Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Powiązane z magią › Teorie i przemyślenia
Popularność Palo Santo niszczy Amazonię.

Strony (2): 1 2 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Autor Wiadomość
Opiuek Niedostępny
꧁stworzenie 22'☠️꧂

Liczba postów: 245
Reputacja: 0
Znak Zodiaku: Siekiera
Praktykowany rodzaj magii:
Vibhava🌹💀🌹 tanha

Podziękowania: 8
Podziękowano 32 razy w 29 postach
Popularność świętego drzewa na rynkach zachodnich jest tylko jednym z przykładów postępującej komercjalizacji życia religijnego, jednak to nie ten aspekt jest najbardziej alarmujący. Palo Santo znalazło się na Czerwonej Liście Zagrożonych gatunków.

SPIS TREŚCI:

01 Przywłaszczenie kulturowe Palo Santo
02 Jak pozyskiwano Palo Santo?
03 Palo Santo na liście zagrożonych gatunków
04 Co zamiast Palo Santo?

Palo Santo czyli "święty patyk" to hiszpańska nazwa oznaczająca drzewa Bursera graveolens oraz Bursera graveolens, które występują w Ameryce Środkowej i Południowej. Można z nich zrobić zarówno kadzidło jak i olejek, które tradycyjnie były używane do rdzennych, świętych obrzędów, lecz wraz z rozwojem globalizacji i postępującą komercjalizacją wszystkich dziedzin życia, trafiło na rynki całego świata.

I chociaż zapach Palo Santo jest obłędny oraz są mu przypisywane magiczne właściwości, w obecnych czasach przed jego kupnem warto przemyśleć kilka kwestii.

Przywłaszczenie kulturowe Palo Santo

Jako pierwszy przychodzi problem apropriacji czyli przywłaszczenia kulturowego. Zgodnie z definicją zaczerpniętą ze słownika Cambridge oznacza to "akt zabierania lub używania rzeczy należących do kultury, której członkiem się nie jest, zwłaszcza jeżeli nie okazuje się jej zrozumienia lub szacunku". 

Przywłaszczenie odróżnia od wymiany kulturowej, w której nie ma nic złego, ostatni człon definicji, czyli brak okazywania zrozumienia i szacunku.

Tradycyjnie już sam proces poszukiwania drzewa niósł ze sobą konieczność przygotowywań duchowych. Samemu drzewo przyznawało się moc odpędzania złych duchów oraz oczyszczania i harmonizowania energii. Tradycyjnie nie patrzyło się na kadzidło jak na patyk o pewnych chemicznych właściwościach, które działają automatycznie, bez udziału naszej świadomości, ale jak na roślinę, która ma duszę i pozwala nam dotknąć subtelniejszego świata, niosącego nam pomoc.

Oznacza to, że kadzidło nie "oczyszcza, bo ma takie właściwości", ale wyrządza nam przysługę, więc z tego powodu należy się mu szacunek. Takie podejście jest praktycznie nieobecne na Zachodzie przez różnice kulturowe.   

Jak pozyskiwano Palo Santo?
Tradycyjnie do celów duchowych wybierano tylko dojrzałe drzewa, czyli takie, które miały około 50-70 lat. Tylko takie osobniki rozwijały "serce" - czyli gęsty, głęboko żywiczny rdzeń. Następnie takie drzewo musiało obumrzeć naturalnie i leżakować kilka lat na dnie lasu. Niestety współcześnie nie ma czasu na to, by podejść do całego procesu z taką starannością.

Palo Santo na liście zagrożonych gatunków

Kadzidło Palo Santo pozyskuje się przynajmniej z dwóch drzew. Pierwsze z nich to Bulnesia sarmientoi, które rośnie w Paragwaju, Argentynie i Boliwii; roślina ta została umieszczona na Czerwonej Liście Zagrożonych Gatunków przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody, wiodącą organizację zajmującą się śledzeniem globalnej ochrony roślin i zwierząt. Z powodu nadmiernych zbiorów i utraty siedlisk drzewo jest bliskie wyginięcia.

