Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Powiązane z magią › Feng Shui
Feng Shui - madrosc i wiedza

Strony (4): 1 2 3 4 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Feng Shui - madrosc i wiedza
Autor Wiadomość
Moqui Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 202
Reputacja: 2
Znak Zodiaku: wodnik
Praktykowany rodzaj magii:
feng shui - natura

Podziękowania: 27
Podziękowano 30 razy w 26 postach
Gwiazdka  Feng Shui - madrosc i wiedza
Feng Shui jest dla duszy, nie dla oczu.

Laotse

Pragne pokrotce wyjasnic, co oznacza termin Feng Shui .
Pierwotna nazwa Feng Shui to Kan Yu.

Feng Shui oznacza „wiatr i woda”

Termin Feng Shui pochodzi z Chin i ma ponad 3000 lat.

Feng Shui to rodzaj nauki w ktorej szczegolowo badane sa wplywy przyrody na sposob zycia ludzi.

Opiera sie na chinskich filozofiach i naukach, ktore maja tysiace lat.

Klasyczne Feng Shui nie ma nic wspolnego z ezoteryka czy mistycyzmem.

Istnieje jednak polaczenie zachodnich idei ezoteryzmu z Feng Shui.

Osiem celow zyciowych wedlug Feng Shui to sukces, dobrobyt, milosc, szczescie, rodzina, przyjazn, kreatywnosc i duchowosc.

Glownym zadaniem Feng Shui jest stworzenie rownowagi w srodowisku zycia czlowieka,
co skutkuje szczesliwszym, bardziej udanym i zdrowszym zyciem dla Ciebie.

Tyle slow w temacie na  poczatek.    [Obrazek: thank_you.gif]
17-07-2021, 22:13
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: Evander , Wysoki Mag
Wysoki Mag Offline
Zbanowani

Liczba postów: 297
Znak Zodiaku:
Wysoka Magia

Podziękowania: 11
Podziękowano 38 razy w 24 postach
RE: Feng Shui - madrosc i wiedza
Co oznacza dosłownie Kan Yu?

Interesuje mnie szczególnie jeden z celów życiowych wg Feng Shui - jak jest definiowane szczęście, jak mamy do niego dochodzić?

Na czym polega mechanizm równoważenia?

Jeżeli możesz napisz coś o swojej drodze dochodzenia do mądrości Feng Shui, jakie masz doświadczenia, z jakich źródeł korzystasz?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-07-2021, 00:54 {2} przez Wysoki Mag.)
17-07-2021, 23:10
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Moqui Offline
Wtajemniczony

feng shui - natura

Mam wrazenie ze stajesz sie moim egzaminatorem.
Stawiasz pytania, na ktore znasz odpowiedz.

Napisze to co dla innych moze miec znaczenie -

Kan Yu ...
Termin pochodzi z jezyka chinskiego i oznacza po prostu „droge nieba i ziemi”.
Pierwotnym okresleniem Feng Shui jest Kan Yu.
Zrodlem Kan Yu jest Tao.
Kan Yu to jedna z najstarszych nauk bytu.

Niezaleznie od religii, kultur czy czegokolwiek innego,
Kan Yu swobodnie poprowadzi w glebokie poziomy kazdej istoty.

Szczescie -
to osobista sprawa, zalezna od tego, co uwaza sie za przyjemne i satysfakcjonujace.

