Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Rozwój duchowy › Dział Chaosola
KPMC - Kurs podstaw magii Chaosola

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Autor Wiadomość
Chaosol Offline
<O> Tu byłem - Wszt

Liczba postów: 107
Reputacja: 14
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:
Khaos

Podziękowania: 8
Podziękowano 50 razy w 22 postach
Kurs podstaw rzemiosła magicznego

W morzu głupot, tysiąca książek i kolejnych cudownych rytuałów na zmianę życia…  W tym brudnym jeziorze pływa wystarczająco wiele śmieci odciągających od głównego celu uprawiania magii: praktycznego doświadczenia zmiany. Zmiany postrzegania rzeczywistości oraz wpływu na nią.

W społeczności magicznej od dawna są powtarzane te same slogany, które mają niejasne źródło pochodzenia. Możliwe, że autorzy mieli coś konkretnego kiedyś na myśli, możliwe że z czasem uległy zakłamaniu. Klasycznym przykładem tego jest np. dyskusja o prawdziwości legendarnego prawa trójpowrotu. W jednej książce napisali o trójpowrocie karmy, a w innej o czteropowrocie. Nikt nie doświadczył tego magicznego zjawiska poza tymi, którzy w nie wierzą. Zachodzę o głowę jak liczą wielokrotność tego magicznego wpływu. Ogrom tego typu materiałów prowadzi do zwykłej wiary, która nie różni się od religii. To pociąga za sobą strach przed popełnieniem błędu, a to nie sprzyja nauce minimalnych podstaw. Właśnie tu jest martwy punkt, gdzie wielu początkujących poległo. :)

Więc co jest prawdą? W sumie nic: poza Twoimi doświadczeniami oraz zdobytymi umiejętnościami :)

Na tym skupiłem ten prosty kurs. Na stworzeniu elastycznych podstaw jakie przygotują początkującego do podążania dowolną drogą. Uzyskane efekty to Twoja własna prawda. Sam ją budujesz praktykami. Weryfikujesz efektami. Cementujesz wnioskami. Nagrodą są umiejętności. I gwarantuje: są one znacznie lepsze niż cokolwiek co tylko przeczytasz.

Czym magia nie jest

Zanim rzucisz się ku rozpalaniu świec na ołtarzu, poczekaj chwilę. Zadbaj o własne nastawienie i odpowiedni klimat w umyśle. Zacznijmy od tego czym magia nie jest, aby oczyścić Cię z niepotrzebnych oczekiwań.

1. 
Magia to nie lekarstwo na kompleksy: praca z umysłem pozwala zwiększyć komfort życia. Rytuały wspomóc niektóre działania. Istnieją czasami szybsze metody na rozwiązywanie problemów codzienności. Nie podobasz się kobietom? Może czas zmienić swój strój. Nie lecz własnych kompleksów cudami, które mogą nie nadejść.

2. 
Magia to nie wyobraźnia: magia korzysta z wyobraźni, ale nie służy do pogłębiania życia w wymyślonych światach. Nie odlatuj do Kubusia Puchatka, bo czujesz się źle. 

3. Magia nie rozwiąże wszystkich problemów: magia to narzędzie, trudne w opanowaniu. Nie ma co liczyć, że będzie za Ciebie myśleć.

4. Magia nie jest łatwa: posiada wiele krętych uliczek, które musisz sam sprawdzić. W większości to eksperymenty.Trzeba włożyć dużo regularnej pracy, aby zobaczyć wyniki.

5. Magia nie jest bezpieczna: w końcu obcujesz z czymś co może wywrócić Twój świat do góry nogami. Przygotuj się na zaskoczenie.

6. Magia nie daje stabilnych wyników: magia nie jest statystyką. Jej efekty są chaotyczne, dziwne i często zaskakujące. Ale czy to źle?

Zastanów się nad tym. Wtedy zdecyduj czy chcesz się pchać w tak dziwne rzeczy. Jeżeli tak, to witaj. :)

Kurs magii chaosu

Materiały czerpią z nurtu Chaosu, czyli pierwotnego stanu nieuporządkowania. Chaos nie jest ograniczony żadnymi formami. Wszystkie przejawy pochodzą właśnie z niego. To najstarszy archetyp jaki znamy, ale przez to najbardziej skuteczny w zmienianiu świadomości. Chaos to miejsce w którym rodzi się ogromna kreatywność, to moment kiedy pozwalamy sobie na dziecięcą zabawę i jednocześnie zapominamy o tym co mówi rozum rzecz tego co czujemy lub doświadczamy. 