Jednak jest jeszcze drugie drzewo, z którego również pozyskuje się kadzidło o tej samej nazwie - Bursera graveolens - które na szczęście jeszcze nie jest na Czerwonej Liście. Nie oznacza to jednak, że jest w pełni bezpieczne. Po pierwsze Bursera graveolens w lasach tropikalnych, gdzie występują ekstremalne pory suche, które są spotęgowane przez zmiany klimatu. W efekcie nie tylko wycinka, ale również erozja gleby, zagraża drzewu.

Sytuacja w Peru nie jest tak stabilna, jak mogłoby się to wydawać po zapoznaniu się z opinią Unii Ochrony Przyrody. Lasy Bursera graveolens zostały tam spustoszone na potrzeby rynku przemysłowego, co zmusiło rząd do sklasyfikowania go jako znajdującego się w "krytycznym niebezpieczeństwie".

Chociaż wycinanie żywych drzew jest zabronione, w praktyce trudno jest wyegzekwować ten przepis. Kilogram Palo Santo w skupie kosztuje około 35 zł (w Polsce za 45 gram zapłacimy 20 zł). Drewno jest zatem na tyle cenne, by ludzie ryzykowali grzywny i więzienie, aby na nim zarobić.

Peruwiańska Narodowa Służba ds. Lasów i Dzikiej Przyrody (SERFOR) poinformowała w grudniu, że ciężarówka przewożąca prawie 20 tys. kg nielegalnego drewna Bursera graveolens została przechwycona zaledwie dwa miesiące po tym, jak przechwycono 15 tys. kg tego samego drewna. Było ukryte wśród bananów i cytryn, aby ukryć swój charakterystyczny zapach.

Co zamiast Palo Santo?
Jeśli nie możemy się powstrzymać i musimy kupić Palo Santo, warto poszukać takiego, które posiada certyfikat. Musimy się na to przygotować, że może być nawet 30 razy droższe. Powinniśmy jednak pamiętać, że 

prawdziwe Palo Santo jest towarem luksusowym. 
Jego cały proces powstawania trwa nawet 80 lat. 

Jeśli nie zależy nam na zapachu, lecz na celach duchowych, warto sięgnąć po naszą rodzimą szałwię, której również przypisuje się magiczne właściwości.

Źródło: www.yogajournal.com

https://zielona.interia.pl/przyroda/news...Id,6596832

Mam reakcję alergiczną na wszechświat
(drugie imię śmierci to wszechobecność)Człowiek powstaje jako proch, a odchodzi jako fetor.Robactwo—braci ślepa—jeślim wam nie wstrętny, Wyjdźcie na me spotkanie! Radosny i chętny Do was idę! Smakosze, synowie zgnilizny, Przez mózg mój suńcie raźno—nie szczędźcie tych łupów—Jeno wskażcie, jak łacniej targnąć stare blizny Tego cielska bez duszy—trupa pośród trupów!"[...]wszystko co uszczęśliwia zwykłych śmiertelników, przyprawia o wymioty"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-09-2023, 20:37 {2} przez Opiuek.)
27-09-2023, 20:31
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: Walpurgia
tuk Offline
MiD

Liczba postów: 93
Znak Zodiaku: S/ryby L/lew CH/wół?
-energii/wody/czarna/intuicja

Podziękowania: 20
Podziękowano 10 razy w 10 postach
RE: Popularność Palo Santo niszczy Amazonię.
popieram post i polecam siegać po nasze narodowe dobra , a jeśli ktoś chce to mam dużo białej szałwi w ogródku a mieszkam w mieścinie małej na terenach podgórkich (sudety) jeśli kogos by interesowąło to moge trochę nazrywać i wysłać za opłatą za pocztę ew. za :czekolade: ;) jakby był ktoś zaiteresowany to można śmiało pisać.
27-09-2023, 21:14
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,283
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 680
Podziękowano 606 razy w 578 postach
Jak ja kocham te kopiowanie głupot jak te ostatnie owce w stadzie napisane zazwyczaj przez copywriterów, które całe gówno o sprawie wiedzą a mają tylko dobrze sprzedać temat według wytycznych. XDD

A potem przychodzi do mnie taki rdzenny Amerykanin i się żali na glupoty tego typu i że mu pracę próbują odebrać. XDDD
Bardzo często to właśnie oni są dystrybutorami (nie zawsze). Warto kupować z zaufanych i legalnych stron.

