Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Rozwój duchowy › Religie i Filozofie › Wicca
Pouczenie Bogini dla dzieci

Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »
Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Pouczenie Bogini dla dzieci
Autor Wiadomość
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,283
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Praktykowany rodzaj magii:
Magia Naturalna

Podziękowania: 680
Podziękowano 607 razy w 578 postach
RE: Pouczenie Bogini dla dzieci
Inicjacja przez grupe to tylko ""formalnosc"" ... poza tym zarowno chrzescijanski Bog jak i wiele innch wg pogan czy Crowleya sami zakladali swoje wyzwanie tylko ze reka czlowieka. ;) Co nie jest dziwne, skoro to czlowiek ma byc prorokiem ktory trafi do wiekszosci ludzi a nie do kilku pojedynczych. Lacznik do wiekszej grupy.

Inicjacja to ""wyzszy poziom"" wieksza wiedza, energia itp. Jak najbardziej istota duchowa moze inicjonowac czlowieka sama i to nie jest teoria. Chyba ze Wiccanie poprzez inicjacje rozumieja wyzszy szczebel, ale w spolecznosci... to wtedy co innego.

Aaa!! Jeszcze przed inicjacja przrchodzi sie rozne proby, czesto przerazajace. ;)

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
06-05-2015, 19:28
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Ruta Offline
Użytkownik

Liczba postów: 168
Reputacja: 8
Znak Zodiaku: baran

Podziękowania: 0
Podziękowano 2 razy w 1 postach
W takim razie widać niektórym zależy na samej nazwie. Bo jaki jest sens nazywać się Wicca, a nie praktykować Wicca na serio (bo jak nie mając dostępu do najważniejszej wiedzy Wiccan)?

Tak samo nie rozumiem ludzi, którzy mówią, że są katolikami, a nie chodzą do Kościoła, nie przestrzegają dogmatów, itd. Owszem, mogą wierzyć w tego samego Boga, ale nie są częścią wspólnoty.
A Wicca nie jest samotną ścieżką, jest to ścieżka grupy ludzi. Nie jesteś częścią wspólnoty Wicca, nie jesteś więc Wicca. W Wicca tak bardzo nie chodzi o wierzenia, bo (choć do końca tego nie pojmuję) Wiccanie różnie wierzą, więc nie jest to klasyczna religia polegająca na ścisłym i jedynie poprawnym boskim panteonie. W Wicca chodzi o wspólny rytuał, o ciągłość przekazu, a nie radosną twórczość samozwańczych Wiccan. Nie wiem dlaczego to jest trudne do zaakceptowania.

Nikt nikomu nie zabrania praktykować czegoś podobnego do Wicca, ale nadużyciem jest mówienie, że się jest Wicca, a nie byciem członkiem tej wspólnoty.

Sama jestem członkiem jednego stowarzyszenia. I jeśli bym się z niego wypisała, ale dalej sympatyzowała z ich celami i dążeniami i robiłabym to samo prywatnie, nie byłabym członkiem ich wspólnoty. To całkiem proste.
06-05-2015, 19:44
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Ruta Offline
Użytkownik

Z tym, że w Wicca nie ma jednej "klasycznej" wiary, więc jak można odmówić komuś takiej wiary? Nie można. I nikt tego nie robi. Bo jak pisałam w Wicca nie chodzi o same wierzenie w coś/kogoś, a o wspólną praktykę.

Owszem wspólnota =/= wiara, ale Wicca także =/= jedna odgórna wiara, za to = wspólnota.
06-05-2015, 19:57
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Ruta Offline
Użytkownik

Nie mam pewności, że nie dojdzie do zmian, i nie mówię, że nie dojdzie. Mówię tylko tyle, że na razie Wicca jest czym jest, i niepoprawne wydaje mi się przywłaszczanie sobie tego terminu przez innych, którzy z Wicca mają wspólnego tylko nazwę i ogólny kształt. Ale jeśli ktoś chce się nazywać Wicca, to się niech nazywa. Co nie zmienia faktu, że wiele logiki w tym nie ma.
I jak pisałam, nie chodzi tu o samą inicjację. Żeś się tego uczepił. :P Wicca to przede wszystkim wspólna praktyka. W samotnej ścieżce tego nie ma.
06-05-2015, 20:20
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Ruta Offline
Użytkownik

Och, to wybacz! Myślałam, że jesteś. Nie wiem czemu się to tak kojarzy, ale jakoś nick taki mało kobiecy. ;-)
06-05-2015, 20:33
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
xao Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 272
Reputacja: 23
Znak Zodiaku:

Podziękowano 9 razy w 4 postach
Myślę, że mniejsze znaczenie ma tutaj fakt, czy inicjacja Wiccańska jest "poparta" przez istotę, czy jest sprawą tylko formalną. Prawdziwe znaczenie ma tutaj fakt, że nie będąc inicjowanym wiccaninem, nie ma się dostępu do ich materiałów, rytuałów, wiedzy. Ktoś z zewnątrz nazywający się Wiccaninem, jest trochę jak randomowy niezrzeszony mag, który uważa się za członka np. zakonu Złotego Brzasku, ponieważ podziela ich poglądy.