Wskazowki Feng Shui dla poczatkujących.
1.
Nie trzeba byc uduchowionym by wierzyc w duchy powietrza i wody,
chcac wypelnic swoj dom swiezym powietrzem, by wprowadzic sie w harmonie z otoczeniem.
Teoria harmonii Feng Shui wprowadza specjalne zasady projektowania swych pomieszczen mieszkalnych.
2.
Co powinnismy uczynic, by przeksztalcic swoje cztery sciany w oaze spokoju ?
Jesli bedziemy trzymac sie prostych zasad Feng Shui, mozemy z latwoscia sklonic energie zyciowa - Chi - do lagodnego przeplywu.
3.
Drzwi wejsciowe i do lazienki zostawiamy zamkniete, natomiast wszystkie drzwi wewnatrz mieszkania powinny byc zawsze otwarte.
Pozwala to na swobodny przeplyw Chi przez caly dom.
4.
Bardzo wazne jest przestrzeganie pewnych zasad - np. w sypialni nie ma miejsca na biurko i laptop.
moze to troche dziwne, ale jesli przed pojsciem spac, bedziesz spogladac na swoje miejsce pracy, nie wypoczniesz i nie bedzie spokojnego snu.
Staraj sie, by w sypialni nie bylo za duzo jasnych kolorow.
Twoje lozko nie powinno znajdowac sie miedzy oknem a drzwiami. 
5.
Rosliny wzmacniają Chi, starajmy sie wiec, by ich w mieszkaniu nie zabraklo, zwlaszcza w naroznikach pomirszczen.
Musza byc zawsze dobrze pielegnowane, poniewaz martwe rzeczy sa wrogiem Chi.
Wyrzuc wyschniete bukiety kwiatow i zrezygnuj z pluszakow i podobnych rzeczy.
6.
W Feng Shui swiatlo i woda to wazne elementy, ktore daja nam sile i moc.
Wpuszczajmy wiec jak najwiecej naturalnego swiatla do domu przez polprzezroczyste rolety i zaslony.
Pomieszczenia dobrze oswietlone roznymi zrodlami swiatla daja harmonijny efekt.
Zwlaszcza ciemne i nieozywione narozniki mieszkania zyskaja poprzez to dodatkowa porcje Chi.
Nie powinno tez zabraknac zrodel wody. Dla przykladu - wewnetrzna fontanna, "plynaca" woda na obrazach woda sa doskonalym rozwiazaniem.
7.
Meble powinny miec zaokraglone ksztalty, by energia Chi mogla przeplywac harmonijnie. 
Wedlug Feng Shui stol w ksztalcie nerki, okragly lub owalny - bez naroznikow i krawedzi jest lepszy niz prostokatny czy kwadratowy stol.
8.
Waznym jest by lustra nie byly ustawiane naprzeciwko drzwi wejsciowych,
poniewaz odbijac beda Chi z mieszkania na zewnatrz.
Lustra tez nie sa idealne w sypialni.
Zwiekszona energia z lustra sprawia, ze sen jest bardzo niespokojny.
Z drugiej strony, w jadalni i salonie lustra moga wzmocnic Chi.
9.
Zycie w stylu Feng Shui wymaga duzej dyscypliny i wiedzy.
Jesli jednak chcesz sobie z tym poradzic, mozesz zauwazyc poprawe jakosci zycia, jesli zostanie to zrobione poprawnie.
Dziala to jednak tylko wtedy, gdy nie tylko znasz wszystkie podstawowe idee nauki, ale takze je uwewnetrzniasz i zyjesz zgodnie z nimi.

Zapraszam zainteresowanych do dyskusji.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-07-2021, 21:05 {2} przez Moqui.)
18-07-2021, 21:01
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Wysoki Mag Offline
Zbanowani

Znak Zodiaku:
Wysoka Magia

(18-07-2021, 21:01)Moqui napisał(a): Mam wrazenie ze stajesz sie moim egzaminatorem.

Stawiasz pytania, na ktore znasz odpowiedz.

Napisze to co dla innych moze miec znaczenie -

Być może... ważne, że ktoś z tego skorzysta...

(18-07-2021, 21:01)Moqui napisał(a): Kan Yu ...

Termin pochodzi z jezyka chinskiego i oznacza po prostu „droge nieba i ziemi”.

Co rozumiesz przez drogę Nieba i Ziemi? Bo wg I-cing droga nieba to "Nieugięta wytrwałość", droga ziemi to "Nieustająca uległość".

(18-07-2021, 21:01)Moqui napisał(a): Szczescie -

to osobista sprawa, zależna od tego, co uważa się za przyjemne i satysfakcjonujące.

