Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Luźne › Dumpster fire v
« Wstecz 1 2 3

Smoki

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Smoki
Autor Wiadomość
Holcyfer Offline
Użytkownik

Liczba postów: 2
Reputacja: 0
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:
ziołolecznictwo

Podziękowania: 1
Podziękowano 0 razy w 0 postach
Smoki
[font=verdana, geneva, lucida, "lucida grande", arial, helvetica, sans-serif]Chciałabym zapytać o pracę ze smokami, czym to się różni od pracy z Bóstwami? [/font]
[font=verdana, geneva, lucida, "lucida grande", arial, helvetica, sans-serif](Za błędy z góry przepraszam, dopiero się uczę jak działa strona [font=verdana, geneva, lucida, "lucida grande", arial, helvetica, sans-serif]:blush:[/font])[/font]
22-06-2022, 23:23
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Zefir Offline
maskotka forum

Liczba postów: 332
Reputacja: 2
Znak Zodiaku: Lew
magia spontaniczna

Podziękowania: 60
Podziękowano 65 razy w 50 postach
RE: Smoki
Podzielisz się wiedzą na ich temat? Pierwszy raz słyszę, że można z nimi pracować i że można ich porównać do Bogów.
23-06-2022, 05:49
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Holcyfer Offline
Użytkownik

Liczba postów: 2
Reputacja: 0
Znak Zodiaku:
ziołolecznictwo

Podziękowania: 1
Podziękowano 0 razy w 0 postach
(23-06-2022, 05:49)Zefir napisał(a): Podzielisz się wiedzą na ich temat? Pierwszy raz słyszę, że można z nimi pracować i że można ich porównać do Bogów.

Jeszcze z nimi nie pracuję, dopiero zamierzam i robię risercz aby nienapytać sobie biedy.

Z tego co się zdołałam dowiedzieć w przeciwieństwie do Bóstw raczej dążą do równowagi niż zajmują się jakimiś konkretnymi aspektami. Mam tu na myśli, że starają się aby aspekty w nas były w równowadze.
Wiem, że ich energia jest bardzo pierwotna i surowa, że okłamywanie ich jest bardzo zgubne oraz że są konkatybilne z większością wierzeń od Wicca (nie wiem jak bo nie siedzę w tej tradycji) przez wschodnie wierzenia po wiarę Azteków.
Zastanawia mnie czy byłyby konkatybilna z Chrześcijańską, skoro nawet Jezus był porównywany do węża na lasce (jeśli dobrze pamiętam interpretacje Biblii), a od węży do smoków niby nie daleko.
Podobno jak się zaczyna z nimi pracować to najpierw pojawia się dla nas młodociany smok strażnik/opiekun z którym budujemy relacje, a on potem pozwala nam nawiązać wieź z kolejnym smokiem będącym nauczycielem. Podobno opiekun jest jeden stały, a nauczyciele się zmieniają.

Może ktoś już na forum miał z nimi doświadczenia i może potwierdzić lub sprostować to co udało mi się znaleźć?
23-06-2022, 11:53
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
lisa Offline
Szczotko-zmiotka

Liczba postów: 367
Reputacja: 4
Znak Zodiaku:
Biała magia

Podziękowania: 63
Podziękowano 29 razy w 27 postach
Też nie słyszałam o pracy ze smokami. Ale jak ci się przyśni smok to jest bardzo siln znak. Oznacza początek jakiejś ważnej przemiany wewnętrznej.
08-08-2022, 17:19
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Chaosol Online
<O> Tu byłem - Wszt

Liczba postów: 105
Reputacja: 14
Znak Zodiaku:
Khaos

Podziękowania: 8
Podziękowano 49 razy w 22 postach
Ze smokami pracuje się w następujący sposób. Musisz udać się do jamy smoka, która znajduje się w najbliszym miejscu Twojego zamieszkania. Najlepiej, żeby była to jama pełna siarki i ognia. W Krakowie Smoka już dawno nie ma, odleciał z tego miejsca.

Równie dobrym sposobem będzie znalezienie współczesnego miejsca, gdzie żyją lokalne Żmije lub Viverny. Po znalezieniu osobnika, należy się z nim skomunikować za pomocą specjalnego języka lub rytmicznych klekotań językiem. Zakładając, że duże gady mają taką wielką inteligencję, aby porozmawiać o czymś ciekawym z człowiekiem np. o pracy lub wczorajszym obiedzie. Tak się pracuje z takimi monstrami wedle starożytnych i wielce realistycznych opisów komunikacji z nimi.

Tyle w kwestii realnych smoków. Jeżeli chodzi o ty wyobrażone tzw. symboliczne, archetypiczne lub astralne to szukaj w Chińskich bajkach, mitologiach, podaniach z Sumeru. Najwięcej tam znajdziesz.

Odpowiadając na tytułowe pytanie: różni się tym, że zamiast gościa z głową kozła, brodatego obłoku komunikujesz się z Wielkim Gadem, czyli chimerą, który prawi na temat Twojego życia.

Jest jeszcze jeden wielki gad, który akurat w naszej mitologi jest znany. Czy chodzi o Szatana? :)
08-08-2022, 17:37
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: lisa
Zefir Offline
maskotka forum

magia spontaniczna

08-08-2022, 22:44
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: Chaosol
lisa Offline
Szczotko-zmiotka

Znak Zodiaku:
Biała magia

Miau?
12-08-2022, 20:29
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Zefir Offline
maskotka forum

magia spontaniczna

(12-08-2022, 20:29)lisa napisał(a): Miau?

miał. Smoka z lego. pytanie gdzie go ma?
13-08-2022, 07:41
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
lisa Offline
Szczotko-zmiotka

Znak Zodiaku:
Biała magia

Myślę, że ci nie powie, ale nie zaszkodzi spróbować. :D
13-08-2022, 08:35
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.