Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Rozwój duchowy › Religie i Filozofie v
1 2 3 Dalej »

La Santa Muerte

Strony (3): 1 2 3 Dalej »
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
La Santa Muerte
Autor Wiadomość
Opiuek Niedostępny
stworzenie 22'☠️

Liczba postów: 222
Reputacja: 0
Znak Zodiaku: Siekiera
Praktykowany rodzaj magii:
Shmashana🌹💀🌹Adhipati

Podziękowania: 7
Podziękowano 31 razy w 28 postach
La Santa Muerte
Są na forum jacyś wyznawcy lub osoby praktykujące magię tej ścieżki?

Mam reakcję alergiczną na wszechświat
(drugie imię śmierci to wszechobecność)Człowiek powstaje jako proch, a odchodzi jako fetor.Robactwo—braci ślepa—jeślim wam nie wstrętny, Wyjdźcie na me spotkanie! Radosny i chętny Do was idę! Smakosze, synowie zgnilizny, Przez mózg mój suńcie raźno—nie szczędźcie tych łupów—Jeno wskażcie, jak łacniej targnąć stare blizny Tego cielska bez duszy—trupa pośród trupów!"[...]wszystko co uszczęśliwia zwykłych śmiertelników, przyprawia o wymioty"
03-08-2023, 21:56
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Walpurgia Offline
Użytkownik

Liczba postów: 47
Reputacja: 1
Znak Zodiaku:
Zaczarowana magia

Podziękowania: 38
Podziękowano 26 razy w 19 postach
RE: La Santa Muerte
Próbowałam przez jakiś czas - jeśli to się liczy.
06-08-2023, 12:18
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,278
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 675
Podziękowano 598 razy w 576 postach
Mam kolegę z Meksyku, daj znać co chcesz wiedzieć to go popytam.

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
06-08-2023, 12:51
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Opiuek Niedostępny
stworzenie 22'☠️

Shmashana🌹💀🌹Adhipati

(06-08-2023, 12:18)Walpurgia napisał(a):
Próbowałam przez jakiś czas - jeśli to się liczy.

Wszystko się liczy :) no więc jakie są Twoje odczucia,wrażenia,sukcesy i/lub ich brak.
Ścieżka jak każda czy jednak coś wyjątkowego?

(06-08-2023, 12:51)Olimpia napisał(a): Mam kolegę z Meksyku, daj znać co chcesz wiedzieć to go popytam.

Hm...czym lub kim jest ta siła wokół której skupia się kult?
Czy jest to lokalna wersja kultu anioła śmierci Gabriela
czy może kult lokalnego bóstwa w oprawie katolickiej?

Kolejna odsłona kultu maryjnego?
Czy w ogóle jest tutaj mowa o jakimkolwiek bóstwie/bycie
czy po prostu bezosobowej sile entropii i jej kościstej alegorii?

(drugie imię śmierci to wszechobecność)Człowiek powstaje jako proch, a odchodzi jako fetor.Robactwo—braci ślepa—jeślim wam nie wstrętny, Wyjdźcie na me spotkanie! Radosny i chętny Do was idę! Smakosze, synowie zgnilizny, Przez mózg mój suńcie raźno—nie szczędźcie tych łupów—Jeno wskażcie, jak łacniej targnąć stare blizny Tego cielska bez duszy—trupa pośród trupów!"[...]wszystko co uszczęśliwia zwykłych śmiertelników, przyprawia o wymioty"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-08-2023, 13:06 {2} przez Opiuek.)
06-08-2023, 13:04
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Walpurgia Offline
Użytkownik

Znak Zodiaku:
Zaczarowana magia

(06-08-2023, 13:04)Opiuek napisał(a): Wszystko się liczy :) no więc jakie są Twoje odczucia,wrażenia,sukcesy i/lub ich brak.
Ścieżka jak każda czy jednak coś wyjątkowego?

Moje odczucia i wrażenia są pozytywne, pomimo braku większych sukcesów. Uważam, że Santa Muerte jest dla nas, Polaków jednocześnie daleka (bo inna kultura i jej kult częściowo wywodzi się od bogini Mictlantecuhtli), ale też bliska (poprzez związek z katolicyzmem i traktowaniem jej jako katolickiej świętej, co pomaga nam w rozumieniu, jak ją można traktować). 

Jako symbol wskazuje na równość wszystkich wobec śmierci - w tym temacie bardzo sprawiedliwym bóstwem, bo ostatecznie wszyscy umrą tak samo. Jej nieoceniająca natura, obietnica, że śmierć nie jest niczym strasznym i kolorowa stylistyka moim zdaniem jest bardzo ciekawą ofertą dla Polaków - którzy w święto zmarłych raczej mają tendencję do umartwiania się i śmierć wyobrażamy sobie w mrocznych barwach. Praca z Santa Muerte oswaja z tym tematem i osobiście polecam ją choćby w celach teraupetycznych. Ja po prostu często siedziałam z figurką Santa Muerte i o niej rozmyślałam, a także o śmierci jako takiej.

