Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Magia › Pytania i problemy v
« Wstecz 1 … 19 20 21 22 23

Amulet

[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Amulet
Autor Wiadomość
~imperator553
Gość

Podziękowania:
Podziękowano razy w postach
Amulet
Wpadł mi ostatnio w ręce amulet. Olórin dostał go od kolegi, aby Zakon przeprowadził jego "analizę". Rozczytałem już większość symboli, ale jestem ciekaw waszego zdania co ten amulet ma dawać. Proszę o wasze komentarze. Interesowało by mnie co oznaczają te napisy na brzegu. To jeden napis rozmieszczony dookoła. Wszędzie występują te same 3 litery. Nie mogłem odcyfrować pisma. Zastanawiam się czy amulet nie jest ręcznie robiony. Promienie odchodzące od heksagramu nie są równe. Nie powiem jakie wnioski wysnułem, bo nie wiem co oznaczają napisy po hebrajsku lub w jidysz. Byłbym niezwykle wdzięczny za przetłumaczenie. W załącznikach dodaję obie strony amuletu. Amulet jest bardziej wytarty w środku po obu stronach. Myślę, że od pocierania go. Ale czekam na wasze spostrzeżenia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2013, 11:55 {2} przez Mikael.)
01-05-2013, 23:12
Odpowiedz
Podziękowali:
Nekron Offline
Użytkownik

Liczba postów: 45
Reputacja: 1
Znak Zodiaku: Baran
Praktykowany rodzaj magii:
ziemi,psjonika,żywioł wody.

Podziękowania: 3
Podziękowano 7 razy w 9 postach
RE: Amulet
Powiem tyle co mi się udało znaleźć, a więc. Strona prawa to dotyczy jak widać gwiazdy Dawida, a z tego co z wiki wyczytałem religia, w której się ten symbol znajduje dopuszcza reinkarnacje też.:P
A to oko Horusa symbol ochronny egipski i pozwalający patrzeć z innej perspektywy.
Z tym rogiem to nie wiem, ale w legendach na pewno będzie widzę tam koła i serca.
Masz 3 słowa liczba 3 podobno oznacza coś wieczność czy jakoś tam. :D
Tyle tylko wiem.

Zawsze znajdzie się nadzieja.
02-05-2013, 01:30
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
~Amber
Gość

Podziękowania:
A ja idę po najprostszej linii rozumowania i myślę, że to jest amulet na "bogactwo, pomnożenie majątku i ochronę". Zastanawia mnie tylko liczba tych kółeczek na brzegach, jest ich 13. Ps. Aaa psik... przykichnęłam czyli prawda, ;) a możne i "na zdrowie". :)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2013, 11:56 {2} przez Mikael.)
02-05-2013, 03:56
Odpowiedz
Podziękowali:
Nekron Offline
Użytkownik

Może to miejsce na coś. ;p

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-05-2013, 08:45 {2} przez Ase.)
02-05-2013, 05:50
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
konidziu Offline
Wredny skórwiel

Liczba postów: 312
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 11
Podziękowano 36 razy w 43 postach
Hmm tak paczę na to i paczę, i pierwsza myśl już wiem czym jest amulet nad którym się zastanawialiśmy w innym poście. Po kminiłem dzięki obrazkowi przedstawiającym amulet, gdzie wyryty na, nim jest coś w stylu trąby oko Ozyrysa podajże hmm, ale co do samego amuletu coś mnie się wydaje, że to może być amulet mający za zadanie coś przyciągnąć, ale widzę tu ogólnie egipskie symbole ta trąba, to bardziej z symboliki bliskiego wschodu właściwie cała masa symboli pozornie ze sobą nie powiązanych Robert wiesz co oznaczają te symbole na obwodzie, bo z tych fotografii nie jestem w stanie ich rozpoznać albo, chociaż mniej więcej na jakie te symbole z obwodu wyglądają.
02-05-2013, 10:06
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
~imperator553
Gość

Podziękowania:
Symbole na obwodzie to litery po hebrajsku lub w jidysz, ale pisałem, że sam nie jestem w stanie odcyfrować pisma. Wiem, że jeśli przetłumaczę słowo bóg na któryś z tych języków to zgadzają się, ale tylko 2 symbole. Może komuś to pomoże. Daję zbliżenie napisu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2013, 11:57 {2} przez Mikael.)
02-05-2013, 10:25
Odpowiedz
Podziękowali:
Villemo Offline
Użytkownik

Liczba postów: 6
Reputacja: 3
Znak Zodiaku: strzelec

Podziękowania: 0
Podziękowano 0 razy w 0 postach
W wyobrażeniach Egipcjan do nieba prowadziła mistyczna drabina z dwunastoma szczeblami wiedzy. Ostatni - trzynasty stopień – był uwieńczeniem żywotu ludzkiego i prowadził do życia wiecznego. Egipcjanie nie bali się trzynastego szczebla czyli śmierci. W pokorze oczekiwali nadejścia końca, a liczbę 13 uznawali za szczęśliwą.
Oko Horusa – w mitologii egipskiej symbol odrodzenia i powracania do zdrowia.
W Egipcie oko Horusa było jednym z najważniejszych symboli chroniących, to również jeden z najstarszych symboli oświecenia.
Ankh (w środku heksagramu/gwiazdy Dawida) - hieroglif oznaczający życie, czasem symbol nieśmiertelności.
Myślę, że amulet przeznaczony był do ochrony zdrowia. :)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2013, 11:58 {2} przez Mikael.)
02-05-2013, 11:09
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Nekron Offline
Użytkownik

W sumie tak jakby miał przynosić: miłość, zdrowie i tak dalej...

02-05-2013, 11:27
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
~Amber
Gość

Podziękowania:
Villemo :) dziękuję, czyli jednak moje kichniecie było zasadne. ;) Ja też nie boję się, a nawet lubię 13. :) W każdym razie ochrona zdrowia. Pozdrawiam. :)
02-05-2013, 11:27
Odpowiedz
Podziękowali:
~imperator553
Gość

Podziękowania:
Doszedłem do tych samych wniosków na początku. Miłość, zdrowie, szczęście i inne duperele. Ale nie mogę powiedzieć nic do końca bo... nie odcyfrowałem napisów. Będę próbował, ale nie wiem. Dziękuję wszystkim za udział. Jeśli ktoś by chciał coś dodać to bardzo chętnie dziękuję. Dzięki wszystkim.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2013, 12:00 {2} przez Mikael.)
02-05-2013, 11:58
Odpowiedz
Podziękowali:

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.