Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Luźne › Dumpster fire v
1 2 3 Dalej »

Byt, demon o nazwie ZOZO

Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Byt, demon o nazwie ZOZO
Autor Wiadomość
Magician7 Niedostępny
Jasnowidzacy

Liczba postów: 623
Reputacja: 27
Znak Zodiaku: panna
Praktykowany rodzaj magii:
mieszana

Podziękowania: 0
Podziękowano 2 razy w 2 postach
RE: Byt, demon o nazwie ZOZO
(17-11-2016, 13:16)ChArMeR napisał(a): No ja wcale nic nie narzucam ani nie zmyślam no ok dla CB sa subiektywne dla mnie obiektywne bo nie byłem sam a i wiem ze magii nie mozna tłumaczyć czasem w sposób naukowy czy logiczny wgl nie powinno wiesz tak naprawdę nie wiemy na 100% jak to wszystko funkcjonuje bo tego uczymy sie całe życie. Nawet zaklęcia jak sie w nie nie wierzy to nie podziałają bo nie wyślesz intencji i energii w kosmos nie przerobisz w "moc" xD magia powinna polegać ba wierze a nawet nie na wierze a na pewności bo wierzy sie czasem tez w to co sie nie widzi i nie czuje w magii skutki zaklęć,słów mozna odczuć po latach czy miesiącach a i najlepiej jest wgl zapomnieć o tym by sobie nie wkręcać ja tak to sprawdzałem i działa a potem takie zdziwko xD takie jest moje zdanie i szanuje, ze kazdy moze mieć inne ;))
Jeżeli uważasz że nie możesz zrozumieć magii, a twoje doświadczenia są subiektywne, to dlaczego stwierdzasz że twoje wierzenia są obiektywne? Zmysły łatwo oszukać, dlatego doświadczenia można bardzo łatwo źle zrozumieć. Ty starasz się znaleźć rozwiązania cudzych problemów, na podstawie założeń opartych na wierze. Do tego stwierdzasz że magii nie darady pojąć logicznie, bez próby zrozumienia jej. Więc, proponuję ci zrobienie małych kompetencji. Jeżeli twoje działania będą bardziej efektywne od mojich, to publicznie przyznam że masz rację. Jeżeli ja osiągnę lepsze efekty, wtedy ty przyznasz że magię można zrozumieć za pomocą rozumu.

Wiem że możesz uznać to za obelgę, dlatego muszę o tym napąknąć. To wyzwanie nie jest z założenia atakiem na ciebie, tylko próbą pokazania ci czegoś.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2016, 14:00 {2} przez Magician7.)
17-11-2016, 13:57
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
ChArMeR Offline
Użytkownik

Liczba postów: 95
Reputacja: 2
Znak Zodiaku: LEW
Tarot,runy,biała magia,wicca

Podziękowania: 2
Podziękowano 6 razy w 2 postach
rozumiesz to troche naopak... Chodzi mi o to,ze magia rządzi sie swoimi prawami i nie raz tego cholernie doświadczyłem... I nie powiedziałem ze jej kompletnie nie rozumiem wiec nie zakładaj kontekstu Za całokształt nie mowię tez ze nie da sie wszystkiego wytłumaczyć ale sa tez rzeczy, które powstają z reakcji czegos czego byśmy sie nie spodziewali... Kosmos nie jest taki głupi... To co jeżeli np rzucisz zaklęcie a nie spełni sie to czego oczekujesz to stwierdzisz ze dupa i nie dziala ? A wlasnie ze dziala tylko inaczej czasem nawet myślenie podświadomie moze cos zakłócić albo dany rytuał nie jest dla CB... Magia to nie sklep...Nie mam zamiaru sie sprzeczać ani nic udowadniać ;) no chyba nie powiesz ze u CB w magii i w twoich praktykach tak wszystko logicznie wytłumaczysz i tak pięknie jest... Czasem dzieją sie rzeczy niespodziewane i nie do końca tak jakbyśmy chcieli i wcale to nie musi znaczyć ze ktos cos spieprzył czasem tak po prostu jest... Nawet tarot ma swoje humorki i czasem nie chce mowić :P szczerze jestem troche daleki od tego by przez magię komuś cos udowadniać xD siedze w tym troche juz nie mam profilu od dwoch dni i nie mam schizy na tym punkcie aby oszukiwać podświadomość i zmysły xD wiec kieruje sie swoimi zasadami w moim kanonie który sobie obrałem na podstawie doświadczeń (obiektywnych i zauważalnych ) xD
17-11-2016, 14:22
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Magician7 Niedostępny
Jasnowidzacy

