Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Rozwój duchowy › Religie i Filozofie v
1 2 3 Dalej »

Nieśmiertelność... Tak czy Nie ?

Strony (7): « Wstecz 1 2 3 4 5 … 7 Dalej »
Idź do strony 
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Nieśmiertelność... Tak czy Nie ?
Autor Wiadomość
Irbis Offline
Obserwator

Liczba postów: 322
Reputacja: 11
Znak Zodiaku: Pogranicze Baran-Byk
Praktykowany rodzaj magii:
Nauki ścisłe, goetyka

Podziękowania: 55
Podziękowano 84 razy w 85 postach
RE: Nieśmiertelność... Tak czy Nie ?
(27-07-2013, 22:42)wena napisał(a): LordAnyami, po osiągnięciu oświecenia ma się wielką moc tak. Osiągniecie oświecenia jest zjednoczeniem się z Bogiem. Wtedy Bóg i Ty jesteście jednym.

O jakim bogu mówisz ? Jest wiele bogów, co religia to inny.
Czy może masz na myśli "istotę"/ moc twórczą która ukształtowała świat fizyczny ?
27-07-2013, 23:50
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
wena Offline
Leniwa Szumowina

Liczba postów: 341
Reputacja: 13
Znak Zodiaku: Baran
.............................

Podziękowania: 5
Podziękowano 10 razy w 11 postach
Ehmm. Tak, mam na myśli istotę, która nad tym wszystkim czuwa. I nie jest dobra ani zła. /Nie chodzi mi o Godformy.

"Pamiętaj: w co umysł może uwierzyć, to umysł może osiągnąć...." = Napoleon Hill

----------------------------

[Obrazek: tumblr_omilcy7mzi1ue04pxo1_250.gif]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-07-2013, 00:37 {2} przez Ames.)
28-07-2013, 00:02
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
~LordAnayami
Gość

Podziękowania:
Podziękowano razy w postach
Ja zaś uważam, że formę boga czyni matryca, którą możemy jak wirusy w komputerze zmieniać, głównie na nie wielkiej przestrzeni. Znajduje się to między podświadomością a energią, z której wszystko się składa, mocnej rozwinę to jak Emrys założy mi kącik, wtedy zasypię paroma ciekawymi rzeczami :D
28-07-2013, 00:06
Odpowiedz
Podziękowali:
~UtkaneZWyobrazen
Gość

Podziękowania:
Ja ja bym chciał być nieśmiertelny. Nawet wczoraj o Tym rozmawiałem z przyjaciółką. A dlaczego? Bo jest tyle rzeczy do zobaczenia, tyle do nauczenia. Czy bym tęsknił w życiu? Nie... Bo wyznaję zasadę że czasem do życia trzeba podejść egoistycznie. Jakaś tęsknota na pewno by była, ale kiedyś wszystko przemija... :)
28-07-2013, 02:11
Odpowiedz
Podziękowali:
Feras Offline
aka. Laominos

Liczba postów: 132
Reputacja: 0
Znak Zodiaku:
Magia Natury/Runy

Podziękowania: 28
Podziękowano 2 razy w 1 postach
Ja nie chciałbym być nieśmiertelny albo może chciałbym? Zapewne w czasie mojego koegzystowania z ludźmi, ograniczonymi powłoką ludzkiego, rozpadającego się z czasem ciała, straciłbym swoje człowieczeństwo, patrząc, jak moje wnuki i prawnuki dokonują czegoś wspaniałego lub patrząc, jak moi potomkowie umierali w męczarniach, licznych wojnach, które - nie oszukujmy się, będą. Dlatego straciłbym człowieczeństwo, byłbym czymś w rodzaju istoty, która odłączyła się od ludzi w poszukiwaniu... Niczego? Istota, która byłaby prawie 100% istotą myślącą lewą półkulą, bez uczuć, emocji pragnień i marzeń. Bez żadnego celu, bez niczego przede mną, tylko śmiercią i zniszczeniem rasy ludzkiej, oh, well...

disregard GF, acquire gangas
[Obrazek: zyzz_bdy_loupu-d5ituzq.png~c200]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-07-2013, 14:28 {2} przez Ames.)
28-07-2013, 10:59
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Stratus Offline
Użytkownik

