Anubis
Ogólnie.
Wybrałem Anubisa, czemu? Dlatego, że od dziecka, sam nie wiem czemu, Anubis był moim ulubieńcem. Anubis,w języku starożytnych egipcjan jego imię brzmi Inpw, Anubis pochodzi z języka greckiego, jest bogiem zmarłych, chociaż pierwotnie był bogiem śmierci, lecz tą funkcję przejął Ozyrys. Anubis jest teraz bogiem zmarłych i patronem mumifikacji. Jego imię oznacza "Ten, który jest na swoim pagórku" co znaczy, że jest strażnikiem miejsc pochówku i miejsc świętych. Anubis jest synem Ozyrysa i Neftydy. Anubis "poskładał" Ozyrysa a Izyda go wskrzesiła dlatego stał się patronem mumifikacji. Jest też patronem balsamistów. Anubis kładł na szali serce człowieka porównując je z piórem bogini Maat, a zapisany wynik Thot dawał Ozyrysowi. Jeśli waga się nie ruszyła człowiek szedł do Ozyrysa i do jego krainy. Jeśli nie został pożerany. Na Anubisie spoczywała wielka odpowiedzialność. Według niektórych podań, Anubis miał żonę, a była nią Bastet. Pies i Kot. xD Z tego małżeństwa nie było dzieci. Na wszystkich procesjach w egipcie człowiek w masce Anubisa szedł na samym przodzie co było skutkiem jego dużej popularności.
Symbole.
Anubis jest przedstawiany z głową szakala. Czarna głowa symbolizuje związek ze śmiercią i kolor ziemi grobowej. Szakal dlatego, ponieważ szakale niszczyły groby egipcjan. Anubis miał bronić miejsca pochówku przed szakalami, oraz dusze przed niebezpieczeństwami. Kolejnym symbolem Anubisa jest skóra wołowa na palu.
Wygląd.
Anubis jest przedstawiany z głową czarnego szakala. W jednej ręce trzyma berło faraonów a w drugiej ankh. Nosi nakrycie głowy na jakie faraoni zakładali korony. Przedstawiany jest też jako czarny szakal z przewiązaną szyją, i cepem przy tylnej nodze.
Mit.
Zaczniemy od narodzin okoliczności spłodzenia Anubisa. Ozyrys miał do wyboru żonę, młodszą neftyde albo starszą Izyde. Ozyrys wybrał Izyde a Neftyda związała się z Setem. Set był bezpłodny, a Neftyda chciała mieć potomka. Przybrała postać Izydy i zaszła w ciążę z Ozyrysem. Wróciła do Seta i odbyła z nim także stosunek, żeby nie miał podejrzeń. Anubis się urodził, a Set myślał, że to jego syn. Gdy Set zabił Ozyrysa, Neftyda wystraszyła się i wraz z dorosłym już Anubisem uciekła. Siostry pozbierały Ozyrysa, nie znalazły tylko jego penisa. Izyda więc zrobiła nowego ze złota. Dała zwłoki męża Anubisowi, który zmumifikował go, a Izyda wskrzesiła. Anubis miał prawo do tronu egiptu jako syn Ozyrysa, lecz zrezygnował na rzecz Horusa. Anubis wykazał się także bezwzględnością w walce kiedy to powalił Seta, a następnie chciał go złożyć w ofierze Ozyrysowi. Wyznawcy Seta chcieliby uratować pana, lecz szakalogłowy bóg ich wymordował. Odtąd Anubis budzi zaufanie, szacunek lecz także strach.
Mumifikacja
Jako, że Anubis jest twórcą tej sztuki to warto by było ją omówić. Ale zanim będziemy mieli kogo mumifikować trzeba omówić jedną kwestię, gdy człowiek umierał to Anubis otwierał mu usta, by jego dusza mogła ulecieć i udać się do zaświatów. Teraz gdy mamy zwłoki bierzemy się do roboty. Zanim przystępowano do mumifikacji ciało musiało zostać wysuszone. Owijano je i wystawiano na pustynie. Ludzie biedni poprstu owijali zwłoki i zakopywano je na pustyni. Bogaci, zabierali zwłoki po max 70 dniach. Teraz mumifikacja: Balsamista zakładał maske Anubisa i przystępował do działania. Najpierw wyciągano mózg przez nos długim hakiem. Balsamowano organy (zostawiano serce) i wkładano je do urn. Wnętrze nacierano solą i wypychano bandażami. Owijano zwłoki i wkładano je do sarkofagu. Teraz już pozostaje tylko sąd. Jako ciekawostke podam, że w Sakkarze były katakumby poświęcone Anubisowi. Znaleziono tam kilka milionów zmumifikowanych psów i szakali.
Wracajc do mojego wyboru. Anubis jest moim ulubionym bogiem, gdyż podziwiam go i się z nim utożsamiam, a także z powodu mojej fascynacji starożytnym egiptem.
To chyba tyle o bogu zmarłych Anubisie. Mam nadzieję, że się podobało.