Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Magia › Magia Słowiańska › Podstawy teoretyczne i praktyczne
Magiczne Symbole Słowiańskie

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Magiczne Symbole Słowiańskie
Autor Wiadomość
Nikodem Offline
* * * * *

Liczba postów: 167
Reputacja: 35
Znak Zodiaku: Lew
Praktykowany rodzaj magii:
Magia Słowiańska

Podziękowania: 135
Podziękowano 84 razy w 39 postach
RE: Magiczne Symbole Słowiańskie
Po kolei. ;]
Kontekst historyczny symboli:

PRZENIESIONE DO PIERWSZEGO POSTU - uzupełnione opisy

Cytat:No i pozwolę sobie zasugerować, że generalnie, to fajnie byłoby mieć symbole, które odsyłałyby nas do konkretnych żywiołów (powiedzmy, że mamy teraz dwa, do ognia i ziemi, przez bogów, ale chyba wystarczy)

Warto zwrócić uwagę na odmienną interpretacje Żywiołów w słowiańskiej symbolice i mistycyzmie.

By miejsce dla Słowian mogło być Święte (np. na Święty Gaj/Kącinę) musiało spełnić 3 warunki:
- musi być Głaz/skała;
- musi być Drzewo;
- musi być Źródło/rzeka/dostęp do wody.

(pisze o tym Szyjewski)

Ogień Swarorzycowy (obrzędowy) można rozpalić wszędzie.
Słońce - jako ognisty aspekt boskości również świeci prawie wszędzie.

To podział o tyle ciekawy, że pokazuje, iż Słowianie nie mieli znanego nam z innych kultur kultu 4 Żywiołów (Ognia, Powietrza, Wody i Ziemi).
(boli, no nie? ;P ciężko to zaakceptować i przestawić swój sposób postrzegania xP )

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Natomiast, jeśli musisz już dzielić Symbole, na 4 Żywioły, można posłużyć się domenami Bogów, których reprezentują, np.:
- Ziemia -> Mokosz;
- Woda -> Weles (w micie kosmogonicznym jest Władcą Głębin Praoceanu);
- Powietrze -> Perun (jako Pan Burzy), lub Strzybóg - chociaż nie kojarzę jego symbolu (jeśli znacie - podzielcie się! ;] );
- Ogień -> Swaróg/Swarożyc/Dadźbóg.

Cytat:Jestem też ciekawy co myślisz w kwestii zwrotu ramion swarzycy, wiesz, prawo czy lewo, czy ma to jakieś znaczenie, czy jest to może późniejsze rozróżnienie... Wiele opinii się spotyka.

Wg mnie, kierunek ramiona swarzycy nie ma znaczenia.
Tak jak nie ma znaczenia w którą stronę i od którego ramienia zaczynamy kreślić pentagram.
Są różne szkoły dzielące pentagramy na odpędzające i przyciągające - i ich opinie wykluczają się wzajemnie.
A jednak wszystkim działa - jak to jest? ;P

Uważam, że ze swargą jest tak samo. ;]

Cytat:Wydaje mi się warto wspomnieć, że koło samo w sobie też było dla Słowian dość ważne, pojawia się często w rytuałach.

Koło to taki najbardziej pierwotny znak solarny i w zasadzie zawsze symbolizuje to samo - cykliczność, ciągłość, doskonałość (również boską), czy po prostu słońce.
U Słowian podobnie.

Cytat:Rzecz jasna nie mamy tego w źródłach, ale wydaje mi się dobrym pomysłem rozwijanie symboli słowiańskich. W końcu jeśli jeden bóg ma symbol, to reszcie też możemy zrobić. Na pewno działa to w praktyce indywidualnej, ale miło byłoby ustalić wspólną terminologię, społeczność by na tym zyskała. Może sam masz już jakieś "prywatne" symbole?

Pewnie, że opracowywanie symboli ma sens - tak jak w przypadku Symbolu Welesa.
Jednak by się za to zabrać potrzebna jest praktyka i pełne zrozumienie Bóstwa, którego symbol chce się opracować. To nie takie hop-siup.

- - - - - - - - - - - - - - -
Sam nie opracowywałem nowych symboli.
Wystarczają mi te, które mamy obecnie. ;]

17-11-2016, 13:42
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:

Wiadomości w tym wątku
Magiczne Symbole Słowiańskie - przez Nikodem - 17-11-2016, 00:12
RE: Magiczne Symbole Słowiańskie - przez Kamlost - 17-11-2016, 06:32
RE: Magiczne Symbole Słowiańskie - przez Nikodem - 17-11-2016, 13:42

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.