Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mirt Merta Zwyczajna
Autor Wiadomość
Shaira Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 92
Dołączył: Sep 2012
Reputacja: 2
Podziękowania: 1
Podziękowano 2 razy w 0 postach
Post: #1
Mirt Merta Zwyczajna
Jedna z najstarszych roślin doniczkowych, hodowana i szanowana przez starożytnych Greków i Rzymian, uważana prze nich za symbol płodności i powodzenia w interesach. W dawnych czasach każda panna młoda musiała mieć na głowie wianek mirtowy gdyż symbolizował wierność, miłość i piękno. Symbolizuje także dziewictwo.
Dziś zdobi się nim jeszcze wianki dzieci przyjmujących komunię i szatki chrzczonych(choć nie zawsze).

Charakterystyka(z powody lenia pozwolę sobie ją zaciągnąć od cioci Wikipedii):

Pokrój
Zimozielony, wonny krzew lub małe drzewo, osiąga w rejonie swojego występowania wysokość do 5 m. Pędy, kwiaty i liście są silnie pachnące.
Liście
Ulistnienie nakrzyżległe. Liście jajowate lub jajowatolancetowate, skórzaste i błyszczące.
Kwiaty
Białe, pojedynczo wyrastające w kątach liści. Mają 5-działkowy kielich, 5-płatkową koronę, 1 słupek i liczne pręciki.
Owoc
Czarnoniebieska lub biaława jagoda.

Zastosowanie:

lecznicze - stosuje się liście zawierające znaczne ilości garbników, związki goryczowe, żywice oraz olejek eteryczny. Napar i odwar z liści pomaga na skurcze układy trawiennego, powoduje wydzielanie kwasów, ma słabe właściwości wiatropylne. Polecane jest także dodawanie odwarów n mirtu do kąpieli gdyż odpręża skórę i usuwa brzydkie zapachy.
Osoby cierpiące na stany chorobowe w jamie ustnej powodujące cuchnący oddech powinny żuć świeże liście mirtu(nie pomoze to oczywiście jeżeli powód przykrego zapachu znajduje się dalej w układzie trawiennym). Liści używa się także w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, poprzez ich właściwości zwiększające wydzielanie śluzu(zwłaszcza w tchawicy i oskrzelach). Olejek z liści pomaga w nerwobólach, bólach mięśniowych, kontuzjach.

Kosmetyka - Z jego kwiatów i jagód wyrabiano wodę anielską(jeden z najstarszych kosmetyków), olejek destylowany z liści mirtu wchodzi w skład wielu maści i kremów gojących polecanych na skórę z wypryskami. Stosuje się je także w środkach do higieny jamy ustnej.Kąpiel z liśćmi mirtu rozświetla cerę, poprawia ukrwienie, działa odkażająco, dezodorująco i odświeżająco.

Przemysł spożywczy - Jagody mirtu ją jadalne, posiadają słodkawo - korzenny smak, na południu Europy, w Północnej Afryce i na Bliskim Wschodzie stosuje się liście jako przyprawę do mięs(baraniny, wieprzowiny i drobiu.).

Mirt jest prosty do uprawy w domu osiąga wtedy do 50 cm wysokości. Pochodzi z wybrzeży Morza Śródziemnomorskiego, gdzie osiąga do 3 m wysokości.

http://naradka.files.wordpress.com/2012/04/owoce.jpg
http://naradka.files.wordpress.com/2012/...mmunis.jpg
http://naradka.files.wordpress.com/2012/04/kwiatek1.jpg
Post na podstawie zbieranki informacji i własnej wiedzy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-04-2013, 12:57 {2} przez Olimpia.)
11-20-2012, 21:54


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Impressum | Mitglieder | Regeln | Forensoftware MyBB