Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Magia › Podstawy Magii › Symbole Magiczne
Czarny pentagram

Strony (2): 1 2 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Czarny pentagram
Autor Wiadomość
Santiago Offline
seeker of truth

Liczba postów: 51
Znak Zodiaku: Scorpio
Praktykowany rodzaj magii:
chyba wampiryzm

Podziękowania: 7
Podziękowano 12 razy w 11 postach
Czarny pentagram
Pentagram, magiczny symbol ochronny, występuje jak wiemy również pod postacią odwróconą. Nazywany bywa czarnym pentagramem i według różnych źródeł symbolizuje on triumf materii nad duchem (każde z pięciu ramion pentagramu symbolizuje jeden żywioł, w pentagramie odwróconym ramię symbolizujące ducha jest skierowane nie do góry, lecz do dołu).
Ludzka natura ma charakter dwoisty: rozum materialny, nazywany "niższym ja" oraz "wyższe ja", duszę, która posiada własną wolę i która to wola może stać w sprzeczności z wolą jaźni materialnej. To są takie kwestie doktrynalne które ja wyznaję, nie twierdzę że tak jest o kropka. Masa ludzi twierdzi że świadomość i dusza to jedno i to samo, ja się z tym nie zgadzam, bo zbyt wiele (charakter człowieka, predyspozycje intelektualne, popędy) zależy od neurobiologii ludzkiego mózgu, aby jaźń materialną można było utożsamić z jaźnią duchową. Dusza będzie (w mojej opinii) za wszelką cenę dążyła do szeroko rozumianego, jak zwał tak zwał: zbawienia, nirwany ...
Jaźń materialna niekoniecznie, ja przykładowo nie mam potrzeby rozwijania się duchowo po to by osiągnąć po śmierci jakieś zjednoczenie z Bogiem, czy cokolwiek podobnego. Chcę życia lekkiego, łatwego i przyjemnego. I tu zachodzi konflikt między duchem a umysłem materialnym.
Czy z pomocą takim ludziom jak ja może przyjść czarny pentagram ? Czy w ogóle pentagram, pytam już teraz o wasze doświadczenia, ma jakąś moc sprawczą ? Czy jeśli go odwrócimy i powiesimy sobie na szyi, siła sprawcza umysłu materialnego przewyższy moc sprawczą umysłu duchowego, dając nam większą kontrolę nad naszym życiem doczesnym ?
03-05-2023, 18:08
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Zefir Offline
maskotka forum

Liczba postów: 332
Reputacja: 2
Znak Zodiaku: Lew
magia spontaniczna

Podziękowania: 60
Podziękowano 67 razy w 51 postach
RE: Czarny pentagram
Cytat:rozum materialny, nazywany "niższym ja" oraz "wyższe ja", duszę, która posiada własną wolę i która to wola może stać w sprzeczności z wolą jaźni materialnej.

nie zgodzę się z tym

Niższa Jaźń to osoby byt - nazwijmy, że jest to podświadomość. Pełni funkcję filtra, podpowiada oraz ostrzega.
Średnia Jaźń - to świadomość, umysł.
Wyższa Jaźń to my posiadający wiedzę ze wszystkich wcieleń jednocześnie łączący nas z Bogiem Stwórcą/Źródłem.

Polecam byś posłuchał(a) tego:
https://www.iarius.com/post/czym-jest-dusza

Cytat:aby jaźń materialną można było utożsamić z jaźnią duchową.
po to są czakry by wszystko trzymało się kupy.

Cytat:Dusza będzie (w mojej opinii) za wszelką cenę dążyła do szeroko rozumianego, jak zwał tak zwał: zbawienia, nirwany ...

Bardziej powiedziałbym, że przerobienia całego materiału i powrotu do prawdziwego domu.

Choć to też, ale wg mnie jest to atrybut

Cytat:Jaźń materialna niekoniecznie, ja przykładowo nie mam potrzeby rozwijania się duchowo po to by osiągnąć po śmierci jakieś zjednoczenie z Bogiem, czy cokolwiek podobnego. Chcę życia lekkiego, łatwego i przyjemnego. I tu zachodzi konflikt między duchem a umysłem materialnym.

i potem wałkujesz materiał przez miliony wcieleń.

Cytat:Czy z pomocą takim ludziom jak ja może przyjść czarny pentagram ?

są ludzie, który pchają się w satanizm itp. by zdobyć wiedzę.

