Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Magia › Pytania i problemy v
1 2 3 4 5 … 23 Dalej »

Hej. Kilka pytań.

[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Hej. Kilka pytań.
Autor Wiadomość
CAT_36 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 1
Reputacja: 0
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: 0
Podziękowano 2 razy w 1 postach
Hej. Kilka pytań.
Dzień dobry forumowicze. Jestem ,,CAT_36." O sobie opowiem krótko, a mianowicie jestem realistą i lubię koty jak już pewnie zauważyliście.

Intryguje mnie wątek szeroko rozumiany jako ezoteryka i szczerze wam powiem, że nie w pełni jestem w stanie go zrozumieć, czy nawet uwierzyć. Bardziej w tej chwili jestem w stanie stwierdzić, że jest to tylko zwykły zabobon.
    Gdy tylko miałem okazję, skrupulatnie przejrzałem wiele wątków na forum i nie zupełnie wiem co na ten temat myśleć (Oświadczam, że do tematu podchodzę profesjonalnie nie chcąc niczego oceniać i podejść do niego w sposób stricte neutralny.)
    Mam do was kilka pytań (A nawet więcej) i wierzę, że będziecie w stanie mi na nie odpowiedzieć. Pytania podzieliłem na kilka grup czyli: Wiara w Boga/Bogów, Praktyka i inne.

Wiara w Boga/Bogów:
1. Czy możecie mi podać jakiś dowód na istnienie któregokolwiek z Bogów?

2. Jako, że jesteśmy ludźmi to mamy skłonność aby wierzyć w bożków i inne tego typu zjawiska, to w takim razie skąd ci Bogowie się biorą? Przecież każda religia mówi, że "świat powstał w jakiś tam sposób"

3. Na świecie jest zarejestrowanych około 50 tyś religii. Jeśli tak to która jest właściwa?

Praktyka:
1. Czy te wszystkie magiczne ,,triki" rzeczywiście działają? Jeśli tak proszę wskazać mi jakiś jego namacalny dowód. (Proszę nie odpowiadać mi w stylu ,,Była pewna kobieta, która uniosła samochód aby uratować swoje znajdujące się pod nim dziecko," czy też bo dzięki medytacji pewien mnich dożył 150 lat. Ludzki mózg to potężne narzędzie i może nas wzmocnić jak i zniszczyć własne ciało.

2. Czy jesteście w stanie dać mi jakiś dowód na istnienie magii którego nie będę w stanie wyjaśnić poprzez naukę?

3. Wiele się kiedyś mówiło, że są np. w lasach, lękach, czy gdziekolwiek indziej demony (Porońce, Strzygi, Baby Jagi itp.). Jeśli tak to dla czego teraz ich po prostu niema?

Inne:
1. Skoro jest tak zwane prawo karmy to kto je wprowadził?

2. Podobno można poznać swoje poprzednie wcielenie. Jeśli tak to jak to zrobić i jaką mam mieć pewność, że nie jest to najzwyklejszy sen?

3. A jeśli okazałoby siè w jakiś sposób, że to wszystko (czyli ezoteryka) to najzwyklejsza ściema?   

4. Zakladając, że magia istnieje zastanawiam się czy to ,,zjawisko" można byłoby połączyć z technologią w szerokim tego słowa znaczeniu. Jak uważasz, czy to byłoby moźliwe?

Na końcu chciałbym osobiście podziękować administracji za tak szybkie rozpatrzenie mojej prośby o dołączenie do was. Pozdrawiam.
16-02-2024, 19:04
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: Olimpia , tupajda
Opiuek Niedostępny
stworzenie 22'☠️

Liczba postów: 222
Reputacja: 0
Znak Zodiaku: Siekiera
Shmashana🌹💀🌹Adhipati

Podziękowania: 7
Podziękowano 31 razy w 28 postach
RE: Hej. Kilka pytań.
Jaki dowód byłby dla Ciebie wystarczający?
Przede wszystkim najpierw podaj definicję boga którego chcesz znaleźć.
Namacalny dowód potwierdzający nienamacalność...a jakbyś udowodnił fale radiowe w średniowieczu?
Chyba że wtedy jeszcze nie istniały i nie chodzi mi o to że nie było nadajników
tylko o te prawa natury które pozwalają nam dzisiaj nadawać i odbierać te fale.
Gdzie jest ogień gdy akurat nic nigdzie się nie pali?

