Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Magia › Podstawy Magii
Skąpstwo w magii

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Skąpstwo w magii
Autor Wiadomość
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,278
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Praktykowany rodzaj magii:
Magia Naturalna

Podziękowania: 675
Podziękowano 598 razy w 576 postach
Skąpstwo w magii
Oszczędność bardzo dobra cecha, ale skąpstwo już nie. W magii musi być zachowana równowaga dawania i brania - jak dajesz od siebie mało i tak skąpisz, to dostaniesz wymierne albo odwrotne efekty. Chcesz coś dostać, super, ale też daj. Przecież od zawsze Bogom czy żywiołom składano się ofiary, nawet z czystego szacunku nic nie oczekując w zamian. To jest inwestycja w dobrą relacje i zapewnienie sobie opieki 24h. Ja do dzisiaj składam Bogom czy żywiołom ofiary - spontanicznie, ot tak. I nie żal mi 3 czy 5 zł które muszę zapłacić dodatkowo, bez przesady. Tym bardziej, że niektóre ofiary są totalnie za darmo.

Chcielibyście dostać od kogoś zużyty dar? No raczej byłoby to nie na miejscu i obrażałoby was. Bogowie czy żywioły myślicie, że patrzą na to inaczej? To są Siły Wyższe które będą was wspierać i pomagać jeśli będziecie je szanować. Ja naprawdę nie potrzebuje już rzucać klątw bo... jakoś zawsze jak ktoś mi zajdzie za skórę to Siły Wyższe mszczą się za mnie - i tak bym tych klątw nie rzucała, bo zawieść to małostkowa emocja osób o niskich wibracjach energetycznych, ale... faktem jest, że niektórzy z mojego otoczenia się mnie boją, bo widzą co się dzieje w ciągu kilku dni z osobami, które mnie w jakiś sposób skrzywdzą.

Dobre relacje z Siłami Wyższymi to podstawa jeśli Twoja magia opiera się na wsparciu z nimi. Zadaj sobie pytanie, jak Ty byś podszedł do osoby, które zachowuje się wobec Ciebie, tak jak Ty zachowujesz się względem nich?

Oczywiście nie musisz współpracować z Siłami Wyższymi, masz wystarczającą moc (zazwyczaj), żeby poradzić sobie sam/samej. Najczęściej to kwestia wygody czy chcesz zaprosić do rytuału kogoś? Czy lubisz czuć tą obecność i czy dana siła jest siłą zaprzyjaźnioną? Bo jeśli masz związek z Grażynką czy Januszem, to lubisz przebywać w ich towarzystwie, prawda? Możesz sam iść do kina czy do zoo, ale lubisz towarzystwo konkretnej grupy ludzi (lub jednostki) i jest wtedy jeszcze fajniej i zabawniej. Tak samo jest ze współpracą.

Traktuj innych z szacunkiem jeśli sam chcesz być tak traktowany. I pamiętaj, że to Siły przy których jesteś niczym pył - niektórym trzeba o tym przypominać, moim zdaniem to żałosne. Choć biorąc pod uwagę takie osobistości jak Aliester Crowley czy Dion Fortune niestety przerost ego nad treścią jest dość powszechny wśród magów. Pokora to naprawdę dobra cecha, tak samo jak instynkt zachowawczy.

Oczywiście jak byli tak i są Magowie, którzy nie szanują nikogo i niczego. Mają się za Panów i Władców świata, pętają wszystko co się rusza i naginają wszystko do swojej woli. Tyle, że scenarzyści i twórcy gier skądś inspirację czerpią, wiele z was tutaj na forum - już miało podobne sytuacje, niczym z horroru. Prędzej czy później każdego dopadną jego występki - jak chociażby wspomnianych powyżej Dion czy Crowleya.

Prymitywne bardzo używać siły, by czuć się lepszy, by czuć władzę. Oczywiście, to nasza natura (wszystkich zwierząt), jednak jesteśmy na tyle rozwinięci, że nie zawsze musimy jej używać. Zwłaszcza że w przypadku magów to bardzo często złuda. Nie bądźmy więźniami swojego ego, bądźmy potężni ale i dobrzy, szanujmy się.
22-04-2022, 09:45
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: Mięta , Zunia , Adrianna
Zefir Offline
maskotka forum

Liczba postów: 332
Reputacja: 2
Znak Zodiaku: Lew
magia spontaniczna

Podziękowania: 60
Podziękowano 65 razy w 50 postach
RE: Skąpstwo w magii
Ok, jakieś rady jak sobie z tym radzić? W sensie jak pracować nad pokorą, jakie ofiary składać, co mogę zrobić "mądrego" itp.?

Ostatnio to się często burzę >.>
22-04-2022, 10:04
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,278
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 675
Podziękowano 598 razy w 576 postach
Po prostu szanuj wszystko co ma swoją wolę i emocje i pamiętaj o hierarchii.
Wiele z istot dalej żyje w dalekich czasach np. wobec niektórych wciąż obowiązuje kultura dworska, w Chinach przed każdym się kłaniasz jest to oznaka szacunku i to samo się tyczy istot chińskich - należy powitać je kłaniając się.

Poczytaj o danej istocie, jaka jest jej historia, co lubi, nad czym ma patronat i tam wszystko pisze. Wiadomo np. że Koboldy uwielbiają mleko, miód czy masło orzechowe. Faerie kochają się bawić na bańkach mydlanych, Bogowie Greccy (zazwyczaj) lubują się w czerwonym winie, zaś Bogowie Skandynawscy raczej preferują miód pitny. Dzisiaj to nie są żadne tajemnice Wszechświata, wystarczy zapytać wujka Google.

Pamiętam czasy bez internetu, wtedy było trudniej. Teraz jest duuuużo prościej znaleźć potrzebne informacje, tym bardziej dziwi mnie wysyp ludzi, którzy samodzielnie nie potrafią nic znaleźć. ^^' Pamiętajcie tylko, żeby strony z których czerpiecie informacje miały sprawdzone źródła i pamiętajcie również, żeby czerpać informacje z różnych (sprawdzonych) źródeł i porównywać je.

Sprawdzone źródła mam na myśli, strony o czarostwie lub mitologii. Nie teorie spiskowe, nie gry, nie filmy.
W Polsce nie ma dobrej strony? Mało informacji? No to pomyślcie, czego szukacie i gdzie będzie najwięcej informacji? Chcesz informacje o Brujach (Hiszpańskie Czarownice, mające własny oryginalny kunszt)? Na próżno szukać w Polsce, really... Wujek Google tłumacz wpisujesz frazę w rubryce polskiej, tłumacz ustawiasz na hiszpański, otwierasz Wujka Google wyszukiwarkę i jedziesz... każdą stronę, którą sobie otworzysz przetłumacz na polski i proszę! Masz informacje! W tych czasach naprawdę nie musisz znać 1000 języków, ani nawet angielskiego żeby cały świat internetu stał przed Tobą otworem. Wystarczy samodzielność i logiczne myślenie.

I nie spędzajcie całego dnia na czacie Witcha, na Netflixie czy innych bzdurach. Dajcie sobie za cel poznać, choć jedną istotę czy system magiczny dziennie. Serio to nie kosztuje dużo czasu.

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
22-04-2022, 10:23
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: Adrianna
lisa Offline
Szczotko-zmiotka

Liczba postów: 367
Reputacja: 4
Znak Zodiaku:
Biała magia

Podziękowania: 63
Podziękowano 29 razy w 27 postach
Zefir, różne istoty będą chciały różnych ofiar. Najlepiej ich zapytaj co lubią.
06-08-2022, 12:29
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: Olimpia

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.