Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Magia › Podstawy Magii
Dni i godziny planetarne wg Hygromantei

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Autor Wiadomość
Adrianna Online
Pingwiniara

Liczba postów: 624
Reputacja: 15
Znak Zodiaku: Byk
Praktykowany rodzaj magii:
Magia pingwinów

Podziękowania: 118
Podziękowano 114 razy w 65 postach
Moja dobroć i kreatywność osiąga jakieś wyżyny ostatnio, więc Witchcraft doczekał się tłumaczenia Hygromantei XD

Ostatnio sporo piszecie do mnie o dni planetarne, godziny planetarne, skąd, jak, kiedy i dlaczego. Może ten post trochę rozjaśni i zmniejszy moją ilość DMów 😀

Ale od początku, co to jest Hygromanteia? To inaczej “Magiczny Traktat Salomona” - grymuar, w którym opisane są instrukcje magiczne Salomona przekazywane jego synowi Rehoboamowi.
Znajdują się tam różne ciekawe rzeczy - metody przywoływania duchów, metody dywinacji, ale mnie najbardziej dzisiaj interesuje charakterystyka planet oraz przypisane im dni i godziny oraz co z nimi można zrobić.

Tłumaczę wersję Ioannisa Marathakisa z przedmową Stephena Skinnera, tam są super tabelki zrobione, więc łatwo można się w tym odnaleźć. Oczywiście nie robię przekładu całej książki, tylko wyłuskuję to co mnie akurat w temacie interesuje. Jak ktoś chce zgłębić to PDF jest na luzie w internecie i można sobie wrzucić translator i voila.

Oczywiście to nie jest jakaś wyrocznia, jak nie ma czasu do stracenia to siadasz i robisz czary kiedy ten czas masz. Ale fajnie jest sobie podbić rytuał tymi energiami i ja tak po prostu robię 🙂

No to jedziemy.

Idąc za słowami Salomona “po pierwsze musisz zawsze obserwować panowanie planet i znaków zodiaku a wtedy używać ich by wykonać co chcesz”. Czyli najważniejsze i podstawowe jest panowanie planety, wszystko inne przychodzi później. W Hygromantei wspomniane są zioła, słowa i kamienie jako “istota rzeczy” . Ale prym i pierwszeństwo jest w pozycjach 7 planet, które rządzą 7 dniami tygodnia.

Co Hygromanteia mówi o poszczególnych planetach i zarazem o panowaniu w ich dniach? Zaczyna Salomon od Saturna, więc i ja tak zacznę.
  • Saturn rządzi sobotą. Jego dzień i godziny są dobre do operacji przeciwko wrogom, wzywaniu duchów do butelek oraz do edukowania dzieci.
  • Jowisz rządzi czwartkiem. Jest przydatny w operacjach związanych z odwagą, byciem gloryfikowanym przez kobiety i mężczyzn, do dyskrecji naszych czarów, polowania, uzdrawiania ludzi i zwierząt oraz generalnie do wszystkiego :D nie żartuję, cytuję xD
  • Mars rządzi wtorkiem. Jest przydatny w tworzeniu pergaminowych talizmanów przeciw zagrożeniom, kiedy chcemy walczyć na noże, do rozlewu krwi oraz odwagi.
  • Słońce rządzi niedzielą. Najlepszy do wykonywania pergaminowych talizmanów, które mamy nosić ze sobą, aby uzyskać przychylność autorytetów oraz do znajdowania skarbów, korzystnych sądów, wiązania złych języków, zemsty oraz gdy chcemy, by prawda wyszła na jaw.
  • Księżyc rządzi poniedziałkiem. Użyteczny w pokonywaniu wrogów oraz dominowaniu ludzi a także w sprzedaży, kupnie, pożyczaniu, zapytaniach do urzędów.
  • Merkury rządzi środą. Przydatny w podróżach, zdobywaniu wiedzy, do przychylnych sądów, byciu wyedukowanym oraz do pracy z metalami. Także do wywołania kontaktu (wg Salmona kontaktu z potężnymi osobistościami, ale wiadomo, że ogólnie kontakt), przeciw niebezpieczeństwom na morzu oraz do rozpoczynania podróży.
  • Wenus rządzi piątkiem. Wszystko co związane z miłością kobiet oraz sprawianiem by mąż kochał swoją żonę.
Tak podaje Hygromanteia. To nie jest oczywiście wyczerpująca lista tego jakie wpływy ma dana planeta. Jedynie część z nich. Jest tego o wiele, wiele więcej. Ale o tym może kiedy indziej. Bardziej zależy mi tutaj na tym by pokazać wykorzystanie dni i poszczególnych godzin planetarnych w naszych rytuałach. Ponieważ korespondencje planetarne możemy oczywiście mieszać, aby uzyskać pożądany efekt.

Tłumacze Hygromantei zrobili fajną robotę z tymi tabelkami każdego dnia tygodnia i aż żal z tego nie skorzystać. Ale zanim tabelki to co to są w ogóle te godziny planetarne i jak je wyliczyć.

Pierwsza godzina danego dnia jest zawsze we władaniu planety, która rządzi danym dniem tygodnia. Pierwszą godziną uznaje się wschód słońca. Kolejno godziny Słońca, Wenus, Merkurego, Księżyca, Saturna, Jowisza i Marsa. I tak przez 24 godziny każdego dnia. Na całe szczęście mamy internet i już nie musimy liczyć kiedy jaka godzina wypada. Mądrzy ludzie stworzyli coś co nazywa się kalkulatorem planetarnym. Jest tego masa w internecie, ja korzystam najczęściej z tego: https://planetaryhours.net/

No i przechodzimy do najlepszego, czyli co w jakie dzień robić i w jakiej godzinie, czyli wysławione już przeze mnie pod niebiosa tabelki :D Tych tabelek jest kilka, zależy w który manuskrypt zajrzymy. Moim ulubionym akurat jest Monacensis Gr. 70, więc z niego skorzystam :) enjoy!

[Obrazek: attachment.php?aid=640]

[Obrazek: attachment.php?aid=643]

[Obrazek: attachment.php?aid=642]

[Obrazek: attachment.php?aid=637]

[Obrazek: attachment.php?aid=639]

[Obrazek: attachment.php?aid=641]

[Obrazek: attachment.php?aid=638]

Źródło: "The Magical Treatise of Solomon or Hygromanteia: The Ancestor of the Key of Solomon" autorzy Ioannis Marathankis, Stephen Skinner
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-03-2025, 18:24 {2} przez Adrianna.)
30-03-2025, 18:04
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: Wierzbix , Merid♡ , Redek , Olimpia , Bloodshoter

Wiadomości w tym wątku
Dni i godziny planetarne wg Hygromantei - przez Adrianna - 30-03-2025, 18:04

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.