Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Rozwój duchowy › Religie i Filozofie v
1 2 3 Dalej »

Nieśmiertelność... Tak czy Nie ?

Strony (7): « Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 Dalej »
Idź do strony 
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Nieśmiertelność... Tak czy Nie ?
Autor Wiadomość
gstao Offline
Użytkownik

Liczba postów: 1
Reputacja: 0
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: 0
Podziękowano 0 razy w 0 postach
RE: Nieśmiertelność... Tak czy Nie ?
Nie chciałem dublować tematu dlatego wykopałem ten.

Chciałbym temat ugryźć od strony praktycznej. Jest wiele podań, legend mówiących o osobach fizycznie nieśmiertelnych (8 nieśmiertelnych w Taoizmie, alchemicy z Europy, Saint Germain, ect)...

Osobiście, osiągnięcie stanu fizycznej nieśmiertelności traktuję jako niebłahe zwiększenie sfery wolności; sami decydujemy, jak długo chcemy pozostać w bieżącym ciele.

Wychodząc z założenia, że ciało jest projekcją naszego umysłu, jest to możliwe.
Kluczem wiec będzie odpowiednie poszerzenie świadomość i zwiększenie możliwości umysłu.

Nie podejrzewam, by któryś z szanownych użytkowników forum, jeśli nawet osiągnął taki poziom, chciał się nim pochwalić. Natomiast jeśli ktoś poczynił małe kroki, np. utrzymanie ciała w stanie, który nie wskazywałby na wiek metrykalny - chętnie wymienię doświadczenia.
12-06-2014, 14:57
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
~MojzesHop
Gość

Podziękowania:
Podziękowano razy w postach
Jak wiemy, ludzie wykorzystują około 15% potencjału mózgu i żyją około 80 lat.
Za czasów neandertalczyków ludzie żyli do 30 lat mniej więcej, wykorzystywali może od 5 -10% mózgu.
Np. zwierzęta natomiast wykorzystają mniej potencjału mózgu, więc krócej żyją.

Wniosek z tego, że im więcej wykorzystujemy potencjału mózgu, tym żyjemy więcej.
Moim zdaniem, gdybyśmy wykorzystali 100% potencjału mózgu, byśmy żyli wiecznie.

To na tyle z mojej strony, pozdrawiam! :)

Pomedytujcie trochę nad tym i odpowiedzcie. :)
13-06-2014, 21:44
Odpowiedz
Podziękowali:
Evander Offline
Wikkid Wizzy

Liczba postów: 1,062
Reputacja: 74
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 93
Podziękowano 365 razy w 215 postach
Amorte,

(13-06-2014, 21:44)MojzesHop napisał(a): Jak wiemy, ludzie wykorzystują około 15% potencjału mózgu i żyją około 80 lat.
Za czasów neandertalczyków ludzie żyli do 30 lat mniej więcej, wykorzystywali może od 5 -10%  mózgu.
Np. zwierzęta natomiast wykorzystają mniej potencjału mózgu, więc krócej żyją.

Wniosek z tego, że im więcej wykorzystujemy potencjału mózgu, tym żyjemy więcej.
Moim zdaniem, gdybyśmy wykorzystali 100% potencjału mózgu, byśmy żyli wiecznie.

To na tyle z mojej strony, pozdrawiam! :)

Pomedytujcie trochę nad tym i odpowiedzcie. :)
Była na tym forum ogromna dyskusja na ten temat.
15% mózgu to jakiś głupi scam wymyślony przez pisarzy książek o samodoskonaleniu się, w celu promocji napisanego przez nich badziewia.

Proszę uprzejmie nie powtarzać tego kłamstwa na nowo, tylko doedukować się na ten temat.

(12-06-2014, 14:57)gstao napisał(a): Nie chciałem dublować tematu dlatego wykopałem ten.

Chciałbym temat ugryźć od strony praktycznej. Jest wiele podań, legend mówiących o osobach fizycznie nieśmiertelnych (8 nieśmiertelnych w Taoizmie, alchemicy z Europy, Saint Germain, ect)...
Zacznij z początku.
Zapoznaj się z literaturą taoistyczną (pomiń alchemię) i najlepiej zrecenzuj książki tutaj na forum, żeby zainteresować większą grupę ludzi.

