Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Umysł › Stany Świadomości › Sen v
« Wstecz 1 2

SNY- naukowe podejscie

[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
SNY- naukowe podejscie
Autor Wiadomość
~Amber
Gość

Podziękowania:
Podziękowano razy w postach
SNY- naukowe podejscie
Witajcie :) natrafiłam na wywiad z dr. Zenonem Dudkiem, który jest psychiatrą i psychologiem jungowskim, autorem wielu publikacji. Postanowiłam zamieścić go tutaj, bo rozmowa jest o tyle ciekawa, że są w niej wyjaśnione pojęcia takie jak - "świadomość", "podświadomość" i "nieświadomość". Poza tym wyodrębniono rodzaje snów, mechanizmy ich powstawania itd. Poruszona jest sprawa szamanizmu, który może "pogłębić sen." Zwróćcie proszę uwagę na końcowy fragment rozmowy, w którym poruszony jej temat "świadomego śnienia", gdzie doktor wyraża swoją opinie, uznając takie praktyki za niebezpieczne i wyjaśniając dlaczego wg. niego takie są. Hm... warte przemyślenia kwestie. Miłego czytania i pozdrawiam. :) http://natemat.pl/39673,tajemnice-snu-kt...iwa-wywiad
08-12-2012, 13:02
Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,278
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Praktykowany rodzaj magii:
Magia Naturalna

Podziękowania: 675
Podziękowano 597 razy w 576 postach
RE: SNY- naukowe podejscie
LD jest bardziej bezpieczne od zwykłego śnienia, bo w LD mamy władzę nad tym co się dzieje itp. a w zwykłym śnie, nie. Niebezpieczeństwo o którym mówi ten koleś to zrobienie sobie kuku... Ja sobie takie kuku zrobiłam, ale zostało wywołane podczas zwykłego snu tzn. miałam straszny koszmar po którym nabawiłam się fobii i obsesji, że wszyscy których kocham umrą... Dzwoniłam do ludzi co godzinę z pytaniem czy nic im nie jest, a jak nie odbierali czy nie pisali to wpadałam w panikę... Do dzisiaj mi zostało, ale już dużo łagodniej się to objawia.

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
08-12-2012, 16:38
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Oth Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 467
Reputacja: 37
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: 24
Podziękowano 66 razy w 87 postach
Przeczytałem z nadzieją, że dowiem się czegoś nowego. Zawiodłem się. Naukowiec ten odpowiada na kilka pytań, których odpowiedź poznałem mając mniej niż 9 lat. W dodatku nie argumentuje swoich wypowiedzi. "Tak, tak właśnie jest. Nie wiem czemu, ale tak właśnie jest." No cóż, w ten sposób się nie dowie.

Nie zgodzę się też z kilkoma rzeczami. Nie chcę mi się dużo pisać, więc tylko do kontroli snów się odniosę. Argument podany przez niego, który miał twierdzić, że LD jest niebezpieczne, jest bezsensowny. Bowiem tworzenie obrazów w LD jest tym samym, co po prostu myślenie. Różnica tkwi w tym, że tam te myśli przypominają jawę. Zatem "najlepiej nie myślmy, bo to niebezpieczne", jeszcze - broń Boże - dojdziemy do takich przerażających wniosków. ^^

jakzostacmagiem.wordpress.com
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-04-2015, 21:47 {2} przez Oth.)
08-12-2012, 18:34
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: Olimpia , Gharen
~Amber
Gość

Podziękowania:
Podziękowano razy w postach
I dobrze Oth, :) właśnie o taką konfrontację poglądów mi chodzi. Dodam tylko, że nie każdy tutaj jest zaawansowany w wiedzy magicznej i szeroko oczytany, sporo jest nowicjuszy na forum, którzy chyba nawet boją się czasem o coś pytać i dla nich też należy podawać pewne materiały, gdzie coś jest wyjaśnione od podstaw. Nie od razu Kraków zbudowali, pozdrawiam. :)
08-12-2012, 20:00
Odpowiedz
Podziękowali:

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.