mnie zmieniło- zabij,nie wiem :D Nie miałem kontaktu z nikim kto by mnie "umoralniał", nadal robie mase "niemoralnych żeczy", ale coś w głębi mnie samego mówi mi że to co napisałem jest słuszne....naprawdę nie wiem czemu tak myśle,skoro przez większość czasu myślałem na odwrót. Nie czuję się przez to słaby, i nie czuję się jakoś zagrożony przez osoby które nie podzielają tego typu myślenia. Nie wiem...poprostu czuje że tak jest ok.
Ja z kolei myślałem w ten sposób zaczynając swoją magiczną praktykę ponad 20 lat temu jako dzieciaczek.
Z czasem po prostu zacząłem widzieć te rzeczy takimi, jakimi są naprawdę i przestałem potrzebować wymówek dla siebie samego odnośnie podejmowania lub nie podejmowania jakiegoś działania.

Cytat:Mówisz że ludzie są zwierzętami- spoko,ludzie są zwierzętami,ale nie tylko zwierzętami. Człowiek tym różni się od zwierząt że widzi piękno. Ma zmysł estetyczny,potrafi się zachwycić, to świadczy o jego przewadze świadomościowej nad zwierzętami.
Mój drogi, polecam zapoznać się z biologią behawioralną. Badaniami nad zachowaniem słoni, szympansów, delfinów itd.
Zrób to dla siebie samego, żeby zobaczyć iż to co mówisz nie do końca jest prawdą.
Świat naturalny jest piękny i straszny zarazem, a co ciekawe - istniał o wiele dłużej niż dzieła człowieka.

Cytat: Przewaga świadomościowa daje większe pole o manewru,ale to także odpowiedzialność,odpowiedzialność za własne czyny. Im jesteś wyżej, musisz nauczyć się myśleć rozważnej. Co z tego że masz możliwości? Czy to usprawiedliwia cię przed rozpierdalaniem wszystkiego wokół?
Im jesteś wyżej tym właśnie tak naprawdę coraz mniej "musisz" a coraz więcej "możesz".
Zwróć uwagę, że odpowiedzialność za własne czyny oznacza najczęściej - "przed innymi ludźmi".
Nie jesteś winien wyjaśnień kamieniowi, którym właśnie przywaliłeś w coś twardego. Ale człowiek, któremu wybiłeś tym kamieniem szybę może się o to pluć.

Dlatego moją pierwszą radą dla ludzi przygotowujących się do rzucania klątw jest aby o tym milczeć, nawet przed najbliższymi.

Nikt nie musi wiedzieć, kto pierwszy rzucił kamień...

Everything that has a (born) beginning has an end (in death).

"Zaprawdę, Moc jest krewną konieczności,
 i przychodzi, gdy człowiek jej pragnie" - Pitagoras
16-09-2015, 19:20
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:

Wiadomości w tym wątku
Magia i trochę "moralnych bzdetów" - przez XapHap - 15-09-2015, 14:34
RE: Magia i trochę "moralnych bzdetów" - przez Bvizard - 15-09-2015, 15:31
RE: Magia i trochę "moralnych bzdetów" - przez Werba - 15-09-2015, 17:40
RE: Magia i trochę "moralnych bzdetów" - przez Bvizard - 15-09-2015, 18:37
RE: Magia i trochę "moralnych bzdetów" - przez Quo - 15-09-2015, 18:55
RE: Magia i trochę "moralnych bzdetów" - przez Siri - 15-09-2015, 22:42
RE: Magia i trochę "moralnych bzdetów" - przez Evander - 16-09-2015, 00:15
RE: Magia i trochę "moralnych bzdetów" - przez Siri - 16-09-2015, 01:39
RE: Magia i trochę "moralnych bzdetów" - przez Evander - 16-09-2015, 08:36
RE: Magia i trochę "moralnych bzdetów" - przez Plague Doctor - 16-09-2015, 09:28
RE: Magia i trochę "moralnych bzdetów" - przez Evander - 16-09-2015, 19:20
RE: Magia i trochę "moralnych bzdetów" - przez XapHap - 16-09-2015, 10:58
RE: Magia i trochę "moralnych bzdetów" - przez XapHap - 16-09-2015, 19:59
RE: Magia i trochę "moralnych bzdetów" - przez Evander - 16-09-2015, 20:04
RE: Magia i trochę "moralnych bzdetów" - przez tupajda - 16-09-2015, 22:05
RE: Magia i trochę "moralnych bzdetów" - przez Mięta - 18-09-2015, 10:18
RE: Magia i trochę "moralnych bzdetów" - przez Kaczuch - 20-09-2016, 21:18
RE: Magia i trochę "moralnych bzdetów" - przez Void - 20-09-2016, 21:59
RE: Magia i trochę "moralnych bzdetów" - przez Słoneczko - 02-10-2016, 00:26
RE: Magia i trochę "moralnych bzdetów" - przez Nana - 06-11-2016, 15:19

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.