Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Witchcraft › Poznajmy się v
« Wstecz 1 … 8 9 10 11 12 … 26 Dalej »

Cześć wszystkim

Strony (2): « Wstecz 1 2
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Cześć wszystkim
Autor Wiadomość
Archon Offline
Użytkownik

Liczba postów: 89
Reputacja: 5
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:
Anielska Magia

Podziękowania: 0
Podziękowano 1 razy w 0 postach
RE: Cześć wszystkim
Witaj na forum. ;)

"Ale jak się już trochę zgłębi temat i zaakceptuje ten "drugi świat" obok nas, to raczej ciężko się od tego odwrócić, zapomnieć i nie zwracać uwagi. ;]
Można zagonić się w świecie fizycznym i przestać zwracać uwagę, ale świadomość, ze on jest zostanie i w końcu i tak przyjdzie moment powrotu". ;P

Amen i niech tak będzie. ;)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-02-2016, 18:08 {2} przez Neaxx.)
22-02-2016, 22:17
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Szczęściarz Offline
Smaragdus Felix

Liczba postów: 372
Reputacja: 28
Znak Zodiaku: Strzelec

Podziękowania: -1
Podziękowano 2 razy w 0 postach
Witaj Królikorożcu, pamiętaj że jak ktoś Ci kiedyś mówi, że nieraz nie dasz rady, to warto mu nieraz pokazać gest Kozakiewicza.

Void dobrze gada (nie wierzę, że to piszę).

Mam nadzieję, że znajdziesz tu coś dla siebie i wykreuje się tu Twoja nowa ścieżka życia.

Szczęścia,
Szczęściarz

[Obrazek: apolud5d75d.png]
23-02-2016, 07:53
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Królikorożec Offline
Użytkownik

Liczba postów: 11
Reputacja: 1
Znak Zodiaku: Ryby

Podziękowano 0 razy w 0 postach
Dziękuję za ciepłe słowa! :> Postaram się.
23-02-2016, 08:58
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
GUBERNATOR Offline
Użytkownik

Liczba postów: 1
Reputacja: 0
Znak Zodiaku:

Witam wszystkich jestem tu nowy.
25-02-2016, 01:04
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Oth Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 467
Reputacja: 37
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 24
Podziękowano 66 razy w 87 postach
Nie chcę być niemiły. No ale kurwa mać.

Cytat:Co do wstępnych rad, czyli: "Jak zacząć, i nie być kindermagiem" - z własnego doświadczenia:

-Nie mieszaj się w systemu magiczne i religijne, a skup się na podstawach i modelach (energetyczny byłby idealny)
-Skupiaj się głównie na praktyce i omijaj new-ageowy i satanistyczny Shit
-Ćwicz codziennie, choćby i minutę. To i tak lepsze niż planowane i wymuszone dwie godziny - tu tracisz chęci.
-Zajmuj się w miarę neutralnymi i pozytywnymi praktykami. "Mhroszną" Magie zostaw sobie na deser. I nie chodzi mi o groźbę opętania czy tym podobne. Jeżeli chcesz się kimś bawić, możesz manipulować czy niszczyć ciała subtelne, a klątwy z wzywaniem demonów w rękach nowicjusza, są mniej opłacalne niż proste konstrukty z energii negatywnej.
-Bądź pozytywny, i ćwicz także i w życiu prywatnym, ale nie izoluj się od ludzi - łącz magię i życie prywatne.

Co do pozycji książkowych...
Jeżeli chcesz manipulować ludźmi, to weź się za psychologię. Jeżeli leczyć, to książki o medycynie - wszystko zaczyna się u fizyczności... a tak na serio...