Cytat:Czy jeśli go odwrócimy i powiesimy sobie na szyi, siła sprawcza umysłu materialnego przewyższy moc sprawczą umysłu duchowego, dając nam większą kontrolę nad naszym życiem doczesnym ?

są ludzie, którzy noszą tak dla żartów bo im tak się podoba.

w liceum poznałem dwóch (wariatów, jak cholera), którzy nosili (jeden nadal nosi. Jeśli to ma znaczenie - ma żółte papiery /jest niepełnosprawny - a w jakiej formie to nie wiem, wiem tylko że odpierdala głupoty, chleje dla zabawy razem z tym drugim kolegą i ogólnie szkoda gadać/)
tylko nie wiedzieć czemu jakoś przestał nagle nosić.
(spokojnie, żyje, dalej odwala głupoty, jest w chuj dziecinny)

ale tak konkretnie - jakby się nosiło taki pentagram to nie ma co się dziwić jeśli nagle zaczną przychodzić byty, które raczej przyjazne nie są.

a poza tym nie wiem.
03-05-2023, 19:34
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: patrykisdead
tupajda Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 1,033
Reputacja: 19
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 233
Podziękowano 215 razy w 149 postach
Tak, oczywiście. Pentagram to symbol szatana, tak ksiądz powiedział, a przecież on zawsze mówi prawdę, bo przecież podlega nieomylnemu papieżowi i dlatego wiemy, że ziemia jest płaska.

Pentagram jest symbolem łączącym w jedność cztery żywioły i ducha. Jest sposobem na aktywizację duchowych zdolności. Między innymi dla tego został zdemonizowany przez katolicyzm. Między innymi dla tego ktoś może zacząć widzieć byty.

Najważniejszą pracą w magii jest praca nad sobą. Trzeba mieć silny umysł i wolę, by przekraczać bariery poznania. Dla jednych barierą będzie widzenie bytów, dla innych fakt, że firmy farmaceutycznie wcale nie dbają o zdrowie ludzi - w obu przypadkach trzeba umysłu przygotowanego na prawdę. Najczęstszą obroną jest wyparcie albo demonizowanie.

--
Wystarczy być sobą.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-05-2023, 14:51 {2} przez tupajda.)
05-05-2023, 14:51
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: Olimpia , tuk
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,281
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 678
Podziękowano 605 razy w 577 postach
Swoją drogą Satanizm to jedna z najpiękniejszych religii świata. Wystarczy tylko ściągnąć Biblię Szatana, która jest na necie za darmo i przeczytać żeby się o tym przekonać.

Można też poczytać biografię LaVeya, jak ktoś jest bardzo leniwy. Pisałam kiedyś jego życiorys w pigułce, wystarczy poszukać.

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
05-05-2023, 23:42
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Santiago Offline
seeker of truth

chyba wampiryzm

Czarnym pentagramem zainteresowałem się już w 2016 roku. Próbowałem zakupić taki medalik od ręki, w sklepiku ze starociami mieszczącym się na warszawskiej starówce. Mimo że ów medalik wisiał na wystawie nie udało się go nabyć gdyż stanowił wyłącznie ekspozycję, nie na sprzedaż. Ok, trudno. Darowałem sobie dalsze próby nabycia wisiorka, aż tak bardzo mi na nim nie zależało. Po paru miesiącach spacerując sobie rekreacyjnie po Krakowskim Przedmieściu w Warszawie, znalazłem na chodniku najwyraźniej zgubiony przez kogoś ... czarny pentagram !

Wziąłem go, schowałem do szuflady i zapomniałem o nim. Ponowne zainteresowanie przedmiotem nastało kilka dni temu, kiedy przypadkiem porządkując szufladę natknąłem się na ów przedmiot. W owym dniu postanowiłem go założyć, gdyż jako osoba dojrzalsza podszedłem do niego bardziej refleksyjnie, a refleksje swoje przedstawiłem w tym poście. Generalnie tak, interesuję się ezoteryką, ale nie rozwojem duchowym. Wiedza nie jest dla mnie celem samym w sobie, lecz narzędziem realizacji innych (bardzo przyziemnych) celów. Generalnie nie czuję się zagubioną duszą która pragnie wrócić do wiecznego domu Ojca. Życie na Ziemi sprawia mi przyjemność, i jeśli tylko finanse i zdrowie będą dopisywały, z wielką chęcią będę tu dalej inkarnował ;)   

Chciałbym poza tym powiedzieć, że na dzień dzisiejszy pomimo swojego materialistycznego podejścia do życia nie czuję się jednak satanistą, w ogóle satanizm budzi moją odrazę. Moja relacja z Bogiem jest taka że na dzień dzisiejszy nie mam do niego żalu, znając pewne mechanizmy wiem że w pewnych momentach swojego życia to ja nawaliłem i kropka. Szatan z kolei jest skonfliktowany z Bogiem, jest jego oponentem, ja takiej buntowniczej natury nie mam.  Także takie demonizowanie odwróconego pentagramu niekoniecznie ma sens, po prostu jeśli to zadziała to dokonam swoistej wymiany: dobre życie kosztem rozwoju duszy, ale nie wydaje mi się aby to prowadziło do wiecznych mąk piekielnych. nie zamierzam nikogo zabijać, okradać itp. itd. Ponoszę go przez jakiś czas i będę obserwował siebie i swoje otoczenie, to tyle.
06-05-2023, 18:25
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
tupajda Offline
Wtajemniczony

Znak Zodiaku:

Hmm... a o którym bogu mówisz? Nie słyszałem, żeby Kali była skonfliktowana Szatanem, znasz jakieś nowe plotki?