mieszana

(17-11-2016, 14:22)ChArMeR napisał(a): rozumiesz to troche naopak... Chodzi mi o to,ze magia rządzi sie swoimi prawami i nie raz tego cholernie doświadczyłem... I nie powiedziałem ze jej kompletnie nie rozumiem wiec nie zakładaj kontekstu Za całokształt nie mowię tez ze nie da sie wszystkiego wytłumaczyć ale sa tez rzeczy, które powstają z reakcji czegos czego byśmy sie nie spodziewali... Kosmos nie jest taki głupi... To co jeżeli np rzucisz zaklęcie a nie spełni sie to czego oczekujesz to stwierdzisz ze dupa i nie dziala ? A wlasnie ze dziala tylko inaczej czasem nawet myślenie podświadomie moze cos zakłócić albo dany rytuał nie jest dla CB... Magia to nie sklep...Nie mam zamiaru sie sprzeczać ani nic udowadniać ;) no chyba nie powiesz ze u CB w magii i w twoich praktykach tak wszystko logicznie wytłumaczysz i tak pięknie jest... Czasem dzieją sie rzeczy niespodziewane i nie do końca tak jakbyśmy chcieli i wcale to nie musi znaczyć ze ktos cos spieprzył czasem tak po prostu jest... Nawet tarot ma swoje humorki i czasem nie chce mowić :P szczerze jestem troche daleki od tego by przez magię komuś cos udowadniać xD siedze w tym troche juz nie mam profilu od dwoch dni i nie mam schizy na tym punkcie aby oszukiwać podświadomość i zmysły xD wiec kieruje sie swoimi zasadami w moim kanonie który sobie obrałem na podstawie doświadczeń (obiektywnych i zauważalnych ) xD
Nie odpowiedziałeś na moją propozycję, czy zgadzasz się na kompetencje?

Kolejny temat, nie wiem jak wygląda twoja praktyka ale moja nigdy nie ma niekontrolowanych skutków. Wszystko jest od początku do końca zaplanowane, a efekty niewychodzą poza założenia. Dlatego też proponuje ci kompetencje. Po co wykłócać się o to kto ma rację, skoro można to sprawdzić?

Ty jesteś osobą która mówi że jest doświadczona w magii i ma już wyrobiony pogląd na temat jej działania. Do tego stwierdzasz że twoja wiedza jest obiektywna. Dlatego nie widzę problemów z tym żebyś mi to zademonstrował. Ja tobie mogę.
17-11-2016, 14:41
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Kamis Offline
Użytkownik

Liczba postów: 203
Reputacja: 9
Znak Zodiaku: Wodnik

Podziękowania: -1
Podziękowano 0 razy w 0 postach
Masakra.... zaraz wyjmiecie różdżki i zaczniecie strzelać - o to chodzi z tym ,,zgodzeniem się na kompetencje,,?. Szkoda Magician, że nie ma Rasphula z pewnością by się zgodził i przyjął ,,wyzywanie,,. Ciekawe czy byś nie uciekł... :D
A właściwości szałwi i soli są znane nie od dziś i stare jak świat i odpędzają negatywne energie jak i negatywne byty ale czy wszystkie byty to ciekawe i można by było nad tym się zastanowić, z modlitwami to też bywa różnie - liczy się wiara bo skoro np nie wierzę w Matkę Boską to z pewnością nie przybędzie mi na ratunek jak się do niej pomodlę... Modlitwa działa i jak najbardziej słowa. Słowa mają też moc. Większość osób używa przy MROPie imion Boga, lub przy pieczętowaniu pomieszczen... :p. Widzę, że próbujesz obalić podwaliny ezoteryki i okultyzmu, do kosza idą lata ,,badań,, jeśli można to tak nazwać i spuścizna wielkich okultystów. To co się sprawdziło w Twoim przypadku to było Tylko w Twoim przypadku i nie dotyczy reszty praktykujących.
17-11-2016, 18:40
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Nikodem Offline
* * * * *