-Psychonauta.
Baza pod model chaotycki/metamodel i dobre źródło praktyki skupienia
-Pseudonomicon.
Kilka porad do pracy z godformami
-Anielska uzdrawiająca moc.
Baza pod pracę z Aniołkami, ale... to raczej niezłe źródło pod pracę z medytacją i mantry, niżeli same Anioły.
-Osobiste symbole sukcesu.
Ah... sigile - polecam.
-Wszelkie książki o mitologii, przynajmniej dowiesz się troszkę o demonach, bogach itp bytach z którymi przyjdzie ci kiedyś pracować.
-Klucz do duchowości.
Niby nie polecam, niby polecam. Pomiń model Dzieci Indygo i Kryształowych, a zyskasz dobre źródło do pracy nad czakrami.
-Tam ta ra ram! WDH - Wprowadzenie do Hermetyzmu - o ile nie wstęp, nie pamiętam. Gorąco polecam, ale wymaga samozaparcia i dyscypliny. Efekty są jednak zajebiste.

Ale... książki ci GÓ*NO dadzą, jeżeli nie siądziesz i nie skupisz się na sobie i otoczeniu.

Powodzenia,
Void.
Co do wstępnych rad, czyli: "Jak zacząć i stać się magiem" - z własnego doświadczenia i dziesiątek cudzych:

- Nie zawracaj sobie dupy "ostateczną prawdą", bo to kwestia, którą poznaje się na końcu, a na początku można tym sobie jedynie namieszać. Ale jeśli chcesz osiągnąć jakiekolwiek mierzalne skutki, to konkretny system jest rzeczą konieczną. (Nie trzeba się z nim zgadzać zupełnie - wszystko najlepiej weryfikować w praktyce i po przynajmniej kilkutygodniowych eksperymentach odrzucać, jeśli okaże się nieskuteczne. Na początku magia rzadko działa szybko). Z czasem dodasz do niego inne systemy. Pod koniec dopiero zaczniesz je ze sobą stosować wymiennie. Odwrotna kolejność w większości przypadków jest stratą czasu.

- Omijaj niuejdż i mhrok, ale praktykę równoważ z teorią, z oczywistych powodów, jakie wymieniłem w linku podanym powyżej.

- Poświęcaj na naukę oraz ćwiczenia łącznie nie mniej niż godzinę dziennie i stopniowo wydłużaj ten czas. Oczywiście, 5 minut też jest lepsze, niż nic, ale tylko poświęcając się temu osiągniesz szybki postęp. Trzeba czasu, aby zaaplikować sobie "magiczną perspektywę", a wbrew pozorom - jest to konieczne dla jakiegokolwiek rozwoju na tym polu. Prawdziwy mag jest magiem 24 godziny na dobę.

- Zajmuj się sobą. Na innych nie warto tracić czasu. Czy ludzie tego chcą, czy nie, jakakolwiek interakcja z "odrębnymi" osobami zależna jest i tak od nich samych, więc chęć pomocy komuś to nadal takie samo igranie z własnym ego, a w magii chodzi o to, by tego się pozbyć. Dopiero po takiej depersonalizacji można rzeczywiście oddziaływać jakoś na zewnątrz.

- Nie trzeba oddzielać magii od życia prywatnego. Ale często się tego później żałuje. W Twoim wieku może to doprowadzić do wielu niepotrzebnych problemów. Być może je przezwyciężysz, ale w tym wszystkim najważniejszy jest rozwój osobisty i szkoda tracić czasu na bezsensowne sprzeczki, których można łatwo uniknąć.

Co do pozycji książkowych...
- Szkoda czasu na bełkot w "Psychonaucie", skoro i tak go nie zrozumiesz, bo nie posiadasz doświadczenia w systemach, w których doświadczenie posiadali twórcy magii chaosu. W związku z tym, najpierw lepiej je zdobyć, zaczynając choćby od Zakonu Złotego Brzasku. Choć osobiście polecam raczej "Wtajemniczenie do Hermetyzmu".

- "Pseudonomicon" to strata czasu. Godformy to strata czasu. Inwokacja bóstw inna od tej w kontekście "Osiągnięcia Wiedzy i Konwersacji Świętego Anioła Stróża" to też przeważnie strata czasu.

- "Anielska uzdrawiająca moc" - nie znam, ale wystarczy mi tytuł, by stwierdzić, że koło aniołów to nie stało. Do pieca z tym.

