Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Magia › Istoty › Istoty Greckie
HEKATE

Strony (2): 1 2 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
HEKATE
Autor Wiadomość
Natka222 Niedostępny
Użytkownik

Liczba postów: 62
Reputacja: 0
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:
.

Podziękowania: 10
Podziękowano 10 razy w 8 postach
HEKATE
No siema,

Chciałabym się dowiedzieć,gdzie najwięcej znajdę rzetelnych informacji o tej Bogini. 

Najbardziej zależy mi na książkach,najlepiej polskie chociaż wiem że tych jest na lekarstwo. 

Ps. Jakie macie doświadczenia w pracy z Hekate? 
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2024, 20:52 {2} przez Natka222.)
04-03-2024, 20:51
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
piernatkova Offline
Użytkownik

Liczba postów: 9
Znak Zodiaku:
nekromancja

Podziękowania: 0
Podziękowano 0 razy w 0 postach
RE: HEKATE
Polecam książki: S. d_Este, D. Rankine - Hekate Liminal Rites || The Goddess Hekate Studies in Ancient Pagan and Christian Religion Philosophy (Stephen Ronan) || Polecam też wczytać się w Teogonię Hezjoda i ogólnie przestudiować kult starożytnych Greków, ogarnąć temat kalendarza ateńskiego, miasmy itd żeby rozpocząć kult Hekate
08-07-2024, 13:45
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
tupajda Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 1,019
Reputacja: 19
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 227
Podziękowano 212 razy w 147 postach
to ja bym zaczął od tego:
http://witchcraft.com.pl/showthread.php?tid=99

a potem medyracja...

--
Wystarczy być sobą.
08-07-2024, 21:18
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: Olimpia
piernatkova Offline
Użytkownik

Znak Zodiaku:
nekromancja

ale tam jest tylko przekopiowany tekst z neta i nic więcej. Totalnie basic info
08-07-2024, 23:50
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,278
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 675
Podziękowano 597 razy w 576 postach
No cóż tą odpowiedzią udowodniłaś, że nawet jak Ci ktoś da coś na tacy to i tak nie chce Ci się nawet przeczytać... bo tak się składa, że nie ma tam ani grama przekopiowanego tekstu z neta... A że basic info to już inna kwestia, czego oczekujesz? Że ktoś wymyśli coś więcej niż jest w mitologii czy co odkryli archeologowie? O ile ja ten temat potraktowałam po macoszemu, gdyż pisałam wtedy jedyne z telefonu to już tekst Welshanga jest dużo lepszy. [font=verdana, geneva, lucida, "lucida grande", arial, helvetica, sans-serif][b][url=http://witchcraft.com.pl/member.php?action=profile&uid=3456][/url][/font][/b]

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
08-07-2024, 23:54
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
piernatkova Offline
Użytkownik

Znak Zodiaku:
nekromancja

W ksiązkach które podałam jest więcej wiedzy, w tamtym poście nie ma nic na temat miasmy i tego kiedy nalezy się zwracać do Bogini chociażby dlatego żeby nie narazić się na jej gniew. "udowodniłaś, że jak ktoś ci da coś na tacy" ale tam nic nie ma XD z czego mam brać? z niczego? Jak wyobrażasz sobie mieć kult Bogini, która jest Bóstwem chtonicznym bez odpowiedniego przygotowania chociażby z tego jak był praktykowany jej kult w dawnych czasach? "pomedutuj sobie" to jest rada? XD new age? Jak bez wiedzy chcesz podejśc do potężnej Bogini? XD
09-07-2024, 00:42
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
piernatkova Offline
Użytkownik

Znak Zodiaku:
nekromancja

Nic nie ma na temat ofiar jakie były jej składane (jakie to były placki? w jaki sposób je robiono? miód placki i psy to zdecydowanie za mało), jakie są dni, w jaki sposób konstruować modlitwy? Komu konkretnie patronuje? wtf? Podałam listę książek nakreslających temat vs krótki zerżnięty z neta fragment XD i piszesz mi, że jest tam coś więcej na temat prowadzenia kultu Bogini? To podchodzi pod obrazę uczuć religijnych.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-07-2024, 00:50 {2} przez piernatkova.)
09-07-2024, 00:46
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,278
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 675
Podziękowano 597 razy w 576 postach
Odniosłam się do tego, że trzeba Ci dać na tacy a Ty dalej nic pod tym względem, że napisałaś, że teksty są PRZEKOPIOWANE, a gdybyś przeczytała te teksty to byś wiedziała, że NIE SĄ.