Wszystko da się wyjaśnić naukowo ale trzeba mieć naukę na odpowiednim poziomie
nauka to ludzie a nie jakaś istota,to że coś jest naukowe nie oznacza że nie jest niesamowite.
Życie da się wyjaśnić naukowo i co to zmienia w jego magiczności i niesamowitości?

Kiedyś krasnoludki i skrzydlate jednorożce a dzisiaj ufoludki
ludzie nadal widują te cosie ale inaczej je interpretują
albo one same używają innych masek,dziś są bardziej technologiczni.

Nie wiem co jest tak zwanego w prawie przyczyny i skutku,jest akcja i musi być reakcja,
nikt tego nie musiał stwarzać,gdy napisze komentarz to go przeczytasz - karma :D

Magia i technologia...gdybyś z dzisiejszym laptopem odwiedził średniowiecze
i pokazał im filmik na Jewtube,to by uznali że jesteś magiem,masz magiczne lustro
a w nim inny świat i jego mieszkańców
zresztą,cholera wie czy te legendy o magicznych lustereczkach itp
nie są właśnie pozostałościami po doświadczeniach ludzi z technologią której nie rozumieli.

Poprzednie wcielenie...znowu trzeba by zacząć od definicji duszy ale generalnie zachodnia idea reinkarnacji
nie ma zbyt wiele wspólnego z naukami byddyzmu którym się podpierają zwolennicy reinkarnacji
rozumianej na zachodnią modłę.

Zresztą,po co ja to piszę,ja się nie znam,jestem tylko opiłkiem,opiekunem martwych.

PS. 50 tyś religii. która jest właściwa? - 49997
są tylko trzy bez których Ziemia przestałaby się kręcić ;D i to są te fałszywe.

Mam reakcję alergiczną na wszechświat
(drugie imię śmierci to wszechobecność)Człowiek powstaje jako proch, a odchodzi jako fetor.Robactwo—braci ślepa—jeślim wam nie wstrętny, Wyjdźcie na me spotkanie! Radosny i chętny Do was idę! Smakosze, synowie zgnilizny, Przez mózg mój suńcie raźno—nie szczędźcie tych łupów—Jeno wskażcie, jak łacniej targnąć stare blizny Tego cielska bez duszy—trupa pośród trupów!"[...]wszystko co uszczęśliwia zwykłych śmiertelników, przyprawia o wymioty"
16-02-2024, 21:57
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Zefir Offline
maskotka forum

Liczba postów: 332
Reputacja: 2
Znak Zodiaku: Lew
magia spontaniczna

Podziękowania: 60
Podziękowano 65 razy w 50 postach
Odpowiadanie na tego typu pytania są bez sensu. Na zasadzie "ja swoje ty swoje". Czego bym nie napisał też będzie bez sensu. Wiara to wiara (wiara to uznawanie za prawdziwe czegoś na co nie ma dowodów na istnienie).
To tak jakbym napisał, że skoro chcesz dowodów na istnienie Kogoś/czegoś to najpierw musisz udowodnić, że Ten Ktoś nie istnieje.

Ale odpowiem na jedno pytanie:
Cytat:3. Na świecie jest zarejestrowanych około 50 tyś religii. Jeśli tak to która jest właściwa?

Nie ma "właściwej".

Wiedza, czy nawet prawda jest JEDNA.

Religie są bardziej czyimś wytworem. Tam się znajdują SCZĄTKI wiedzy czy prawdy.

Religia rzymskokatolicka ma tylko CIUTKĘ mądrych rzeczy. Wiesz, że została sztucznie stworzona i wykorzystywana tak naprawdę do głupot.

Jeśli tak strasznie chcesz znać religię, która będzie najbliżej prawy to jest to w głównej mierze buddyzm i taoizm.

Co do wiary - to jest tak jakbym miał Tobie opisać smak jabłka - jeśli nie spróbujesz to się nie dowiesz czy Tobie to będzie smakować czy też nie. To tak jakbym nigdy nie jadł smoczego owocu a mówił, że jest bez smaku bo to bo tamto bo sramto.

Nie wiem czy to w czymś pomoże - na fb czytałem gównoburzę bo ktoś zapytał o przygodach z tabliczką ouija i ci, którzy nie wierzyli to w głównej mierze za bardzo się spinali o byle gówno i innych wyzywali. Podczas kiedy osoby, które naprawdę jej używali opowiadali jak się czuli (np. że wskaźnik zapierdalał po planszy tak jakby ktoś przesuwał bardzo silnym magnesem, czy duch jakiegoś Chińczyka robił sobie z nich żarty by dać do zrozumienia, że są głupkami [a mówił by wyszli na dwór i popatrzyli w gwiazdy, tylko po to by zrozumieli, że dla żartów zrobił ich w chuja by dać do zrozumienia, że wierzą w cuda]).

