Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Magia › Istoty v
« Wstecz 1 2 3 Dalej »

Golem

Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Golem
Autor Wiadomość
VerumPL Offline
Użytkownik

Liczba postów: 131
Reputacja: 4
Znak Zodiaku: Skorpion
Praktykowany rodzaj magii:
Magia naturalna i słowiańska

Podziękowania: 10
Podziękowano 5 razy w 4 postach
RE: Golem
Hej drakonis dzięki, że ożywiłeś wątek zamierzam nad tym popracować z moją grupą magiczną.

Nie jesteś pięknym i niepowtarzalnym płatkiem śniegu Jesteś tą samą gnijącą organiczną materią jak wszystko inne
My wszyscy jesteśmy częścią tej samej kompostowej kupy
Jesteśmy całą śpiewającą, całą tańczącą tandetą tego świata
26-03-2014, 17:05
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Oth Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 467
Reputacja: 37
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 24
Podziękowano 66 razy w 87 postach
Ev, według moich źródeł, nie "życie", a "prawda" było słowem ożywiającym golema.

jakzostacmagiem.wordpress.com
26-03-2014, 17:32
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Gwynbleidd Offline
Użytkownik

Liczba postów: 156
Reputacja: 3
Znak Zodiaku: Strzelec

Podziękowania: 2
Podziękowano 8 razy w 13 postach
(26-03-2014, 17:32)Oth napisał(a): Ev, według moich źródeł, nie "życie", a "prawda" było słowem ożywiającym golema.

Ja się spotkałem ze słowem "życie". Mam też nieodparte wrażenie, że widziałem gdzieś w jaki sposób stworzyć ten pergamin ze słowem "życie", który potem "wkładamy" w golema. Tylko mam jakieś dziwne zaburzenie i nie pamiętam w tej chwili czy to był sen czy jawa. O.o

Zresztą chyba kieeedyś pytałem Ciebie o to...

Quae medicamenta non sanant, ferrum sanat; quae ferrum non sanat, ignis sanat...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-03-2014, 22:38 {2} przez Gwynbleidd.)
26-03-2014, 22:37
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Atria Offline
Luperkal

Liczba postów: 231
Reputacja: 7
Znak Zodiaku: aquarius

Podziękowania: 0
Podziękowano 0 razy w 0 postach
Golemy żydowskie to z pewnością chodzi o te ze zwojem w ustach (tu od oddechu właśnie).

Były również golemy, które miały wyryte bodaj na czole słowo życie. Po starciu jednej litery słowo to oznaczało śmierć - golem się zatrzymywał, był unieszkodliwiony. Nie było innego sposobu by pozbyć się golema bądź go pokonać - słuchał rozkazów jedynie swego stwórcy. Nie pamiętam niestety z jakiej kultury pochodziła ta wersja.

- Kiedy stoisz na krawędzi wszystkiego, co znasz i rozumiesz, i masz zrobić krok w ciemność tego, co nieznane, wiara pozwala ci mieć pewność, że stanie się jedna z dwóch rzeczy.
- Jakich, panie? - zapytał Aksymand.
- Albo staniesz na stałym lądzie, albo nauczysz się latać - zaśmiał się Horus i skoczył.
Graham McNeill Fałszywi Bogowie
26-03-2014, 23:12
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Oth Offline
Wtajemniczony

Znak Zodiaku:

Cytat:Ja się spotkałem ze słowem "życie". Mam też nieodparte wrażenie, że widziałem gdzieś w jaki sposób stworzyć ten pergamin ze słowem "życie", który potem "wkładamy" w golema. Tylko mam jakieś dziwne zaburzenie i nie pamiętam w tej chwili czy to był sen czy jawa. O.o
Starsza (prawdopodobnie) wersja podaje, że golemowi należało włożyć do ust pergamin z imieniem Boga (w judaizmie jest wiele imion Boga, każde mające inne znaczenie - przedstawiające inne atrybuty Boskości), które prawdopodobnie miało służyć jako magiczna formuła do ożywienia go. W innych wersjach była mowa o magicznej formule, ale która niekoniecznie miała być imieniem Boga.

Inna (późniejsza?) mówiła, że należy wyryć mu słowo na głowie. Słowem miało być "emeth" (pisane: Alef Mem Thau), co znaczy "prawda". Usuwając literę "e" (Alef) otrzymujemy "meth", czyli "śmierć" - miał być to sposób dezaktywacji golema. Taka wersja istnieje w baśni Braci Grimm, którzy zapożyczyli ją najprawdopodobniej od żyjącego w szesnastym i siedemnastym wieku rabina Jehuda Löw ben Becalel'a. Odnośnie tej metody istnieje ciekawostka, bowiem John Dee tworząc Sigillum Dei Aemeth posłużył się podobną metodą do ukrycia części magicznych formuł magii heptarchicznej, mianowicie na Sigillum można było uzyskać dodatkowe imiona Boga jeśli zamieniło się wartość przypisaną do litery "e" tworząc ze słowa "meth" słowo "emeth". Dee i Löw żyli w tych samych czasach, więc możliwe, że pobierali nauki z tego samego źródła, lub jeden stał się inspiracją dla drugiego.

