Rysujemy krąg według wskazówek zegara i za pomocą sztyletu może być też kij bądź magiczna różdżka
Mag przyciskając ostrze w Ziemi zaczyna się obracać dopóki nie zakreśli kręgu 3-krotnie wypowiadając słowa:
"Rzucam ten krąg, mój krąg mocy, by był mą tarczą ochronną i granicą między światem ludzi i dziedziną potężnych mocy. Kreślę i błogosławię w imię Żywiołów, krąg jest nakreślony. Niech tak się stanie!"
Teraz krąg musimy pokropić. Mag w ten sam sposób kropi krąg jak przy nakreślaniu. Do tego celu potrzebujemy Ziemie i Wodę. Ziemia czyli np. sól, popiół, garść ziemi... W zasadzie wszystko to, co jest powiązane z danym Żywiołem. Mag podczas zakraplania wypowiada słowa:
"Skraplam ten krąg, mój krąg mocy, by był mą tarczą ochronną i granicą między światem ludzi i dziedziną potężnych mocy. Kropię i błogosławię w imię Wody i Ziemi. Krąg jest zakropiony. Niech tak się stanie!"
Następnie krąg musimy okadzić. Mag robi to na tej samej zasadzie jak poprzednio tylko, że okadza. Do tego celu może służyć np. kadzidło, które oczywiście można zastąpić patykiem który się żarzy. Żarzące się kadzidło to nic innego jak powietrze i ogień. Mag kiedy okadza wypowiada:
"Okadzam ten krąg, mój krąg mocy, by był mą tarczą i granicą pomiędzy światem ludzi i dziedziną potężnych mocy. Kadzę i błogosławię w imię Powietrza i Ognia. Krąg jest okadzony. Niech tak się stanie!"
Moce Żywiołów zostały przywołane podczas tworzenia kręgu.
Następnie poprośmy Żywioły aby uczestniczyły z nami w dalszej części rytuału. Dzięki temu wspomoże to działanie danego czaru jak i całego rytuału. Moc Żywiołów wypełnią całą sobą otaczającą atmosferę.
Mag wypowiada następujące - właściwe słowa stojąc zwróconym w kierunku odpowiadającym danemu Żywiołu.
Ziemia - zachód
Powietrze - północ
Woda - południe
Ogień - Wschód
"O, Moce Ziemi, wzywam Was i zapraszam abyście dołączyły do mojego rytuału, wzmocniły go i strzegli mego kręgu. Zapraszamy Was i witamy."
"O, Moce Powietrza, wzywam Was i zapraszam abyście dołączyły do mojego rytuału, wzmocniły go i strzegli mego kręgu. Zapraszamy Was i witamy."
"O, Moce Wody, wzywam Was i zapraszam abyście dołączyły do mojego rytuału, wzmocniły go i strzegli mego kręgu. Zapraszamy Was i witamy."
"O, Moce Ognia, wzywam Was i zapraszam abyście dołączyły do mojego rytuału, wzmocniły go i strzegli mego kręgu. Zapraszamy Was i witamy."
Teraz krąg jest w pełni utworzony i chroniony. Żywioły wspomogą w dalszej części ceremonii. Kiedy wszystko zostanie dokonane należy szczerze podziękować Żywiołom że nas zaszczyciły i odesłać Je. (wykonuje się to od końca)
Mag wypowiada następujące słowa:
"O, Moce Ognia, dziękuje Wam za udział w mym rytuale, odejdźcie do swoich pięknych i szczęśliwych krain, żegnam Was!"
"O, Moce Wody, dziękuje Wam za udział w mym rytuale, odejdźcie do swoich pięknych i szczęśliwych krain, żegnam Was!"
"O, Moce Powietrza, dziękuje Wam za udział w mym rytuale, odejdźcie do swoich pięknych i szczęśliwych krain, żegnam Was!"
"O, Moce Ziemi, dziękuje Wam za udział w mym rytuale, odejdźcie do swoich pięknych i szczęśliwych krain, żegnam Was!"
Po zakończeniu rytuału krąg otwiera się przez odwrócone działania ze sztyletem, różdżką bądź patykiem (w zależności czym tworzony był krąg) wypowiadając słowa:
"Przez Ziemię i jej ciało, przez Wodę i jej łono, przez Ogień i jego jasnego ducha, przez Powietrze i jego lekki oddech, krąg jest otwarty, lecz niezniszczony!"
Krąg jest otwarty i jednoznacznie z tym nie będzie Maga ochraniał i dodawał mocy, ale będzie istniał i następnym razem łatwiej będzie go zamknąć i zaprosić Żywioły niż tworzyć go na nowo.
Poczułem wewnętrzną potrzebę umieszczenia tego. Mam nadzieje, że się nie powtórzyłem i ta informacja się przyda.
Bądźcie błogosławieni i podążajcie głosem serca...