Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Rozwój duchowy › Religie i Filozofie v
1 2 3 Dalej »

Chrześcijaństwo okiem mym

Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Chrześcijaństwo okiem mym
Autor Wiadomość
Evander Offline
Wikkid Wizzy

Liczba postów: 1,052
Reputacja: 73
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: 93
Podziękowano 364 razy w 214 postach
RE: Chrześcijaństwo okiem mym
Amorte,

Cytat:Czyli to o kamieniowaniu/biczowaniu/mordowaniu ludzi to też była metafora? Jakoś nie mogę sobie wyobrazić, co miała naprawdę oznaczać... oO
Mhm. To ma związek z tuleniem.

Tak naprawdę to są błędy w tłumaczeniu: "bicz" to w oryginale był "pejcz", a "mordowanie" to "kochanie na zabój".

Wiesz, żydzi to naród wyzwolony pod tym względem.

Everything that has a (born) beginning has an end (in death).

"Zaprawdę, Moc jest krewną konieczności,
 i przychodzi, gdy człowiek jej pragnie" - Pitagoras
09-06-2013, 23:20
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
~Kas
Gość

Podziękowania:
Podziękowano razy w postach
>link< Chyba takie tulenie mieli na myśli.

Cytat:"bicz" to w oryginale był "pejcz", a "mordowanie" to "kochanie na zabój"
Zaprawdę powiadam Ci, że masz dziwne fantazje.

Tak swoją drogą, jeśli już chrześcijańskie rytuały czemuś służą, to prędzej odciąganiu ludzi od oświecenia i wpychaniu ich głębiej w ignorancję.
09-06-2013, 23:33
Odpowiedz
Podziękowali:
Gwynbleidd Offline
Użytkownik

Liczba postów: 156
Reputacja: 3
Znak Zodiaku: Strzelec

Podziękowania: 2
Podziękowano 8 razy w 13 postach
(09-06-2013, 23:33)Kasumi napisał(a): Tak swoją drogą, jeśli już chrześcijańskie rytuały czemuś służą, to prędzej odciąganiu ludzi od oświecenia i wpychaniu ich głębiej w ignorancję.

Wypraszam sobie! Ja się ignorantem nie czuje. O!

A co do pierwotnego sensu wątku to chrześcijaństwo zabrania magii, tak?
Tylko znowu pytanie co przez magię rozumiemy?

Tak więc to czego "zabrania" chrześcijaństwo to korzystanie z mocy innych bytów niż byty będące po stronie JHWH. I wszelkiego ich wysławiania. Przede wszystkim tego w celu uzyskania wyższego levelu. Argumenty są takie, że jedyna cześć należna jest tylko JHWH jako stwórcy. I wszelkie wysławianie innych bytów jest złe. To samo tyczy się chęci uzyskania od nich wiedzy o przyszłości. Bo nie zrobią tego za darmo.

O innych rzeczach Biblia milczy. Wątpię żeby ktoś kto np. robi psi-balla czy tam łapie sobie pokemony zdradzał JHWH.

Takie jest moje zdanie na ten temat.

Quae medicamenta non sanant, ferrum sanat; quae ferrum non sanat, ignis sanat...
10-06-2013, 00:20
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
~LordAnayami
Gość

Podziękowania:
Podziękowano razy w postach
A skąd wiecie, czy przypadkiem te zmiany o magii nie zostały dodane przez KK, wszyscy wiedzą, że biblia została pozmieniana, więc te fragmenty mogły zostać dodane i tyle.
10-06-2013, 00:53
Odpowiedz
Podziękowali:
Quanti Offline
Użytkownik

Liczba postów: 63
Reputacja: 0
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 0
Podziękowano 0 razy w 0 postach
Ja się wstawię za Lukasem. No częściowo... Religie są bardzo potrzebne w naszym społeczeństwie. Dzięki nim ludzie nie zabijają, nie kradną ani nie gwałcą, będąc w przeświadczeniu, że za to cierpieliby wieczne katusze w Piekle. Przykazania kreowane są na podstawie zasad życia wśród innych. Religia Chrześcijańska nie namawia do niczego złego. Co innego z Kościołem, ale jako, że mamy na forum katolików, nie będę się wypowiadać o tej zacnej instytucji. Ludzie źle interpretowali Biblię, dlatego dochodziło do tragedii. W Starym Testamencie jest widoczna przemoc, ale przecież ci ludzie dopiero tworzyli zarys cywilizacji, więc nie było to dla nich tak rażące. Chodzi o to, by ślepo nie podążać za słowami Księgi, którą przecież pisali LUDZIE. Czemu by nie wykorzystać potencjału godformy, która jest mega potężna (zobaczcie ile ludu w nią wierzy i ile modlitw codziennie się do niej wypowiada). Zdarzało mi się robić rytuały na podstawie gry, więc w oparciu o Biblię, albo z jej wykorzystaniem to lajcik. :)