Chaos to naturalny stan, który każdy z nas zna, lecz wraz z wiekiem zapominamy o nim. To nieskończona tajemnica świata, który nas otacza. Spójrz w bezkresne niebo z gwiazdami, aby przypomnieć sobie odczucie jak niewiele wiesz o tym na co patrzysz. Niebo? Gwiazdy? To tylko słowa, a to co tam się kryje jest poza możliwościami rozumu.

Magia służy do osłabianie mocy rozumu, aby wywołać stan Chaosu. Często opisywany jako gnoza, albo ekstaza lub trans. Paliwem magii jest to na ile zmienisz świadomość. Stan chaosu to nieskończone źródło.

Wszystkie techniki w kursie mają na celu:

- poznanie własnego umysłu oraz jego oczyszczenie
- naukę zmiany świadomości w oparciu o Chaos
- wypracowanie kreatywności
- praktyczne użycie do zmiany otoczenia

Przeglądając materiały na pewno zadasz pytanie: skąd te symbole? Dlaczego niektóre słowa tak brzmią? Wszystkie opracowałem w zmienionym stanie Chaosu jako ułatwienie. Potraktuj praktyki niczym sztukę, a je jako rekwizyty ułatwiające wejść w pożądane stany. Symbolika jaką używam jest animistyczna, czyli naturalna. Nie korzystam z innych opracowań, po prostu sam je wydobyłem i sprawdziłem podczas praktyki. Symbolika ma wywoływać wizualne  wrażenia, tak samo jak słowa, których liczy się tylko brzmienie. Celem jest pobudzenie konkretnych umiejętności. Nie zastanawiaj się czym jest dany symbol, lepiej to poczuj!

Wykonując magię zawsze pamiętaj, że bierzesz udział we własnym przedstawieniu. Wtedy na pierwszy plan wychodzi intuicja, spontaniczność oraz niewyjaśnione doświadczenia . Chaos jest niesamowicie plastyczny i umożliwia dowolne kształtowanie. Jedyne co jest potrzebne to otwarty umysł i dystans do tego co robisz.

Jak przechodzić ten kurs?

Kurs jest dostępny publicznie w wersji: basic. Oznacza to, że jest dostępny dla każdego pro publico bono. Wersja basic oznacza, że zawarłem tam podstawy podstaw. Prowadzi do tego minimalnego etapu. abyś mógł wykonać cokolwiek sensownego.

Więcej nie ma sensu, ze względu na mój czas i siłę. Nie jestem fundacją charytatywną, chociaż jak widać mam ku temu ciągotki. :D

Ci, którzy pragną robić to na poważnie: po wcześniejszych ustaleniach z administracją forum, może zostać stworzone miejsce dla tych co się zgłoszą.  Tam powstaną dzienniki, a ja bedę mógł konkretnie nakierować np. jakąś poradą. Wtedy oczekuje zapłaty w postaci jednego rytuału np. na szczęście lub bogactwo dla starego Chaosola. :) Przynajmniej jeden raz na 2 tygodnie. 

Jeżeli chcesz uzyskać trwałe efekty - prowadź dziennik. Spisuj w notatniku każde doświadczenie, a przynajmniej raz na 3 dni zamieść wpis. Bez tego szybko się zagubisz i nie będziesz wiedział co robisz. Wyćwicz ten nawyk. Pamiętasz co myślałeś 3 dni temu? Wątpie, a w przypadku takich rzeczy jeszcze szybciej zapomnisz. Dziennik powinien zawierać:

- datę
- nazwę praktyki
- opis doświadczenia
- wnioski
- co można poprawić

Plan kursu jest następujący:

1. Kontemplacja dystansu - każdego dnia.

2.  Łączenie z chaosem - każdego dnia.

Cały plan:
0. Jak praktykować: http://witchcraft.com.pl/showthread.php?tid=11834
1. Kontemplacja dystansu: http://witchcraft.com.pl/showthread.php?tid=11835
2. Łączenie z Chaosem: http://witchcraft.com.pl/showthread.php?tid=11836
3. Naznaczanie przestrzeni: http://witchcraft.com.pl/showthread.php?tid=11837
4. Czarostwo sympatyczne: http://witchcraft.com.pl/showthread.php?tid=11838

To podstawa. Daj sobię chwilę na opanowanie tego. Następnie możesz przejść do reszty praktyk. Zostały one numerycznie oznaczone w tematach: od podstaw do bardziej zaawansowanych.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-01-2025, 16:01 {2} przez Chaosol.)
22-01-2025, 14:45
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: tupajda , Darkness

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.