To co napisałaś jest oczywiste ze wszech miar, ale to tylko jedna strona medalu, reprezentujesz określone systemowe podejście z punktu widzenia systemu Feng Shui, a każdy system prezentuje swoje rozumienie szczęścia i właśnie tego mi brakuje. Przecież Feng Shui używa chińskiego hieroglifu szczęścia i on coś oznacza oraz sugeruje.

(18-07-2021, 21:01)Moqui napisał(a): Zycie w stylu Feng Shui wymaga dużej dyscypliny i wiedzy.
Jeśli jednak chcesz sobie z tym poradzic, mozesz zauwazyc poprawe jakosci zycia, jesli zostanie to zrobione poprawnie. Dziala to jednak tylko wtedy, gdy nie tylko znasz wszystkie podstawowe idee nauki, ale takze je uwewnetrzniasz i zyjesz zgodnie z nimi.
Piszesz o poprawności robienia czegoś, czy chodzi o wdrażanie reguł Feng Shui? I wracając do szczęścia, poprawność, to dostosowanie się, więc w jakimś stopniu ogranicza własną koncepcję szczęścia, czy istnieją reguły uzyskiwania szczęścia w Feng Shui, czy życie zgodnie z tymi naukami prowadzi do szczęścia? Mówiąc krótko, nie wierzę w to, że nasze szczęścicie osobiste jest zależne tylko i wyłącznie od naszej wizji tego szczęścia, bo nie jesteśmy wyłącznie sami na tym świecie, co się stanie gdy nasza wizja zderzy się z wizją partnera, gdy szukamy szczęścia w związku? Tym bardziej, że piszesz o dyscyplinie, a ile wiem dyscyplina nie zawsze jest przyjemna, bywa bolesnym i odrzucanym doświadczeniem szczególnie dla tych, którzy widzą swoje szczęście w słodkim lenistwie.

Stawiasz kategoryczny warunek, działa tylko wtedy, gdy...  To również musi przeczyć koncepcji istnienia szczęścia tylko na podstawie własnej wymyślonej koncepcji, bo wymaga podporządkowania się regułom, których dokładne wykonywanie gwarantuje sukces!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-07-2021, 22:37 {2} przez Wysoki Mag.)
18-07-2021, 22:28
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Moqui Offline
Wtajemniczony

feng shui - natura

Tak jak juz pisales, nie powinnismy podchodzic do tematu w sposob profesjonalny.
Ludzi interesuje to z czego moga najprosciej i najszybciej skorzystac, wykorzystac dla wlasnego dobra.
Ja nie jestem profesjonalistka.
Wielki Mag pisze -
Cytat:Feng Shui używa chińskiego hieroglifu szczęścia i on coś oznacza oraz sugeruje.
Uzywa takze wielu innych symboli. Sadze, ze to nie sa wskazowki na poziomie poczatkujacym.
Kto bedzie chcial sie zaglebic w arkana sztuki Feng Shui, bedzie poszukiwal odpowiednich zrodel.
Szczescie dla kazdego z nas bedzie innym pojeciem. Ja osobiscie poszukuje szczescia korzystajac z siatki Bagua. Smieszne - prawda ?
Sa opinie, ze to sa bzdury. Ty z pewnoscia bedziesz tego samego zdania. Jestes profecjonalista. 
Poprawne robienie czegos to takze poprawne wdrazanie regul Feng Shui.
Piszesz -
Cytat:[...] nie wierzę w to, że nasze szczęścicie osobiste jest zależne tylko i wyłącznie od naszej wizji tego szczęścia.
Ja mysle, ze jest to spelnienie wlasnego zycia w sposob dajacy satysfakcje z tego co robimy. Jestesmy wowczas szczesliwi, co wcale nie znaczy koniecznosc podporzadkowania sie regulom.