A tak poza tym... to zgadzam się ze wspieraniem Polskiej gospodarki, sama większość rzeczy zbieram lub kupuje polskie rośliny/zioła, jednak niektóre rzeczy o wiele lepsze lub wręcz niezbędne w zależności od systemu magicznego.

Nie zapominajmy też że człowiek ma wybór nie musi wspierać Polskiej gospodarki i nie musi chcieć wogole mieć cokolwiek wspólnego z polską kulturą. Ja chociażby choć kocham Polskie i staram się raczej wspierać polską gospodarkę wogole nie "czuje" słowiańskiej mitologii i co? Mam na siłę na tym pracować i to znać choć mnie nudzi? No nie...

Tuk i właśnie dlatego kupuje się od sprawdzonych ludzi a nie ludzi Twojego pokroju, nazywać to sobie możesz pokrzywę na zupę, a nie składniki do rytuału/wywarów. Takie rzeczy się zbiera w określonej porze, określonej jakości oraz w określony sposób. A także nie wysyła się byle jak...

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
27-09-2023, 21:46
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
tuk Offline
MiD

Liczba postów: 93
Znak Zodiaku: S/ryby L/lew CH/wół?
-energii/wody/czarna/intuicja

Podziękowania: 20
Podziękowano 10 razy w 10 postach
A skąd ja niby takie rzeczy powinienem wiedzieć ? Xd uczę się dopiero , to rozumiem że co jakaś szałwia dziko rosnąca w górach w pełni cięta rytualnym nóżem ?

>>>ale ja się nie znam 
27-09-2023, 23:27
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Opiuek Niedostępny
꧁stworzenie 22'☠️꧂

Vibhava🌹💀🌹 tanha

Za dużo "palosantów" sprowadzono do nas,zapłacono za nie
i trzeba się ich pozbyć żeby się kasa zgadzała,żeby nie zalegały :)
(podobno Amazonki sprowadzają szałwie lekarską z Polski
bo jest bardziej egzotyczna u nich ale to tylko plotki,zaraz im napiszę
żeby się nie bały bo ich święte drzewa wcale nie "wyginają")

(drugie imię śmierci to wszechobecność)Człowiek powstaje jako proch, a odchodzi jako fetor.Robactwo—braci ślepa—jeślim wam nie wstrętny, Wyjdźcie na me spotkanie! Radosny i chętny Do was idę! Smakosze, synowie zgnilizny, Przez mózg mój suńcie raźno—nie szczędźcie tych łupów—Jeno wskażcie, jak łacniej targnąć stare blizny Tego cielska bez duszy—trupa pośród trupów!"[...]wszystko co uszczęśliwia zwykłych śmiertelników, przyprawia o wymioty"
27-09-2023, 23:37
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Magia Naturalna

(27-09-2023, 23:27)tuk napisał(a): A skąd ja niby takie rzeczy powinienem wiedzieć ? Xd uczę się dopiero , to rozumiem że co jakaś szałwia dziko rosnąca w górach w pełni cięta rytualnym nóżem  ?

Pamiętam takiego gostka z Instagrama prawnika, mówi zawsze: "Nieznajomość prawa szkodzi", tylko że nieznajomość ezoteryki też szkodzi! Tylko że jeszcze chuj jak szkodzisz sobie, gorzej jak szkodzisz innym nie ogarniając tematu, alr proponując rzeczy tego typu.

Rośliny ogólnie się ścina zgodnie z fazą Księżyca (udowodniono naukowo, że różnej jakości są soki itp.) a także owszem, rytualnym nożem albo po prostu ceramicznym* no i ogólnie powinno się zawsze mówić coś przed ścięciem, typu: potrzebuję Cię bo coś tam coś tam, proszę pomóż w bla bla bla, błogosław bla bla bla... jest to opisane dokładnie na forum w dziale podstaw albo/i roślin.