Sama magia jest fajna, nieskomplikowana, to taki witchcraft dla ubogich w którym wiele nie trzeba (bez ironii - Meksykanie mają dramatyczną sytuację ekonomiczną), a najbardziej charakterystyczna jest tutaj magia świec, za pomocą których wyprasza się u Santa Muerte życzenia. Po prostu zapala się świeczkę w odpowiednim kolorze. Można się pomodlić do świętej swoimi słowami, jeśli ktoś chce być bardziej bezwyznaniowy. A można też zostać w klimacie katolicyzmu i odmawiać różaniec do niej albo użyć gotowych modlitw - często są to przerobione wersje katolickich modlitw, a imię Santa Muerte jest w nie po prostu wplecione i dodane w którymś momencie. Można też jej składać dary, zarówno podczas rytuałów, jak i na co dzień. Meksykanie nie robią z tego specjalnej pompy, nadaje się wszystko, a zwłaszcza... alkohol i papierosy. A także Coca Cola. Czekolada. Albo dragi. Santa Muerte można traktować jak "swoją" i częstować tym, co sami lubimy.

Santa Muerte odpowiada na każdy rodzaj życzeń, zarówno tych z zakresy białej jak i czarnej magii, wysłuchuje je od wszystkich niezależnie od zawodu, rasy, płci, wieku, bycia dobrym/złym, nawet niezależnie od wyznania, i jest niezwykle uniwersalnym bóstwem - nie trzeba się bawić w rozległe panteony i bóstwa odpowiedzialne tylko za jakiś jeden aspekt życia. Wygodne.

Ja nie miałam dużych sukcesów, bo Święta Śmierć nie rezonuje ze mną aż tak bardzo, jak w pierwszej chwili myślałam, ale i tak sobie chwalę. Po za tym lubię świeczki, więc ten element mi bardzo pasował.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-08-2023, 21:02 {2} przez Walpurgia.)
06-08-2023, 20:32
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Magia Naturalna

Kolega powiedział tylko tyle, że Santa Muerte to religia dla gwałcicieli, narkomanów, złodziej, morderców, gangsterów i ogólnie złych ludzi, których jest pełno w Meksyku. Stwierdził, że tacy ludzi także potrzebują religii i jakiegoś wsparcia, bo jednak igrają ze śmiercią i tylko przed nią mają respekt.

Każda inna religia ich odrzuca jako tych co skończą marnie i tych co muszą się zmienić póki jeszcze mogą. Santa Muerte tego nie robi, ona jedyna ich rozumie i nie ocenia, a nawet pomaga, więc ją czczą. Nie ma nic wspólnego z katolicyzmem, a przynajmniej nic mu o tym nie wiadomo.
To jest to co powiedział.

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
06-08-2023, 21:03
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: Walpurgia
Opiuek Niedostępny
stworzenie 22'☠️

Shmashana🌹💀🌹Adhipati

(06-08-2023, 20:32)Walpurgia napisał(a): Moje odczucia i wrażenia są pozytywne, pomimo braku większych sukcesów. Uważam, że Santa Muerte jest dla nas, Polaków jednocześnie daleka (bo inna kultura i jej kult częściowo wywodzi się od bogini Mictlantecuhtli), ale też bliska (poprzez związek z katolicyzmem i traktowaniem jej jako katolickiej świętej, co pomaga nam w rozumieniu, jak ją można traktować).

No dokładnie :) tym bardziej że śmierć jest jedna dla wszystkich
a po drugie,kult anioła śmierci jest obecny i w katolicyzmie i w islamie Gabriel/Dżibril

Katolicy piją krew i jedzą ciało trupa z szubienicy (krypto nekro-wampiryzmofagia)
a muzułmanie zrobili z terroru i samobójstwa sposób na wejście do nieba
więc w czym niby ustępują im te gangusy z Santa Blanki? ;)

(06-08-2023, 20:32)Walpurgia napisał(a): Można też jej składać dary, zarówno podczas rytuałów, jak i na co dzień. Meksykanie nie robią z tego specjalnej pompy, nadaje się wszystko, a zwłaszcza... alkohol i papierosy. A także Coca Cola. Czekolada.

Cola?Hm...rozumiem że ta bez cukru?...no żeby zachować talię kosy  :D
a czekolada biała ?
La Flaca Chica Pálido Muertisimo Querida Blancura :>

(06-08-2023, 20:32)Walpurgia napisał(a): Santa Muerte odpowiada na każdy rodzaj życzeń, zarówno tych z zakresy białej jak i czarnej magii, wysłuchuje je od wszystkich niezależnie od zawodu, rasy, płci, wieku, bycia dobrym/złym, nawet niezależnie od wyznania, i jest niezwykle uniwersalnym bóstwem - nie trzeba się bawić w rozległe panteony i bóstwa odpowiedzialne tylko za jakiś jeden aspekt życia. Wygodne.

Czyli jednak bóstwo,czyli byt,jeden z wielu w domenie śmierci,czy tak?

(06-08-2023, 20:32)Walpurgia napisał(a): Ja nie miałam dużych sukcesów, bo Święta Śmierć nie rezonuje ze mną aż tak bardzo, jak w pierwszej chwili myślałam, ale i tak sobie chwalę. Po za tym lubię świeczki, więc ten element mi bardzo pasował.

