Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Powiązane z magią › Inne v
« Wstecz 1 2 3 4 Dalej »

52 - Iluzja czy magia?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
52 - Iluzja czy magia?
Autor Wiadomość
~Mickey
Gość

Podziękowania:
Podziękowano razy w postach
52 - Iluzja czy magia?
Ludzie! Sory, że to tu daję bo wiem, że to forum o magii, ale ja uważam, że to jakaś magia jest.
Na Youtube ostatnio widziałem taki program: 52 - Nowe oblicze iluzji.
Jak sama nazwa wskazuje to jest iluzja, lecz nie wiem do końca bo to bardzo umiejętne coś.
Np. w tych programach w 1 serii jest też taka część, że on mówi do nas jako widzów. I coś sprawdza i on ma rację. w tym filmie np.
http://www.youtube.com/watch?v=e3QrJcTIe3g 10 min 30 sec mniej więcej.
Na mnie to zadziałało.
Albo to:
http://www.youtube.com/watch?v=SmZmJpRUYtA 6min 15sec
Jak on to robi? Bo to dziwne. Ale nie tylko to. Przypatrzcie się innym jego filmom. Część jest do zrobienia (wiem bo już to ćwiczę), lecz część to kompletna paranoja.

Co to jest??
Nie wiedziałem gdzie to dać, więc dałem to tu.

P.S. Jak ktoś się jeszcze interesuje Iluzją to niech da znać.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2013, 19:08 {2} przez Neaxx.)
23-01-2013, 18:28
Odpowiedz
Podziękowali:
Mikael Offline
Użytkownik

Liczba postów: 87
Reputacja: 5
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: 2
Podziękowano 2 razy w 7 postach
RE: 52 - Iluzja czy magia?
W pierwszym filmiku, minucie 10:30 facet przytrzymuje damę o ułamek sekundy dłużej, przez co jest to jedyna karta jaką człowiek potrafi zobaczyć (reszta przelatuje tak szybko, że się ich nie zauważa).

W drugim filmiku, minucie 6:15:
1. Jakakolwiek liczba od 1 do 9 pomnożona przez 9 i ewentualnym dodaniu liczby jedności i dziesiętnej wynosi 9.
2. Proste, że jak od 9 odejmiesz 5 wyjdzie zawsze 4.
3. Czwartą literą alfabetu jest D.
4. Najbardziej popularnym państwem na literę D jest Dania. Reszta krajów na literę D jest bardzo mało znana.
5. Jasne, że trzecią literą Danii jest N.
6. Na literę N jest tylko kolor niebieski (ewentualnie wiki uznaje jeszcze niebieskofioletowy, ale wątpię żeby ktoś o nim pomyślał).
7. Oczywiście drugą literą niebieskiego jest I.
8. Najbardziej znanym kwiatem na literę I jest irys. Mało kto słyszał o innych kwiatach na I, a poza tym jest ich bardzo mało.

No ale czy faktycznie niebieskofioletowe ismeny rosną na Dziewiczych Wyspach Stanów Zjednoczonych?
23-01-2013, 21:20
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
~Mickey
Gość

Podziękowania:
Dobra! OK. To jest jakoś uzasadnione ale jak uzasadnisz to:
http://www.youtube.com/watch?v=u2jWqKpdPmw 14min 5sec i to: 17min 00sec
23-01-2013, 21:55
Odpowiedz
Podziękowali:
Mikael Offline
Użytkownik

Liczba postów: 87
Reputacja: 5
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 2
Podziękowano 2 razy w 7 postach
14:05 - gdyby rzeczywiście zamrażał monety oddechem, to nie używałby chusteczek. Na początku widać jak delikatnie ją trzyma, a potem każe ją "miętosić". Moim zdaniem jest ona namoczona substancją chemiczną, która zamraża monetę pod wpływem pocierania, wilgoci, albo innego warunku, który mógłby nastąpić w tym momencie. Można też wziąć pod uwagę moment, gdy pociera on monetę zawiniętą w chusteczkę o kurtkę w 14:57 (chociaż nie wiem po co miałby to robić, ale należy pamiętać, że iluzjoniści w swoich sztuczkach chowają niecodzienne rzeczy w codzienne czynności).

17:00 - jeśli zatrzyma się filmik w 18:36 widać coś w rodzaju folii, albo płachty leżącej na ziemi. Mógł w momencie upuszczenie kołdry schować się tam, a że jest ciemno zwykły człowiek tego nie zauważy. Na początku sztuczki powiedział także "Podejdę może tutaj." z czego można wywnioskować, że wcześniej sobie przygotował miejsce.