Cytat:Osobiście, osiągnięcie stanu fizycznej nieśmiertelności traktuję jako niebłahe zwiększenie sfery wolności; sami decydujemy, jak długo chcemy pozostać w bieżącym ciele.
Całkowicie się z tym zgadzam.

Cytat:Wychodząc z założenia, że ciało jest projekcją naszego umysłu, jest to możliwe.
Kluczem wiec będzie odpowiednie poszerzenie świadomość i zwiększenie możliwości umysłu.
Ciało nie jest projekcją naszego umysłu.
Najlepiej będzie od początku nie budować swoich badań na fałszywych założeniach.

Ciało jest materialną maszyną, skomplikowanym układem biomechanicznym, z którym świadomość komunikuje się za pomocą energii, najprawdopodobniej Chi i jeszcze jakiejś innej.

Ciało starzeje się czysto mechanicznie - zużywa się, niczym stalowe tryby.

Cytat:Nie podejrzewam, by któryś z szanownych użytkowników forum, jeśli nawet osiągnął taki poziom, chciał się nim pochwalić. Natomiast jeśli ktoś poczynił małe kroki, np. utrzymanie ciała w stanie, który nie wskazywałby na wiek metrykalny - chętnie wymienię doświadczenia.
Gdybym uzyskał ten poziom, od razu posiałbym tę wiedzę w internecie aby stworzyć grupę nieśmiertelnych w celu odwrócenia uwagi od siebie.

Ale wracając do tematu - do dyskusji na ten temat potrzeba nieco informacji medycznej.
Poproś ładnie Diego, jak będzie miał chwilę, może poświęci swój czas na przedstawienie z medycznego punktu widzenia procesu starzenia się komórek organizmu.

Najprawdopodobniej proces taki można zatrzymać/spowolnić/odwrócić dla komórek, na przykład poprzez zwiększenie produkcji telomerazy w jakiś sposób.

Everything that has a (born) beginning has an end (in death).

"Zaprawdę, Moc jest krewną konieczności,
 i przychodzi, gdy człowiek jej pragnie" - Pitagoras
13-06-2014, 23:46
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Evander Offline
Wikkid Wizzy

Liczba postów: 1,062
Reputacja: 74
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 93
Podziękowano 365 razy w 215 postach
Amorte,

Na świecie jest 7 miliardów ludzi.
Nie wyobrażam sobie, żebym miał spędzić *wieczność* tylko z jedną osobą.

Jaki jest sens aż tak się ograniczać?

Everything that has a (born) beginning has an end (in death).

"Zaprawdę, Moc jest krewną konieczności,
 i przychodzi, gdy człowiek jej pragnie" - Pitagoras
02-07-2014, 20:03
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
~Ismena
Gość

Podziękowania:
(02-07-2014, 20:03)Evander napisał(a): Amorte,

Na świecie jest 7 miliardów ludzi.
Nie wyobrażam sobie, żebym miał spędzić *wieczność* tylko z jedną osobą.

Jaki jest sens aż tak się ograniczać?
Evander, rozbawiłeś mnie. Nie ma sensu się ograniczać. :D "Wieczność" to jest dla mnie pojęcie trochę abstrakcyjne. Ale skupiając się na obecnym życiu, jestem w stanie wyobrazić sobie, że będę z kimś do końca życia. Wyobrazić, bo w praktyce może być rożnie. ;)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-07-2014, 16:49 {2} przez Etana.)
02-07-2014, 21:12
Odpowiedz
Podziękowali:
maxmar Offline
Użytkownik

Liczba postów: 19
Reputacja: 2
Znak Zodiaku: baran

Ja jestem zdecydowanie za nieśmiertelnością, nawet się nadaję. Przyjmę na klatę to, że będę musiał pracować ( bo ZUS w nieśmiertelność raczej nie uwierzy ), co 70 lat będę miał nową fajną żonę i kilkoro nowych dzieci i tak co kilkadziesiąt lat będę sobie zmieniał rodzinę, znajomych, pewnie i pracę. Tylko 1 Listopada po tysiącu lat będę miał mały problem, jak te wszystkie groby jednego dnia oblecieć, ale mam tysiąc lat na myślenie, a może już tego święta nie będzie, co ułatwiło by mi strasznie. Nie chorował bym, bo nieśmiertelnemu jakoś nie wypada. Patrzył bym jak zmienia się moda, obyczaje, religie, kultura, nauka, technika, wszystko na lepsze lub gorsze. Zero wojen lub dużo wojen, ratujemy ziemię lub ją niszczymy. Ogólnie fajnie. Chwała Panu, że nie jestem kobietą, bo ile to musiał bym dzieci urodzić!!!!
No chyba, że nieśmiertelność przelecę samotnie, bez celu, tak dla samej nieśmiertelności.
A tak poważne nieśmiertelność, to bardzo duże wyrzeczenie i jeszcze większa niewiadoma co nas czeka.
03-07-2014, 00:40
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
~Ismena
Gość

