"Pentagram od dawna był łączony z tajemnicą i magią, jest to najprostsza forma kształtu gwiazdy która może być rysowana jedną linią, stąd jest czasem nazywana Nieograniczonym Węzłem. Inne nazwy to Krzyż Goblina, Pentalpha i Stópka Wiedźmy, Diabelska Gwiazda i Pieczęć Salomona (bardziej poprawnie przypisana do heksagramu).
Od bardzo dawna wierzono że ma moc ochrony przed złem i demonami, stąd symbol bezpieczeństwa, i był czasami noszony jako amulet dla szczęśliwego powrotu do domu.
Moc i powiązania pentagramu ewoluowały przez wieki, dziś jest wszechobecnym symbolem neopogan z bardziej głębokim magicznym i symbolicznym znaczeniem.
Symbol pentagramu dziś jest przypisany wielu znaczeniom i głębokiej ważności, jednak większość z tego jest od niedawna. Aczkolwiek, był używany przez stulecia w wielu konkekstach:
* Najwcześniejsze znane użycie pentagramu datuje się około 3500 p.n.e. w mieście UR w Chaldei w Starożytnej Mezopotamii gdzie był symbolem władzy cesarskiej
* Pośród Żydów, ten symbol był przypisany Prawdzie i do pięciu ksiąg Pentateuch, Jest on czasami, nieprawidłowo, zwany Pieczęcią Salomona
* W Starożytnej Grecji, był nazywany Pentalfą, będąc geometrycznie złożony z pięciu liter A. W odróżnieniu do wcześniejszych cywilizacji, Grecy nie przypisywali ogólnie innych symbolicznych znaczeń do liter swojego alfabetu, lecz pewne symbole zostały połączone z kształtami Greckich liter lub pozycji (Gammadion, Alfa-Omega).
* Dla Gnostyków, pentagram był "Płonącą Gwiazdą",
* Dla Druidów, był sybolem Bóstwa
* w Egipcie, był symbolem "podziemnego łona"
* Pogańscy Celtowie przypisywali pentagram do podziemnej bogini Morrigan
* Średniowieczni Chrześcijanie łączyli pentagram z Pięcioma Ranami Chrystusa
* Chrześcijański Cesarz Konstantyn używał pentagramu, wraz z symbolem chi-rho na swojej pieczęci i amulecie"
fragment przetłumaczony przeze mnie z tekstu "Pentagram - Meaning and History"