Liczba postów: 167
Reputacja: 35
Znak Zodiaku: Lew
Magia Słowiańska

Podziękowania: 135
Podziękowano 84 razy w 39 postach
Wątek zmienił zupełnie tory, to i ja pojadę tym nowym szlakiem. ;D

I dorzucę się do poglądowej przepychanki, "kto ma bardziej magiczny sposób na bycie magicznym magiem".

Otóż ja uważam, że faktycznie - tak jak sugeruje Magician, ale i jak próbuje swoimi słowami opisać to ChArMeR - magia jest logiczna i rządzi się swoimi uniwersalnymi prawami.

Ale nie zgadzam się z tym, że jest tylko jedna, właściwa (obiektywna) interpretacja tych praw - co już Magician sugeruje.

Mnogość systemów, które mamy nie wynikła z tego, że któryś z nich nie działa.
Działa każdy, jeśli się go właściwie rozumie i praktykuje.

Dlatego sądzę, że postrzeganie magii zawsze jest subiektywne, podobnie jak interpretacja praw nią rządzących.
A obiektywizm... cóż - można między bajki włożyć, bo ostatecznie każdy ma swój. ;P

----------------

A uprzedzając ew. propozycję "kompetencji" czy coś takiego - w życiu! xD
Gdzie tam mi, robaczkowi szaremu do potężnych magów.
Nawet bym nie śmiał się z którymkolwiek porównywać. ;]
17-11-2016, 21:32
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Magician7 Niedostępny
Jasnowidzacy

mieszana

(17-11-2016, 18:40)Kamis napisał(a): Masakra.... zaraz wyjmiecie różdżki i zaczniecie strzelać - o to chodzi z tym ,,zgodzeniem się na kompetencje,,?. Szkoda Magician, że nie ma Rasphula z pewnością by się zgodził i przyjął ,,wyzywanie,,. Ciekawe czy byś nie uciekł... :D
A właściwości szałwi i soli są znane nie od dziś i stare jak świat i odpędzają negatywne energie jak i negatywne byty ale czy wszystkie byty to ciekawe i można by było nad tym się zastanowić, z modlitwami to też bywa różnie - liczy się wiara bo skoro np nie wierzę w Matkę Boską to z pewnością nie przybędzie mi na ratunek jak się do niej pomodlę... Modlitwa działa i jak najbardziej słowa. Słowa mają też moc. Większość osób używa przy MROPie imion Boga, lub przy pieczętowaniu pomieszczen... :p. Widzę, że próbujesz obalić podwaliny ezoteryki i okultyzmu, do kosza idą lata ,,badań,, jeśli można to tak nazwać i spuścizna wielkich okultystów. To co się sprawdziło w Twoim przypadku to było Tylko w Twoim przypadku i nie dotyczy reszty praktykujących.
Daruj sobie chamskie odzywki. Fajnie że pokazałeś stronę teoretyczną, to teraz pokaż mi że masz tak samo duże umiejetności, to pogadamy. Bo z tego co wiem, magia nie polega tylko na czytaniu o niesamowitych zdolnościach ale też stosowaniu ich do osiągnięcia praktycznych efektów. Nie którzy chcą wpłynąć na siebie, inni na rzeczywistość. Tylko że każdy wie czego chce od magii i powinien do tego dążyć. Mówinie że chce się jednego, a robienie drugiego nie prowadzi do niczego dobrego. Dlatego jeżeli ktoś opiera skuteczność wpływu na otoczenie na wierze, to musi liczyć się z tym że może paść ofiarą swojej percepcji. Jeżeli z koleji szukasz (lub twoja praktyka polega na tym) tylko czegoś co wpłynie na twoją psychikę, to musisz być o tym z sobą szczery. Nie ma nic gorszego niż nieświadome mieszanie tych dwóch dziedzin z sobą.