Nie mamy obowiązku opisywać tematów dokładnie i wyczerpująco, więc w tym momencie podchodzisz do sprawy bardzo roszczeniowo. Jak czegoś normalnemu człowiekowi brakuje to idzie szukać gdzie indziej. To jest forum, a nie akademicka biblioteka. Niektóre tematy są opisane bardzo dokładnie i wyczerpująco, a niektóre nie i tyle. ;) Temat Hekate planuje rozbudować o z pewnością dużo większą wiedzę niż jakiekolwiek książki z Polski czy z USA - ale póki co nie mam czasu ani weny. 

Żeby była jakaś obraza religijna to przede wszystkim trzeba oficjalnie należeć do danej religii, a kolejna sprawa trzeba ją obrazić - a nikt tu religii ani Bogini nie obraził. Natomiast Ty jawnie zarzuciłaś autorom plagiat co już jest obrazą i podstawą karną. ;) Proszę w tym momencie pokazać i udowodnić, że teksty są zerznięte - czekam na podanie źródła. Pisanie i szerzenie podstawowej wiedzy, czyli basic info która jest wszędzie, zerznięciem nie jest i o to się tutaj czepiam, bo to jest poważne oskarżenie.

Tupajda odpisał jasno na pytanie, ZACZNIJ od tego - a zaczyna się właśnie od basiców... natomiast medytacje są jednym ze sposobów łączenia się z energią Bóstwa, nie rozumiem jak można rozpoczynać jakiś kult Boga i jednocześnie nie wierzyć w kontakt z nim. xDD Jak Cię Bóg/Bogini nie zaakceptuje to z pewnością fajerwerków nie będzie. Ja umiem wskazać kilka osób na tym forum i poza nim co bez przygotowania doświadczyło na płaszczyźnie fizycznej "cudu" zwracając się do Boga/Bogini. Słuchają żarliwych modlitw i próśb jak popierają daną sprawę i lubią danego człowieka. ;) W snach też nie rzadko potrafią odpowiadać i te odpowiedzi się sprawdzają. I to nie jest żadne New Age - ludzie od czasów starożytnych w ten sposób postępowali... Ludzie komplikują wiele spraw zupełnie nie potrzebnie, bo wierzą że wartościowe rzeczy muszą przychodzić z trudem. Dzieci tak nie mają i właśnie dlatego one są najbardziej uduchowione i mają duże zdolności, które potem wraz z wiekiem (wpajaniem, że życie jest ciężkie i nic nie przychodzi łatwo) często im zanikają albo się neutralizują. Dostajemy to czego oczekujemy - jak oczekujemy miernych skutków to takie właśnie dostaniemy.

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
09-07-2024, 01:57
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: tupajda
Opiuek Niedostępny
stworzenie 22'☠️

Liczba postów: 222
Znak Zodiaku: Siekiera
Shmashana🌹💀🌹Adhipati

Podziękowania: 7
Podziękowano 31 razy w 28 postach
http://www.enchantmentsnyc.com/books/rec...witchcraft

Mam reakcję alergiczną na wszechświat
(drugie imię śmierci to wszechobecność)Człowiek powstaje jako proch, a odchodzi jako fetor.Jesteście tacy inteligentni, a gdy tylko człowiek chce zrobić coś tak zwyczajnego jak zgon, to wszyscy się dziwią. Co za ludzie!"[...]wszystko co uszczęśliwia zwykłych śmiertelników, przyprawia o wymioty"
09-07-2024, 06:36
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
piernatkova Offline
Użytkownik

