Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Rozwój duchowy › Religie i Filozofie › Wicca
Pouczenie Bogini dla dzieci

Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »
Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Pouczenie Bogini dla dzieci
Autor Wiadomość
Nemesis Niedostępny
Użytkownik

Liczba postów: 16
Reputacja: 0
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: 0
Podziękowano 0 razy w 0 postach
RE: Pouczenie Bogini dla dzieci
Cytat:Jakie są magiczne i duchowe podstawy aby twierdzić, że dorosłość zaczyna się od osiągnięcia 18 lub 21 lat?

Cytat:Nie wiem, może niech Sheila poprawi, ale sprawa z 18 nie rozbija się o tą sławną nagość w czasie rytuałów?

Sądzę, że w tym konkretnym przypadku chodzi o odpowiedzialność prawną, która z założenia powinna łączyć się z dojrzałością emocjonalną, co oczywiście jest błędnym założeniem. No ale prawo jest jakie jest, należy się dostosować.

Cytat:Moim ulubionym jest raczej ignorancja, bo bywa zabawna..

Mniej zabawna dla tych, którzy udzielili pomocy, zostali skrzywdzeni w taki czy inny sposób i oczekują choćby słowa dziękuję, przepraszam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-04-2015, 18:11 {2} przez Nemesis.)
30-04-2015, 15:12
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,283
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 680
Podziękowano 607 razy w 578 postach
Ale prawo nie zabrania niepełnoletnim mieć własnej religii. Od 16 roku życia na lajcie można wejść w inną religie, zwłaszcza że wicca jest prawnie religia. Poza tym rodzic może podpisać oświadczenie że zgadza się aby dziecko było w takiej społeczności. Seks można uprawiać prawnie od 15 roku życia, a więc nagość tutaj nie jest problemem, poza tym podobno nie w każdej grupie ona jest konieczna.

Co do inicjacji... no ludzie, wiara to WIARA i to czyni religie - wiara i oddanie, a nie jakaś inicjacja i to z reki ludzkiej.

Szanuje wicca jak każdą religie, ale zupełnie jej nie rozumiem - dla mnie ona nie jest zgodna z duchową stroną życia po prostu. I przepraszam jeśli ktoś się poczuł urażony, ja się poczułam urażona w imieniu wszystkich, którzy są niepełnoletni - dla mnie to mnie to nie ma znaczenia i nie są gorsi od pełnoletnich, po prostu uważam że powinni mieć takie same prawo.

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
30-04-2015, 16:36
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Magician7 Niedostępny
Jasnowidzacy

Liczba postów: 623
Reputacja: 27
Znak Zodiaku: panna
mieszana

Podziękowano 2 razy w 2 postach
(30-04-2015, 16:36)Olimpia napisał(a): Ale prawo nie zabrania niepełnoletnim mieć własnej religii. Od 16 roku życia na lajcie można wejść w inną religie, zwłaszcza że wicca jest prawnie religia. Poza tym rodzic może podpisać oświadczenie że zgadza się aby dziecko było w takiej społeczności.

Co do inicjacji... no ludzie, wiara to WIARA i to czyni religie - wiara i oddanie, a nie jakąś inicjacja i to z reki ludzkiej.
Z tego co wiem, Wicca nie jest zarejestrowana w Polsce jako religia (nie wiem czy to się zmieniło).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-05-2015, 21:20 {2} przez Animal.)
30-04-2015, 16:45
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Magia Naturalna

Z tego co wiem, to jest. Ale może się mylę.

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
30-04-2015, 16:46
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Finneus Offline
Olśniewający Jeż

Liczba postów: 169
Reputacja: 3
Znak Zodiaku: Rak
Runy

Ja tam bym chciał być tym jednym z tych Panów ;3 Stąd myślę, że rozumiem tych ojców xd
30-04-2015, 17:06
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Scorus Offline
Użytkownik

Liczba postów: 47
Reputacja: 2
Znak Zodiaku:

Cytat:Co do inicjacji... no ludzie, wiara to WIARA i to czyni religie - wiara i oddanie, a nie jakas inicjacja i to z reki ludzkiej.

Tak jest przede wszystkim w religiach objawionych, ale z wicca się to nie sprawdza. Określony jest jedynie sposób praktykowania, wierzenia są wtórne, więc różni wiccanie różnie podchodzą np. do kwestii Bogów (jest co najmniej kilka jeśli nie kilkanaście różnych podejść do sprawy).

Co do inicjacji - skąd pomysł, że w inicjacji jedynym występującym czynnikiem jest ten ludzki?

Cytat: Z tego co wiem, Wicca nie jest zajerestrowana w Polsce jako religia (nie wiem czy to sie zmienilo).