Wszystko należy upraszczać jak tylko można, ale nie bardziej.
29-06-2013, 12:04
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Evander Offline
Wikkid Wizzy

Znak Zodiaku:

Amorte,

(29-06-2013, 12:04)Quanti napisał(a): Ja się wstawię za Lukasem. No częściowo... Religie są bardzo potrzebne w naszym społeczeństwie. Dzięki nim ludzie nie zabijają, nie kradną ani nie gwałcą, będąc w przeświadczeniu, że za to cierpieliby wieczne katusze w Piekle. Przykazania kreowane są na podstawie zasad życia wśród innych.
Ludzie nadal kradną, gwałcą i zabijają.
Robią tego mniej ze względu na nowoczesne metody śledcze i skuteczność policji, która w porównaniu do uprzednich wieków jest ogromna.

Do normalnego funkcjonowania społeczeństwa wystarczy sprawiedliwe prawo i jego egzekwowanie.

Jeżeli Ty potrzebujesz wróżki zębuszki stojącej z biczem nad Tobą, żeby być dobrym człowiekiem, to masz więcej problemów, niż Ci się wydaje.

Cytat:Religia Chrześcijańska nie namawia do niczego złego. Co innego z Kościołem, ale jako, że mamy na forum katolików, nie będę się wypowiadać o tej zacnej instytucji. Ludzie źle interpretowali Biblię, dlatego dochodziło do tragedii. W Starym Testamencie jest widoczna przemoc, ale przecież ci ludzie dopiero tworzyli zarys cywilizacji, więc nie było to dla nich tak rażące. Chodzi o to, by ślepo nie podążać za słowami Księgi, którą przecież pisali LUDZIE.
Nooo, tak.
Teraz umyjemy zakrwawione rączki KK, to może przy okazji zliżmy też bitą śmietanę z kolana gościa chodzącego w sukience.

Nie ma to jak spalić i prześladować tysiące ludzi, a po paru stuleciach powiedzieć: "Ups, sorry ziomy, źle przeczytaliśmy fragment w Biblii. Nie macie nam tego za złe?"

Cytat:Czemu by nie wykorzystać potencjału godformy, która jest mega potężna (zobaczcie ile ludu w nią wierzy i ile modlitw codziennie się do niej wypowiada). Zdarzało mi się robić rytuały na podstawie gry, więc w oparciu o Biblię, albo z jej wykorzystaniem to lajcik. :)
Temat był już poruszany wielokrotnie. Czemu ciągle musimy go wałkować?

Powtórzę więc raz jeszcze, nie każdy ma ochotę korzystać z energii żydowskiego idola przemocy i ignorancji.

29-06-2013, 12:11
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Quanti Offline
Użytkownik

Znak Zodiaku:

(29-06-2013, 12:11)Evander napisał(a): Powtórzę więc raz jeszcze, nie każdy ma ochotę korzystać z energii żydowskiego idola przemocy i ignorancji.

Nikt Cię do tego nie zmusza.

Nie usprawiedliwiam tamtych ludzi, nie da się tego zrobić. Robili złe rzeczy i byli uznawani za bohaterów. Okej, miej im to za złe, zresztą trudno nie mieć. Negujesz moją wypowiedź w oparciu o czyny ludzi, ja natomiast piszę, że idee przyświecające religii są dobre, a nie, że wszyscy katolicy to anioły i trzeba całować ich stopy lub, jak to zgrabnie ująłeś, zlizywać bitą śmietanę z ich kolan. Nie możemy wrzucać wszystkich do jednego worka. Idąc Twoim tokiem myślenia Ev, wszyscy Niemcy to zło wcielone i trzeba ich nienawidzić.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-06-2013, 12:51 {2} przez Ames.)
29-06-2013, 12:28
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Evander Offline
Wikkid Wizzy

Znak Zodiaku:

Amorte,

(29-06-2013, 12:28)Quanti napisał(a): Nie usprawiedliwiam tamtych ludzi, nie da się tego zrobić. Robili złe rzeczy i byli uznawani za bohaterów. Okej miej im to za złe, zresztą trudno nie mieć. Negujesz moją wypowiedź w oparciu o czyny ludzi, ja natomiast piszę, że idee przyświecające religii są dobre, a nie, że wszyscy katolicy to anioły i trzeba całować ich stopy lub, jak to zgrabnie ująłeś, zlizywać bitą śmietanę z ich kolan.
No i co z tego, że idee były dobre, jak mało kto żyje w zgodzie z nimi?
Na co dzień nie spotykasz się z ideami ale z realnymi ludźmi i ich zachowaniem.

Mnie to zadziwia naprawdę jak przychodzą ludzie, którzy wiedzą dobrze, że ta religia piętnuje praktycznie całą magiczną praktykę, duchowość, ba zwykłą medytację niektórzy jej członkowie uznają za wynalazek diabła - i ci ludzie z uśmiechem na twarzy mówią, że się zajmują magią, a ta religia wcale nie jest taka zła i w ogóle.