- "Osobiste symbole sukcesu" to książka sama w sobie dobra, ale błagam, żyjemy już w XXI wieku. Czy przez te ostatnie 30 lat ludzie się jeszcze nie nauczyli, że sigile dane początkującemu prowadzą jedynie do zbędnego zastoju na miesiące lub nawet LATA? Nie zabraniam, no ale jak widzę te wszystkie sigile, servitory i godformy, które najczęściej stają się na długi czas jedynymi narzędziami (kinder)maga, to sztylet mi się na ołtarzu materializuje.

- Mitologia może być przydatna, ale nie jest do niczego konieczna. Jeśli już, to najlepiej zacząć od jednej, dobrze ją poznać i dopiero poznawać kolejne. Potem okazuje się, że one wszystkie w sumie są do siebie bardzo podobne. Dlatego też raczej szkoda czasu na naukę czegoś, co rozwinie się samoczynnie przy nauce różnych magicznych systemów, bo wszystko, co może być potrzebne, większość osób poznała już mimowolnie w szkole na lekcjach religii i innych kościelnych pierdółkach. Chrześcijaństwo, albo poprzedzający je Judaizm, niemal każdy urodzony w Polsce ma w mniejszym lub większym stopniu wkodowane w swojej głowie. Zamiast wypierać ten fakt, można go wykorzystać na swoją korzyść i oszczędzić sobie trudu. Pozwoli to szybciej przyswajać wiedzę z innych kręgów.

- "Klucz do duchowości" - też nie wiem co to, ale nie polecam ani "dzieci indygo", ani nawet "czakr", o których też dużo się mówi, a gówno się robi i do dupy tym zmierza. Początkujący (ba - nawet "średnio-zaawansowani" adepci magii) nie są w stanie zrozumieć trzech górnych (z powszechnych siedmiu) czakr, więc i tak nic im to nie da. Lepiej od razu przyjąć to do wiadomości i poświęcić uwagę czterem elementom. Po raz kolejny - można na tym oszczędzić wiele czasu. A jest go niewiele - śmierć czyha na człowieka za każdym rogiem i ignorancją jest tego nie zauważać. Wiara w reinkarnację jest z kolei złudna. Trzeba działać TERAZ, bo TYLKO TERAZ jest się NAPRAWDĘ SOBĄ.

- Tam ta ra ra ram - do WdH dorzucę komentarz Rawna Clarka oraz mój własny (będący powoli uzupełnianym), które - mam nadzieję - również pozwolą oszczędzić wiele niepotrzebnej męki.

Ale... to prawda, że książki same w sobie nie dadzą wiele. Praktyka musi iść w parze z teorią i odwrotnie. Magia opiera się na tym, by umiejętnie stosować owe połączenie.

PS. Dla początkującego nie jest właściwie ważne, czym rzeczywiście jest magia, ale dobrze jest jednak pamiętać, że gdy zostanie się już magiem, to nie ma odwrotu. To bilet tylko w jedną stronę.

jakzostacmagiem.wordpress.com
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2016, 03:21 {2} przez Oth.)
28-02-2016, 03:16
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,283
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 680
Podziękowano 606 razy w 578 postach
Oth czytałam Twojego posta chyba jeszcze zanim go napisałeś! xDD Konkretnie to mi się śniło, że go czytam. :D
Czyli jednak moja najnowsza szalona teoria otwierania Trzeciego Oka jest całkiem niezła. ^^ Sweet! <3 Trzeba ją jednak udoskonalić... xDD

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
28-02-2016, 14:40
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Hekate Offline
Użytkownik

Liczba postów: 121
Reputacja: 2
Znak Zodiaku:

Podziękowania: -1
Witam. :) A ja na początku Twój nick przeczytałam królikożerca i już chciałam bunt podnieść, bo mam świnki morskie. :) Dopiero wstałam, więc trzeba mi wybaczyć. :)

" Po co py­tać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie,
sam wie naj­le­piej, gdzie idzie, nie muszą za­raz wszys­cy wie­dzieć, gdzie idzie. "
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-2016, 21:15 {2} przez Neaxx.)
01-03-2016, 13:28
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (2): « Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.