Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Luźne › Dumpster fire v
« Wstecz 1 2 3 Dalej »

Karty Cygańskie

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Karty Cygańskie
Autor Wiadomość
Victoria Offline
Użytkownik

Liczba postów: 27
Reputacja: 0
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: 0
Podziękowano 0 razy w 0 postach
Karty Cygańskie
[Obrazek: pytanieouczucia.jpg?w=544&h=332]

Z kartami Cyganskimi spotkalam się podczas wyjazdu na wies do cioci - ostatnio widziałysmy się jak byłam bardzo malutka i nie pamietałam jej. Ciocia miała takie kolorowe małe cienkie karty, które bardzo mi się spodobały, powiedziała że to Karty Cygańskie i że mi chętnie powróży. Usiadłyśmy w ogrodzie, rozłożyła mi Karty i poczułam że chce być na miejscu Cioci i mieć te karty! Wróżba Cioci się oczywiście spełniła i obiecała kupić mi taką samą talię.

I dotrzymała obietnicy - wróże z Kart Cygańskich już trzy lata i nigdy mnie nie zawiodły, są moimi najlepszymi przyjaciółmi i zawsze mogę się im zwierzyć a one odpowiedzą trafnie i z pewnością. Wiedzą zawsze jak do mnie mówić, czego mi potrzeba - niektórzy mają takiego przyjaciela w Tarocie jak np. Olimpia. Jiurika czy Tetram, inni w Runach a jeszcze inni w Kartach Kamiennych czy Zwierzętach Mocy, w Lenormand - przyjaźń trzeba nawiązać i pielęgnować, należy wybrać swoich przyjaciół i pamiętać, że prawdziwa przyjaźń jest na całe życie. :)

Na początku ciężko mi się było do nich dostroić, wiedziałam też o co chodzi, ale nie mogłam ubrać tego w słowa nawet przed samą w sobą, to takie chaotyczne i sprzeczne uczucie, wiedzieć ale równocześnie nie wiedzieć.

Tradycyjnie jak w przypadku innych talii, nie wiadomo jak dokładnie powstały Karty Cygańskie ani nawet gdzie, wiadomo natomiast że dotarły Europy wraz z podrózującymi Cyganami, dzięki którym poznaliśmy tą talię i stąd nazwa Karty Cygańskie. :) Ogólnie jest kilka domniemań i wersji skąd one właściwie są, przeważają w swej wiarygodności Chiny, następnie Indie a potem Persja.

Kartomancja to powszechnie Tarot, Karty Runiczne, Karty Anielskie, Klasyczne, natomiast takie karty jak Lenormand, Symbolion czy właśnie Cygańskie włożono do pudełka "Karty Wróżebne", są to mało popularne formy wróżenia i stąd taka "kategoria" dla wszystkich mniej znanych Kart.

W interpretacji Kart Cygańskich jest ważny każdy szczegół - kolorystyka, w którą stronę jest postać odwrócona jak i oczywiście symbole.
Problem w tym, że symbolika tych kart jest całkowicie odrębna od symboliki innych Kart czy ogólnej - i naprawdę ciężko się domyślić znaczenia symbolu i przestawić z/do innych kart. Ta forma wróżbiarstwa wymaga wiele cierpliwości, czasu, wytrwałości i wiary w siebie.

[Obrazek: kartycyganskie.jpg?w=492&h=380]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-10-2014, 12:16 {2} przez Victoria.)
04-10-2014, 11:46
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
lisa Offline
Szczotko-zmiotka

Liczba postów: 367
Reputacja: 4
Znak Zodiaku:
Biała magia

Podziękowania: 63
Podziękowano 29 razy w 27 postach
RE: Karty Cygańskie
Wygląda jak Tarot tylko z innymi obrazkami i symbolami. Fajny! :D
02-09-2022, 20:08
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Zefir Offline
maskotka forum

Liczba postów: 332
Reputacja: 2
Znak Zodiaku: Lew
magia spontaniczna

Podziękowania: 60
Podziękowano 65 razy w 50 postach
RE: Karty Cygańskie
Kiedyś przyjechał wujek, który mi je dał. Rozłożyłem je i za chwilę zniknął zestaw Lego.

Także nie polecam.
03-09-2022, 20:43
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.