Nie wiem w jakim stadium wyparcia i urojeń trzeba być, żeby po prostu nie móc przyznać się - chociażby przed samym sobą - że coś tu się naprawdę nie zgadza.

Tyle jest innych religii, które nie negują magii w żaden sposób. Buddyzm, Taoizm, Wicca, stara wiara itd... skąd takie parcie na usprawiedliwianie krwawych zbrodni kanibalistycznego kultu praktykującego rytualne zjadanie dziecka żydowskiego cieśli?

Cytat:Nie możemy wrzucać wszystkich do jednego worka. Idąc Twoim tokiem myślenia Ev, wszyscy Niemcy to zło wcielone i trzeba ich nienawidzić.
Proszę Cię. Bez takich oczywistych prób zmanipulowania moich wypowiedzi. Tutaj na tym forum nikt poważny się na to nie nabierze.

29-06-2013, 12:35
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Quanti Offline
Użytkownik

Znak Zodiaku:

Ok, przyznaję, że coś tu naprawdę się nie zgadza. Chcesz to napiszę parę słów o tym, co mi w KOŚCIELE (nie w samej religii) nie pasuje.

Nie podoba mi się fakt, że wciąż wykorzystują ludzi. Taki Rydzyk przyjeżdża sobie mercedesem i przyjmuje od starszych kobiet ich ostatnie pieniądze. Nie podoba mi się, że negują wszystkie inne wiary, ani to, że próbowali przemocą wyprzeć Wiarę Rodzimą. Również kiepskie jest to, że nie uczą szacunku do Natury, a jedynie do ich Boga. Boją się okultystów, bo wiedzą, że ich nie zmanipulują. Magowie nie będą pod ich kontrolą, więc mówią, że praktyki magiczne nie istnieją, a jeśli nawet - to są złe (hipokryzja).

To wszystko miałam na myśli mówiąc, że o Kościele nie będę się wypowiadać.

(29-06-2013, 12:35)Evander napisał(a): No i co z tego, że idee były dobre, jak mało kto żyje w zgodzie z nimi?

Czekaj, a ja sądziłam, że w tytule tematu jest "Chrześcijaństwo", ale najwidoczniej musiałam się pomylić.

(29-06-2013, 12:35)Evander napisał(a): Proszę Cię. Bez takich oczywistych prób zmanipulowania moich wypowiedzi. Tutaj na tym forum nikt poważny się na to nie nabierze.

Łał. To wcale nie była próba manipulacji z Twojej strony, prawda?

Rydzyk!!! Nie Rubik... - Arthas

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-06-2013, 13:12 {2} przez Ames.)
29-06-2013, 12:56
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Evander Offline
Wikkid Wizzy

Znak Zodiaku:

Amorte,

(29-06-2013, 12:56)Quanti napisał(a): Ok, przyznaję, że coś tu naprawdę się nie zgadza. Chcesz to napiszę parę słów o tym, co mi w KOŚCIELE (nie w samej religii) nie pasuje.

Nie podoba mi się fakt, że wciąż wykorzystują ludzi. Taki Rydzyk przyjeżdża sobie mercedesem i przyjmuje od starszych kobiet ich ostatnie pieniądze. Nie podoba mi się, że negują wszystkie inne wiary, ani to, że próbowali przemocą wyprzeć Wiarę Rodzimą. Również kiepskie jest to, że nie uczą szacunku do Natury, a jedynie do ich Boga. Boją się okultystów, bo wiedzą, że ich nie zmanipulują. Magowie nie będą pod ich kontrolą, więc mówią, że praktyki magiczne nie istnieją, a jeśli nawet - to są złe (hipokryzja).

To wszystko miałam na myśli mówiąc, że o Kościele nie będę się wypowiadać.
I teraz ci wszyscy ludzie wysyłają swoją negatywną energię nienawiści do tego swojego godforma.
Na pewno rozsądnie jest z niego korzystać?

Cytat:
(29-06-2013, 12:35)Evander napisał(a): No i co z tego, że idee były dobre, jak mało kto żyje w zgodzie z nimi?

Czekaj, a ja sądziłam, że w tytule tematu jest "Chrześcijaństwo", ale najwidoczniej musiałam się pomylić.
Przeczytaj pierwszy post. Nie powinno się sądzić książki po okładce.

Cytat:
(29-06-2013, 12:35)Evander napisał(a): Proszę Cię. Bez takich oczywistych prób zmanipulowania moich wypowiedzi. Tutaj na tym forum nikt poważny się na to nie nabierze.

Łał. To wcale nie była próba manipulacji z Twojej strony, prawda?
U was też biją murzynów.

29-06-2013, 13:01
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.