Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Powiązane z magią › Teorie i przemyślenia
Rozprawa na temat elementów wspólnych modelu duchowego i energetycznego magii

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Autor Wiadomość
Saruman Offline
D.R.U.P.

Liczba postów: 88
Reputacja: 4
Znak Zodiaku: Panna
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: 0
Podziękowano 0 razy w 0 postach
Rozprawa na temat elementów wspólnych modelu duchowego i energetycznego magii.

Dwa główne nurty magów to magowie popierający i wyznający słuszność modelu duchowego oraz magowie uznający słuszność modelu energetycznego.

Według założeń modelu duchowego, do praktykowania magii potrzebne jest używanie istot duchowych pochodzących z innych wymiarów. Magowie duchowi do praktykowania magii używają transu dzięki, któremu wkraczają do innego wymiaru i tam wykonują praktyki mające wywołać efekt w świecie realnym. Innym sposobem jest również tworzenie wokół siebie przestrzeni magicznej tzw: kręgu, który umożliwia im przywołanie istot i mocy z innych wymiarów w celu poproszenia ich lub nakłonienia ich do wykonania działań mających przynieść skutki w materialnym świecie.

Drugim istotnym modelem magii jest model energetyczny. W modelu energetycznym mag zakłada, że świat przesiąknięty jest energią i zmiany w makroskali dokonuje się za pomocą manipulacji tą energią. Poprzez zmianę natężenia lub właściwości energii dokonują oni realnych zmian.

Chciałbym jednak skupić się na tym co łączy oba modele i na tym, że obie teorie według mnie mają słuszność.

Weźmy na przykład daną wyreżyserowaną sytuację. Oczywiście sytuacja jest zmyślona w celu ukazania słuszności mojej teorii:

SYTUACJA: Sytuacja obejmuje pomieszczenie, w którym można zaobserwować przemieszczanie się i lewitacje przedmiotów bez wywoływania tego przez istotę materialną.

STWIERDZENIE ENERGETYKA: Obecność obcej inaczej ukształtowanej energii wywołuje zmiany w ogólnej strukturze energetycznej co skutkuje danymi anomaliami. 

STWIERDZENIE DUCHOWEGO: Obecność obcego bytu, który z jakiegoś powodu zakłóca spokój danego obszaru. Podejrzenie o aktywność ducha lub demona.

CECHA WSPÓLNA: Byty duchowe zazwyczaj żyją w wymiarze zwanym Światem Astralnym. Świat ten charakteryzuje się tym, że on jak i jego mieszkańcy zbudowani są z energii a nie z materialnych cząstek jak to jest w naszym świecie. Racje jest i w słowach mówiących o aktywności energii i w słowach mówiących o aktywności bytu bo przecież byt to ukształtowana forma energetyczna posiadająca zazwyczaj wolę i świadomość.

Dochodzę zatem do konsensusu, iż oba modele magii są jak najbardziej słuszne i mają racje współistnienia. Opracowuję teorię by ukazać racje współistnienia obu modeli jednocześnie i patrzenia na magie w sposób jednowymiarowy z poglądem "tylko moja racja jest słuszna i prawdziwa".

Saruman

Równość, Prawość, Doskonałość.

"Urazy do was nie żywię. Ale na pal was ponabijam"- Jeremi Wiśniowiecki
15-04-2014, 18:21
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
cze6slaw Offline
Użytkownik

Liczba postów: 15
Reputacja: 0
Znak Zodiaku:

RE: Rozprawa na temat elementów wspólnych modelu duchowego i energetycznego magii.
STWIERDZENIE DUCHOWEGO: Obecność obcego bytu, który z jakiegoś powodu zakłóca spokój danego obszaru. Podejrzenie o aktywność ducha lub demona.

A gdyby tak... Zobaczyć to z punktu teorii kwantowej i tego że wszystko (nawet nasze ciała) są energią ruchu której ludzkie oko zobaczyć nie jest w stanie i teraz.... Jeśli obserwator (świadomy) jest wstanie poruszać się w tym morzu energii to czy nie jest tak, że to właśnie on powoduje lewitacje?