Wierz mi - nie jestem profesjonalistka w zadnej mierze. To co robie, sa to moje zainteresowania. Wiadomosci w temacie zdobywalam/zdobywam na rozne sposoby. Dlatego wlasnie otworzylam ten temat, by dzielic sie wiadomosciami, spostrzezeniami z ludzmi interesujacymi sie tematem. Absolutnie nie mam w zamiarze kogokolwiek poluczac. Twoje wiadomosci sa pelne.
Mam nadzieje poprzez to uzupelniac swoje. Jestem Ci za to wdzieczna. Kazdy moze sie mylic, czy tez miec wlasne wyobrazenia.
Dla mnie jest to temat, ktory ciagle poszerzam poprzez uczenie sie, czy korzystanie z pomocy ludzi takich jak Ty.
19-07-2021, 20:26
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: Wysoki Mag
Wysoki Mag Offline
Zbanowani

Znak Zodiaku:
Wysoka Magia

Liczy się pasja, autentyczni pasjonaci często przeskakują umiejętnościami tylko technicznych profesjonalistów, bo liczy się wkładanie duszy w to co się robi!

Oczywiście, że nie proponuje się uniwersytetu dla pierwszoklasistów, ale gdy początkujący wie, że jego nauczyciel ma bardzo wysoki poziom, to tym lepiej dla ucznia, nawet dla początkującego.

Nie mam powodów aby Tobie nie wierzyć, doceniam Twój autentyzm i szczerość, o którą dziś coraz trudniej, bo żyjemy w bardzo oszukańczych czasach. Cenne jest to, że ostrożnie się z tym obchodzisz, stopniowo, a nie na hura jak robią to inni.

Dużo chaosu informacyjnego nas dziś otacza, powodując szum informacyjny,  ja nazywam to "ściekiem informacyjnym", który zatruwa nasze umysły i ciała. Ciesze się, że podjęłaś ten temat, bo jak sama piszesz jest to wiedza z ponad 3 tys. tradycją, która porządkuje myślenie i działanie, dzięki czemu można unikać zderzenia z naturą w nas i na zewnątrz. Jest to jedna z przykładowych mądrości starożytnych, których lekceważenie zawsze odbija się "czkawką" w naszym indywidualnym życiu, a także wśród całych narodów!

Ode mnie masz pełne poparcie! Jak ktoś w to wejdzie to zawsze jest szansa, że ograniczy wpływy negatywne, a z czasem nabędzie dużej mądrości życiowej.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-07-2021, 23:24 {2} przez Wysoki Mag.)
19-07-2021, 23:22
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: Moqui
HermetycznieŚwiadom Offline
Użytkownik

Liczba postów: 130
Reputacja: 4
Znak Zodiaku: Lew

Podziękowania: 36
Podziękowano 25 razy w 20 postach
Dobry temat,pozwólcie że dodam swoje przemyślenie,mimo wyniosłości jakimi bombardują nas artykuły o feng shui,jest ważna sprawa która jest fundamentem sprawnego przepływu energii,mianowicie PORZĄDEK.
Tutaj nawiąże do nurtu hermetycznego "Jak na górze tak i na dole" czyli musimy uporządkować swoją głowę aby przeniosło się to na plan materialny,analogicznie porządkując fizycznie swoje otoczenie odrazu czujemy się lepiej,czystość i minimalizm realnie wpływają na poczucie komfortu w danym pomieszczeniu.Pewnie wielu z was odczuwa ulgę po usprzątnięciu mieszkania,jest lepiej?

Niech stanie się jasność. :idea:
21-07-2021, 10:40
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: Wysoki Mag , Moqui
Wysoki Mag Offline
Zbanowani

Znak Zodiaku:
Wysoka Magia

Brak porządku nie sprzyja dobrym decyzjom. bo nie ma się do czego odwoływać,w stanie przejściowym wszystko jest chwilowe i prowizoryczne.

Dążymy do ustaleń - czyli mówiąc obrazowo, wbicia palików na drodze, mówiąc jeszcze inaczej, warto jest mieć jakiś stały szkielet i obudowywać go już własną improwizacją, w myśl indywidualnych przekonań.

