Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Magia › Magia Słowiańska › Podstawy teoretyczne i praktyczne
Magiczne Symbole Słowiańskie

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Magiczne Symbole Słowiańskie
Autor Wiadomość
Kamlost Offline
Użytkownik

Liczba postów: 17
Reputacja: 4
Znak Zodiaku: Koziorożec
Praktykowany rodzaj magii:
Energetyka

Podziękowania: 0
Podziękowano 1 razy w 0 postach
RE: Magiczne Symbole Słowiańskie
Slava!

Kolejny świetny post! Drogi Nikodemie, czyżbyś planował jakiś cykl? Może potrzebna Ci w czymś pomoc? Chętnie się przyczynię

Co do dyskusji, chyba nie mam wiele do dodania, to bardzo zwięzłe informacje i pozwolę sobie zauważyć, że dość praktyczne.
Wydaje mi się warto wspomnieć, że koło samo w sobie też było dla Słowian dość ważne, pojawia się często w rytuałach.
Jestem też ciekawy co myślisz w kwestii zwrotu ramion swarzycy, wiesz, prawo czy lewo, czy ma to jakieś znaczenie, czy jest to może późniejsze rozróżnienie... Wiele opinii się spotyka.
A jak już mowa o czasie, to wiesz coś może na temat powstawania tych symboli? Wiesz, wpływy chrześcijaństwa były dość silne, może niektóre symbole zostały zainfekowane jakimiś ideami.Na przykład Ręce Boga wydawałyby mi się podejrzane, wiesz, nie że już chrześcijańskie, wciąż słowiańskie, tylko trochę mniej.

No i pozwolę sobie zasugerować, że generalnie, to fajnie byłoby mieć symbole, które odsyłałyby nas do konkretnych żywiołów (powiedzmy, że mamy teraz dwa, do ognia i ziemi, przez bogów, ale chyba wystarczy) ale również do bóstw, a nawet do kontaktu ze zwykłymi demonami, czy w zasadzie nawet do konkretnych działań magicznych. Rzecz jasna nie mamy tego w źródłach, ale wydaje mi się dobrym pomysłem rozwijanie symboli słowiańskich. W końcu jeśli jeden bóg ma symbol, to reszcie też możemy zrobić. Na pewno działa to w praktyce indywidualnej, ale miło byłoby ustalić wspólną terminologię, społeczność by na tym zyskała. Może sam masz już jakieś "prywatne" symbole?

Aure Entuluva!
17-11-2016, 06:32
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:

Wiadomości w tym wątku
Magiczne Symbole Słowiańskie - przez Nikodem - 17-11-2016, 00:12
RE: Magiczne Symbole Słowiańskie - przez Kamlost - 17-11-2016, 06:32
RE: Magiczne Symbole Słowiańskie - przez Nikodem - 17-11-2016, 13:42

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.