Nie wiem czy jest sens to pisać - magia opiera się w głównej mierze na korzystaniu z energii. Nad tym naukowcy pracują i tak i tak. Jest to jakaś wysoka częstotliwość. Jak narazie odkryli kwant (mniejsza jednostka od atomu) dzięki czemu powstały książki o dwupunkcie mająca sens. Reszta to gówna new ageowe nieprowadzące do nikąd. A psycholodzy kwantowi wezmą 1000 zł tylko dlatego bo się do nich odezwałeś by pierdolić, że wszystko dookoła jest gówno prawdą i tylko miłością przełamiesz wszystko co się da.
16-02-2024, 22:28
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,278
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 675
Podziękowano 597 razy w 576 postach
Tak na szybko, bo narazie nie mam czasu napiszę tylko tak:
Kiedyś nie wierzono w hipnozę dzisiaj się o tym uczy na studiach psychologii.

Poza tym ogólnie istnieje mnóstwo przypadków realnego użycia magii czy zdolności paraspychologicznych, ale naukowcy mają to do siebie, że jak nie mogą czegoś wyjaśnić to tego nie ma. Tak więc mamy w historii pełno naukowców, którzy porzucili temat, bo nie są w stanie wyjaśnić jego działania. Dzisiaj także policja korzysta z pomocy jasnowidzów np. Jackowski - współpracuje z policją.

Dalej... wiara w cokolwiek to wiara, ale ezoteryka jest inna, bo praktykując ją sam masz dowody, jak Ci w pewnym momencie przyjdzie np. Zmora na chatę to się o tym przekonasz. xDD Dalej... osoby rozwinięte są w stanie udowodnić, że magia istnieje jakimś działaniem, ale podstawowe pytanie po co? Jak ktoś nie wierzy to jest to jego problem nie mój, ja nie będę mu "robić dobrze" pokazując co można robić. Ten kto ma się tym zajmować i tak się będzie tym zajmować - magia się zawsze upomina o swoich. Marnować swój czas i energię? Nie, dzięki. Ja mogę dawać narzędzia (i często daje), ale absolutnie nic więcej. 

Zresztą myślę, że bardzo dobrze działa selekcja ludzi zajmujących się magią "na poważnie", i sądzę, że magia nigdy nie będzie udowodniona (w sumie jest bo jej działania są zapisane w prawach fizyki) i mam nadzieję, że tak pozostanie. Ludzie to gniot. Wyobraź sobie jaki chaos by powstał jakby każdy miał dostęp do magii - ja dostaję mnóstwo próśb o wykonanie morderstw magią, albo na rozbicie czyjeś rodziny magią, na zmianę czyjeś orientacji...  jakby każdy robił to co ma ochotę to powstałby totalny chaos, a ludzie to są egoistyczne zjeby. Nic by nie było stałe i nastąpiłby totalny chaos. Ludzie już się świetnie niszczą bez magii, a co dopiero jakby dać im tak potężne narzędzie. Magią od zawsze zajmowała się elita i tak powinno pozostać. Cytując wujka Bena: "Z ogromną siłą wiąże się wielka odpowiedzialność". 
Na końcu jako administracja, nie ma za co. :) Witaj wśród nas.

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
17-02-2024, 15:25
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
tupajda Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 1,021
Reputacja: 19
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 228
Podziękowano 212 razy w 147 postach
(16-02-2024, 19:04)CAT_36 napisał(a): Wiara w Boga/Bogów:
1. Czy możecie mi podać jakiś dowód na istnienie któregokolwiek z Bogów?
Dla niektórych ich szef jest bogiem... Więc najpierw pozostaje definicja bogów.

(16-02-2024, 19:04)CAT_36 napisał(a): 2. Jako, że jesteśmy ludźmi to mamy skłonność aby wierzyć w bożków i inne tego typu zjawiska, to w takim razie skąd ci Bogowie się biorą? Przecież każda religia mówi, że "świat powstał w jakiś tam sposób"
Bo ludzkość od zawsze próbowała wytłumaczyć swoją niewiedzę. Według nauki świat powstał w wielkim wybuchu, ale co wybuchło jeżeli wcześniej nic nie istniało? W tym świetle nauka też staje się specyficzną religią. W świecie nauki też są odrzucane dowody, które nie pasują do dogmatów.

