Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Rozwój duchowy › Religie i Filozofie › Wicca
Pouczenie Bogini dla dzieci

Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4
Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Pouczenie Bogini dla dzieci
Autor Wiadomość
xao Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 272
Reputacja: 23
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: 0
Podziękowano 9 razy w 4 postach
RE: Pouczenie Bogini dla dzieci
Cytat:Jak to nie ma mozliwosci dostepu do materialu i wiedzy? Ja bym mogla z kilka takich sposobow podac, tak miedzy innymi spytanie samej Bogini/Boga.

Chcecie sie smiac? To co z was za poganie i madzy, ktorzy nie wierza ze istota moze skomunikowac sie z czlowiekiem? Czym bardziej wasz Bog/Bogini! A w historii jest wiele takich udokumentowanych przypadkow. Oczko
Nikt się nie śmieje, to jasne, że można uzyskać jakieś informacje w ten sposób, ale pytanie ile z ich tradycji, rytuałów, obrzędów i wiedzy jest ukierunkowanych bezpośrednio na te istoty? Ja nie znam odpowiedzi na to pytanie, a osoby które znają prawdopodobnie nie mogą za wiele na ten temat powiedzieć.

To ludzie modyfikują religie, nie wiesz ile z tej wiedzy którą uzyskasz w sposób inny niż poprzez nauki od inicjowanych Wiccan, będzie się pokrywało z faktyczną wiedzą i praktyką Wiccan. Dlatego jest różnica, między inicjowanymi i nie inicjowanymi.

Jeszcze warto zauważyć jedną sprawę. Wicca głównie interesują się osoby kompletnie zielone w tych tematach (nie jest to reguła, ale musicie przyznać, że w wielu przypadkach tak jest), przez co traktują to jako system magiczny, a nie do końca religię. O ile ktoś zajmujący się tematami magii jakiś czas, może w ten sposób uzyskać jakąś wiedzę, to wyobraźcie sobie, że osoba kompletnie zielona zaczyna odbierać duchowe przekazy od istot na temat praktyki zamkniętych grup Wiccan. Jak myślicie, co z tego wyjdzie? ;)

"TAK MYŚLISZ? WEŹ ZATEM WSZECHŚWIAT I ROZGNIEĆ GO NA NAJDROBNIEJSZY PYŁ, PRZESIEJ PRZEZ NAJDROBNIEJSZE SITO, A POTEM POKAŻ MI CHOCIAŻ JEDEN ATOM SPRAWIEDLIWOŚCI, JEDNĄ MOLEKUŁĘ MIŁOSIERDZIA[...]"
07-05-2015, 10:40
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Sheila Offline
Użytkownik

Liczba postów: 31
Reputacja: 2
Znak Zodiaku:

Podziękowano 0 razy w 0 postach
Już to pisałam w innym temacie, ale napiszę i tutaj - różne grupy mają różne reguły i wymagania co do przyjmowania, zachowania i praktykowania ich członków. W buddyzmie wystarczy medytować. W Wicca się trzeba inicjować. W KrK trzeba się ochrzcić.
To ludzie z Klubu Miłośników Bierek określają kogo przyjmują do swojej organizacji, na jakich zasadach, i od którego momentu stajesz się członkiem Klubu Miłośników Bierek. Nie możesz wstąpić do Stowarzyszenia Entuzjastów Domina (które ma zupełnie inne zasady niż KMB) i twierdzić, że też jesteś "bierkowcem", bo to w sumie to samo...

To często trudne do zaakceptowania dla młodych osób, które zrzucają jarzmo obowiązkowych rytuałów w kraju, który zrzuca jeszcze jarzmo dawnego systemu. Bardzo cenimy sobie swoją wolność, niezależność i suwerenność. Ale trzeba kawałek tej suwerenności oddać, jeśli chce się przyjść do grupy, która da nam określone korzyści (jak nasz kraj, o którym wspomniałam wcześniej, oddał część niezależności, ale za to jesteśmy w UE i NATO). Nie da się zjeść ciastka i mieć ciastka. No chyba że u pastafarian.