Jeśli chodzi o temat "walki na różdżki", to wiedz że ja nie mam zamiaru z nikim walczyć magicznie, a już tym bardziej na różdżki. ;)
Chodziło tylko o zobaczenie czy Charmer jest naprawdę doświadczony, tak jak mówi. Sądzę że nie ma potrzeby zaśmiecać forum rozmowami na takie tematy, a test efektywności czyjeś praktyki nie tylko eliminuje możliwość kłamania ale też pokazuje uczestniką gdzie popełniają błędy, a to zawsze przyczynia się do rozwoju ich praktyki. Tak więc taki test każdemu wychodzi na dobrę, tylko musi być obiektywny i dobrze przemyślany. Poza tym, nikt Charmerowi nie karze się zgłosić. Zawsze może jasno powiedzieć że odmawia. Dlatego o to pytałem.

Co do starych i sprawdzonych sposobów, należy wpierw spojrzeć na to kto określał ich efektywność i na jakiej zasadzie. Dziś sporo rzeczy uznaję się za zabobony, w które ludzie kiedyś powszechnie wierzyli. To że ludzie którzy promowali pewne praktyki są uznawani za autorytety, nie oznacza to że nienależy kwestionować ich poglądów. Tylko ciągłe analizowanie tego co już zostało odkrytę, bądź ustanowione, pozwoli nam na odnalezienie w tym błędów i poprawienie ich.
17-11-2016, 21:36
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
ChArMeR Offline
Użytkownik

Liczba postów: 95
Reputacja: 2
Znak Zodiaku: LEW
Tarot,runy,biała magia,wicca

Podziękowano 6 razy w 2 postach
Magician7 teraz przeskoczyłeś na Kamisa? skąd możesz wiedzieć jakie ma umiejętności? To forum i portal nie jest po to by się chełpić czy sprawdzać nawzajem, a aby trzymac sie razem i rozmawiać oraz wymieniać się doświadczeniami... Dlatego juz powiedziałem, że "daleko mi od tego by komuś coś udowadniać przez magię" chyba zdanie jest jasne... to ma być rozwój duchowy a nie walka niczym w Harrym Potterze. Uwierz mi, że nie jestem tu po to by sobie ściemniać a i nikt mi nigdy tego przez tyle lat nie zarzucał :P A prawda jest taka, bez teorii i jak to ująłeś "czytania" praktyki tez nie ma i każdy to potwierdzi ze bez wkuwania i czytania nikt magiem nie zostanie w pięć minut. Jeżeli jakimś zdaniem cię uraziłem to przepraszam, ale przecież nikt ci nie zarzuca, że nie masz umiejętności czy doświadczenia więc nie zarzucaj tego też innym. xD a też nie popadajmy w paranoje ze co drugi tutaj to kłamca i trzeba go sprawdzać bo i po jakiego grzyba by tak miało być ? to odrazu rzuca się w oczy :)) Szkoda ze nie ma tu Oli bo napewno by potwierdziła, że po mimo analizowania miliardowego magia czesem i tak robi swoje :P tym akcentem chciałbym zakończyń swoje zaśmiecania tematu a i za jakies urazy przepraszamm jeżeli takie nastąpiły to były nieswiadome :P
Po prostu wiem i słyszałem i czytałem, że seanse z tablicą czasem nie wypalaja od razu więc do tego trzeba mieć tez cierpliwość... a modlitwe miałem na mysli nie tylko "ZDROWAŚKI" A WSZELKIEJ maści inwokacje, zwroty ochronne,medytacje, prośby o pomoc przwodnika duchowego a nawet formuły egzorcystyczne. mam nadzieję, że jest to klarowne teraz :P także pozdrawiam :))
17-11-2016, 22:53
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Kamis Offline
Użytkownik