No tak,świeczki,teraz rozumiem.
Kobieeety ;D
magia kolorów :) ..i ten sympatyczny kształ świeczki   :szczerbol:

ale co znaczy nie rezonuje?
Ze mną bardzo rezonuje,już w chwili narodzin umierałem,razem z mamą...w ogóle jest fajny utwór Kata
gdzie Roman śpiewał: "rodny skurcz,już wtedy miałem zgnić,ropa lała mi się z ucha"
i mnie też się lała,prawie dwa litry mi odsączyli.

Gdy pierwszy raz usłyszałem ten utwór pomyślałem sobie że ktoś mnie chyba podglądał na porodówce :D
potem miałem pracować w kostnicy na cmentarzu ale ...jakoś nie wyszło,chcieli mnie szczepić przeciwko trupiemu jadowi
a ja nie lubię igieł,zaraz mdleje i zrezygnowałem :> to nie dla mnie robota,za dużo igieł.

(06-08-2023, 21:03)Olimpia napisał(a): Kolega powiedział tylko tyle, że Santa Muerte to religia dla gwałcicieli, narkomanów, złodziej, morderców, gangsterów i ogólnie złych ludzi, 
zapomniał o gejach,lesbijkach i generalnie LGBT ultra ;)

(06-08-2023, 21:03)Olimpia napisał(a): Nie ma nic wspólnego z katolicyzmem, a przynajmniej nic mu o tym nie wiadomo.
To jest to co powiedział.

Co takiego??? Chyba sobie z nas robi owulacje...tzn jaja
ale z tego co napisał wynika że on nie jest jednym z wyznawców,on tylko ocenia z zewnątrz?
Więc może dlatego nic nie wie o eklektyzmie...albo woli nie wiedzieć :>
bo gdybym był ktaolikiem to też bym się nie przyznawał że modlę się do tej samej matki boskiej co "zboczeńcy"
Dziwne...a może zna kogoś kto jest wyznawcą?
Jakiś brujos ,curanderos ?

07-08-2023, 00:12
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Walpurgia Offline
Użytkownik

Znak Zodiaku:
Zaczarowana magia

(07-08-2023, 00:12)Opiuek napisał(a): Katolicy piją krew i jedzą ciało trupa z szubienicy (krypto nekro-wampiryzmofagia)

Ja sobie osobiście jaj z KK nie robię, uważam je za ciekawe od strony wierzeń i teologii, chociaż nie jestem chrześcijanką. Warto się z nim zapoznać, jeśli ktoś jest poważnie zainteresowany zachodnią ezoteryką - sporo czerpała z wierzeń judaizmu i chrześcijaństwa, choćby te wspomniane anioły. 

Cytat:Czyli jednak bóstwo,czyli byt,jeden z wielu w domenie śmierci,czy tak?

Tak, jest osobowym bóstwem.

Cytat:ale co znaczy nie rezonuje?

Nie pokochałam jej na tyle, by chciało mi się budować z nią relację. Nie ma na to zbyt głębokiego wyjaśnienia. Czasami po prostu tak jest.
07-08-2023, 09:20
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Magia Naturalna

1. Co mają źli ludzie to LGBT? Z tego co wiem, to Santa Muerte nie jest patronką ludzi o odmiennej orientacji seksualnej.
2. Ja tam ekspertką w kwestii Santa Muerte nie jestem, ale o tyle o ile wiem, to sami katolicy się wypierają jakiejkolwiek więzi z Santa Muerte, no i sama doktryna nie jest zgodna wogóle z katolicyzmem, więc na moje oko to kolega ma rację. On nie jest wyznawcą Santa Muerte (jak sam powiedział nie jest gangsterem), jednak z racji, że mieszka w Meksyku to ma dużo większą styczność z tą religią niż ktokolwiek z nas. Mówił, że jak policja przeszukuje dom podejrzanego i widzi ołtarzyk Santa Muerte to już wiadomo, że jest winny.

A co że Santa Muerte ma jakieś tam podobieństwo do katolickiej religii? Wszystkie religię są podobne, a nawet mają takie same mity/opowieści. Chrześcijanizm zresztą to zlepek pogaństwa z każdej kultury.

Normalność to wymysł.

-----------
07-08-2023, 14:27
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Opiuek Niedostępny
stworzenie 22'☠️

Shmashana🌹💀🌹Adhipati

Katolicy,czego oni się nie wypierają :)
Protestantyzmu,prawosławia,nie ma sensu wymieniać wszystkich sekt bo jest ich chyba ponad 420?
Oczywiście każda z nich uważa się za tę jedyną prawdziwą a pozostałe to herezja :D

LGBT to jakieś 40% wyznawców Świętej Śmierci

jak policja przeszukuje dom podejrzanego i widzi ołtarzyk Santa Muerte to już wiadomo, że jest winny.

GENIALNE :D proste rozwiązania jednak są najlepsze :D

To zupełnie jak z w PiSlamie,zadając niewygodne pytania już wiadomo że jesteś agentem Kremla :D

08-08-2023, 08:55
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (3): 1 2 3 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.