@Edit
Jeszcze przykładowy link co do pierwszej sztuczki: http://www.youtube.com/watch?v=vmsbhW9ZJJ0
Nie koniecznie musiała to być ta sama reakcja, ale należy pamiętać, że dzięki chemii można uzyskać zdumiewające efekty. Przykładowo próba Tollensa - po zmieszaniu aldehydu mrówkowego i amoniakalnego roztworu tlenku srebra powstaje przezroczysta ciecz - zwykła osoba powie, że to tylko woda. Po odczekaniu około minuty na ściankach probówki pojawia się srebro. W ten sposób robi się lustra, a o samej reakcji nikt normalny by nie pomyślał, że istnieje.
23-01-2013, 22:35
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Irbis Offline
Obserwator

Liczba postów: 322
Reputacja: 11
Znak Zodiaku: Pogranicze Baran-Byk
Nauki ścisłe, goetyka

Podziękowania: 55
Podziękowano 84 razy w 85 postach
Iluzja się opiera na oszukaniu oka.
Zacząłem teraz oglądać ten film i np. 1 sezon 1 odcinek, 6:25 to tz. Lewitacja Balducci. Jak oglądnę więcej to postaram się wypowiedzieć bardziej... Niektóre sztuczki są stare i ich opis jest w książkach...

Seria 1, Odcinek 2 - Koniec filmu sztuczka z zakrętką włożoną do butelki. Nie wierzę co widzę, czy rzeczywiście mamy takie pokolenie "nie kumatych" ludzi (żeby nie mówić debili). Sztuczka bardzo stara pod nalepką nacina się butelkę i wkłada zakrętkę i przykleja delikatnie np. kropelką... I nakleja się na to z powrotem naklejkę... W chwili stuknięcia zakrętka się odkleja, a ludziska - łaałłłłłł a ten tymczasem bierze szybko rękę z zakrętką i chowa zakrętkę.
I pierwsza zasada iluzjonistów/magików mówi nie pokazuj nigdy drugi raz tej samej sztuczki osobie której już ją pokazałeś.

Nie można też wykluczyć iż film nie jest ustawiony...

"Nie robisz magii jeżeli nie współpracujesz z duchami. Jak najdalej od New Age."
23-01-2013, 23:42
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Irbis Offline
Obserwator

Nauki ścisłe, goetyka

(23-01-2013, 21:20)Mikael napisał(a): W pierwszym filmiku, minucie 10:30 facet przytrzymuje damę o ułamek sekundy dłużej, przez co jest to jedyna karta jaką człowiek potrafi zobaczyć (reszta przelatuje tak szybko, że się ich nie zauważa).

W drugim filmiku, minucie 6:15:
1. Jakakolwiek liczba od 1 do 9 pomnożona przez 9 i ewentualnym dodaniu liczby jedności i dziesiętnej wynosi 9.
2. Proste, że jak od 9 odejmiesz 5 wyjdzie zawsze 4.
3. Czwartą literą alfabetu jest D.
4. Najbardziej popularnym państwem na literę D jest Dania. Reszta krajów na literę D jest bardzo mało znana.
5. Jasne, że trzecią literą Danii jest N.
6. Na literę N jest tylko kolor niebieski (ewentualnie wiki uznaje jeszcze niebieskofioletowy, ale wątpię żeby ktoś o nim pomyślał).
7. Oczywiście drugą literą niebieskiego jest I.
8. Najbardziej znanym kwiatem na literę I jest irys. Mało kto słyszał o innych kwiatach na I, a poza tym jest ich bardzo mało.

No ale czy faktycznie niebieskofioletowe ismeny rosną na Dziewiczych Wyspach Stanów Zjednoczonych?

Cała zagadka opiera się głównie na punkcie 4. Bo rzeczywiście jest mało krajów na D. Ale zagadka jest również stara. Ale zawsze pamiętajcie nie Dania a, Dominikana. I koniec zagadki. :) Z zasady większość tych zagadek da się wytłumaczyć w jakiś sposób. :) Tylko zastanawiam się czy tłumaczyć każdą którą znam, lub wiem jak jest zrobiona czy zostawić to w tajemnicy. :)

"Nie robisz magii jeżeli nie współpracujesz z duchami. Jak najdalej od New Age."
24-01-2013, 01:05
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
~Mirek
Gość

Podziękowania:
To nie jest mag. To jest magik. Na tym to polega. Jest dobry w sztuczkach iluzjonistycznych i musiał poświęcić naprawdę wiele godzin, wiele tygodni, wiele miesięcy, a zapewne i lat, by dojść do takiej perfekcji. To jest mnóstwo ciężkiej pracy nad umiejętnością oszukiwania ludzkiego oka.
24-01-2013, 01:11
Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,278
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 675
Podziękowano 597 razy w 576 postach
A ja się dziwię, że są jeszcze ludzie, którzy widząc iluzjonistów zastanawiają się czy to aby jest na pewno iluzjonista. xD Dziwię także Wam, Irbis i Mikael, że chciało Wam się tracić czas na opisywanie tych sztuczek.

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
24-01-2013, 09:58
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Irbis Offline
Obserwator

Nauki ścisłe, goetyka

No ale to jest fajne. :) Chociaż żeby się pośmiać z ludzi i w wolnym czasie to poćwiczyć, dawniej się tym bawiłem... Ludzie nie umieją po prostu patrzeć i w ten czy inny sposób da się np. przełożyć kartę.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-01-2013, 18:30 {2} przez Olimpia.)
24-01-2013, 17:21
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.