Liczba postów: 203
Reputacja: 9
Znak Zodiaku: Wodnik

Podziękowania: -1
Podziękowano 0 razy w 0 postach
To nie było chamskie, źle mnie odbierasz. Po prostu różnimy się praktyką ja pracuję w innym systemie i Charmer również. Biała szałwia jak i sól jest dla nas jak i pewnie większości praktyków tutaj czymś istotnym z czego się korzysta i dla nas to działa. Tak samo modlitwa czy słowa, tak jak mówiłem ja używam Świętych imion Boga i też działa. Dlatego postanowiłem skomentować :)
Ty nie spotkałeś żadnego bytu, który chciał Ci zaszkodzić ale ktoś inny może spotkał :)
Więc nie wiem czemu chcesz przelać swoje doświadczenie na innych, mówiąc że coś nie działa bo ty to sprawdziłeś albo to nie zgodne z twoją teorią. Doświadczenie każdy ma swoje.

Cytat:Fajnie że pokazałeś stronę teoretyczną, to teraz pokaż mi że masz tak samo duże umiejetności, to pogadamy. Bo z tego co wiem, magia nie polega tylko na czytaniu o niesamowitych zdolnościach ale też stosowaniu ich do osiągnięcia praktycznych efektów. Nie którzy chcą wpłynąć na siebie, inni na rzeczywistość. Tylko że każdy wie czego chce od magii i powinien do tego dążyć. Mówinie że chce się jednego, a robienie drugiego nie prowadzi do niczego dobrego. Dlatego jeżeli ktoś opiera skuteczność wpływu na otoczenie na wierze, to musi liczyć się z tym że może paść ofiarą swojej percepcji. Jeżeli z koleji szukasz (lub twoja praktyka polega na tym) tylko czegoś co wpłynie na twoją psychikę, to musisz być o tym z sobą szczery. Nie ma nic gorszego niż nieświadome mieszanie tych dwóch dziedzin z sobą.
Przepraszam co? Nie pokazałem żadnej strony teoretycznej, a tym bardziej nie będę Ci pokazywał jakiś umiejętności ani tłumaczył się ze swojej praktyki jestem na to za duży a Ty powinieneś dorosnąć. Niestety nie czytam o niesamowitych zdolnościach tą literaturę zostawię Tobie, bo wolę bardziej fachową. Ja przede wszystkim dążę do oświecenia, do zrozumienia, do Wiedzy i Konwersacji Świętego Anioła Stróża . A nie jakieś testy umiejętności. Osoba dojrzała nie zaproponuję tego ani tym bardziej przyjmie takie ,,wyzwanie,,...
17-11-2016, 23:18
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Elvie Niedostępny
Użytkownik

Liczba postów: 49
Reputacja: 6
Znak Zodiaku: Strzelec

Podziękowano 1 razy w 0 postach
Chamer, podobnie jak Magician mam wątpliwości co do działania tabliczki Ouija. Robiono na ten temat działania naukowe, i to nic innego niż podświadome drgania dłoni.
Kamis, nie ma sensu od razu obrażać się i powoływać na Rasphula. Takie zaczepki są niegodne i lekko mówiąc żałosne. Każdy ma system oparty na czymś innym, i trzeba liczyć się z tym, że nie każdy zgadza się ze sobą. Poza Tym Magician nie napisał że modlitwy NIE DZIAŁAJĄ, tylko że nie działają na byty, więc nie rozumiem Twojego wywodu .
Sugeruję zakończyć dyskusję, ponieważ po pierwsze zbytnio odbiegliście od tematu, a po drugie rozmowy o różnicach w praktykach nie mają sensu, bo zawsze obie strony będą usiłowały sobie nawzajem narzucać swoje poglądy, co przeważnie kończy się frustracją i wzajemną nienawiścią.

"Chłopiec już nigdy więcej nie płakał i nigdy nie zapomniał tego, czego się nauczył: że kochać to niszczyć i że być kochanym to znaczy zostać zniszczonym."
~Cassandra Clare
18-11-2016, 09:44
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Mikael Offline
Użytkownik

Liczba postów: 87
Reputacja: 5
Znak Zodiaku:

Podziękowano 2 razy w 7 postach
Zapraszam do dyskusji: http://witchcraft.com.pl/T-sprawdzanie-u...osci--7874
Tutaj się offtop zaczął robić.
18-11-2016, 13:41
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.