Podziękowania:
(03-07-2014, 00:40)maxmar napisał(a): Ja jestem zdecydowanie za nieśmiertelnością, nawet się nadaję.(...) Chwała Panu, że nie jestem kobietą, bo ile to musiał bym dzieci urodzić!!!!
No chyba, że nieśmiertelność przelecę samotnie, bez celu, tak dla samej nieśmiertelności.
A tak poważne nieśmiertelność, to bardzo duże wyrzeczenie i jeszcze większa niewiadoma co nas czeka.
:D Otóż to . Samotnie trochę nudno by było. Taaa... jedna wielka niewiadoma.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-07-2014, 16:50 {2} przez Etana.)
03-07-2014, 08:37
Odpowiedz
Podziękowali:
Absinth Offline
Diabła Bard

Liczba postów: 314
Reputacja: 29
Znak Zodiaku:
czerwono-zielona w żółte paski

Podziękowano 3 razy w 0 postach
Jesteśmy nieśmiertelni....

Może ciało umiera, ale my żyjemy nadal, kluczem jest reinkarnacja. Tak... i teraz mi ktoś wyskoczy z tekstem, że nie wierzy. Jest sporo dowodów na reinkarnację (na witchu tu ktoś wrzucał artykuł nawet o Śanti Dewi czy jakoś tak, która umarła przy porodzie i tak bardzo chciała zobaczyć syna że się odrodziła z pełną pamięcią poprzedniego życia. Ale się rozpisałem w tym nawiasie :)) ,,Od ostatnich 40 lat, dostaliśmy około 2500 zgłoszeń o pamięci poprzedniego życia'' cytat z filmu o poprzednich wcieleniach... http://www.youtube.com/watch?v=rCIWEY8W9nI

Jesteśmy nieśmiertelni bez względu na religię czy poglądy jakie wyznajemy, jest jednak kwestia taka, że nie pamiętamy naszego wcześniejszego życia w innym ciele - bynajmniej nie wszyscy.

Pozdrawiam.

Mam ,,inne'' poczucie humoru, jeżeli go nie rozumiesz nie martw się, ja również czasem mam z tym problem. ;) 

,,W dzień, gdy naj­silniej­sza światła moc, magia się uk­ry­wa, bo jest sową. Nig­dy, nig­dy się nie do­wiesz, jak wiel­ki to ptak, gdy w twym ser­cu gniaz­do wi­je, wi­je wróbel.''
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-07-2014, 00:32 {2} przez Tetram.)
27-07-2014, 22:33
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
dragonis Offline
Użytkownik

Liczba postów: 88
Reputacja: 11
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 1
Jeśli ,chcesz być nieśmiertelny znajdź kogoś kto spędzi z Tobą wieczność, inaczej to nie ma sensu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-10-2014, 22:24 {2} przez Tetram.)
06-10-2014, 19:22
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Saruman Offline
D.R.U.P.

Liczba postów: 88
Reputacja: 4
Znak Zodiaku: Panna

Nie czytałem tego co ludzie odpowiadali ale pragnę odpowiedzieć na pytanie. Otóż według mnie nieśmiertelność o której mówisz jest dobra, widzisz jak zmienia się świat, stajesz sie bardzo mądry, inteligentny, znasz ludzi. Możesz sie rozwijać w nieskończoność. Ale sądzę, że to że tracisz wszystkich, że widzisz jak umierają, że to jest cena.

Równość, Prawość, Doskonałość.

"Urazy do was nie żywię. Ale na pal was ponabijam"- Jeremi Wiśniowiecki
30-10-2014, 22:09
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (7): « Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 Dalej »
Idź do strony 

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.