(16-02-2024, 19:04)CAT_36 napisał(a): 3. Na świecie jest zarejestrowanych około 50 tyś religii. Jeśli tak to która jest właściwa?
Żadna i każda. Pytanie czy potrzebujesz religii? Religia i wiara - to trzeba rozróżniać. Religia jest więzieniem umysłu.

(16-02-2024, 19:04)CAT_36 napisał(a): Praktyka:

1. Czy te wszystkie magiczne ,,triki" rzeczywiście działają? Jeśli tak proszę wskazać mi jakiś jego namacalny dowód. (Proszę nie odpowiadać mi w stylu ,,Była pewna kobieta, która uniosła samochód aby uratować swoje znajdujące się pod nim dziecko," czy też bo dzięki medytacji pewien mnich dożył 150 lat. Ludzki mózg to potężne narzędzie i może nas wzmocnić jak i zniszczyć własne ciało.
Z magią jest problem jak z kolorami - jak wytłumaczysz kolory daltoniście? Czy działają? To zależy kto robi te "triki". Daj pędzel i farby człowiekowi, niech namaluje obraz. Ilu ludzi potrafi namalować? Jaka będzie jakość tych obrazów? Możesz mieć talent, ale to praktyka prowadzi do doskonalenia. Najlepszym dowodem jest osobiste empiryczne doświadczenie.

(16-02-2024, 19:04)CAT_36 napisał(a): 2. Czy jesteście w stanie dać mi jakiś dowód na istnienie magii którego nie będę w stanie wyjaśnić poprzez naukę?
Najlepszym i niepodważalnym dowodem jest osobiste doświadczenie. Moje doświadczenia zawsze dla ciebie będą opowieściami, w które możesz uwierzyć lub nie.
Kiedyś w telewizji widziałem film dokumentalny, gdzie jeden mnich zgodził się podczas medytacji lewitować. Kamery nagrały - ale to przecież nie jest żaden dowód.

(16-02-2024, 19:04)CAT_36 napisał(a): 3. Wiele się kiedyś mówiło, że są np. w lasach, lękach, czy gdziekolwiek indziej demony (Porońce, Strzygi, Baby Jagi itp.). Jeśli tak to dla czego teraz ich po prostu niema?
Każdy byt ma jakieś preferencje do miejsc w których chce przebywać. Kiedyś spacerując po lesie najpierw poczułem olbrzymie zakłócenie energii, po kilku minutach usłyszałem głosy, po kilku minutach zobaczyłem idącą rodzinkę tzw. Janusza z Grażynką. Wszystko będzie trzymać się od nich z daleka. Ludzkość zatraciła harmonię z otoczeniem i odpycha od siebie.

(16-02-2024, 19:04)CAT_36 napisał(a): Inne:

1. Skoro jest tak zwane prawo karmy to kto je wprowadził?
A kto wprowadził prawo grawitacji? Prawo karmy to w skrócie wytłumaczenie prawa przyciągania. Podobne przyciąga podobne. 

(16-02-2024, 19:04)CAT_36 napisał(a): 3. A jeśli okazałoby siè w jakiś sposób, że to wszystko (czyli ezoteryka) to najzwyklejsza ściema?   
Mam umysł wybitnie analityczny, mam wykształcenie ścisłe i pracuję w zawodzie wymagającym ścisłego umysłu. Doświadczyłem wystarczająco wiele, żeby mieć pewność, iż nie wszystko to ściema. Osobiście operowałem energią i ją widziałem. Powiedzmy że znacząca część tzw. światka ezoterycznego to ściema bazująca na ludzkiej naiwności.

(16-02-2024, 19:04)CAT_36 napisał(a): 4. Zakladając, że magia istnieje zastanawiam się czy to ,,zjawisko" można byłoby połączyć z technologią w szerokim tego słowa znaczeniu. Jak uważasz, czy to byłoby moźliwe?

Radiestezja jest próbą pójścia w tym kierunku. Tylko tam instrumentem nadal jest człowiek. Czy działa? Zatrudnij dyplomowanego człowieka z różdżkami i sprawdź gdzie pokazuje miejsce do kopania studni. Dla porównania wykop drugą tej samej głębokości w miejscu w którym mówi że wody nie ma. Może być kilka metrów dalej ;)
19-02-2024, 10:41
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: Olimpia , BPW

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.