Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Magia › Magia Naturalna › Maście, eliksiry i inne receptury v
« Wstecz 1 2 3 4 Dalej »

O olejkach eterycznych słòw kilka

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Autor Wiadomość
HeyMacarena Offline
Widzę Głosy

Liczba postów: 179
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: 0
Podziękowano 1 razy w 0 postach
Olejek eteryczny (łac. oleum aetherium, oleum aethereum) – ciekła, lotna substancja zapachowa, znajdująca się najczęściej w specjalnych komórkach tkanki wydzielniczejroślin.

Olejki eteryczne pozyskiwane są, np. przez macerację Z Roślin; mają zastosowanie w aromaterapii, medycynie, farmakologii.
Olejki zapachowe to związki chemiczne imitujące zapach roślin czy żywic.

Olejki eteryczne można stosować na skòrę, inhalować lub dodawać do kąpieli:
- na skórze należy stosować wymieszane z olejem bazowym, np. oliwą w stosunku 1:3,
- do gorącej wody dodajemy kilka kropel olejku i inhalujemy,
- lub w kąpieli 10 kropel na wannę.

Tabela odnośnie właściwości olejkòw na dole strony

http://pl.wikipedia.org/wiki/Olejek_eteryczny

Przepraszam za błędy piszę z tabletu i nie potrafiłem czytelnie skopiować tej tabeli z Wikipedii.
06-01-2014, 16:06
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
~Ismena
Gość

Podziękowania:
Podziękowano razy w postach
RE: O olejkach eterycznych słòw kilka
Uwielbiam olejki, zwlaszcza lawendowy, rozany, rozmarynowy i migdalowy. Pieknie pachna w kapieli, bezposrednio na skorze i dzialaja cuda w pielegnacji ciala i wlosow. :)
06-01-2014, 16:13
Odpowiedz
Podziękowali:
HeyMacarena Offline
Widzę Głosy

Znak Zodiaku:

Ja kocham eukaliptusowy; przeziębienia, katar, zatoki, bòle głowy nie dotykają mnie dzięki niemu.
06-01-2014, 16:15
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
~Ismena
Gość

Podziękowania:
Eukaliptusowy tez fajny, tylko nie moge przy nim usnac. ;) Toleruje go w cukierkach ziolowych. :P
06-01-2014, 16:44
Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,278
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 675
Podziękowano 597 razy w 576 postach
Kocham eukaliptus.i roze i pytanie: nue pomyliles eterycznych olejkow z aromatetycznymi? chyba ze to to samo ale z tego co wuem to eteryczne maja chemie i maja sluzyc tylko jako zapach do pokoju ale.aromatyczne.sa w 100% naturalne i mozna stosowac na.cialo w przeciwienstwie.do eterycznych. :-P

Piza tym nie chce sie.czepiac ale tylko to moje zdanie rozumiem kopiowabie.jak tekst jest dlugi albo opisujemy czyjas prace np czyis ryt. ale po to na sie gliwe aby sue uczyc moin zdaniem.to nie klopt skopiowac klopot dlla niektorych toprzetworzyc informacje i opisac ja wlasnymi slowami. :-P

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
06-01-2014, 16:56
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
HeyMacarena Offline
Widzę Głosy

Znak Zodiaku:

Oli eteryczne to właśnie te naturalne tam dałem link do wiki przeczytaj sobie.
06-01-2014, 17:24
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,278
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 675
Podziękowano 597 razy w 576 postach
Wiki jest encyklopedia pisana przez mnostwo ludzi. Nie wiem czy to prawda bo jak kupuje w necie w sklepie ezo naturalne olejki to pisze aromateryczne.zas te.z chemia nazywaja eterycznymi. Pasowaloby zobaczyc w jakims sklepie z olejkami na necie.

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
06-01-2014, 21:15
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Binah Offline
Użytkownik

Liczba postów: 58
Reputacja: 5
Znak Zodiaku:

Podziękowano 0 razy w 0 postach
Aromatyczne powinno dotyczyć tylko naturalnych olejków eterycznych, które można stosować leczniczo.
Polega to na wprowadzeniu do organizmu pacjenta czynnych biologicznie substancji zapachowych z olejków eterycznych pochodzenia roślinnego. Uzyskuje się to poprzez układ oddechowy – inhalacje lub przez skórę – masaż, kąpiel lub kompresy.
Stąd też termin Aromaterapia.
07-01-2014, 00:35
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
~Ismena
Gość

Podziękowania:
Esmeron ma duzo racji. Ja kupuje olejki naturalne w sklepie zielarskim i jednej z aptek. Trzeba czytac etykiete, ile jest % prawdziwego olejku w "olejku" a ile dodatkow. Poza tym producent zwykle zaznacza na opakowaniu, do jakich celow jest olejek- aromatycznych, leczniczych czy kosmetycznych. No i wyznacznikiem jest rowniez cena, te naturalne sa oczywiscie drozsze.
07-01-2014, 10:06
Odpowiedz
Podziękowali:
HeyMacarena Offline
Widzę Głosy

Znak Zodiaku:

Aromatyczne brzmi podejrzanie; jak już napisano to zależy od producenta. Ja olejki kupuję od przyjaciela studiującego coś tam związanego z biologią. Chociaż jeżeli producent używa określenia eteryczne to na sto procent jest to naturalny olejek. A olejki eteryczne to nazwa fachowa i na encyklopedii PWN również o tym pisze by swą wypowiedź poprzeć wstawiam linki.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Olejek_eteryczny
http://www.blog.czarymary.pl/2008/04/27/...zapachowe/
http://encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3950762
http://www.bamer.pl/index.php?lang=pl
http://ziolowyzakatek.com.pl/aromaterapi...eteryczny/
Mam nadzieję, że wszystkie wasze wątpliwości rozwiałem. Olimpia uważaj bo wydaje mi się, że ktoś cię oszukuje co do jakości olejków.

(06-01-2014, 16:56)Olimpia napisał(a): Kocham eukaliptus.i roze i pytanie: nue pomyliles eterycznych olejkow z aromatetycznymi? chyba ze to to samo ale z tego co wuem to eteryczne maja chemie i maja sluzyc tylko jako zapach do pokoju ale.aromatyczne.sa w 100% naturalne i mozna stosowac na.cialo w przeciwienstwie.do eterycznych. :-P

Piza tym nie chce sie.czepiac ale tylko to moje zdanie rozumiem kopiowabie.jak tekst jest dlugi albo opisujemy czyjas prace np czyis ryt. ale po to na sie gliwe aby sue uczyc moin zdaniem.to nie klopt skopiowac klopot dlla niektorych toprzetworzyc informacje i opisac ja wlasnymi slowami. :-P

Trochę nie zrozumiałem. Post był pisany z głowy, pod koniec pisania szukałem info o bezpieczeństwie używania olejków bez rozcieńczania na skórze.
07-01-2014, 16:31
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.