Znak Zodiaku:
nekromancja

Zarzucasz mi roszczeniowość i mnie obrażasz broniąc swojego miałkiego posta podczas gdy podałam kilka ksiązek gdzie kolezanka mogłaby znaleźć wiedzę, podałam tematy wokół których powinna oscylować żeby znaleźć wszystkie potrzebne informacje, a Ty zachowujesz się jak obrazona dziewczynka, bo napisałam, że nie ma wartościowych informacji w tym poście, powołujesz się na wiedzę archeologów i jednoczesnie podważasz ksiązki pisane na bazie odkryć archeologicznych, analiz dzieł Hezjoda czy też innych. Tak, tutaj była obraza religijna, bo czczę Boginię Hekate i zanim zaczęłam kult to wzięłam się za znalezienie informacji żeby nie narazić się na jej gniew. Wiem jakie są sposoby na kontakt z Boginią, nie masz pojęcia na temat mojej praktyki, a zarzucasz mi niewiedzę. Czysta manipulacja żeby ochronić  nic niewnoszący post? Urazone ego? Prosze udowodnić, że nie mam wiedzy w zakresie kultu Bogini Hekate. Wystarczy, że poruszyłam ważne tematy, o których nikt chyba tutaj nawet nie słyszał, a sama się do nich nie odniosłaś. Wykorzystując  tekst z tego posta odpowiedz proszę na te pytania, które zadałam. Oh? Jest to niemozliwe? Kto by się spodziewał XD  Zacząć nalezy ZAWSZE od zdobycia wiedzy, poprzez przeczytanie ksiązek ludzi mądrzejszych od Ciebie.  Nie, nie zaczyna się od medytacji, bo nawet nie wiesz kiedy możesz kontaktować się z danym Bogiem/Boginią/duchem. Po raz kolejny napisze, ze mówisz, że opierasz się na wiedzy archeologów, podczas gdy kilka zdań niżej wypowiadasz się na ten sposób zdobywania wiedzy pogardliwie "ludzie komplikują wiele spraw zupełnie niepotrzebnie". Jak chcesz się komunikować z Boginią nawet nie wiedząc komu patronuje? Bogini Hekate jest Bóstwem liminalnym więc sny są miejscem gdzie odpowiada na modlitwy. Ludzie w czasach starożytnych znali Bóstwa z jakimi się komunikowali, przynajmniej wiedzieli, że Bogini Hekate nie jest Boginią światła księzycowego, bo jest to mylne stwierdzenie, a jej czasem w miesiącu jest nów (kuźwa na logikę, gdzie tu światło księzycowe w nowiu?XD) jej cechą charakterystyczną są ogary, pochodnie. Jest Boginią rozstajów dróg co potwierdza Jej liminalnośc. Czy mam tłumaczyć jej znaczenie w micie z Demeter i Persefoną? Czy mam tłumaczyć dlaczego tylko Ona razem z Heliosem usłyszała co się wydarzyło? Czy mam tłumaczyć jakie ma znaczenie to skąd wyszła etc? Już pomijając fakt, że mity są odpowiedzią na próbę rozumienia pewnych zjawisk oraz samych Bogów ale w mitach znajdziemy odpowiedzi mniej więcej na charakterystykę danego Bóstwa. Dziewczyno, to co napisałaś jest własnie wielkim miszmaszem, wynikającym totalnie z niewiedzy. Bronisz zaciekle tamtego posta, który totalnie nic nie wnosi, piszesz ckliwe posty o dzieciach, potwierdzając tym totalny brak profesjonalizmu w tym co robisz.  Owszem można wchodzić w trans aby zobaczyć duchy ale tutaj również wykazujesz się totalną ignorancją, bo jak chcesz składać ofiary nie wiedząc nawet z czego one powinny się składac? XD Nie odpowiedziałaś na ani jedno moje pytanie. Nigdzie nie napisałam również o tym, że nie wierzę w kontakt z Boginią. Napiszę po raz kolejny, nie masz pojęcia jak wygląda moja praktyka, a patrząc na to co piszesz to ogólnie Ty nie masz pojęcia jak wygląda kult  Bogini Hekate. Hekate Deipnon? Pharmacos? znasz w ogole te pojęcia? Czy też uważasz, że medytacja załatwi temat? XD O Bogowie, jaki totalny brak poszanowania, brak wiedzy, brak ogarnięcia XD
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-07-2024, 12:30 {2} przez piernatkova.)
09-07-2024, 11:40
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (2): 1 2 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.