--
Wystarczy być sobą.
09-05-2023, 15:31
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Santiago Offline
seeker of truth

chyba wampiryzm

(09-05-2023, 15:31)tupajda napisał(a): Hmm... a o którym bogu mówisz? Nie słyszałem, żeby Kali była skonfliktowana Szatanem, znasz jakieś nowe plotki?

Ok rozumiem że to pytanie do mnie. No ja akurat wierzę w jednego Boga, może to wynika z wychowania nie wiem, chodziłem przez całą podstawówkę i całe gimnazjum (w liceum już nie, liceum było niepubliczne i zrobili nam podstawy filizofii i etyki) na lekcje religii które przyznam były akurat u nas w szkołach do których uczęszczałem prowadzone z głową i mi się podobały, intuicyjnie religie politeistyczne jakoś mnie odrzucają. Co nie znaczy że są w całości fałszywe. Hinduizmowi zawdzięczamy (chyba Hinduizmowi, dobrze myślę?) komplementarne opisanie działania ludzkiej energetyki. Czakry reinkarnacja itp. sprawy. Ale moja opinia o ich bogach jest taka (tylko mnie nie wyśmiejcie) że są oni najprawdopodobniej istotami poziaziemskimi które swego czasu udzielały się na Ziemi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-05-2023, 17:23 {2} przez Santiago.)
09-05-2023, 16:51
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
tupajda Offline
Wtajemniczony

Znak Zodiaku:

Nie wyłapałeś sarkazmu.

Jesteś niewolnikiem swojego wychowania. Doktryna religijna jest wpajana od małego dziecka i później rzutuje na całe życie. Przejrzyj światowe religie (również takie, których przedstawiciele już wyginęli, typu Majowie, starożytny Egipt), może dojrzysz w tym szaleństwie wspólny schemat.

Z ciekawostek: wiesz, że hinduizm używa swastyki?
Jeżeli pentagram jest symbolem szatana, to idąc twoim tokiem rozumowania hinduizm popiera Hitlera.

--
Wystarczy być sobą.
10-05-2023, 09:26
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Santiago Offline
seeker of truth

chyba wampiryzm

Mój tok rozumowania nie utożsamia pentagramu z szatanem, ale też nie wyklucza z nim związku. Obecnie przeprowadzam na samym sobie eksperyment. Nie czuję się niewolnikiem żadnej religii, zawsze w rozmowach z ludźmi deklaruję się jako osoba wierząca ale bezwyznaniowa. 

Jeszcze chciałbym nawiązać do pewnego tematu poruszonego na forum przeze mnie w innym dziale, a więc do tarota i jego "ograniczeń" (temat pt. "gra na giełdzie"). Mam takie podejrzenie że to nie tarot ma w istocie ograniczenia, ale właśnie wyższe "ja" blokuje tarota że tak się wyrażę, jeśli jego użycie miałoby negatywnie wpłynąć na nasz dorobek karmiczny. Czyli jeśli nie jest komuś pisana łatwa kasa to tarot nie będzie współpracował starając się wykorzystać go do spekulacji finansowej. Ale może da się to obejść, właśnie w ten sposób aby to nasze, ja jednak pozostane przy określeniu "niższe ja" czyli mataerialny umysł, dominował nad umysłem duhcowym - "wyższym ja".
10-05-2023, 10:11
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,281
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 678
Podziękowano 605 razy w 577 postach
Ogólnie powiem wam, że zawsze byłam zafascynowana mitologiami i ogólnie religiami. Dlatego tak sobie myślę... że w sumie to wszystko to jedna i ta sama religia.

Kojarzycie jabłko Adama i Ewy? Występuje bardzo podobnie w mitologii greckiej jako jabłko w ogrodzie Hesperyd, jabłko niezgody rzucone przez Eris lub w mitologii skandynawskiej jabłko Indunn... opisy stworzenia świata wszędzie są podobne, a ta chińska to już wogóle zdarta ze skóry historia o początku świata, wygnaniu z raju i Kainie i Ablu, sami zobaczcie: http://witchcraft.com.pl/showthread.php?tid=94 z tym, ze w tej historii to facet jest chrześcijańską Ewą. ^^'

Już nie mówiąc o wieczerze Jezusa z apostołami, opisane praktycznie identycznie w mitologii Egipskiej... w sumie to ja tak mogę wymieniać w nieskończoność... nawet Bogini Hell, królowa podziemia angielskie piekło hell no i bardzo podobnie jest przedstawiane jak właśnie kraina Hell w mitoligii norcydkiej, Hades to samo.. Anubis no kurcze też... nawet muzułmanie mają praktycznie wszystko identyczne, przecież w Ewangelii też jest, że kobieta jest od tego, żeby służyć facetowi, Apostołowie, mogli być tylko faceci itp. itd. 

Także ogólnie... mniej więcej, każda religia się ze sobą pokrywa.

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
10-05-2023, 13:04
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: Santiago , tupajda
Strony (2): 1 2 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.