Czarowniczo...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-2015, 19:14 {2} przez Animal.)
07-05-2015, 13:14
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,283
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 680
Podziękowano 607 razy w 578 postach
No wiesz xao, były przypadki, że początkujący dał rade... tzn. istota po prostu się za to zabrała... no, ale tak to się rzadko zdarza, jednak nie jest to nie możliwe! Magia się upomni i zadba o swoich.

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
07-05-2015, 13:38
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Ruta Offline
Użytkownik

Liczba postów: 168
Reputacja: 8
Znak Zodiaku: baran

Podziękowano 2 razy w 1 postach
Olimpio, myślę, że problem z dostępem do wiedzy jest nieco bardziej skomplikowany jak sądzisz. Owszem, wiedzę można zdobywać od swoich bóstw, ale... problem jest taki, że każdy Wiccanin może wyznawać inny panteon, a Wicca i jej misteria dają nam tylko klucz do kontaktu ze swoim bóstwem. I niby okej, bo skoro Wicca to tylko klucz, a nie esencja bóstwa, co za problem więc (można spytać)? Moim zdaniem problem taki, że Wicca to konkretne misterium, konkretna grupa ludzi, konkretna ścieżka. Nikt nikomu nie broni wyznawać swoich bogów i łączyć się z nimi po swojemu.
Jestem tego dobitnym przykładem. Wierzę w swoich bogów, nawiązuję z nimi więź. Ale nie mam parcia nazywać tego Wicca, bo jest to podobne do tego, co oni czują/robią. Dla mnie w tym sensu nie ma. Jeśli ktoś w tym sens odkrywa - droga wolna. Ale ocena po mojej stronie dalej pozostanie taka sama.
I wcale mnie nie dziwi, że tradycyjni Wiccanie są wyczuleni na to by nie-Wiccanin nie nazywał się Wicca "bo tak", bo "bogini mi powiedziała". Jak ktoś chce zdzielić psa, to zawsze kij znajdzie, czyli przekładając na nasze "jak ktoś chce udowodnić, że ma większą rację, to zawsze jest argument-wytrych w postaci interwencji boskiej". Trochę jest to nadużywane. I to mnie smuci.
Spotkałam się kiedyś z opowieścią wiedźmy, dość młodej - około 30-letniej. Opowiadała o tym jak odkryła swój dar. Miała wizję, ukazały jej się bezimienne istoty. Określiły jej jakie ma zadanie. Super.
Tylko uważam, że nie zawsze ubierając buty, trzeba je od razy nazywać kaloszami, szpilkami, itd. Czasem warto przyjąć coś jakim jest.
Ja też kocham określać, nadawać nazwy. Ale wpadłam sama w pułapkę. Znalazłam bogów, ale nie dają mi znaków kim są naprawdę, ale jestem cierpliwa. Wiem, ze są, czuję ich całą sobą. Ale czy muszą mieć już teraz imiona, czy moja wiara w nich musi już mieć konkretną nazwę? Nie. Na wszystko jest czas.
Się rozpisałam - wybaczcie. ;-)
07-05-2015, 18:22
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,283
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 680
Podziękowano 607 razy w 578 postach
Nie szkodzi, uważam że to bardzo piękny post. Poza tym to forum - można się rozpisywać do woli. ^^

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
07-05-2015, 21:38
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Aqeen Offline
Aqua Warrior

Liczba postów: 67
Reputacja: 2
Znak Zodiaku: Ryby
Hermetyzm, Magia Wody

Podziękowania: 5
Podziękowano 4 razy w 4 postach
Domyśl Się, A dlaczego tam są kropki? xD
V

Rozkazuje Ci, życz sobie wszystkiego dobrego. ...
10-09-2019, 17:12
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.