27-03-2014, 02:15
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Scorpiones Offline
Użytkownik

Liczba postów: 37
Reputacja: 2
Znak Zodiaku:

Przyznam się szczerze, że nie załapałem do czego miałby taki golem (ten astralny) służyć. Możnaby trochę jednoznaczniej?

Veubiah (5/43)(1-5° Scorpio) War / Protection
Ielahiah (5/44)(6-10° Sco) QBL / Akasa
Sealiah (5/45)(11-15° Sco) QBL (vs. black magic)
Ariel (5/46)(16-20° Sco) Prophecy
Asaliah (5/47)(21-25° Sco) Justice (Rights) / Sympathy
Mihael (5/48)(26-30° Sco) Alchemy

Doświadczenie to takie wstrętne coś, co zdobywasz zaraz po tym, kiedy najbardziej tego potrzebowałeś... 
"The day after yesterday is always a better day" - by Scorpiones
27-03-2014, 17:55
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Razkael Offline
...

Liczba postów: 118
Znak Zodiaku: Wodnik

To prawie to samo co servitor, ale mniej inteligentny, lecz co za tym idzie jest mniejsze lub nawet zerowe prawdopodobieństwo, że się zbuntuje. Możesz go wykorzystać do tego samego co servitora np. do obrony.
27-03-2014, 18:23
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Oth Offline
Wtajemniczony

Znak Zodiaku:

Cytat:Oth, biorąc pod uwagę, iż interesujesz się bardzo hermetyzmem dziwię się, iż nie umieściłeś hermetyczną wersję stworzenia golema.
Ze względu na mój brak doświadczenia w tej konkretnej dziedzinie. Sługi astralne bezpieczniej jest trzymać w ścianie, jak to Bardon zgrabnie ujął.

Cytat:zalewało roztworem rumianku z wodą
Niekoniecznie musi to być rumianek. Pominąłeś również bardzo istotną tynkturę złota, która jako reprezentacja Akashy i harmonii musi być składnikiem każdego kondensatora fluidów.

Cytat:dodatkowo dawało się cząstkę swojego dna (krew, włos, nasienie itp)
Nie całkiem. Włosy, krew i nasienie stosuje się w magii homeopatycznej, ale nie są to elementy używane do tworzenia golema. Szczególnie chodzi mi o włosy, bo krew i nasienie jako kolejna reprezentacja harmonii i witalności mogą nadać kondensatorowi fluidów wielką zdolność akumulacji (przechowywania) energii. Używa się ich jednak tylko wtedy, gdy golem ma służyć nam samym. Taki golem z dodatkiem naszych wydzielin jest niebezpieczny, bo w niepowołanych rękach może zostać wykorzystany jako laleczka voodoo.

Cytat:Więcej szczegółów znajdziecie w WDH.
A konkretniej w Kształceniu Ciała Fizycznego kroków 7 i 8.

27-03-2014, 19:31
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Scorpiones Offline
Użytkownik

Liczba postów: 37
Reputacja: 2
Znak Zodiaku:

Dzięki.
Czy to jedyna różnica?
Ktoś może opisać z własnego doświadczenia przypadek kiedy serwitor się 'zbuntował' przeciw niemu?

I z czego płynie jego 'uległość'?

Veubiah (5/43)(1-5° Scorpio) War / Protection
Ielahiah (5/44)(6-10° Sco) QBL / Akasa
Sealiah (5/45)(11-15° Sco) QBL (vs. black magic)
Ariel (5/46)(16-20° Sco) Prophecy
Asaliah (5/47)(21-25° Sco) Justice (Rights) / Sympathy
Mihael (5/48)(26-30° Sco) Alchemy

Doświadczenie to takie wstrętne coś, co zdobywasz zaraz po tym, kiedy najbardziej tego potrzebowałeś... 
"The day after yesterday is always a better day" - by Scorpiones
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-03-2014, 20:27 {2} przez Scorpiones.)
27-03-2014, 20:11
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Razkael Offline
...

Liczba postów: 118
Znak Zodiaku: Wodnik

Co do buntu to zauważyłem 2 rzeczy, po 1 servitor, który ma mniej ważne zadanie prawdopodobnie zbuntuje się po dłuższym czasie od stworzenia niż servitor o dość odpowiedzialnym zadaniu jak np. obrona. Mój servitor bateryjka nie zbuntował się do tej pory, a servitor obronny, który powstał jakiś czas po tamtym zdążył się zbuntować. Wyglądało to tak, że odmawiał wykonania rozkazu. Po 2 to zależy od twórcy. U niektórych servitor po uzyskaniu świadomości (to prowadzi do buntu) będzie pracował dalej, wdzięczny za stworzenie, a inny jak np. u mnie odmówi wykonania rozkazu. A i servitor wykonuje swoją pracę lepiej w miarę upływu czasu. Kiedyś mój servitor bateria przekazywał dużo mniejsze ilości energii niż dziś.

O golemach nie chcę dużo mówić, bo takowego nie posiadam, ale myślę, że nie buntują się gdyż są zbyt mało inteligentne i nie uzyskają świadomości.
27-03-2014, 20:38
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.