Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Literatura i kalendarz › Tradycje magiczne › Święta i obrzędy v
1 2 Dalej »

Vetrablot (Zimowe Noce)

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Vetrablot (Zimowe Noce)
Autor Wiadomość
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,278
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Praktykowany rodzaj magii:
Magia Naturalna

Podziękowania: 675
Podziękowano 597 razy w 576 postach
Vetrablot (Zimowe Noce)
Rozpaczam, bo mi się święta celtyckie skończyły do opisu. ;(
Co prawda opuściłam dwa święta celtyckie, ale są przez innych autorów zamieszczone. Nie zdążyłam ich opisać, a teraz nie pora na to, pora będzie dopiero jak te święta będą się zbliżać... Teraz moi kochani pozwólcie, że zajmę się świętami germańskimi, dużo pracy mnie nie czeka przy nich, gdyż nie wiem o nich tyle, co o świętach celtyckich. Ale dobra, skoknę sobie germańskie koło roku, a potem zajmę się opisem pewnie świąt słowiańskich... Ale to nie miał być mój wywód na temat czym się kiedy zajmę, lecz opis Vetrablot, które w tłumaczeniu oznacza Zimowe Noce.

Zajmijmy się największą i najważniejszą zagadką, czyli... kiedy to święto było obchodzone? To był czas od jesieni do końca zimy, lecz później był obchodzony od 11 do 18 października, obecnie od 13 do 15 października. To święto nie było podporządkowane żadnemu Bogu ani żadnej Bogini, lecz bytom domowym. Jednak wyróżnili osobnymi świętami dwojga z nich, a mianowicie efy, które mają święto w jesieni nazwane Alfablot (tłum: "Krwawa ofiara dla elfów"), gdyż Skandynawowie uważali elfy za demony, oraz na cześć Dis, święto nazwane Disablot ("Krwawa ofiara dla dis") odbywające się na początku października (disy też są demonami). Ale o tych świętach nie tym razem. :P

Zimowe Noce były moim zdaniem wyjątkowe nudne (do opisywania). xDDD
Siadało się wieczorami do stołu uginającego się od jesiennych zbiorów oraz alkoholu, opowiadano historie, opowieści, robiono rytuały poświęcone naszym duchowym domowym, czczono przodków i spotykało się z nimi, oprócz tego uważano aby Bogom nie przeszkadzać w Dzikich Łowach, bo to było bardzo niebezpieczne.

PS: Jeszcze może małe sprostowane, dlaczego oni wyprawiali święta na część demonów? A żeby patrzyli na nich przychylnym okiem i nie robili im kłopotów, po prostu się ich bali.

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
21-09-2013, 14:12
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Havrana Offline
Użytkownik

Liczba postów: 16
Reputacja: 0
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 0
Podziękowano 0 razy w 0 postach
RE: Vetrablot (Zimowe Noce)
Jakby to powiedzieć (żeby nie było, że nowa, a przyszła i się czepia ;) ) - o opis Vetrablot najlepiej byłoby zwrócić się bezpośrednio do Asatryjczyków - choćby zerkając na oficjalną stronę Asatru Polska - http://asatru.com.pl/pl/content/vetrablo...nno-zimowy - Zimowe Święto (bo tak właściwie należy tłumaczyć tę nazwę) ma wiele obliczy, w zależności od lokalizacji, plemienia, a i dzisiaj, w zależności od obchodzącej je wspólnoty...

Chciałabym tylko sprostować pomysł nazywania Dis demonami. Znajoma właśnie dzisiaj zamieściła u siebie tekst o Disach, który napisała wcześniej na niedawno zlikwidowaną stronę heathen.pl - może warto byłoby się z nim zapoznać, żeby pozbyć się demonicznych skojarzeń. ;)

http://kruczym-piorem.blogspot.com/2013/...zrode.html
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-2013, 10:51 {2} przez Olimpia.)
23-09-2013, 21:27
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Wolk Offline
Geirs drottin

Liczba postów: 43
Reputacja: 1
Znak Zodiaku:

(21-09-2013, 14:12)Olimpia napisał(a): Jednak wyróżnili osobnymi świętami dwojga z nich, a mianowicie efy które mają święto w jesieni nazwane Alfablot (tłum: ''Krwawa ofiara dla elfów), gdyż Skandynawowie uważali elfy za demony, oraz na cześć Dis, święto nazwane Disablot (Krwawa ofiara dla dis) odbywające się na początku października (disy też są demonami). Ale o tych świętach nie tym razem. :P

Olimpio, skąd Ty czerpiesz takie rewelacje??
Alfablot oznacza dokładnie to co oznacza czyli Ofiare dla Elfów/ Święto Elfów. A Disablot - Ofiarę/Święto Dis. Ani Elfy, ani Disy nie są żadnymi "demonami". Elfy są przyjaciółmi Nordyckich Bogów i ludzi. Wystarczy sprawdzić co to jest Alfaheim i kim jest Skirnir. A Disy to nikt inny jak kobiece przodkinie i opiekunki rodu/rodziny.
I Vetrablot jest właśnie takim świętem przodków, jak dla Słowian Dziady czy dla chrześcijan Zaduszki. Tu nie chodzi o żaden strach, lecz o szacunek i podziękowanie dla tych, dzięki którym żyjemy...

Czy o swoich zmarłych dziadkach czy rodzicach powiedziałabyś, że są to demony? Wątpię. A Vetrablot to jest właśnie ich święto. Twoich zmarłych.

Þat kann ek it tíunda
ef ek sé túnriðir, leika lopti á
ek svá vinnk, at þeir villir fara
sinna heimhama, sinna heimhuga
---
Hav.155
23-09-2013, 22:47
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,278
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 675
Podziękowano 597 razy w 576 postach
Pierwotnie disy i elfy nie były uważane za demony, tylko, jak tak mówisz Wolk, byli opiekunami - ale wraz z Chrześcijaństwem zaczęli je traktować niestety jako demony.

Co to tłumaczeń, ja to tak przetłumaczyłam, być może źle... W końcu nieomylna nie jestem, a pamięć mam dobrą, ale krótką. xD
W każdym razie po to jest forum, aby wymieniać się wiedzą, poprawiać się, itp. A ja, jak pisałam w poście, nie znam się aż tak bardzo na świętach germańskich.

PS: Havrana, dobrze, że się czepiasz. xDD Po to jest forum aby gadać, wałkować tematy, itp.

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
24-09-2013, 10:50
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Havrana Offline
Użytkownik

Liczba postów: 16
Reputacja: 0
Znak Zodiaku:

(24-09-2013, 10:50)Olimpia napisał(a): Pierworotnie disy I elfy nie były uważane za demony, tylko jak tak mówisz Wolk byli opiekunami - ale wraz z chrześcijaństwem zaczęli je traktować niestety jako demony.

Co to tłumaczeń, ja to tak przetłumaczyłam, być może źle... wkońcu nieomylna nie jestem, a pamięć mam dobrą ale krótką. xD
W każdym razie po to jest forum, aby wymieniać się wiedzą, poprawiać się itp. a ja jak pisałam w poście, nie znam się aż tak bardzo na świętach germańskich.

PS: Havrana dobrze, że sie czepiasz. xDD Po to jest forum aby gadać, wałkować tematy itp.

Ale chrześcijaństwo z tymi świętami nie ma nic wspólnego - święta są zdecydowanie niechrześcijańskie, więc mieszanie wizji przedchrześcijańskiej z chrześcijańską daje taki trochę niespójny efekt. :)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-2013, 09:07 {2} przez Olimpia.)
24-09-2013, 23:18
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.