*nie jest to konieczne, to bardziej oznaka szacunku no i jest to mniej brutalne dla rośliny, które przecież też żyją, mają nerwy, porozumiewają się między sobą itp.
27-09-2023, 23:43
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Magia Naturalna

(27-09-2023, 23:37)Opiuek napisał(a): Za dużo "palosantów" sprowadzono do nas,zapłacono za nie
i trzeba się ich pozbyć żeby się kasa zgadzała,żeby nie zalegały :)
(podobno Amazonki sprowadzają szałwie lekarską z Polski
bo jest bardziej egzotyczna u nich ale to tylko plotki,zaraz im napiszę
żeby się nie bały bo ich święte drzewa wcale nie "wyginają")

Pracując jako copywriter dostałam zlecenia tego typu w tym żeby napisać same bzdury na temat kosmitów, ale żeby temat się sprzedał. Jeśli chodzi o egzotyczność... oczywiście, to czego nie ma w danym kraju a jest w innym jest dla tego innego egzotyczne. No sorry, ale jak mówiłam wcześniej, mamy w Polsce od cholerę naprawdę potężnych ziół w tym także legalne halucynogeny (taka nasza odmiana Afrykańskiego Korzenia Snów) i ludzie spoza Europy też od cholerę tego ściągają, po prostu o tym się milczy, bo temat nie jest taki "hot".

Amazonki mój drogi naiwny kolego to jest mitologiczne plemię greckie. Obecnie jestem w Grecji jako pół Polka pół Greczynka i gwarantuje, że tu niczego takiego nie ma. A również chciałabym nadmienić, że jestem w Polsce "przywieź to, to i to z Grecji", jestem w Grecji "przywieź to, to i to z Polski"...

Wyobrażacie sobie kurwa minę kontroli na lotnisku jak otwieram bagaż a tam parówki, całe szynki, kapusta, obwarzanki i kurwa Bielunie? xDDDDD Z drugiej strony to samo... wracam do Polski i cała torba w serach, oliwkach i takich przysmakach greckich, które wyglądają jak kutasy.

... Także no sorry ... xDD
Zawsze ludzie chcą brać z innych krajów to co jest najlepsze, a czego nie ma u nich. To jest normalne. Gorzej jak robią ze mnie przemytnika i kontrola wybucha śmiechem. xDD
27-09-2023, 23:50
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Opiuek Niedostępny
꧁stworzenie 22'☠️꧂

Vibhava🌹💀🌹 tanha

Jeśli już to słowiańskie plemię a'Mazowszanek z a'Mazowsza :)
...Berberowie z Afryki nazywają się Amazohami,taka ciekawostka dla ciekawskich

28-09-2023, 00:01
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Magia Naturalna

Amazohami a Amazonki to dwie różne rzeczy trochę jak torba i torebka. xD
Nie no ogólnie to nie wiem jak sprawa jest z dostępnością Paolo Santo, ale raczej jest bardzo dobrze ponieważ... to drzewo rośnie na północnych obszarach Ameryki Południowej oraz w całej Ameryce Środkowej - a to naprawdę jest duży obszar kuli ziemskiej. Paolo Santo ma z Afryką tyle samo wspólnego co ja z gejowskim seksem.

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
28-09-2023, 00:06
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Magia Naturalna

Wait aktualizacja: dobra sprawdziłam na wiarygodnych stronach i faktycznie Opiuek ma rację - Paolo Santo jest zagrożone i obecnie ścinanie go jest zabronione. Zdziwko bo... jeszcze nie tak dawno tak nie było, ale popularność kadzidła stała się tak duża, że faktycznie jest teraz zagrożonym gatunkiem.

Opiuek - kurwa wychodzę z wprawy, pierwszy raz chyba ktoś wie coś ze spraw ezoteryki przede mną. xD Kurwa starzeje się! Ale jestem dumna, że dalej potrafię sprawdzić na wszelki wypadek informacje mimo pewności, że mam rację, bo a nóż może się mylę... i jednak się pomyliłam. Dobrze wiedzieć, choć jestem jednak w szoku. I jestem też pod wrażeniem Opiuek Twojej czujności w temacie, brawo, brawo. Masz gwiazdkę od Cioci Oli.

Normalność to wymysł.

-----------
28-09-2023, 00:09
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (2): 1 2 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.