Nic się w tym temacie nie zmieniło. ;]
W Polsce nie rejestruje się religii jako takich - rejestruje się związki wyznaniowe. Warunkiem jest zebranie 100 podpisów osób pełnoletnich i złożenie odpowiednich papierów do ministerstwa (m.in. informacje o doktrynie religijnej związku i statutu). W tej chwili jeśli chodzi o religie pogańskie to na liście ministerialnej znajdują się bodajże 3 związki rodzimowiercze, różniące się czasami dość istotnie kwestiami doktrynalnymi. Z racji tego, że nie ma jednej doktryny wiccańskiej rejestracja będzie bardzo trudna. Rejestracja będzie zapewne możliwa w sytuacji, gdy jedna z linii dobije setki inicjowanych, którzy podpiszą się na liście i założą związek wyznaniowy. Nie można wykluczyć, że tych związków w perspektywie czasu powstanie kilka.

Cytat:Ja tam bym chciał być tym jednym z tych Panów ;3 Stąd myślę, że rozumiem tych ojców xd

W Polsce są już koweny różnych linii, więc nie musiałbyś jeździć zagranicę celem nauki i inicjacji. ^_^
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-05-2015, 21:26 {2} przez Animal.)
30-04-2015, 21:07
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Finneus Offline
Olśniewający Jeż

Liczba postów: 169
Reputacja: 3
Znak Zodiaku: Rak
Runy

Miałem na myśli coś ciut innego.
01-05-2015, 16:28
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Sheila Offline
Użytkownik

Liczba postów: 31
Reputacja: 2
Znak Zodiaku:

Kwestia wieku wiąże się z niezależnością i odpowiedzialnością za samego siebie oraz możliwością ponoszenia pełni konsekwencji za swoje czyny, gdzie za nastolatka odpowiedzialni są jego opiekunowie.
Chyba trochę za dużą wagę przykładacie do tej nagości ;) Ale fakt, że wszystko jest tajne i że pojawiają się takie elementy, jak np. picie alkoholu sprawia, że całość jest trochę kontrowersyjna, jeśli chodzi o młodzież.

O kwestii wiary i praktyki już tutaj wspomniano (dzięki, Scorus :) ), Wicca jest zdecydowanie bardziej ortopraksyjna, niż ortodoksyjna, pisałam o tym trochę na blogu, więc zapraszam do wyrażenia swojej opinii tam.

O tym, że inicjacja nie jest związana tylko z ludzkim czynnikiem (też się zawsze dziwię na ten pomysł) też już wspomnianano, ALE:
NAWET JEŚLI by była związana tylko z czynnikiem ludzkim, to ludzie z Klubu Miłośników Bierek określają kogo przyjmują do swojej organizacji, na jakich zasadach, i od którego momentu stajesz się członkiem Klubu Miłośników Bierek. Nie możesz wstąpić do Stowarzyszenia Entuzjastów Domina (które ma zupełnie inne zasady niż KMB) i twierdzić, że też jesteś "bierkowcem", bo to w sumie to samo...

Czarowniczo...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-05-2015, 10:31 {2} przez Sheila.)
06-05-2015, 10:30
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Magia Naturalna

Jak istota wyższa chce inicjować człowieka to inicjuje i nie potrzebuje do tego żadnego człowieka - to wiem na pewno. ;) Tak wiec wątpię, aby rzeczywiście podczas inicjacji wiccanskiej naprawdę maczała palce jakaś istota.

Normalność to wymysł.

-----------
06-05-2015, 12:58
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Ruta Offline
Użytkownik

Liczba postów: 168
Reputacja: 8
Znak Zodiaku: baran

Podziękowano 2 razy w 1 postach
Tylko Olimpio, to nie istota wyższa zakłada jakąś religię, a człowiek, który chce w jakiś sposób uświęcić/połączyć się z istotą. Zatem Twój pogląd jakoby nieważne czy inicjuje człowiek czy nie, względem Wicca jest moim zdaniem mylne. Wicca to cała organizacja i hierarchia, czy komuś się to podoba czy nie.

I królik nie będzie świnką morską, tylko dlatego, że też ma futerko.
Okej, jeśli ktoś chce mówić, że jest Wicca, to niech sobie mówi. Co nie zmienia faktu, że nie jest.
Podobnie jak nie będzie członkiem Słowiańskiej Wiary, czy nawet Katolikiem, jeśli nie dostanie "inicjacji" przez grupę. To nie jest zabawa w "teraz jestem", by sobie przyklejać łatki "jak mam humor".

W Wicca obowiązuje szereg rytuałów, które nie są dostępne osobom postronnym, jak więc osoba, która nie ma do tego dostępu chce praktykować Wicca na serio? Absurd.
06-05-2015, 19:14
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.