Dla łatwiejszego zrozumienia mojego wywodu proponuję film: http://www.youtube.com/watch?v=pUGY57RFz0Y
15-04-2014, 18:31
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Gliese Offline
Użytkownik

Liczba postów: 29
Znak Zodiaku: Koziorożec
Poszukuję.

RE: Rozprawa na temat elementów wspólnych modelu duchowego i energetycznego magii.
Tak naprawdę jedno wynika z drugiego. Wszystko co nas otacza jest zbudowane z materii, a materia jest zbudowana z czystej energii czyli fotonów. Tak więc oba modele jak duchowy i energetyczny są takie same z punktu widzenia naukowego.
15-04-2014, 19:49
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Saruman Offline
D.R.U.P.

Tak, ale chciałem wyeliminować postrzeganie magii w wymiarze jedno modelowym i wprowadzić trochę liberalnego spojrzenia w zakresie wierzeń. Co prawda to nie zawsze idzie w dobrą stronę, bo weźmy od choćby magie chaosu, która zrezygnowała totalnie z ustalonych norm i zasad bezpieczeństwa wyznawanych w tradycyjnych systemach i stworzyła własny system praktyk. Oczywiście w żaden sposób nie potępiam nauk tzw. Nowej Szkoły (Magów można podzielić na tych ze "Starej" i "Nowej Szkoły") ale moje SUBIEKTYWNE spojrzenie na nową szkołę i doświadczenia z magami Chaosu mówią mi, że prędzej czy później im po prostu odbija. Ale według mnie to dla tego, że jak to się mówi "Chaos nie dla wszystkich". :) Ale może moje subiektywne zdanie brać się też stąd, iż po prostu jestem szkolony starymi sposobami. :) Sorry za wtrącenie o systemie szkolenia. :D I proszę nie rozwijać tego wątku pobocznego a skupić się na samej teorii i ją komentować. :)

16-04-2014, 09:53
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Saruman Offline
D.R.U.P.

RE: Rozprawa na temat elementów wspólnych modelu duchowego i energetycznego magii
Wrzuciłem to by pokazać niektórym, że nie można myśleć w stylu "moja racja jest mojsza niż twojsza" :/.

16-04-2014, 15:19
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Gliese Offline
Użytkownik

Liczba postów: 29
Znak Zodiaku: Koziorożec
Poszukuję.

RE: Rozprawa na temat elementów wspólnych modelu duchowego i energetycznego magii
(16-04-2014, 15:19)Saruman napisał(a): Wrzuciłem to by pokazać niektórym, że nie można myśleć w stylu "moja racja jest mojsza niż twojsza" :/.
Ja nigdy tam tak nie uważam, bo wiem, że każdy ma swój rozum, swoje myślenie, swój mały świat w środku i każdy ma prawo myśleć tak jak chce. Ale dostaję nerwicy jak ktoś uważa, że to ja jestem głupia bo myślę tak a nie inaczej, a tamta osoba jest "inteligentna" i uważa, że jego racja jest lepsza...
22-04-2014, 19:34
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Razkael Offline
...

Liczba postów: 118
Znak Zodiaku: Wodnik

Ale zakładając, że Astral zbudowany jest z energii to byty w nim też, czyli obaj mają rację. Według mnie wszystko jest z energii, tylko różnej. To jakby "wszyscy uwielbiają czekoladę", a właśnie nie dokońca i tu powstaje pytanie, czy nasze założenia są słuszne. Ale dla nas to energia i my uważamy, że możemy nią manipulować. Jedną łatwiej, drugą trudniej. Tak naprawdę nigdy nie poznamy odpowiedzi, będziemy zadawać pytania i dawać na nie odpowiedzi, ale to dalej kwestia otwarta. Wracając, te 2 systemy są jak najbardziej zgodne, tylko czasami mówią w innych językach. A kto uważa, że jego i tylko jego poglądy są prawdziwe to lepiej takiego delikwenta zignorować.
22-04-2014, 21:24
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.