Po to jest wiedza stała uniwersalna (jak w Feng Shui), aby rozumieć określony naturalny porządek kosmiczny i działać w zgodzie z nim, a z drugiej strony być twórczym po swojemu, aby nie zatracać własnego unicum!

Działanie zgodnie z prawami kosmosu, jest również warunkiem osiągania szczęścia!
21-07-2021, 11:36
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Moqui Offline
Wtajemniczony

feng shui - natura

Porzadek - szalenie istotna warunek naszego zycia.

Moje mieszkanie jest w "blokowisku" ...
Nie wglebialam sie do baqua odnoszacego sie do posiadania  wlasnego domu.
Korzystam z tej siatki juz calkiem mechanicznie.
Przeplyw energi Chi staram utrzymac wlasnie poprzez Porzadek.
"Porzadek" mozna rozumiec na rozne sposoby.
Tak jak zaznaczacie - naturalny porzadek kosmiczny jest podstawa do Porzadku w calym swiecie.

Dla mnie "maluczkiej" ten porzadek odnosi sie wlasnie do mego mieszkania, rodziny.

Hermetycznieswiadom:
Pewnie wielu z was odczuwa ulgę po usprzątnięciu mieszkania,jest lepiej?

Wysprzatane mieszkanie uwolnia dusze i sprawia,
ze pelniej odbieramy domowe szczescie.
Daje zadowolenie, spokoj, poczucie bezpieczenstwa.

Wysoki Mag
[...] warto jest mieć jakiś stały szkielet i obudowywać go już własną improwizacją,
w myśl indywidualnych przekonań.

Tak wlasnie staram sie czynic.

Chi nie moze prawidlowo przeplywac miedzy kurzem a brudem.
Rozne materialy i tekstury pochlaniaja i zatrzymuja energie na rozne sposoby,
dlatego przy regularnym sprzataniu domu pozbywam sie zlej energii zgodnie z Feng Shui.
Obejmuje to pozbywanie sie wszystkiego, co moze zaklocac chi.
Bardzo czeste wietrzenie mieszkania oczyszcza z negatywnych energii -
czynie to zwlaszcza po odwiedzinach.
Podczas okresowych sprzatan wyzbywam sie codziennych rzeczy ,
ktore nie byly uzywane przez okres trzech lat.
Jesli byly zbedne przez ten okres czasu - po co mam je trzymac dluzej ?
Suche, sztuczne kwiaty, bonzai, stanowia dla mnie symbol
zamierania, minimalizowania zycia.
Wazne dla mnie sa remedia.
Ale o tym postaram sie pozniej napisac.
Mozna by tak wymieniac bez konca.
22-07-2021, 12:26
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: Wysoki Mag
Wysoki Mag Offline
Zbanowani

Znak Zodiaku:
Wysoka Magia

To co piszesz jest bardzo Ważne! Feng Shui porządkuje zależności między elementami i to jest najważniejsze!

A słyszałaś coś o wewnętrznym Feng Shui? Po co komu zewnętrzny porządek w mieszkaniu, jak w sobie samym ma bałagan? Mówi się, że zewnętrzność jest odbiciem naszego wnętrza! W naszym wnętrzu też mamy jakieś "wyposażenie" i czy jest ono właściwie skonfigurowane ze sztuką Feng Shui?

Przecież najważniejszy jest przepływ Chi w naszym ciele i duchu. Żółty Cesarz mówi o dwóch rodzajach pracowników w zakresie energii Chi:

1. Mały pracownik - który zajmuje się jedynie powtarzaniem pewnych schematów, przybliżając jedynie do istoty rzeczy, obsługuje wzorzec zewnętrzny, który tylko w pewnym stopniu uspokaja nasze wnętrze.
2. Wielki pracownik - zajmuje się głęboko procesami przepływu energii Chi oraz wpływa na nie, wnika w istotę rzeczy i posługuje się nią, obsługuje równowagę między wnętrzem i zewnętrznością.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-07-2021, 14:22 {2} przez Wysoki Mag.)
22-07-2021, 12:43
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (4): 1 2 3 4 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.