JEDNAK. Nie powinniśmy zapominać, że Wicca nie jest zakonem magicznym, tylko religią. Religią w której WIERZY się w magię i WYZNAJE danych bogów. Tak więc z jednej strony porównanie Wicca do zakonu magicznego byłoby dosyć krzywdzące dla tych drugich, a z drugiej ciężko nam to porównać do religii typu Chrześcijaństwo. Chrześcijanie nie ukrywają swoich rytuałów i wiedzy. Są religią otwartą.
Więc czy ktoś nie będący formalnie Chrześcijaninem i nie chodzący do kościoła może się za takiego uważać? Z technicznego punktu widzenia: nie, ponieważ nie uznaje zwierzchnictwa kościoła. Jednak wyjdzie na jedno w sprawach od strony duchowej (ponieważ wszystko jest jawne).
Ktoś nie będący Wiccaninem, nie biorący udział w ich obrzędach z technicznego punktu widzenia nim nie jest (tak jak w chrześcijaństwie), od strony duchowej sprawy mają się inaczej niż w przypadku chrześcijaństwa... nie ma dostępu do ich wiedzy, czyli nie może samemu robić tego co oni, co daje różnice.

"TAK MYŚLISZ? WEŹ ZATEM WSZECHŚWIAT I ROZGNIEĆ GO NA NAJDROBNIEJSZY PYŁ, PRZESIEJ PRZEZ NAJDROBNIEJSZE SITO, A POTEM POKAŻ MI CHOCIAŻ JEDEN ATOM SPRAWIEDLIWOŚCI, JEDNĄ MOLEKUŁĘ MIŁOSIERDZIA[...]"
06-05-2015, 20:59
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Finneus Offline
Olśniewający Jeż

Liczba postów: 169
Reputacja: 3
Znak Zodiaku: Rak
Runy

Podziękowano 0 razy w 0 postach
Xao, przecież przed chwilą stwierdzono, że nie liczy się WIARA i WYZNAWANIE bogów, a odprawianie odpowiednich misteriów, itp.
06-05-2015, 21:28
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Evander Offline
Wikkid Wizzy

Liczba postów: 1,092
Reputacja: 74
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 93
Podziękowano 368 razy w 218 postach
Amorte,

Co do wiedzy, to zawsze można zapytać samej bogini, prawda?

Buddyzm jest sympatyczny w tej kwestii.
Nie trzeba się chrzcić, pić alkoholu pokazując cycki, czy ścinać innowierców, żeby zostać buddystą.

Wystarczy podążać ścieżką, medytować i starać się praktykować zdobywaną wiedzę. Niesamowite.

Everything that has a (born) beginning has an end (in death).

"Zaprawdę, Moc jest krewną konieczności,
 i przychodzi, gdy człowiek jej pragnie" - Pitagoras
06-05-2015, 21:31
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,283
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 680
Podziękowano 607 razy w 578 postach
No Ev mnie uprzedził, ale co tam...

Jak to nie ma możliwości dostępu do materiału i wiedzy? Ja bym mogla z kilka takich sposobów podać, tak miedzy innymi spytanie samej Bogini/Boga.

Chcecie się śmiać? To co z was za poganie i magowie, którzy nie wierzą że istota może skomunikować się z człowiekiem? Czym bardziej wasz Bóg/Bogini! A w historii jest wiele takich udokumentowanych przypadków. ;) Problem w tym, ze internetowych kinder-magów za dużo...

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
06-05-2015, 23:17
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Finneus Offline
Olśniewający Jeż

Liczba postów: 169
Reputacja: 3
Znak Zodiaku: Rak
Runy

Podziękowano 0 razy w 0 postach
(06-05-2015, 23:17)Olimpia napisał(a): ;) Problem w tym, ze internetowych kinder-magow za duzo...

I tym pięknym cytatem kończy się ta dyskusja. xd

To Ci wyszło, nic tylko przyznać rację. ;d
06-05-2015, 23:51
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.