Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Powiązane z magią › Teorie i przemyślenia
Wolnomularze/masoni/illuminaci

Strony (2): « Wstecz 1 2
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Wolnomularze/masoni/illuminaci
Autor Wiadomość
tupajda Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 1,038
Reputacja: 19
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: 237
Podziękowano 215 razy w 149 postach
RE: Wolnomularze/masoni/illuminaci
(18-10-2024, 20:13)Cornelia93 napisał(a):
(18-10-2024, 19:18)Mglisty napisał(a): Haha, nikt z takich organizacji nie wchodzi na forum i nagle odpowiada na pytania "z odruchu" udzielania się na jakimś forum tym czy innym.

Zdziwiłbyś się :D. Nie każdy mason zajmuje się ezoteryką, to prawda, ba - są w nich nawet członkowie czysto racjonalni, którzy z magii nie tyle co drwią, ale jej nie rozumieją. Jednak łączy ich tolerancja do poglądów, wyznań i wierzeń każdego z Braci i Sióstr oraz innych ludzi :). 

Są także różne organizacje masońskie - ja należę do tej stricte filozoficzno-intelektualnej grupy. Asumptem do dołączenia do mojej Loży były właśnie książki okultystyczne, które gdzieniegdzie promowały wolnomularstwo.

Poznałem jedną panią, która stawia tarota. Zupełnie przypadkiem okazało się, że jest masonką. Znaczy moja wiedza pozwoliła mi to odkryć, ale szanuję ich dyskrecję, więc też nie rozpowiadam.
20-10-2024, 21:02
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Cornelia93 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 11
Reputacja: 0
Znak Zodiaku: Byczuliś
magia chaosu, magia rytualna,

Podziękowania: 7
Podziękowano 3 razy w 3 postach
(18-10-2024, 19:35)Chaosol napisał(a): Loża Prometea czy Gaja Aeterna?
Jaki ryt? Francja czy Szkocja?
Kobiety masonki vs faceci?

Jak duży procent ezoteryzmu znajduje się w Twojej Loży?

Pytanie dodatkowe: obóz Memphis-Misram jest jeszcze aktywny w Polsce?

Taki pytania przyszły mi do głowy :) Pozdrawiam

Niekoniecznie chciałabym podawać informacje osobiste - niektórych może to do MNIE doprowadzić, a jednak, mimo wszystko Masonów jest w Polsce naprawdę mało :/. Nie odpowiem wobec tego na pytanie, do której z tych lóż należę, ale mogę również dodać, że prócz tych wymienionych, w których znajdziemy płeć żeńską, istnieją także Loże Mieszane - zrzeszające i mężczyzn, i kobiety :).

Ryt francuski, bien sûr 😉, a co do kwestii team Masonki czy team Masoni chyba nie jest to kwestia do rostrzygnięcia - każdy z nich bowiem prócz bycia Masonem jest też zwykłym człowiekiem, który posiada swoje przywary i dobre strony...ale stale się doskonali ;).

O dziwo, w moim kręgu jest mało osób, które pasjonują się tym, co ja (czyt.ezoteryzmem) - większość z nich to jednak intelektualiści, co nie oznacza, że temat ten jest przez nich w pełni pomijany - tradycja wolnomularska, chcąc nie chcąc, odsyła do symboliki i rytuałów, które niewątpliwie do dziedzin metafizycznych należą. Ale! W mojej Loży jest kilka czarownic lub teoretyczek okultyzmu :).

Nie odpowiem Ci na to ostatnie, bonusowe pytanie, bo po prostu nie wiem. Wraz z moim rozwojem może do tego dojdę, ale na razie jestem ciągle na etapie poznawania, nauki. Historia wolnomularstwa to bardzo złożony temat, na który potrzebuję czasu...
21-10-2024, 16:44
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Cornelia93 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 11
Reputacja: 0
Znak Zodiaku: Byczuliś
magia chaosu, magia rytualna,

Podziękowania: 7
Podziękowano 3 razy w 3 postach
(20-10-2024, 21:02)tupajda napisał(a):
(18-10-2024, 20:13)Cornelia93 napisał(a):
(18-10-2024, 19:18)Mglisty napisał(a): Haha, nikt z takich organizacji nie wchodzi na forum i nagle odpowiada na pytania "z odruchu" udzielania się na jakimś forum tym czy innym.

Zdziwiłbyś się :D. Nie każdy mason zajmuje się ezoteryką, to prawda, ba - są w nich nawet członkowie czysto racjonalni, którzy z magii nie tyle co drwią, ale jej nie rozumieją. Jednak łączy ich tolerancja do poglądów, wyznań i wierzeń każdego z Braci i Sióstr oraz innych ludzi :). 

Są także różne organizacje masońskie - ja należę do tej stricte filozoficzno-intelektualnej grupy. Asumptem do dołączenia do mojej Loży były właśnie książki okultystyczne, które gdzieniegdzie promowały wolnomularstwo.

Poznałem jedną panią, która stawia tarota. Zupełnie przypadkiem okazało się, że jest masonką. Znaczy moja wiedza pozwoliła mi to odkryć, ale szanuję ich dyskrecję, więc też nie rozpowiadam.

Nawet jeśli intuicja podpowiada Ci, że jest Masonką, właśnie z szacunku do dyskrecji, jaka obowiązuje Wolnomularzy, nie należy mówić o tym, kto do tych kręgów należy. Dopiero, gdy dana osoba się przyzna i wyrazi wolę, by ta informacja poszła w eter, można o tym rozmawiać. 

Ale wiadomo, Profanów dyskrecja teoretycznie nie dotyczy - to dla nas wyjawienie jakiegokolwiek nazwiska naszych Braci czy Sióstr stanowi najwyższą wolnomularską zbrodnię.
21-10-2024, 16:49
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
tupajda Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 1,038
Reputacja: 19
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 237
Podziękowano 215 razy w 149 postach
Loży nie podajesz i rozumiem, ale obediencję teoretycznie możesz: Wielki Wschód Polski czy Le Droit Humain?
Jako ciekawostkę ja mogę podać, że liczba uczestników w loży jest też ograniczona od góry. Jak jest za dużo członków, to jest po prostu tworzona kolejna loża. Możesz ewentualnie podać czy jako osoba przyjmowana miałaś bezpośrednio wybór do której loży idziesz, czy też zostałaś nie jako przydzielona na podstawie rozmów przed przyjęciem i loża została dobrana do tego co najlepiej odpowiada na podstawie Twoich odpowiedzi.

Wyszło że jest masonką. Wyszło też, że niby jestem w stopniu czeladnika ;) Wiedza to też odpowiedzialność za jej użycie, dlatego nie narażam dzieci wdowy na zmoknięcie.

Ryt francuski... stopnie niebieskie czy już wyższe? O konkretny stopień nie pytam, bo faktycznie masonów w Polsce może z 1000 jest wszystkiego.

--
Wystarczy być sobą.
22-10-2024, 10:52
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (2): « Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.