Liczba postów: 102
Znak Zodiaku: Ryby
Podstawowa ;p

Podziękowania: 0
Podziękowano 0 razy w 0 postach
Chciałbym być nieśmiertelny. Dlaczego? Może dla potęgi, może dla władzy, a może dlatego, że z czasem przyjdzie mądrość, o której wiedzą tylko nieliczni, czas... Mógłbym powiedzieć, jak niebezpieczne jest to zjawisko, ale po co, każdy nieśmiertelny się o tym przekona. :-) Ale jedno jest pewne, czas zmienia wszystko i kto wie, może gdy uzyskamy, hmm, oświecenie, mądrość Wszechświata, to będziemy mieli szansę dołączyć do grona istot, które troszczą się o Wszechświat, do takich, o których nawet nie ma mitów i legend. Myślę, że z nieśmiertelności płyną korzyści, ale tylko dla ludzi, którzy wiedzą... bo, jak ktoś kiedyś zauważył, wiedza to potęga :-), nawet tu na tym forum każdy szuka wiedzy, oczywiście nie tylko wiedzy, bo i znajomych o wspólnych zainteresowaniach, ale głównie wiedzy. Dlatego myślę, że nieśmiertelność to przywilej, do którego są powołani nieliczni. I tym miłym akcentem zakończę wypowiedź. :-)

Zwracam sie z prosba o przymkniecie oczu na bledy [brak polskich znakow(laptop bez polskich znakow)]
Z gory dziekuje

"Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich."
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-07-2013, 16:31 {2} przez Ames.)
28-07-2013, 15:52
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Evander Offline
Wikkid Wizzy

Liczba postów: 1,062
Reputacja: 74
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 93
Podziękowano 365 razy w 215 postach
Amorte,

(27-07-2013, 22:42)wena napisał(a): Strach zapewni bardzo silną motywacje i gdyby wiedza ta była powszechna na Wikipedii, to osoby bojące się umrzeć, na pewno by chwyciły za cugle i zaczęły medytować, jeśli by tak przedłużyli swe życie. Człowiek jak każda inna żywa istota chce się utrzymać na tym świecie najdłużej jak może.
Najpierw musiało by im się udać uzyskać konkretne efekty.
I tym lepiej, im więcej byłoby takich osób. Można by się schować w ich tłumie. Zamiast być nieśmiertelnym dziwadłem ściganym przez wywiady wszystkich państw, byłbyś po prostu jednym z wielu.

Cytat:Nie chodziło mi o to, że "płaczący w kącie, że nikt Cię nie kocha". Raczej chciałem uwzględnić, że Ty sam stracisz uczucia. Po pewnym czasie. Włączy Ci się taki mechanizm obronny w psychice. Wtedy w sumie jesteś robotem. Bez uczuć, maszyną żyjącą wiecznie. Konsumujesz, śpisz, jesz, kochasz się. Ale to wszystko dla Ciebie nie ma już smaku. Tak, jakbyś wpierdalał bekon codziennie przez wieczność, nawet jeśli go bardzo lubisz, będziesz go po pewnym czasie nienawidził i szukał nowych potraw (wrażeń).
Bullshit.
Zakładasz, że ludzka istota jest z natury swej słaba i w efekcie długowieczności musi stać się zblazowaną suczą, której nic się nie podoba.

Bez jakiejkolwiek referencji do długowiecznych ludzi, nie jesteśmy w stanie tego stwierdzić, że właśnie tak będzie.
Być może podążając ścieżką tantry i przerzucając się potem na dżogczen, bylibyśmy w stanie kontrolować swoje emocje do takiego poziomu, że powodowały by fizyczne zmiany wokół nas.

Sztuką jest zastanowić się, czego się właściwie od nieśmiertelności oczekuje.
Nieśmiertelność dla mnie jest tylko etapem - stanem koniecznym np. do podróżowania po wszechświecie, do zdobywania wiedzy i mocy - jest tyle do zobaczenia, tyle do nauczenia się... przez najbliższe parę tysięcy lat miałbym co robić.
A potem? O to będę się martwić za parę tysięcy lat.

Cytat:LordAnyami, po osiągnięciu oświecenia ma się wielką moc tak. Osiągniecie oświecenia jest zjednoczeniem się z Bogiem. Wtedy Bóg i Ty jesteście jednym.
Buddha był oświecony i fizycznie umarł. Moim zdaniem przypisujecie zbyt wiele stanowi zwanemu oświeceniem.

Oświecenie pozwala zobaczyć, gdzie jest wielka moc, gdyż wtedy widzi się świat i rzeczy, takimi jakimi są naprawdę. Tyle.

Ale to jak z baterią i piorunem - piorun zawiera w sobie wiele razy więcej energii niż zwykła bateria. Ale sama w sobie ta energia jest bezużyteczna - błysk, huk, parę spalonych drzew i po wszystkim.
A mała bateria paluszek wetknięta do latarki da wam wiele godzin światła, którym rozproszycie ciemności dookoła.

Samo posiadanie wielkiej mocy nie wystarczy - trzeba jeszcze umieć ją ukierunkować.

Everything that has a (born) beginning has an end (in death).

"Zaprawdę, Moc jest krewną konieczności,
 i przychodzi, gdy człowiek jej pragnie" - Pitagoras
28-07-2013, 18:06
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
~LordAnayami
Gość

Podziękowania:
Dlatego dążę, aby się dowiedzieć jak najwięcej rzeczy na ten temat, szukam informacji, czytam książki, rozmyślam itp. Próbuję zrozumieć wszechświat, jak działa, jak można nim kontrolować oraz zwalczać wszystko, co mnie ogranicza, powoli się zmieniam. Nieśmiertelność bez celu może wydawać się nudna, dodatkowo jak się nie wie jak kontrolować energię oraz otoczenie (przykład z uwięzieniem), ale sądzę, że wiele osób już ją uzyskało i nie dzieli się oficjalnie tą wiedzą, ponieważ ludzie zrobiliby krzywdę, albo przez swój niski rozwój osobowościowy by zniszczyliby ziemię. Wiedzę próbują przekazywać innym, ale tym co ją szukają, a nie ogólnoświatowo. Pomyśleć co by się działo, gdyby nagle wszyscy byliby nieśmiertelni i potrafili kontrolować rzeczywistość, chaos i zniszczenie wszystkiego.
28-07-2013, 20:29
Odpowiedz
Podziękowali:
wena Offline
Leniwa Szumowina

Liczba postów: 341
Reputacja: 13
Znak Zodiaku: Baran
.............................

Podziękowania: 5
Podziękowano 10 razy w 11 postach
Mnie zainteresowało w książce Wotkowskiego - "Tajemnice czarnej i białej magii", jak on swego nieżyjącego przyjaciela pytał o nieśmiertelność. Zjawa odpowiedziała mu mniej więcej tak - "wielu posiada tajemnicę, lecz boi się zamknąć duszy w mumii", jakoś tak to było. Nie pamiętam dokładnie.

"Pamiętaj: w co umysł może uwierzyć, to umysł może osiągnąć...." = Napoleon Hill

----------------------------

[Obrazek: tumblr_omilcy7mzi1ue04pxo1_250.gif]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-07-2013, 21:19 {2} przez Ames.)
28-07-2013, 20:56
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
LunarDragon Offline
Użytkownik

Liczba postów: 19
Znak Zodiaku: Ryby

Podziękowania: 0
Podziękowano 0 razy w 0 postach
Ciekawe.
Bardzo cenicie człowieczeństwo. Równie dobrze mogę być zerglingiem lub zmiennokształtnym, a mógłbym być o wiele lepszy niż jako człowiek. Nie chytajcie się człowieczeństwa, chytajcie się osobowości.

A jeżeli chcemy nieśmiertelność uczynić wiedzą ogólną, pierw trzeba ograniczyć populację oraz rozród "nas" (bo nie tylko ludzi).
Czy chciałbym być nieśmiertelny? Tak, jako dusza mogąca zachowywać świadomość po "reinkarnacji" w różnych światach.

[Obrazek: 1764414_bialy-wilk--sygnatura.jpg]
Sygna tymczasowa, aż nie namaluję swojej :F
29-07-2013, 01:33
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (7): « Wstecz 1 2 3 4 5 … 7 Dalej »
Idź do strony 

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.